גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנויות שמזהה מנהל ההשקעות שהימר על ת"א לפני כולם

ברק בנסקי הוביל את כלל ביטוח להשקיע מיליארדי שקלים במניות בת"א דווקא בזמן שהבורסה המקומית נקלעה לסחרור: "יש לנו יתרון בתור שחקנים לטווח ארוך" ● כעת, בזמן שהוא קוצר את הפירות, בנסקי מעריך שלשוק המקומי יש עוד לאן לעלות, ומסמן איפה נותרו הזדמנויות

ברק בנסקי, מנהל ההשקעות של כלל ביטוח / צילום: סיון פרג'
ברק בנסקי, מנהל ההשקעות של כלל ביטוח / צילום: סיון פרג'

עליות השערים החדות בשבוע וחצי האחרונים, בצל המערכה מול איראן, מיצבו את הבורסה הישראלית בראש טבלת הביצועים במערב. בהובלת מניות הבנקים, הביטוח, הבנייה למגורים והתשתיות, הבורסה המקומית הציגה תשואה של כ־20% במדדי הדגל מתחילת השנה.

שיא כל הזמנים בוול סטריט: התחזית המדהימה של אחד המומחים הגדולים בעולם לשוק המניות
אקזיט נוסף לבכירי נקסט ויז'ן: מכרו מניות ב-146 מיליון שקל

ההשקעות שהניבו תשואה תלת־ספרתית

העליות הנאות סיפקו תשואות מרשימות עבור מי שהגדילו את החשיפה שלהם לשוק הישראלי במהלך השנה האחרונה. אבל המנצחים הגדולים הם ללא ספק מי שהאמינו בשוק המקומי כשהביצועים שלו היו פחות נוצצים, בזמן הסערה סביב הרפורמה המשפטית ותחילת מלחמת חרבות ברזל. גוף שבלט בהשקעותיו בשוק המקומי כבר בשנת 2023 היה קבוצת הביטוח כלל, שהגדילה, החל מהמחצית השנייה של אותה שנה את השקעותיה במניות הנסחרות בתל אביב בהיקפים של מיליארדי שקלים.

בין היתר רכשה כלל מניות בחברות הנדל"ן היזמי אקרו, חג'ג', ישראל קנדה, אפריקה מגורים ואאורה; בחברות הנדל"ן המניב אמות וגב ים; בחברה הביטחונית הלוהטת נקסט ויז'ן; במניות הבנקים ובאלו של קבוצת הביטוח המתחרה הפניקס. השקעות אלה, שבוצעו בדרך כלל באמצעות עסקה או הנפקת פרטית, הניבו לרוב, נכון להיום, תשואה דו־ספרתית ולעיתים תלת־ספרתית וסייעו להקפיץ את כלל בטבלת התשואות בגמל ופנסיה. מתחילת השנה ועד חודש מאי הציגה כלל תשואה של 5.2% במסלול המנייתי בקרנות ההשתלמות מול ממוצע בענף של 4.8%.

מי שהוביל את מהלכי ההשקעה הללו היה ברק בנסקי, המשנה למנכ"ל כלל ביטוח ומנהל חטיבת ההשקעות בחברה. כעת, לאחר העליות האחרונות, הוא קובע כי השוק הישראלי "כבר לא זול", אך מעריך ש"אפשר למצוא בו לא מעט חברות בסקטורים שנסחרים בזול לעומת סקטורים מקבילים בחו"ל.

"השוק עבר כברת דרך משמעותית מאיפה שהוא היה לפני שנתיים, ובטח לפני שנה", מסביר בנסקי. "מצד שני, גם הסיכונים ירדו ולכן יכול להיות שלהשוות את השוק ביחס לעצמו בעבר, זו לא ההשוואה הכי נכונה. אם הסיכון הנוכחי ירד יכול להיות שאנחנו יכולים להיות ברמת תמחור יותר גבוהה ממה שהיינו בעבר. בסוף אני מסתכל מה האלטרנטיבות, ואם אני מסתכל ביחס לעולם, אז ביחס לארצות הברית השוק עדיין אטרקטיבי. ביחס לשווקים מחוץ לארצות הברית, השוק הוא בתמחור דומה, אולי אפילו טיפה יותר יקר לאחר העליות בימים האחרונים".

ההזדמנויות: פיננסים, בנייה ואג"ח

באילו סקטורים נוצרה הזדמנות בעקבות המציאות המסתמנת?
"אין פה את ההזדמנויות שהיו לפני שנה או שנה וחצי, זה לא שוק של בנקים שנסחרים ב־0.7־0.8 וגם לא ב־1 על ההון, השוק הוא לא זול. ברמת מאקרו, אני חושב שכל החברות שקשורות לבנייה - אם זה תשתיות, בנייה למגורים ויזמות - הם מעניינים. אבל בסוף צריך להסתכל ברמת המיקרו של החברות, כי לא מעט מהן כבר עברו עליות לא קטנות לאחרונה.

"אני חושב שעדיין הענף הפיננסי, גם ביטוח וגם בנקים, מעניין גם בתימחורים הנוכחיים. כל מה שקרה לאחרונה, ובטח הייסוף של השקל והירידה באינפלציה, יכולים גם לקרב הורדת ריבית, וזה גם יכול לדחוף את סקטור הנדל"ן, מגורים ומניב".

בצד השני מי הסקטורים שפחות ייהנו מהמצב?
"סקטורים שנהנו תקופה ארוכה מסגירת השמיים, כמו רשתות השיווק, האופנה והקמעונאות. אלה ייהנו פחות ברגע שיהיו הרבה יותר נסיעות לחו"ל, ופחות רכישות ברשתות מקומיות.

"גם אצל חברות ביטחוניות, שעלו בצורה מאוד חזקה בשנתיים האחרונות, יכולה להיות רגיעה מסוימת ומימוש בטווח הקצר, עם זאת, העולם הולך לגידול בהוצאות ביטחוניות, לא מעט מדינות יגדילו תקציבים על מנת להגדיל את ההוצאות הביטחוניות שלהן.

"ככה שבראייה יותר ארוכה הסקטורים האלה יכולים להמשיך לתפקד, אבל בטווח קצר בהחלט יש להם מקום לעבור איזשהו מימוש, והם ייראו פחות אטרקטיביים לעומת סקטורים אחרים".

מה ביחס לאג"ח? ראינו ירידות בתשואות בשבוע וחצי האחרונים לשפל של חמישה חודשים.
"צריך להגיד שהירידה המשמעותית בתשואות בעשרת הימים האחרונים, לא לוותה בירידת תשואות בעולם, כך שזו הייתה ירידה רוחבית בפרמיית הסיכון המקומית.

"סיום המלחמה הקרוב, התחזקות השקל, מלחמת הסחר בעולם, שהיא גורם דיפלציוני מחוץ לארצות הברית, כל אלה אמורים לתת לבנק ישראל ביטחון ויכולת להוריד את הריבית כבר השנה.

"לדעתי זה עשוי להיות בשיעור של יותר ממה שמגולם לשנה ולשנה הבאה, כך שגם האג"חים אמורים ליהנות מזה, ואני חושב שההשקעה בהן היא אטרקטיבית כרגע".

איך שמים מיליארדים נגד הזרם?
האמונה של כלל ביטוח בשוק המקומי לא התחילה כאמור בשנה האחרונה. "השוק הרבה פעמים מתנהל כאן ועכשיו לפי הטווח הקצר, ואני חושב שפה יש לנו יתרון בתור שחקנים לטווח ארוך. בסוף התפקיד שלנו הוא להסתכל מעבר לחודש־חודשיים קדימה ולנצל את המקומות שאנחנו רואים בהם הזדמנויות", מסביר בנסקי את ההחלטה להגדיל את ההשקעות בשוק המקומי בהיקפים גדולים חרף העננים השחורים שריחפו מעליו באותה עת.

"בסוף, מה שראינו במהלך 2023 זה שהשוק מתמחר חשש משמעותי, תחילה עם הרפורמה המשפטית, ולאחר מכן עם המלחמה באוקטובר. מצד אחד ראינו סיכונים, שלא מעט מהם התממשו, אבל מצד שני ראינו תימחורים מאוד מאוד אטרקטיביים של החברות שנסחרות פה בבורסה, כאלו שלא רואים כל יום. לכן אנחנו חשבנו שזה באמת הזמן להשקיע, ולקחנו בחשבון שיכול להיות שאנחנו נסבול מההשקעות האלה במשך תקופה עד שהם יתחילו להניב ויממשו את הפוטנציאל שלהם".

כמי שהאמין בשוק בתקופות קשות יותר, איך אתה רואה את העתיד שלו?
"אני חושב שאפשר להיות אופטימי. תנאי הבסיס הם מצוינים, תוסיף על זה את הירידה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל ואת הפוטנציאל קדימה לשינוי ביחסים מול מדינות אחרות במזרח התיכון. אז אחרי הגירעונות הגבוהים בשנתיים האחרונות, אנחנו בחוב תוצר של כ־70% שבהשוואה למדינות מערביות זה בהחלט נמוך.

"בנוסף, אנחנו עם עודף במאזן תשלומים, דמוגרפיה חיובית שהיא יוצאת דופן ברמה עולמית, בטח במדינות מערביות, וקטר הייטק שמוביל את השוק. אם מסתכלים על כל הנתונים האלה, זה נתונים של מדינה בדירוג AA, לא של מדינה בדירוג A מינוס, ובטח לא טריפל B, כמו שבחלק מהסוכנויות אנחנו מדורגים. אז אין ספק שביום שאחרי, סיכוי גבוה שדירוג האשראי של מדינת ישראל יעלה.

"עיקרי סימני השאלה קדימה נוגעים לסביבה הפוליטית והחברתית בישראל, שהם מקומות שראינו ב־2023 שהשפיעו מאוד על הפעילות במשק ועל השווקים. אבל מולם יש לנו לא מעט סיכונים קיומיים שיורדים, ובהחלט יש פוטנציאל לגידול בהשקעות זרות בצורה משמעותית, וגם הייתי אומר פוטנציאל חיובי מאוד במישור הגאו־פוליטי, כמו נרמול היחסים עם מדינות נוספות במזרח התיכון, במסגרת הסכמי אברהם או הסכמים אחרים. הם יכולים לפתוח פה הרבה מאוד הזדמנויות לחברות בשוק המקומי שאי אפשר היה אפילו לחלום עליהן עד לא מזמן".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ו-AMD זינקו

בורסות אירופה ננעלו בירידות ● האינפלציה בארה"ב לא נחלשת: עלתה בחודש יוני לקצב שנתי של 2.7%, הורדת הריבית מתרחקת ● תשואות איגרות החוב עלו ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם אינדונזיה ● עונת הדוחות בארה"ב החלה היום רשמית עם הבנקים הגדולים שהפתיעו לטובה ● בעקבות אנבידיה, גם AMD תחדש את משלוחי שבבי הבינה המלאכותית שלה לסין

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

דרמה בנמל אילת: החשבונות עוקלו, והוא ייסגר החל מיום ראשון

עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות בים האדום ● מנכ"ל משרד התחבורה זימן דיון דחוף בנושא

שכירות. המלחמה הביאה לגידול בביקוש ובמחירים / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

הנתונים של תל אביב מסמנים: תחילתה של מגמה חדשה במחירי הנדל"ן

מנתוני הלמ"ס עולה כי מחוז תל אביב רושם ירידות חדות במחירי הדירות ובהיקף העסקאות, ונראה שמדובר בתחילת מגמה ● במקביל, מחירי השכירות ביוני מזנקים לאחר המלחמה עם איראן

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

החברה של ברק רוזן, אסי טוכמאייר ואדם נוימן מציגה: תשואה של אלפי אחוזים בשלוש שנים

עדיין ללא הכנסות משמעותיות אך עם הבטחות לעסקי נדל"ן ענפים בפלורידה ועם משקיע עוגן בדמותו של נוימן מ-WeWork, מניית קנדה גלובל הניבה תשואה של פי 40 לבעליה

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך ● הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר

"כספי ציבור נגזלו": העליון בביקורת קשה על קק"ל בפרשת קרקעות הפטריארכיה

ביהמ"ש ביטל את חיוב הפטריארכיה היוונית־אורתודוכסית לשלם לחברה בבעלות קק"ל 13 מיליון דולר בעקבות מרמת ענק בירושלים, במסגרתה הוחכרו כביכול קרקעות בשכונות כגון רחביה ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר ● "ההתנהלות מעלה תהיות במישור החוקיות"

בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה

הפשרה להמשך קיומה של "דירה בהנחה": רוב ערי המרכז יישארו בחוץ

לאחר חודשים של מאבק, שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות, משרד האוצר ורמ"י הגישו להסכמות ● החל מספטמבר, תוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ

בריכות דגים של חברת אקווה מעוף / צילום: צילום מסך יוטיוב

חברת חוות הדגים מישראל שהוערכה בעבר בכמיליארד דולר מבקשת הסדר חוב

אקווה מעוף, המקימה מתקנים לגידול דגי מאכל, מבקשת את ההסדר בשל חובות של 190 מיליון שקל ● אם ההסדר יאושר, יהפכו קרנות ההשקעה האלטרנטיביות של מגדלור, נושה מרכזי של אקווה מעוף, לבעלות השליטה בחברה

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

הנהלת אקסודיגו / צילום: Exodigo

כמעט חד קרן: אקסודיגו קופצת לשווי של כ-700 מיליון דולר בגיוס ענק

אקסודיגו, סטארט-אפ ישראלי שמפתח מערכות לסריקה תת-קרקעית עבור חברות בנייה ותשתיות, מגייס 96 מיליון דולר בשווי המוערך בין 600 ל-700 מיליון דולר ● הסיבוב נערך לאחר שהחברה עשתה קפיצת מדרגה טכנולוגית ועסקית משמעותית

איציק עוז ואייל בן סימון / צילום: עומר עוז, ענבל מרמרי

מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפניקס, קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, מגדילה את החזקתה בעסקי סוכנויות הביטוח שבשליטתה, באמצעות רכישת מניותיו של היו"ר איציק עוז תמורת 763 מיליון שקל ● עוז, שהפך בשנים האחרונות לשיאן השכר בקבוצה, יקבל גם מניות חסומות בהיקף של 32 מיליון שקל

כך ''גזרו'' האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני / צילום: Shutterstock, Natee Photo

כך "גזרו" האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני

מבצע "עם כלביא" הביא לעלייה של 16% ברכישות מהאתרים הישראלים, כאשר הנהנים העיקריים היו המרקטפלייס KSP ואתר המתנות BUYME ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

קרן כהן-חזון, בעלת השליטה בתורפז, תורמת 1% ממניות החברה מתוך החזקותיה האישיות לבתי החולים בילינסון, שיבא וסורוקה ● שווי התרומה מוערך בכ-47 מיליון שקל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

מסעדת ''המזנון'' של אייל שני במלבורן שהושחתה בתחילת יולי ע''י מפגינים פרו־פלסטינים / צילום: Reuters, Alex Zucco / SOPA Images

האנטישמיות גואה: בריטניה מנרמלת, בארה"ב חוזר דימוי "הבוגד היהודי"

בעיצומו של גל אנטישמיות, בעולם מתחילים לחפש דרכי התמודדות חדשות ● יועצים ראשיים לענייני אנטישמיות מפרסמים הצעות איך להילחם בה בלונדון ● באוסטרליה מוצעים "49 צעדים" לטפל בבעיה העמוקה ● בארה"ב, ימין קיצוני טוען שעבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין היה סוכן ישראלי - והלחץ גובר על טראמפ לחשוף את רשימת קשריו ● ישראל נדרשת לחשוב מה ביכולתה לעשות, מעבר להסברה

WSJ: כך השתפרו האיראנים בשיעורי פגיעת הטילים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: וול סטריט ג'ורנל מסבירים איך טילים איראנים הצליחו לפגוע במטרות בישראל, החות'ים מוכרים נשק ברשתות חברתיות כמעט באין מפריע, ומי יממן את ארגוני הסיוע במזרח התיכון? ● כותרות העיתונים בעולם

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל