גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30 שנה של הכנות ו-12 ימים של הפצצות: כמה עלתה ההיערכות למלחמה באיראן?

התשלום הכבד על המלחמה מול איראן - כמיליארד שקל בממוצע ליום - הוא רק המערכה האחרונה בהשתלשלות ארוכת שנים ועתירת הוצאות ● יצאנו לבדוק כמה כסף הוקצה לפרויקט בעשורים האחרונים, ומצאנו: מדובר במשאבי עתק, שאולי סוף סוף אפשר יהיה להפנות לחינוך, בריאות ורווחה ● 30 שנה של היערכות, פרויקט מיוחד

נתניהו חושף את ארכיון הגרעין האיראני. רוב הפעילות הייתה סודית / צילום: ap, Sebastian Scheiner
נתניהו חושף את ארכיון הגרעין האיראני. רוב הפעילות הייתה סודית / צילום: ap, Sebastian Scheiner

לאחר שכוחות צה"ל והמוסד השלימו את מלאכתם באיראן צפויה מערכת הביטחון להוציא חשבונית ארוכה למשרד האוצר, לצורך כיסוי הוצאות המבצע, שחורגות מהתקציב. באוצר יידרשו להעביר בכנסת תקציב מלחמה מעודכן, כפי שכבר עשו כמה פעמים מאז 7 באוקטובר.

במערכת הביטחון ובאוצר עדיין לא מפרסמים את עלויות המבצע, אבל אלה מוערכות בידי גורמים שונים בכמיליארד שקל בממוצע ליום. תמהיל ההוצאות שונה למדי מכפי שהורגלה המערכת בזירות בעזה ובלבנון. במקום חטיבות על קרקע האויב וגיחות מהירות של חיל האוויר - הפעם הן כוללות תפעול מורכב של מאות מטוסים מעל שמי איראן הרחוקה, חימושים יוצאי דופן ופעילויות חשאיות של המוסד. באשר לעלויות הגבוהות של גיוס מילואים, מערך המשרתים הוכנס לדריכות שיא עוד לפני פתיחת המבצע הנוכחי, עם אישור לגיוס 450 אלף איש.

באוצר כבר החלו בהליך המתבקש של ניצול רזרבה של כ־3 מיליארד שקל, שנשמרה במסגרת התקציב לתרחישים ביטחוניים. אך ברור לכל המעורבים שסכום זה לא יספיק לממן את הלחימה באיראן. המגעים בין האוצר למערכת הביטחון על התוספות שיידרשו כבר נפתחו, עם דעות חלוקות באשר לחלק מהרכיבים שצה"ל מבקש. לטענת האוצר, חלקם כבר תוקצבו מראש במסגרות אחרות.

התוספת לתקציב הביטחון מוערכת בעשרות מיליארדי שקלים, לרבות מימון המשך הלחימה בעזה. כך למשל, לפי הערכות שפורסמו בעבר בגלובס, עלות יירוט נעה בין 700 אלף דולר במקרה של מערכת קלע דויד ל-2 מיליון דולר ו־3 מיליון לחץ 2 ו־3, בהתאמה. עלות שעת טיסה מוערכת בעשרות אלפי דולרים, למשל, עלות שעת טיסה של מטוסי F-35 עומדת על כ־67.5 אלף דולר. אותה יש להכפיל במספר המטוסים והשעות לאיראן וחזרה, וזה לפני שהבאנו בחשבון את הפצצות.

ואולם, כבדה ככל שתהיה התוספת - התשלום עבור מבצע עם כלביא מכסה רק את המערכה האחרונה בהשתלשלות ארוכת שנים ועתירת הוצאות.

אין סעיף בספרי התקציב

לא תמצאו מספר להוצאה של ישראל נגד תוכנית הגרעין מאז תחילת שנות האלפיים. אין סעיף כזה בספרי תקציבי המדינה הגלויים. מלבד האתגר הרגיל של התחקות אחר עלויות של פרויקט ממשלתי כלשהו לאורך עשורים, במקרה של ניסיונות סיכול פרויקט הגרעין האיראני, רוב הפעילות הייתה כמובן סודית. לרוב ישראל לא לקחה אחריות רשמית גם על מהלכים שיוחסו לה לפי פרסומים זרים, כמו חיסולים של דמויות מפתח בפרויקט הגרעין באיראן ותקלות מסתוריות שנרשמו בו.

אם לא די בכך, יש להניח שחלק מהפעילות נתמכה בכספי הסיוע מארה"ב לאורך השנים ובפרט בלחימה הנוכחית - מה שמקשה עוד יותר את חישוב העלויות. עולה גם השאלה מהם גבולות הגזרה להערכת תג המחיר של העימות ההיסטורי מול איראן. האם לכלול באומדן גם את מלחמות הפרוקסי מול חיזבאללה והחות'ים? האם לספור השפעות עקיפות כמו זו על המשק והתוצר או פרמיית הסיכון להשקעות בישראל? וכיצד להתייחס לעלות האלטרנטיבית, כלומר איך הייתה נראית ישראל אם כל הכסף שהוקצה בעשורים האחרונים לכוננות מול איראן היה הולך לחינוך, בריאות, רווחה וכדומה?

ההצצה הכי טובה שקיבלנו לתהליך קבלת ההחלטות בזווית הכלכלית הייתה בתחילת העשור הקודם. ב־2012-2010 הגיעה ישראל למתח גבוה סביב האיום הגרעיני. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון דאז אהוד ברק האמינו שחלון ההזדמנויות לעצירתו הולך ונסגר, ודחפו בחוזקה לאופציה צבאית - שלא יצאה לפועל בסוף.

בראיון לערוץ 2 ב־2013 ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט אמר: "בשנתיים האחרונות הוצאנו יותר מ־11 מיליארד שקל על הזיות הרפתקניות שלא בוצעו ולא יבוצעו". אולמרט הסביר אז שהכספים הוצאו על הכנות צבאיות שלא מומשו, וכי מדובר בסכומים "מעל ומעבר לתקציבים הרב־שנתיים". נתניהו, מצדו, הגיב על דברי אולמרט בביטול: "זו אמירה פרועה וחסרת אחריות. אין פה בזבוז של שקל".

"זה היה כל הזמן ברקע"

מדוע בעצם מבצע שלא יוצא לפועל הוא עתיר עלויות? ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, אומר: "ישנם כמה סוגי עלויות במערכה שכזאת. הראשון הוא עלויות של היערכות להצטיידות לקראת מלחמה, כלומר בניין כוח. אני לא חושב שאפשר לכמת את זה במספרים, אבל עלויות בניין הכוח הן בוודאי מאוד מאוד משמעותיות".

אריאב ניהל את האוצר מתחילת 2007 ועד סוף 2009. באותה התקופה נבחר לבית הלבן הנשיא ברק אובמה, שגילה עמדה פשרנית יותר מול איראן וחתם איתה בהמשך על הסכם הגרעין. במענה לשאלה האם הוא זוכר באותן שנים התעסקות תקציבית ערה סביב הנושא האיראני, אומר אריאב: "זה היה כל הזמן ברקע, אבל כמובן אי אפשר לפרט".

ירום אריאב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר. הנושא ריחף מעל התקציב / צילום: ארז חרודי - עושים צילום

רכיב עלויות נוסף שמציין אריאב הוא "עלויות שוטפות להיערכות ולניסיונות לעכב (את התקדמות פרויקט הגרעין - א"ד). כאן בוודאי אי אפשר להגיד כמה ומתי, אבל אי אפשר גם להתעלם מכך שהיו עלויות בניסיונות האלה, על פי פרסומים זרים".

כמו חלק מהמבצעים של המוסד באיראן, ייתכן שגם העלות המצטברת לאורך השנים של סיכול כוונות המשטר להשמיד את ישראל תישאר עלומה. אבל מובן מאליו שמדובר במשאבי עתק, גם תקציבית וגם ברמת כוח האדם וסדר העדיפויות הלאומי. ואם באמת הצליחה ישראל, בשילוב כוחות ארה"ב, לחסל סופית את תוכנית הגרעין - ביום שאחרי ניתן יהיה להקצות את המשאבים הציבוריים הללו אחרת לגמרי.

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום