גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן התכוננה לרגע הזה במשך שנים. כך קרס ציר ההתנגדות שטיפחה

הקלף האיראני שנועד למנוע מתקפה על תוכנית הגרעין היה טבעת של ארגוני טרור שהקיפו את ישראל ● אלא שמאז 7 באוקטובר ספג ציר ההתנגדות מכה קשה, והרפובליקה האסלאמית נותרה כמעט לבדה ● צללנו אל תהליך הקריסה שלו, שלב אחר שלב ● 30 שנה של היערכות, פרויקט מיוחד

הפגנת תומכי ח'ותים בצנעא. כרזה עם בכירים איראנים שנהרגו בתקיפות ישראליות / צילום: ap, Osamah Abdulrahman
הפגנת תומכי ח'ותים בצנעא. כרזה עם בכירים איראנים שנהרגו בתקיפות ישראליות / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

במשך עשורים, השקיעה איראן בבניית מערך ארגוני טרור שנועד לאיים על ישראל ולהרתיע אותה מפני תקיפה. אך ברגע האמת, כשהמנהיג העליון עלי חמינאי היה זקוק להם, הם לא היו שם. מבצע עם כלביא משקף את קריסתו הסופית של ציר ההתנגדות. ב־7 באוקטובר ישראל נחלה אמנם כישלון חרוץ, היסטורי, אך כדור השלג שהחל להתגלגל הביא בסופו של דבר לפירוק זרועות התמנון האיראני.

מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני השקיע שנים בפיתוח הציר, במטרה ליצור טבעת חנק על ישראל: ארגוני הטרור בעזה ובראשם חמאס, משטר אסד בסוריה, הח'ותים בתימן, מיליצות פרו־איראניות בעיראק ומעל לכול חיזבאללה בלבנון. ביום פקודה הם היו אמורים לעוט על הגבולות, בזמן שהרפובליקה האסלאמית תממש את יכולות הטילים והכטב"מים הנרחבות שפיתחה. האיראנים, בהבנת חולשתם, רצו גם להרחיק את המערכה "מהבית". כך, הם קיוו כי לא יבלטו יכולותיהם המוגבלות, כולל חיל אוויר שהתבסס על מטוסי קרב בני 50.

משטר האייתוללות הפנה לכך משאבים אדירים. לפי אתר IranWire, משמרות המהפכה קיבלו 2.3 מיליארד דולר בשנת התקציב 2022-2021, כשליש מתקציב הביטחון ופי שלושה מהצבא. לצד זאת, בחברת המודיעין ג'יינס העריכו כי בין 2013-2023 זינקה ההקצאה למשמרות המהפכה מ־27% לכ־37.3% מכלל תקציב הביטחון.

את סולימאני חיסל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבגדד ב־2020, והוא לא זכה לראות כיצד התיאוריה שלו מתרסקת סופית עם התקיפה האמריקאית במתקני הגרעין בפורדו, בנתנז ובאספהאן. נכון לכתיבת שורות אלה הפסקת אש נכנסה לתוקפה מבלי שחיזבאללה, שספג מכות קשות, הצטרף מחדש למלחמה, המורדים החות'ים לא הגבירו את קצב השיגורים, המיליציות הפרו־איראניות בעיראק לא תקפו בעצמן יעדים אמריקאיים, ומול חמאס סוגיית החטופים נותרה החשובה ביותר, אך נראה כי ברצועת עזה נותרו רק רקטות קצרות טווח שאותן הם משגרים במשורה - ואין איום על עומק ישראל.

חיזבאללה

ההרתעה של חיזבאללה ערב המלחמה נבעה ממגוון יכולות שבהן החזיק, ובראשן, לפי הערכת ה־CIA - כ־150 אלף טילים ורקטות. עם פרוץ המלחמה האיראנים, בהסכמת נסראללה, השתמשו ביהלום שבכתר, ציר ההתנגדות, כאמצעי להישרדות חמאס.

אלא שכפי שהשתקף גם באיראן, החדירה המודיעינית הישראלית הייתה עמוקה. בשעת פקודה הופעל מבצע הביפרים, הושמדו תשתיות טילים משמעותיות, וחוסל חלק הארי מההנהגה המדינית והצבאית של חיזבאללה. זה הביא את חיזבאללה לרדת על הברכיים ולהסכים על הפסקת אש, שנסראללה, בטרם חיסולו בדאחייה, סירב לה בתוקף.

בזירה הלבנונית ניכר כי אסטרטגיית היציאה, לפי שעה, צלחה, משום שלהישג הצבאי התווסף מפנה מדיני בבירות. הוואקום השלטוני נפסק, הנשיא ג'וזף עאון נבחר, ממשלה בראשות נוואף סלאם עלתה בעקבותיו, וניכר כי שניהם מעוניינים, באמת ובתמים, לשקם את המדינה.

סוריה

עוגן משמעותי נוסף שאיראן איבדה כליל במלחמה הוא סוריה. משטר האייתוללות דאג להישרדות בשאר אסד בשלטון לטובת טבעת החנק סביב ישראל ושימור ציר הברחות נוח וכמותי לחיזבאללה. אולם הפיכת הבזק של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מיד לאחר כינון הפסקת האש של ישראל וחיזבאללה החלישה מאוד את ציר ההתנגדות, והקשתה את משלוחי האמל"ח והכספים האיראניים ללבנון.

חמאס והג'יהאד האסלאמי

ארגוני הטרור בעזה, ובמיוחד חמאס, היו מחוללי אסון 7 באוקטובר, אך היום הזה היה גם המכונן בקריסת ציר ההתנגדות. צמרת חמאס חוסלה כמעט כולה ותשתיות הארגון בעזה נחרבו. עם זאת, המערכה ברצועת עזה סבוכה במיוחד. המציאות בשטח מעידה כי בפעילות צבאית לא תוכל ישראל להחזיר את מלוא החטופים. לחמאס עדיין יש יתרון בדמות היקף נכסים של יותר מחצי מיליארד דולר שמנהל משוחרר עסקת שליט, זאהר ג'בארין.

המורדים החות'ים

משלוחי הנשק האיראניים הראשונים לחות'ים התבצעו רק ב־2009, ובין היתר אפשרו להם לכבוש שטחים נרחבים, כולל הבירה צנעא ועיר הנמל האסטרטגית חודיידה, במלחמת האזרחים שהתחוללה במדינה ב־2022-2015. בה בעת הם שיגרו טילים וכטב"מים לערב הסעודית ואיחוד האמירויות, ומיצבו עצמם כשחקן אזורי בלתי מבוטל.

על אף כל זאת בישראל די התעלמו מהאיום, והתעוררו אליו רק במלחמה הנוכחית. שיא צבירת הידע המודיעיני שלנו השתקף בניסיון חיסול של רמטכ"ל החות'ים עבד אל־כרים אל־עאמרי לפני כשבוע וחצי. לכל אורך המערכה הפעילה אותם איראן כגורם מטריד מול ישראל, בשיגורי הטילים והכטב"מים החוזרים ונשנים.

החות'ים הם יוצאי הדופן בציר. הם הצליחו, באמצעות הפגיעה בחופש השיט בים האדום ובנכסים אמריקאיים במרחב, להגיע להפסקת אש, עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. נוסף על כך, כשחולשת איראן החלה להתגלות, הם ניסו למצוא גיבוי חדש. לאורך המלחמה הלכה והתהדקה מערכת היחסים שלהם עם רוסיה וסין. בינתיים הם עדיין לא נטשו את איראן, ואף הצהירו כי התקיפה האמריקאית נגד איראן, תביא לחידוש מתקפותיהם נגד נכסי ארה"ב באזור.

המיליציות בעיראק

מי שלאורך המלחמה היו הזירה המשנית מכול הן המיליציות בעיראק. פלישת ארה"ב לעיראק ב־2003 ערערה את המדינה, שכ־65% מאוכלוסייתה הם שיעים. מי שניצל את הריק הוא קאסם סולימאני, שהביא להקמת עשרות מיליציות. לפני כעשור, בגלל כיבושי דאעש במרחב, הוקם חשד א־שעבי, ארגון־הגג של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק. בינואר 2020 סגן מפקדו , אבו מהדי אל־מוהנדס, חוסל עם סולימאני.

מאז מרץ 2023 מחזיקות המיליציות בחוקרת הישראלית אליזבט צורקוב, ובמהלך המלחמה חיפשו, בעיקר, להטריד את מערך ההגנה האווירית הישראלי באמצעות כטב"מים. לא מן הנמנע כי איראן הותירה אותם בצד - בעקבות החשש ממתקפה אמריקאית. אך גם לאחריה היא לא הפעילה את הכוחות שפרוסים במרחק אפסי מבסיסי ארה"ב בעיראק.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות