גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה טראמפ מתכוון כשהוא אומר לאיראן "כניעה ללא תנאי", ומי עשה זאת לפניו?

טראמפ דרש מאיראן "כניעה ללא תנאי" כשרק נשיא אמריקאי אחד עשה זאת לפניו נגד היטלר, ב־1943 ● התנגדות הבדלנים הימניים, תומכיו כמעט בכל עניין אחר, צריכה להדאיג את ישראל, מפני ששורשיה עמוקים ומפני שהיא עשויה לבקש הסכמה דו־מפלגתית נגד עזרה לישראל

דונלד טראמפ בריאיון לכתבים השבוע / צילום: Reuters, Kevin Lamarque
דונלד טראמפ בריאיון לכתבים השבוע / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

המילים "כניעה ללא תנאי" הן מן הנדירות ביותר באוצר המלים של נשיאי ארה"ב. בכל תולדות הרפובליקה, 235 שנה, הן נשמעו אולי פעמיים, בתנאים של מלחמה טוטלית: במלחמת האזרחים האמריקאית ובמלחמת העולם השנייה.

יואב קרני, פרשנות | למה טראמפ מתכוון כשהוא אומר לאיראן "כניעה ללא תנאי", ומי עשה זאת לפניו?
דין שמואל אלמס, פרשנות | ישראל לוטשת עיניים לטראמפ, ומתקן הגרעין הוא לא הסיבה היחידה
כותרות העיתונים בעולם | המנהיג שהודה: ישראל עושה באיראן את העבודה המלוכלכת עבור העולם

אנחנו יודעים שדונלד טראמפ אינו אמון על היסטוריה. בניגוד לרוב הנשיאים שקדמו לו, הוא אינו קורא ביוגרפיות לפני השינה. אבל מפעם לפעם הוא נאחז בזכרם של נשיאים מהוללים, בעיקר כדי לטעון לשוויון איתם, או ליתרון על פניהם בפנתיאון הלאומי.

קשה לדעת אם הוא מכיר את פרטי אנחתו של טדי רוזוולט, הנשיא הראשון של המאה ה־20. טדי ר. חתר לגדולה, אבל חשש שלא יגיע אליה, מפני שלא ניתנה לו ההזדמנות להנהיג את ארה"ב בזמן מלחמה.

למען האמת, טדי הנ"ל רשם השג היסטורי במהלך כהונתו: הוא השכין שלום בין רוסיה ליפן, אשר לחמו על הגמוניה במזרח האוקיינוס השקט. טדי היה האמריקאי הראשון שקיבל פרס נובל לשלום, משאת־נפשו של טראמפ. הפרדוקס הזה, שאיש מלחמה כטדי רוזוולט סיים עטור פרס שלום, דגדג את חושיהם של נשיאים אמריקאיים נוספים. רונלד רייגן, למשל, שהיה ידוע באנטי־קומוניזם קנאי, חתר אל נובל בשלוש שנות נשיאותו האחרונות; לשווא, אף כי הוא היה ראוי לאשראי ניכר על הבנת הפוטנציאל של מיכאיל גורבצ'וב.

הציוץ של טראמפ ברשת Truth / צילום: צילום מסך

פרנקלין רצה לעזור

אין זה מן הנמנע שהפרדוקס של טדי מסביר במידה כלשהי את טראמפ: שלום ומלחמה משמשים אצלו בערבוביה. הוא השתלט על מפלגה פוליטית, שעד בואו הייתה מפורסמת בניציותה בעניינים בין לאומיים, לפחות מאז מלחמת העולם השנייה. הוא החזיר אותה אל מקורותיה הבדלניים, לפני מאה שנה ויותר, כאשר נשיאיה ומחוקקיה החליטו להפנות עורף לאירופה, ולוותר על הניסיון לכונן סדר בין לאומי חדש להבטחת השלום. התוצאה הייתה היטלר.

מן הימים ההם טראמפ שאל את הביטוי 'אמריקה תחילה'. ממש ערב מלחמת העולם השנייה, 'אמריקה תחילה' נהנתה מפופולריות ניכרת, בציבור ובקונגרס. הנשיא פרנקלין רוזוולט, דודנו הרחוק של טדי הנ"ל, רצה לעזור לדמוקרטיות הנחלשות, ואר כך לבריטניה הנצורה, אבל הוא ידע שהקונגרס יסכל כל ניסיון כזה. רק ההתקפה היפנית על פרל הרבור, והחלטת היטלר להכריז מלחמה על ארה"ב, העמידו חיילים אמריקאיים על אדמת אירופה שנה וחצי ויותר אחר כך.

רוזוולט הוא שהשתמש במלים "כניעה ללא תנאי" בינואר 1943 כלפי גרמניה הנאצית. זה היה כמעט שנתיים וחצי לפני תום המלחמה. זו הייתה העזה ניכרת, ואולי פזיזה. אבל היא ביטאה נחישות וביטחון עצמי, ובזה היה כוחה.

פרנקלין ד. רוזוולט / איור: גיל ג'יבלי

זה התחיל ב־1992

האמריקאים התחילו להתוודע אל בדלנותו של טראמפ ב־2015, כאשר דיבר בעצרות הבחירות שלו נגד 'מלחמות־הנצח', שאליהן נגררה אמריקה בידי שורה של נשיאים, דמוקרטים ורפובליקאים. הוא דיבר נגד מלחמות כאלה עוד לפני שהציג את מועמדותו לנשיאות. מחרוזת של ציוצים בין 2011 ל־2013 כללה האשמות שברק אובמה גמר אומר לצאת למלחמה נגד איראן כדי לחזק את האגו שלו, או מפני שלא היו לו הכישורים לשאת ולתת.

אלה כמובן היו הקנטות־סרק. לא היתה כל סיבה להניח שאובמה יתקוף את איראן. טראמפ היה זקוק לתשומת לב, והתקפות אישיות על אובמה תמיד הועילו לבעלי שאיפות פוליטיות בימין האמריקאי.

שורשי הבדלנות הרפובליקאית של זמננו עמוקים מטראמפ. הם חזרו ובצבצו מעל לפני השטח בבחירות של 1992, כאשר עיתונאי ימני קיצוני, פטריק ביוקנן, התמודד נגד הנשיא ג'ורג' בוש האב במקדימות הרפובליקאיות, ונחל השג סנסציוני בסיבוב הראשון.

זה היה זמן קצר לאחר שהתערבות אמריקאית קצרה ומעוטת־אבדות שחררה את כוויית מידי סדאם חוסיין. ביוקנן היה אולי המתנגד הימני הקולני ביותר של המלחמה ההיא. הוא כתב מאמרים שמהם נדפו ניחוחות אנטישמיים, בוודאי אנטי־ישראליים חריפים.

הוא טען כי את המלחמה מלבה השדולה הפרו־ישראלית. על הכוונת שלו נמצאו בעיקר הניאו־שמרנים, מצטרפים חדשים אל המפלגה הרפובליקאית שהיו ידועים בניציותם, וגם בריבוי יהודים בין מנהיגיהם. איש לא התייחס ברצינות אל כניסתו הפתאומית אל המרוץ לנשיאות, והישגיו המוקדמים טרפו את הקלפים במפלגה. בוש נחלש, והתחילה להיסלל הדרך לניצחון ביל קלינטון. ביוקנן פרסם אחר כך ספר, שבו התלונן על התערבות ארה"ב במלחמת העולם השנייה נגד היטלר.

ביוקנן העניק השראה, לא בלבדית, לאגף הקלאסי של שמרנים רפובליקאיים, שהתנגדו להתערבות מעבר לים. הם גם היו צוננים מאוד, או אפילו עוינים, כלפי ישראל. הם היו בדרך כלל רדומים, או שוליים לחלוטין בימי המלחמה הקרה. אז, הימין כולו, כולל ביוקנן, היו מאוחדים בחזית אנטי-קומוניסטית. אבל תבוסת הקומוניזם הסובייטי הפיחה בהם חיים חדשים. בדלנותם התיישבה גם עם צרכים כלכליים ופיננסיים. החוב הלאומי של ארה״ב תפח והלך, והביקורת על הוצאות מעבר לים קיבלה משנה תוקף.

כמובן, רגשי בדלנות כאלה היו נחלת השמאל הרדיקלי מאז ומעולם. יש קירבה רטורית ניכרת בענייני חוץ בין האגפים הקיצוניים של כל אחת מן המפלגות, גם אם תהום רעיונית עצומה רובצת ביניהם כמעט בכל עניין אחר. קחו למשל את הסנאטור העצמאי ברני סנדרס, בעל עבר מרקסיסטי מובהק. הוא נשא ביום ג' נאום נגד התערבות אמריקאית במלחמת איראן, שכללה התקפה מרה על ישראל ועל בנימין נתניהו. חלקים שלו היו יכולים להיכלל ללא קושי ברפרטואר של הימין הבדלני.

מרד נגד טראמפ?

לבדלנות הימנית יש עכשיו חשיבות מיוחדת, מפני שהיא ניכרת בתוך מחנה MAGA ('החזירו את אמריקה אל גדולתה'), נאמני טראמפ בלב ובנפש.

אין זה מן הנמנע שנכונותו של טראמפ להצטרף למלחמה נגד איראן, או לשקול הצטרפות כזאת, תהיה הדוגמא הראשונה של בקע ב־MAGA. בעיני טראמפ, כל גילוי של ביקורת הוא חטא בלתי נסלח, המזכה את בעליו בכינוי RINO, ראשי־תיבות אנגליים של 'רפובליקאי בשם בלבד'. הכינוי הזה חיסל את הקריירה הפוליטית כמעט של כל מקבליו.

מן הטעם הזה קשה להאמין שמרד גלוי אמנם יפרוץ. זה יתברר, כאשר ייעשה ניסיון בבית הנבחרים לקבל החלטה, שתאסור על טראמפ להתערב במלחמה. סביר שהדמוקרטים, רובם ככולם, יתמכו בהחלטה כזאת. לרפובליקאים יש רוב זעיר. עריקה של שלושה רפובליקאים עשויה להספיק לקבלת החלטה כזאת.

ישראלים רשאים לצפות בחיל ורעדה. חזית משותפת רחבה מספיק תבשר רעות ליחסי ישראל־ארה"ב. המלחמה בעזה, ועכשיו המלחמה באיראן, מאיצות את הפנייה נגד ישראל בתוך המפלגה הדמוקרטית. שם היא לובשת ממדים של שריפת־יער. אם גיציה יבעירו גם עצים רפובליקאיים או אז אפילו מייק האקאבי לא יוכל להציל את ישראל.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל