גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסתכלו על חולון: האסונות מחוללים שינוי לפרק זמן מאוד קצר

חברות ההתחדשות העירונית בונות על זה שביום שאחרי המלחמה, הענף יקבל תנופה של ממש ● אלא שעם כל הרצון והכוונות, יש פה שלל גורמים שמעכבים את ההתקדמות, והסיפור של חולון מדגים בדיוק למה זה לא עומד ללכת כל כך בקלות

בניין שקרס ברחוב סרלין 38 בחולון, שנת 2021 / צילום: עיריית חולון
בניין שקרס ברחוב סרלין 38 בחולון, שנת 2021 / צילום: עיריית חולון

מבלי להוריד מההישג העצום, האופוריה הנדל"נית - ודאי זו שבבורסה - חרגה השבוע מפרופורציה. במיוחד בכל הנוגע לחברות ההתחדשות העירונית, שזינקו השבוע כאילו אין צל של ספק, וביום שאחרי המלחמה הענף יטוס לפחות כמו טייסינו הגיבורים.

הדיירים בחולון היו אמורים להתפנות בקרוב, הטיל הקדים אותם
חדשות השבוע בנדל"ן | התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מנכ"ל דירה להשכיר: "פסול ותמוה"

תזכורת לא ממש רחוקה: בספטמבר 2021 קרס בניין ברחוב סרלין 38 בחולון. ערנות של כבאי אמיץ, רשף יוני בוצ'קובסקי, מנעה קורבנות בנפש, אבל 32 משפחות איבדו את ביתן. ובבת אחת, לאחר שכולם ראו את הסרטונים והבינו עד כמה מסוכן להמשיך לגור באותם בניינים מוזנחים, חולון הפכה לסמל לצורך לחדש את הבניינים הישנים, ומהר.

ב-22 בדצמבר 2022 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בתל אביב תוכנית ענק להתחדשות עירונית בחולון, שכללה הריסה ותוספת של 30 אלף דירות. במינהל התכנון ששו ועלזו. התוכנית גם אפשרה להם לחגוג שבוע לאחר מכן "שנת שיא" באישור תוכניות. 158 אלף דירות בשנת 2022, לעומת 104 אלף בשנת 2021. 66 אלף בהתחדשות עירונית (מתוכן חצי בחולון). יו"ר הוועדה המחוזית, ערן ניצן, בירך את חולון על "התעוזה" באישור התוכנית, "תוצאה של תהליך ארוך שכלל מאות שעות ישיבות עם העירייה".

והנה, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנה שעברה החלו להיבנות בעיר 303 דירות בהתחדשות עירונית. לפי נתוני רשות המיסים, ב-2024 נמכרו בכל העיר 231 דירות כאלו. בקושי חצי אחוז מ-50 אלף דירות בחולון ללא ממ"ד ומיגון ראוי.

ומה לגבי פרויקט הדגל ההוא בסרלין? שלושה חודשים מהקריסה, שיא ישראלי, נבחרה חברת אאורה להקים בניין חדש - 89 דירות במקום 32 שקרסו. במרץ 2023 כבר הונחה אבן פינה, ויעקב אטרקצ'י בעל השליטה סיפר כי "קריסת הבניין העלתה את המודעות להתחדשות עירונית בכל הארץ, ואין לי ספק שההתנהלות היום היא אחרת מול הדיירים, העיריות והממשלה". בעוד 30 חודשים (קיץ 2025), הבטיח אטרקצ'י בטקס, הדיירים הוותיקים יקבלו את הדירות החדשות.

השנים עברו. לפי דוחות אאורה האחרונים, הצפי לסיום הבנייה בסרלין זז בכמעט שנתיים - לרבעון ראשון 2027. עד כה הושלמה הבנייה של 45% מהפרויקט ונמכרו 60% מהדירות (34). סיפור אחד, סמלי, שבסך הכול נועד להזכיר לנו עד כמה הרכבת הנדל"נית איטית. גם כשכולם רוצים ומבטיחים לרוץ, וכשהבירוקרטיה מבטיחה לא לשים שום רגליים.

עדיין עם משקולת

אבל עכשיו זה באמת יקרה, כי נחתו פה השבוע טילים במרכז הארץ והבנו סופית שזה עניין של חיי אדם ופיקוח נפש? עוד תזכורת שאנחנו לא באמת צריכים: ב-7 באוקטובר 2023 נורו על ישראל יותר מאלף רקטות, טילים ומרגמות. בתוך שנה, יותר מ-12 אלף מטחים כאלה נורו עלינו. לא דומה לעוצמת הטילים שנפלו פה השבוע, ובכל זאת. בין שלל התגובות, ברשות להתחדשות עירונית הדגישו לפני שנה וחצי שעכשיו הדברים יקרו מהר. שמדובר באירוע ש"טלטל את החברה הישראלית", גם בתחום שעליו הם מופקדים.

בפועל, אי אפשר לומר שלא הייתה התקדמות, אבל בקצב נדל"ני. ב-2024 ניתנו היתרי בנייה ל-31,200 דירות במיזמי התחדשות עירונית, לעומת 28,700 היתרים שניתנו ב-2022, עלייה של פחות מ-9%. גם אם התחלנו לרוץ, לכל רגל עדיין קשורה משקולת כבדה. ועדיין יותר מ-60% מהדירות פה מחוסרות ממ"ד.

ולכן, גם כשמינהל התכנון הודיע השבוע שהוועדה למתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל) תגויס לתכנון מהיר של האזור שנפגע בבת ים, למשל, אל תמהרו לדמיין את כל המגדלים החדשים. יותר סביר שביום שאחרי המלחמה, הרגולטור, הבירוקרטיה, מצוקת הפועלים, חמדנות הדיירים והיזמים וגם אי הוודאות שמאלצת יזמים לדרוש שולי רווח נכבדים, לא ייעלמו כלא היו.

והתקציב מה

מאיפה הביטחון למשל לגבי תיאבון היזמים לבנות עוד ועוד, כשכבר כעת מלאי הדירות החדשות בשיא - 79 אלף דירות לא מכורות בכל הארץ בסוף מרץ, לפי נתוני הלמ"ס? וגם אם נניח שיאיצו פה אינספור פרויקטים חדשים, מישהו באמת חושב שיש לדיירים הוותיקים אינספור דירות להתפנות אליהן בשכירות - מגבלה שמציבה תקרה מאוד ברורה לקצב ההתחדשות העירונית (שכבר היום כוללת אלפים רבים של דירות בפרויקטים מאושרים לבנייה הממתינים לביצוע)? וכנ"ל לגבי מגבלת התשתיות (כבישים, ביוב, מבני ציבור), שבוודאי תעכב את הריצה וההתלהבות של עיריות רבות, למרות איומי הטילים וההבטחה שממש בקרוב תעבור תחתינו רכבת וכולנו ניפטר ממכוניות.

ומעל הכל, העיקר כעת הניצחון, אבל ביום שאחרי לא נוכל להתחמק מהמשמעויות התקציביות. וכשניאלץ לשלם הרבה יותר מיסים ולקבל הרבה פחות שירותים ציבוריים, השאלה כמה אנשים מסוגלים לקנות דירה במחירים הנוכחיים תהיה אפילו יותר רלוונטית.

כוכבי השבוע

מצוין: הכסף החכם מול המשקיעים הקטנים

בשולי המערכה הצבאית, נפתח פה קרב קטן ומרתק בין "הכסף החכם" לחוכמת ההמונים בבורסה. קרב שהוא גם מאפיין דורי, היכול ללמד על העידן שבו אנחנו נמצאים ועל השינוי ב-DNA המשקיעים.

מומחי שוק ההון הוותיקים דאגו להבהיר שאת הסנטימנט החיובי בבורסה מובילים המשקיעים הקטנים. דייב לובצקי, איי.בי.איי, הדגיש כי המוסדיים מסתכלים על האופוריה מבחוץ, בזמן ש"אנשים שקצת משעמם להם בבית פותחים חשבונות מסחר בקצב שיא". צבי סטפק, מיטב, הסביר ש"מה שקורה פה זה במידה רבה תופעה של פומו (fear of missing out). המשקיעים הקטנים חוששים לדבריו להיות בחוץ בזמן הירידות הצפויות בעקבות רעמי הטילים (שלא קרו בסוף), ולפספס את העליות שיבואו בעקבותיהן.

ולטווח יותר ארוך, מעניין לראות ידו של מי תישאר על העליונה, והאם "המשקיעים הקטנים" יהיו המוסדיים החדשים.

בלתי מספיק: מי יודע כמה חיים איבדנו במכון ויצמן

לא מדובר בפגיעה מיידית בחיי אדם, אבל כל שוחר טוב בכה השבוע גם על הפגיעה הקשה שספג מכון ויצמן מטיל איראני.

ראשית, כי בעצם כן מדובר בחיי אדם, גם אם זה לא כאן ועכשיו. מכון ויצמן אינו מוסד אקדמי רגיל, כזה שרובנו מכירים וכולל בעיקר כיתות לימוד ומחקרים כתובים שמגובים ברובם המוחלט בענן. המכון הוותיק שברחובות כלל בעיקר אינספור מעבדות "חיות", ממש עבודה סיזיפית של עשרות שנות מחקר, שחלקן ירד השבוע לטמיון בלילה אחד.

כמעט בלתי אפשרי לשחזר דגימות מבחנה או ניסויים חיים אחרים שנאספו וחיכו במעבדה במשך שנים, לפעמים עשרות שנים. ומי יודע כמה מהם היו רגע לפני פריצת הדרך הבאה בתחומי הרפואה, הביולוגיה וכן הלאה. מחקרים ודגימות בתחומים כמו טיפול ומניעת סרטן ומחלות ארורות אחרות נהרסו השבוע, מבלי שרובנו אפילו יודעים מה איבדנו.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?