גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־60% מהאוניות שממתינות בתור בים עושות את דרכן לנמל קטן אחד בלבד

בנמלי הים של ישראל שוב משתרכים תורים, שצפויים להתגבר עם כניסת הפסקת האש לתוקף ● אבל רוב האוניות שממתינות מחוץ לששת נמלי הים התיכון, מיועדות רק למספנות ישראל ● הנמל הקטן אינו מחויב להסכמי שכר ועובד 24/7, והלקוחות מעדיפים להמתין לו

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר
מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

קצת קשה להאמין, אבל גם בימים של טילים מאיראן, שנוחתים בסמוך לנמלי הים בישראל, יותר מ-60% מהאוניות שממתינות בתור מחוץ לנמלים ממתינות לנמל אחד בלבד.

אלפי כלי רכב מגיעים לנמלי הצפון; המדינה באה לקראת היבואנים
בלעדי | העלייה במחירי התחבורה הציבורית נדחתה לפחות עד ינואר

מחוץ לנמלים ממתינות בסך הכול 60 אוניות עמוסות בסחורה, מרביתן נושאות עליהן מטען כללי, ובמיוחד ברזל. 38 מהן ממתינות למספנות ישראל, נמל פרטי קטן שקורץ לספקים וליבואנים יותר מנמלי הענק שסביבו, והם מצידם אינם ממהרים להתחרות בו, כך שנוצר חוסר שיווי משקל שהמדינה עדיין לא הצליחה לאסדר.

בשנות ה-2000 המדינה הוציאה לדרך את הרפורמה בנמלי הים, שבמסגרתה הוחלט על הקמת שני נמלים חדשים - נמל הדרום, שמופעל על ידי חברת TIL השוויצרית, ונמל המפרץ, שמופעל בידי חברת SIPG הסינית - שנפתחו בתחילת העשור הנוכחי. כמו כן הופרט הנמל בחיפה.

הבעלות על נמל חיפה עברה לידיה של קבוצת אדאני ההודית וגדות הישראלית לפני כשנה וחצי. בין לבין, ב-2008 הוחלט לתת זיכיון להפעלת נמל קטן לבעלי מספנות ישראל, שלומי פוגל, אסי שמלצר וסמי קצב.

הנמלים פורקים מספר סגמנטים, כשהשניים העיקריים שבהם הם מטענים שנשלחים במכולות ומטענים שנשלחים בתפזורת, וקרויים "מטען כללי" - ובהם עץ, ברזל ומכוניות. את התעריפים שהנמלים גובים על כל סוג של מטען המדינה קובעת, והנמלים יכולים להציע עליהם הנחות, כדי לנסות ולהתחרות על פריקת הסחורות. ואולם, התעריפים מחד, וההסכמים ההיסטוריים מול ועדי העובדים מאידך, יוצרים עיוותים שונים בתמרוץ לפריקת כל אחת מהסחורות הללו.

הנמל מעדיף תורים

לנמל כגוף עסקי יש אינטרס בתור שנמצא מחוץ לו, שכן התור הזה תמיד מבטיח שתהיה לו עבודה. אולם למשק עדיף שהנמלים הם אלו שיחכו לאוניות, ויפרקו, משום שסחורה על אונייה שממתינה מחוץ לנמלי הים מחויבת בתשלום שעלול להתגלגל עד לצרכן.

במדינה שבה 98% מהסחר עובר דרך הים, הדבר משמעותי, כפי שהוכיחו באגף הכלכלן הראשי באוצר סביב התורים בנמלים ברבעון הראשון ב־2021, שהגיעו לכ-80 אוניות ממתינות (מספר שהוא כבר לא דמיוני ביחס להיום).

אז, בתקופת הקורונה, ירידת התפוקה בנמלים הובילה לנזק של 16 מיליון שקל ליום ברכיב היצוא של מוצרי השקעה במונחי תוצר, ושל 10 מיליון שקל ברכיב היבוא למוצרי השקעה במונחי תוצר, ולעלייה באינפלציה.

נמלי הים החדשים, בצפון ובדרום, הצליחו להביא לתחרות דרמטית בתחום המכולות מול הוותיקים, אבל בתחום המטען הכללי, ובפרט בחומרי הגלם לבנייה ולתעשייה כמו ברזל, המגמות שבלטו נשארו. תחום המכולות, שמקבל גם קדימות בתורים התפעוליים של הנמלים על פני אוניות אחרות, רווחי גם ביחס להסכמי שכר מול העובדים, שעדיין משפיעים על נמלי אשדוד וחיפה. העובדים מוגנים בהסכמים לשנים, גם לאחר ההפרטה, ופרישתם מרצון מתקדמת לאט.

יותר מאשר מכולות, התחום הנחשק ביותר הוא תחום המכוניות, שהוא הרווחי ביותר, והשבתתו של נמל אילת הייתה מקור שופע של רווח לנמלים.

אבל נראה שעל תחום אחד שהסחורה המשתייכת אליו ממשיכה לצוף מול נמלי הים אין תחרות כלל. פריקת ברזל היא עבודה סיזיפית וקשה, שתעריפיה נמוכים. כך, ב-2024, כמעט 60% מהמתכות שהגיעו לישראל נפרקו בנמל מספנות ישראל. ההסבר לכך יכול להיות היסטורי; עם מתן הזיכיון לקבוצה להתחיל בפעילות נמלית, ניתן לה לפרוק רק מטען כללי ורק עד ל-5% מסך המטענים שנכנסים לישראל. לכן, הנמל נדרש להתמקצע בתחום שוועדי העובדים העדיפו לגעת בו כמה שפחות, אבל עם מגבלה שלא תפריע לפרמיות העבודה.

הנמל אינו מחויב להסכמי השכר, הוא עובד 24/7 ו"מתנפל" על כל עבודה שלא רוצים לבצע בנמלים אחרים. ב-2024 התפוקה הממוצעת ששונעה לכל שעת עגינה ברציף הייתה 100 טונות זו השנה השנייה, לעומת 75 באשדוד ו-54 בחיפה.

ההסדרה בנמלים, שנחתמה בחודש מרץ, אמורה הייתה לשים סוף לעיוות; נמל המפרץ ונמל הדרום קיבלו רציף נוסף למשך מספר שנים, כדי לפרוק בו מטען כללי, וזאת לנוכח האשמות בממשלה שלפיהן בנמלים הוותיקים עושים רק את המינימום הנדרש בתחום הזה. נוסף על כך הוסרה מגבלת הפריקה מעל נמל מספנות ישראל.

אבל התוצאות עדיין אינן מורגשות בשטח. "המדינה השקיעה מיליארדים ברפורמה בנמלים, והיה אומץ רב מצד השרים לחתום על ההסדרה, ועדיין אנחנו רואים עיוותים קשים בשוק", אמר לגלובס גורם בענף.

הסיבה לכך היא שהנמלים החדשים פועלים עם מנופים זמניים, משום שעם הקמתם לא הושקע הון בציוד לפריקת מטען כללי כפי שהושקע במכולות, וספק אם התחום רווחי במידה שיוכלו להתחרות בהגמוניה שנוצרה.

מחלוקת סביב ההנחות

עוד מחלוקת נוגעת להנחות, וגורמים בענף מציינים גם את המחירים האטרקטיביים שנמל מספנות מציע, ושנמלים אחרים - ובמיוחד אלו הוותיקים - יתקשו להציע, וכך הוא גם ימשיך לשמר את נאמנות לקוחותיו. לעומת זאת, אחרים טוענים שאם כל יום המתנה מחוץ לנמל עולה 1,000 דולר ליום, קשה לתת הנחות שיתחרו בהפסד הזה. לעומת זאת, שהייה של האונייה בנמל עולה הרבה יותר כסף.

המניע האמיתי לתורים הוא הידיעה שהאונייה ה-30 שממתינה לנמל המספנות תסיים את הפריקה לפני האונייה החמישית, שממתינה למתחריה, וזאת על רקע העובדה שהאינטרס העיקרי הוא סיבוב הסחר העולמי ועמידה בזמנים בו.

עיוות נוסף הוא שגם יבואנים שמביאים סחורות למפעלים במרכז ובדרום פורקים בצפון, ומובילים את הסחורה במשאיות בכבישי הארץ, במקום לפרוק אותה בדרום.

ליו"ר נמל אשדוד, שאול שניידר, יש הסבר אחר לתופעה. "לנמל מותר לפרוק מטען כללי ולאחסן אותו עבור הלקוחות לפי כתב ההסמכה של המדינה, בעוד שמספנות יכול לספק את כל השרשרת מדלת לדלת. היבואן מקבל שירותי ניהול מלאי, העברה עד לחצר הלקוח. לנו אסור לעשות את הפעילות הזו. אם היינו יכולים - היינו מגיעים למספרים אחרים לגמרי".

לדבריו, נמל אשדוד הגביר את פריקת הברזל ברבעון הראשון של השנה, והוא עסק בפעילות ביטחונית שבאה על חשבון סגמנטים אחרים. "הנמל מציג רווחי שיא בזמן שהוא רתום כולו לפעילות הביטחונית של מדינת ישראל", הוא מוסיף.

מנמל חיפה נמסר: "הנמל מספק שירות לאוניות מטען כללי במספר גבוה משאר המפעילים ובהתאם לתור התפעולי. לדוגמה, הוא קלט אונייה ועליה 2,800 טונות זכוכית גולמית לטובת שיקום נזקי המלחמה".

אם הממשלה תרצה למגר את התורים, היא תצטרך להפעיל לחץ ותמריצים, או לחיות עם השלכותיהם. בינתיים, סיום המלחמה עשוי להגביר את תנועת האוניות ואת המצוקה.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם