גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שקובע: התנדבות היא סירת הצלה קולקטיבית להתמודדות עם המצב במדינה

מיזם "אחים לאוכל" שצמח מיד לאחר 7 באוקטובר סיפק לא רק מזון ללוחמים ולמפונים אלא גם תחושת ייעוד ועוגן רגשי למתנדבים ● מחקר חדש חושף את המניעים, התחושות והאתגרים שבעשייה יוצאת הדופן וגם מציע ללמוד ממנו שיעורים בניהול ומנהיגות

הפקולטה. המחקר שקובע: התנדבות היא סירת הצלה קולקטיבית להתמודדות עם המצב במדינה / צילום: Shutterstock
הפקולטה. המחקר שקובע: התנדבות היא סירת הצלה קולקטיבית להתמודדות עם המצב במדינה / צילום: Shutterstock

כבר למחרת 7 באוקטובר ולמשך שלושה שבועות צבא מתנדבים במיזם "אחים לאוכל" עמל בשתי משמרות ביום על אספקת מזון לחיילים ולמפונים. מה מניע אנשים לצאת מביתם ומקרבת המרחב המוגן, בזמן מתקפות טילים, כשלא ברור אם עוד ישנם מחבלים בשטח ישראל, כדי לבשל ולשנע מזון ברחבי הארץ? השאלות הללו הובילו אותנו לראיין מתנדבים במיזם במסגרת מחקר ראיונות שביצענו.

בלב המיזם עמדו בעלי מסעדת האחים, יותם ואסף דוקטור, ושלום שמחה אלברט, ראש תחום המו"פ במסעדת OCD. בתוך יומיים בלבד היה להם ולשותפיהם ברור שהמשימה גדולה מאספקת מזון: עבור מתנדבים רבים הפעילות הפכה לסירת הצלה קולקטיבית להתמודדות עם המצב במדינה. המיזם הפך למכונה משומנת המדגימה את כוחם של חוסן ושיתוף פעולה תחת חרדה קיומית.

תחושת שליחות לצד אתגרים

במסגרת המחקר ראיינו 24 מתנדבים, חלקם ראשי המחלקות שהפעילו את המיזם וחלקם מתנדבים שבישלו, ארזו, שינעו ועוד. גיבינו את ממצאי המחקר במסמכים ותכתובות מהמיזם.

ההתמקדות בעשייה למען אחרים סייעה לרבים להתמודד עם המציאות הקשה. למשל, מתנדב שיתף שחווה "תחושה של שליחות, של באמת מחשבה שזה חשוב לעשות את הדבר הזה". אחר סיפר על מפלט: "זה נתן לי מקום שבו אני מרגיש שאני עושה משהו, ולא סתם יושב, מקבל חדשות ומרגיש זעם, עצב וכאב". מתנדבים סיפרו גם על תחושת שייכות: "תנו לי לעשות משהו. העיקר לעזור, לא משנה במה... להיות כאן ולהרגיש שאני עושה משהו". השתייכות זו למשהו גדול יותר חיזקה את תחושת המשמעות, ואף נוצרו חברויות חדשות. חלק דיווחו על שכלול ופיתוח כישורים חדשים. "בישלתי אוכל בכמויות... עם מלא מלא טבחים ולמדתי להיות טבח טוב יותר", שיתף אחד הטבחים. היו אף שסיפרו על שינויים משמעותיים בסדרי העדיפויות בעבודה ובקריירה בעקבות החוויה.

אך במיזם היו גם אתגרים. למשל, היו מי שהתקשו לאזן בין תחושת אשמה על הכיף שבחוויה ותחושת השייכת לבין כובד המשימה, כפי שתיארה מתנדבת: "בהתחלה לא נעים לחייך, לא נעים לצחוק, אתה מרגיש רע אבל היה לנו כיף". זאת ועוד, המטרה ותחושת השליחות היו כה משמעותיות, שבמקרים הבודדים בהם התקשו לעמוד ביעד המנות היומי, מתנדבים סיפרו על תחושת אכזבה קשה.

חלק מהמתנדבים התחבטו במניעי ההתנדבות: האם הם פעלו מתוך אלטרואיזם, או שמא מתוך מענה לצורך אישי להתמודד עם המצב?

מדי פעם ניתן היה לזהות גם מתח סביב חלוקת התפקידים. היו תפקידים, כמו ניקיון, שנתפסו כפחות אטרקטיביים, מה שיצר אי־הבנות וביקורת בקרב המתנדבים על מהות וחשיבות ההתנדבות.

אתגרים אלה מדגישים את המורכבות שבהובלת וניהול מיזם התנדבותי רחב היקף בתקופת משבר.

שיעורים לכל מנהל

מהאופרציה שהוקמה ללא כל הכנה ניתן ללמוד כמה שיעורים על ניהול ומנהיגות בעידן המודרני.

מתן מטרה ככלי לניהול עובדים בתנאי לחץ: כפי שהדגימו פרופ' פרט וד"ר לוק הדן, עובדים מחפשים מטרה ומשמעות בעבודתם (Pratt & Hedden, 2023). ההתנדבות העניקה לרבים תחושת זהות, ערך ושייכות, שסייעו להם להתמודד עם המצב, בדומה למודל שהציגו פרופ' ורצ'סנייבסקי ועמיתיה (Wrzesniewski et al., 2003). כמנהלים, כיצד נקל על העובדים לראות איך עבודתם משתלבת במטרה הארגונית הרחבה? נרצה לדייק את המטרות, כך שמצד אחד אינן נשגבות והופכות לחסרות הקשר ומנגד הן אינן יומיומיות במידה שהן מאבדות מהשראתן.

הנעת עובדים: המיזם מזכיר לנו שניהול המוטיבציה צריך להיות מותאם לצרכי כל עובד, כפי שטענו פרופ' אדוארד דסי ופרופ' ריצ'רד ראיין (Deci & Ryan, 2000). גם בקרב המתנדבים, היו מי שרצו להקדיש את כל זמנם, בעוד שאחרים העדיפו מחויבות מצומצמת יותר. זאת ועוד, רמות המוטיבציה השתנו אפילו בפרק הזמן הקצר של המיזם. מנהלים טובים יודעים כיצד להתאים את סגנון הניהול לרמות מוטיבציה משתנות של עובדיהם (למשל, לספק יותר מבנה והכוונה כשהמוטיבציה נמוכה יותר).

ניהול אנשים הוא ניהול רגשות: עובדים יכולים לחוות הנאה גדולה כשהם פועלים למען מטרה שהם מאמינים בה, אך מנגד, עשויים לחוש תסכול או כעס כשיעדים שאפתניים מדי אינם מושגים. הם אף עשויים לפקפק במניעיהם - למשל, במיזם מתנדבים התחבטו האם הם פועלים מאלטרואיזם או מאינטרס אישי? ארגונים צריכים לטפח תרבות המאפשרת ביטוי רגשות בריא, כולל יצירת מרחבים לאוורור רגשות שליליים, במיוחד כשמרוחקים מהלקוחות, כפי שטענו פרופ' ענת רפאלי וד"ר רוברט סאטון (Rafaeli & Sutton, 1989).

ד''ר הדר פריידין / צילום: יעל צור, יח''צ - באדיבות הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

השאלה המשמעותית שכל מנהל צריך לשאול עצמו - מה מניע עובדים להתגבר על מכשולים עצומים כדי להשיג את מטרות הארגון? מתן מטרה מעוררת השראה, התייחסות למוטיבציה כתהליך דינמי ומתן אפשרות לביטוי בריא של רגשות - כל אלה יחד מעניקים סיבה להשקעה ולהקרבה, כמו גם את התמיכה הארגונית והמשאבים הדרושים לשם כך.

פרופ' מייקל ג. פרט / צילום: יעל צור, יח''צ - באדיבות הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

לקריאה נוספת:

Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The" what" and" why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11, 227-268.

Pratt, M. G., & Hedden, L. N. (2023). Accounts and accountability: On organizational purpose, organizational identity, and meaningful work. Strategy Science, 8, 182-192.

Rafaeli, A., & Sutton, R. I. (1989). The expression of emotion in organizational life. Research in Organizational Behavior, 11, 1-42.

Wrzesniewski, A., Dutton, J. E., & Debebe, G. (2003). Interpersonal sensemaking and the meaning of work. Research in Organizational Behavior, 25, 93-135.

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?