גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהמסוק אל המסך: צביקי טסלר הפך למסביר הלאומי. הוא לא לבד

מסבירי פיקוד העורף תפסו השבוע מקום מרכזי בנוף התקשורתי והפכו לפנים מוכרות לציבור - לעתים לא פחות מכתבי הטלוויזיה שלצדם ● בניגוד לדובר צה"ל, הם פונים ישירות לציבור, ולעתים, כמו צביקי טסלר, הופכים ל"כדור ההרגעה" הלאומי

תא''ל במיל' צביקי טסלר באולפן ערוץ קשת 12 השבוע / צילום: צילום מסך מאתר N12
תא''ל במיל' צביקי טסלר באולפן ערוץ קשת 12 השבוע / צילום: צילום מסך מאתר N12

בעיצומה של המלחמה מול איראן, כשאזעקות נשמעות באזורים נרחבים מדי יום והציבור חשוף לשטף של דיווחים, התרעות ולעיתים גם דיסאינפורמציה, תפסו מסבירי פיקוד העורף מקום מרכזי בנוף התקשורתי. דמויות כמו תת-אלוף (מיל') צביקי טסלר בערוץ קשת 12, אל"מ (מיל') אלון גלרט בערוץ רשת 13 ואחרים הפכו לפנים מוכרות לציבור - לעתים לא פחות מהכתבים והפרשנים עצמם.

המשק נפתח מהר מבמשברים הקודמים: הקניונים נפתחים, החנויות נושמות לרווחה
הבליץ של הליכוד נגד התקשורת ממשיך: סגירת מחלקת החדשות של התאגיד והגבלת הפרסום בערוצי הטלוויזיה

הם מופיעים באופן יומיומי באולפנים המרכזיים, ברדיו ובערוצים המקומיים, ומעבירים את ההנחיות לציבור בלשון ברורה, עניינית ובעיקר רגועה. אך מאחורי אותה הופעה טלוויזיונית מהודקת ניצב מנגנון צבאי מדויק, שפועל במקביל למערך דובר צה"ל אך בנפרד ממנו, ומיועד להעביר לציבור מסרים אחידים תוך שמירה על ריחוק מפרשנות או הסברה מדינית.

המסבירים - כולם אנשי מילואים בדרגות בכירות - נקראים לדגל עם פרוץ לחימה, ונבחרים בהתאם לניסיונם המבצעי ולהיכרותם עם הפיקוד. מדובר בקבוצה מצומצמת, שכל אחד מחבריה מופעל על פי צורך מבצעי, ובהתאם לחלוקה בין גופי השידור.

המסביר אינו דובר

המבנה הייחודי של יחידת ההסברה בפיקוד העורף שונה מדובר צה"ל. בעוד הדוברות הצבאית פונה לעיתונאים, עורכת מסיבות עיתונאים ומנהלת את המגע עם כלי התקשורת בשגרה ובחירום, תפקידה של יחידת המסבירים הוא לפנות ישירות לציבור.

לא מדובר בקמפיין הסברתי ולא בניסיונות לשכנע - אלא בהעברת מידע חיוני, בזמן אמת, שמטרתו לכוון את התנהגות האזרחים בשטח. בין אם מדובר באזהרה מאירוע כימי, קריאה להישארות במרחב מוגן או הנחיה להגבלת תנועה - כל מסר נבחן בקפדנות, מנוסח מראש, ומועבר לתקשורת בצורה אחידה.

המסביר אינו מאלתר, ואינו מתראיין. לרוב הוא מופיע, מוסר את ההודעה, ויוצא מהפריים. עם זאת, המסבירים גם לוקחים חלק בפאנלים לפעמים - לא כדי להתראיין, אלא כדי לענות על שאלות ולתת הסברים נוספים.

לעיתים באותו יום הוא יתארח בכמה אולפנים - בהתאם לתיאום עם דובר צה"ל, אך באחריות מלאה של פיקוד העורף. הבחירה בכל אחד מהמסבירים נעשית מתוך שיקולים מבצעיים ותקשורתיים כאחד: היכולת לשמור על איפוק, להעביר מסר ברור ולשדר רוגע. זו אינה משימה פשוטה, במיוחד כשמדובר בהנחיות שיכולות להציל חיים בזמן אמת.

לתפקד כפעולה מבצעית

לצד ההופעה באולפנים, המסבירים הם חלק ממערך רחב יותר של מוכנות אזרחית. במהלך השנים האחרונות, ובעיקר מאז מבצע "שומר החומות", הושם דגש נרחב יותר בפיקוד העורף על תפקוד ההסברה כפעולה מבצעית בפני עצמה - לא פחות מהפעלת התרעות או ניהול מרחבים מוגנים.

הופעתו של מסביר באולפן אינה אירוע תקשורתי בלבד, אלא פעולה מתואמת עם הערכות מצב ביטחוניות. לעיתים המסביר יתבקש למסור הודעה תוך דקות, בעקבות שינוי בזירה המבצעית.

עם השנים נבנתה רשימה קבועה של דוברים - רובם גברים - שבחלקם מופעלים שוב ושוב. בין אלה ששימשו בתפקיד נמנים חיליק סופר, ירון בר דיין, גילי שנהר, שלומי רביבו, אלון גלרט, אבי ברמן, אייצ'ו ביה וסאלים והבי - כולם פעלו תחת אותה מעטפת פיקודית. מבין עשרות מסבירים בעבר ובהווה, מוכרת רק אישה אחת, טלי ורסנו, מסבירת פיקוד העורף לילדים.

הפריסה הזו אינה מקרית: היא חלק מהמחשבה הכוללת של פיקוד העורף על פנייה לכל אזרח ואזרחית בישראל בקול מוכר, מובן ומזוהה ככל האפשר. ניתוח הרכב המסבירים מגלה פרופיל מובהק: הם לרוב בשנות ה-40 עד ה-60 לחייהם, כולם קציני מילואים, רבים מהם בדרגות סא"ל ואל"ם, שהחזיקו בתפקידי פיקוד בפיקוד העורף או במסגרות אחרות בצה"ל.

הדגש בבחירה אינו רק על הניסיון הפיקודי, אלא גם על היכולת לתקשר מול קהל, לשדר קור רוח ולייצר תחושת ביטחון. לכן, חלקם מגיעים מתחום החינוך, השירות הציבורי או עולם התקשורת.

מה השתנה מהעבר?

הופעת המסבירים אינה תופעה חדשה, אך מעמדם הציבורי כיום לא היה מובן מאליו בעבר. במהלך מבצע "צוק איתן", למשל, ניכר היה שמרבית העברת המידע לציבור נעשתה דרך דובר צה"ל והכתבים הצבאיים.

התפתחותה של יחידת ההסברה החלה לצבור תאוצה רק במהלך מגפת הקורונה, אז נדרש פיקוד העורף להוביל את הקשר הישיר עם האוכלוסייה ולמסור הנחיות אזרחיות שוטפות. מבצע "שומר החומות" כבר הבהיר כי יש צורך במסביר ייעודי שיפעל מול הציבור, ותוך כדי תנועה הוחלט להפוך את יחידת ההסברה למערך קבוע.

המלחמה הנוכחית הביאה את המערך הזה למלוא הביטוי שלו: ההנחיות הן רבות ומתעדכנות תכופות, והצורך בדמות סמכותית אך נגישה גבוה מאי פעם.

מהמסוק אל המסך

מבין כל הדוברים, תת-אלוף (מיל') צבי (צביקי) טסלר הוא המזוהה ביותר במערכה הנוכחית עם תפקיד המסביר. טסלר, בן קבוצת יבנה, שירת כטייס מסוקים בחיל האוויר, ופיקד בין היתר על טייסות 193 ו-118. בהמשך מונה לראש מחלקת הגנה במטה חיל האוויר, ולאחר מכן למפקד מחוז דן בפיקוד העורף ולראש מטה הפיקוד.

לאחר שחרורו מצה"ל שירת כניצב במשטרת ישראל, ועמד בראש אגף תכנון וארגון. בין לבין שימש גם כפרויקטור הילולת מירון מטעם המדינה. באפריל 2025 מונה ליו"ר קיבוץ ניר עוז. המשותף לכל התפקידים הללו הוא הממד המבצעי-ארגוני, אך דווקא הופעותיו מול המצלמה בזמן חירום הפכו אותו לדמות מוכרת בקרב הישראלים.

בניגוד לרבים מהמסבירים, טסלר אינו רק פרשן של הנחיות - הוא גם אחד מאלה שעמדו מאחוריהן בתפקידו הצבאי בעבר, מה שמקנה לדבריו תוקף, סמכות ורקע עם ניסיון. כשהוא מדבר, ניכרת השליטה בפרטים, ההיכרות עם המערכת והיכולת להעביר מסר חד אך מרגיע. גם אם צופה מן השורה לא ידע בדיוק מיהו, הוא כמעט בוודאות יסמוך עליו.

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים