גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־60% מהאוניות שממתינות בתור בים עושות את דרכן לנמל קטן אחד בלבד

בנמלי הים של ישראל שוב משתרכים תורים, שצפויים להתגבר עם כניסת הפסקת האש לתוקף ● אבל רוב האוניות שממתינות מחוץ לששת נמלי הים התיכון, מיועדות רק למספנות ישראל ● הנמל הקטן אינו מחויב להסכמי שכר ועובד 24/7, והלקוחות מעדיפים להמתין לו

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר
מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

קצת קשה להאמין, אבל גם בימים של טילים מאיראן, שנוחתים בסמוך לנמלי הים בישראל, יותר מ-60% מהאוניות שממתינות בתור מחוץ לנמלים ממתינות לנמל אחד בלבד.

אלפי כלי רכב מגיעים לנמלי הצפון; המדינה באה לקראת היבואנים
בלעדי | העלייה במחירי התחבורה הציבורית נדחתה לפחות עד ינואר

מחוץ לנמלים ממתינות בסך הכול 60 אוניות עמוסות בסחורה, מרביתן נושאות עליהן מטען כללי, ובמיוחד ברזל. 38 מהן ממתינות למספנות ישראל, נמל פרטי קטן שקורץ לספקים וליבואנים יותר מנמלי הענק שסביבו, והם מצידם אינם ממהרים להתחרות בו, כך שנוצר חוסר שיווי משקל שהמדינה עדיין לא הצליחה לאסדר.

בשנות ה-2000 המדינה הוציאה לדרך את הרפורמה בנמלי הים, שבמסגרתה הוחלט על הקמת שני נמלים חדשים - נמל הדרום, שמופעל על ידי חברת TIL השוויצרית, ונמל המפרץ, שמופעל בידי חברת SIPG הסינית - שנפתחו בתחילת העשור הנוכחי. כמו כן הופרט הנמל בחיפה.

הבעלות על נמל חיפה עברה לידיה של קבוצת אדאני ההודית וגדות הישראלית לפני כשנה וחצי. בין לבין, ב-2008 הוחלט לתת זיכיון להפעלת נמל קטן לבעלי מספנות ישראל, שלומי פוגל, אסי שמלצר וסמי קצב.

הנמלים פורקים מספר סגמנטים, כשהשניים העיקריים שבהם הם מטענים שנשלחים במכולות ומטענים שנשלחים בתפזורת, וקרויים "מטען כללי" - ובהם עץ, ברזל ומכוניות. את התעריפים שהנמלים גובים על כל סוג של מטען המדינה קובעת, והנמלים יכולים להציע עליהם הנחות, כדי לנסות ולהתחרות על פריקת הסחורות. ואולם, התעריפים מחד, וההסכמים ההיסטוריים מול ועדי העובדים מאידך, יוצרים עיוותים שונים בתמרוץ לפריקת כל אחת מהסחורות הללו.

הנמל מעדיף תורים

לנמל כגוף עסקי יש אינטרס בתור שנמצא מחוץ לו, שכן התור הזה תמיד מבטיח שתהיה לו עבודה. אולם למשק עדיף שהנמלים הם אלו שיחכו לאוניות, ויפרקו, משום שסחורה על אונייה שממתינה מחוץ לנמלי הים מחויבת בתשלום שעלול להתגלגל עד לצרכן.

במדינה שבה 98% מהסחר עובר דרך הים, הדבר משמעותי, כפי שהוכיחו באגף הכלכלן הראשי באוצר סביב התורים בנמלים ברבעון הראשון ב־2021, שהגיעו לכ-80 אוניות ממתינות (מספר שהוא כבר לא דמיוני ביחס להיום).

אז, בתקופת הקורונה, ירידת התפוקה בנמלים הובילה לנזק של 16 מיליון שקל ליום ברכיב היצוא של מוצרי השקעה במונחי תוצר, ושל 10 מיליון שקל ברכיב היבוא למוצרי השקעה במונחי תוצר, ולעלייה באינפלציה.

נמלי הים החדשים, בצפון ובדרום, הצליחו להביא לתחרות דרמטית בתחום המכולות מול הוותיקים, אבל בתחום המטען הכללי, ובפרט בחומרי הגלם לבנייה ולתעשייה כמו ברזל, המגמות שבלטו נשארו. תחום המכולות, שמקבל גם קדימות בתורים התפעוליים של הנמלים על פני אוניות אחרות, רווחי גם ביחס להסכמי שכר מול העובדים, שעדיין משפיעים על נמלי אשדוד וחיפה. העובדים מוגנים בהסכמים לשנים, גם לאחר ההפרטה, ופרישתם מרצון מתקדמת לאט.

יותר מאשר מכולות, התחום הנחשק ביותר הוא תחום המכוניות, שהוא הרווחי ביותר, והשבתתו של נמל אילת הייתה מקור שופע של רווח לנמלים.

אבל נראה שעל תחום אחד שהסחורה המשתייכת אליו ממשיכה לצוף מול נמלי הים אין תחרות כלל. פריקת ברזל היא עבודה סיזיפית וקשה, שתעריפיה נמוכים. כך, ב-2024, כמעט 60% מהמתכות שהגיעו לישראל נפרקו בנמל מספנות ישראל. ההסבר לכך יכול להיות היסטורי; עם מתן הזיכיון לקבוצה להתחיל בפעילות נמלית, ניתן לה לפרוק רק מטען כללי ורק עד ל-5% מסך המטענים שנכנסים לישראל. לכן, הנמל נדרש להתמקצע בתחום שוועדי העובדים העדיפו לגעת בו כמה שפחות, אבל עם מגבלה שלא תפריע לפרמיות העבודה.

הנמל אינו מחויב להסכמי השכר, הוא עובד 24/7 ו"מתנפל" על כל עבודה שלא רוצים לבצע בנמלים אחרים. ב-2024 התפוקה הממוצעת ששונעה לכל שעת עגינה ברציף הייתה 100 טונות זו השנה השנייה, לעומת 75 באשדוד ו-54 בחיפה.

ההסדרה בנמלים, שנחתמה בחודש מרץ, אמורה הייתה לשים סוף לעיוות; נמל המפרץ ונמל הדרום קיבלו רציף נוסף למשך מספר שנים, כדי לפרוק בו מטען כללי, וזאת לנוכח האשמות בממשלה שלפיהן בנמלים הוותיקים עושים רק את המינימום הנדרש בתחום הזה. נוסף על כך הוסרה מגבלת הפריקה מעל נמל מספנות ישראל.

אבל התוצאות עדיין אינן מורגשות בשטח. "המדינה השקיעה מיליארדים ברפורמה בנמלים, והיה אומץ רב מצד השרים לחתום על ההסדרה, ועדיין אנחנו רואים עיוותים קשים בשוק", אמר לגלובס גורם בענף.

הסיבה לכך היא שהנמלים החדשים פועלים עם מנופים זמניים, משום שעם הקמתם לא הושקע הון בציוד לפריקת מטען כללי כפי שהושקע במכולות, וספק אם התחום רווחי במידה שיוכלו להתחרות בהגמוניה שנוצרה.

מחלוקת סביב ההנחות

עוד מחלוקת נוגעת להנחות, וגורמים בענף מציינים גם את המחירים האטרקטיביים שנמל מספנות מציע, ושנמלים אחרים - ובמיוחד אלו הוותיקים - יתקשו להציע, וכך הוא גם ימשיך לשמר את נאמנות לקוחותיו. לעומת זאת, אחרים טוענים שאם כל יום המתנה מחוץ לנמל עולה 1,000 דולר ליום, קשה לתת הנחות שיתחרו בהפסד הזה. לעומת זאת, שהייה של האונייה בנמל עולה הרבה יותר כסף.

המניע האמיתי לתורים הוא הידיעה שהאונייה ה-30 שממתינה לנמל המספנות תסיים את הפריקה לפני האונייה החמישית, שממתינה למתחריה, וזאת על רקע העובדה שהאינטרס העיקרי הוא סיבוב הסחר העולמי ועמידה בזמנים בו.

עיוות נוסף הוא שגם יבואנים שמביאים סחורות למפעלים במרכז ובדרום פורקים בצפון, ומובילים את הסחורה במשאיות בכבישי הארץ, במקום לפרוק אותה בדרום.

ליו"ר נמל אשדוד, שאול שניידר, יש הסבר אחר לתופעה. "לנמל מותר לפרוק מטען כללי ולאחסן אותו עבור הלקוחות לפי כתב ההסמכה של המדינה, בעוד שמספנות יכול לספק את כל השרשרת מדלת לדלת. היבואן מקבל שירותי ניהול מלאי, העברה עד לחצר הלקוח. לנו אסור לעשות את הפעילות הזו. אם היינו יכולים - היינו מגיעים למספרים אחרים לגמרי".

לדבריו, נמל אשדוד הגביר את פריקת הברזל ברבעון הראשון של השנה, והוא עסק בפעילות ביטחונית שבאה על חשבון סגמנטים אחרים. "הנמל מציג רווחי שיא בזמן שהוא רתום כולו לפעילות הביטחונית של מדינת ישראל", הוא מוסיף.

מנמל חיפה נמסר: "הנמל מספק שירות לאוניות מטען כללי במספר גבוה משאר המפעילים ובהתאם לתור התפעולי. לדוגמה, הוא קלט אונייה ועליה 2,800 טונות זכוכית גולמית לטובת שיקום נזקי המלחמה".

אם הממשלה תרצה למגר את התורים, היא תצטרך להפעיל לחץ ותמריצים, או לחיות עם השלכותיהם. בינתיים, סיום המלחמה עשוי להגביר את תנועת האוניות ואת המצוקה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"