גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט של יורשת אימפריית הפיצוחים הציף מחלוקת בין מיטב לרשות שוק ההון

פחות משנה לאחר שהשקיעה בחברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה, מכרה סיגלית אלל את מניותיה לבעל השליטה מיטב, ברווח של 21 מיליון שקל ● בית ההשקעות הגדיל את החזקותיו ל־80% ממניות פנינסולה - אך ברשות שוק ההון טוענים כי לא קיבל היתר להחזקה שכזו ● על מיטב להשיב לרשות עד היום אחר הצהריים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר
אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אשת העסקים סיגלית אלל השלימה השבוע סיבוב מהיר ורווחי, כשמכרה לבית ההשקעות מיטב את מניותיה בחברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה תמורת כ־64 מיליון שקל. מדובר ברכישת נתח של כ־10% ממניות פנינסולה, כך שלאחר העסקה גדל שיעור ההחזקה של מיטב לכ־80% ממניות החברה.

אהרון פרנקל מכר 10% מתמר לחברת הנפט של אזרבייג'ן ביותר ממיליארד דולר
"הסיכון ירד": המניות הישראליות שמקבלות המלצה חיובית מברקליס

עבור סיגלית אלל, שמשפחתה ייסדה ושולטת בחברת הפיצוחים והחמוצים דין שיווק וקלייה, מדובר בסיבוב פיננסי מהיר ורווחי במיוחד של כ־50% על השקעתה. היא הפכה לבעלת עניין בפנינסולה בספטמבר האחרון, כשרכשה את חבילת המניות שנמכרה כעת מידי מגדל והפניקס, תמורת כ־43 מיליון שקל - מחיר ששיקף אז פרמיה של כ־14% על מחיר השוק. כעת היא מוכרת את אותן מניות ברווח של כ־21 מיליון שקל.

שינוי תוכניות במיטב

מאז אפריל האחרון רכש מיטב, בניהול אילן רביב ובשליטת משפחות סטפק וברקת, מעל ל־20% ממניות פנינסולה תמורת 120 מיליון שקל (כולל העסקה עם אלל). לאחר דיווח העסקה ביום ג', עלתה מניית פנינסולה קלות, וביום רביעי הוסיפה לעלות כשהיא משקפת לחברה בניהולו של ג'קי כהן שווי של כ־660 מיליון שקל.

לפי ההערכות בשוק, במיטב מגדילים את ההחזקות בפנינסולה מתוך כוונה להוביל למחיקתה מהבורסה באמצעות הצעת רכש ליתרת מניות הציבור. לצורך זה, על מיטב להשיג הסכמה של כ־15% מהמחזיקים במניותיה (מתוך 20% שמחזיק הציבור בסך הכול).

עם זאת, ברשות שוק ההון פנו ככל הידוע במכתב למיטב בטענה כי לא ביקשה את אישור הרשות להגדלת החזקותיה בפנינסולה, וכן כי ההחזקה הנוכחית חורגת מאישור שניתן לה בעבר. במיטב טוענים מאידך כי היא מנסה זה חודשים לקבל אישור לצורך הגדלת החזקותיה בפנינסולה, וכי היא ממשיכה לעשות זאת גם כיום.

כך או כך, הגדלת ההחזקות המשמעותית של מיטב בפנינסולה היא בבחינת שינוי בתוכניותיו של בית ההשקעות בעבר. לפני שלוש שנים, ביוני 2022, העמיד מיטב את החזקותיו אז (51%) בחברת המימון החוץ בנקאי למכירה, ואף עדכן את המשקיעים שקיבל הצעות ראשוניות ולא מחייבות לרכישת נתח המניות המדובר. שינוי הכיוון של מיטב מאז לא הוסבר פומבית אמנם, אך נראה שבכוונת בית ההשקעות לבסס זרוע של מתן אשראי עצמאית ופרטית, בדומה למהלך שנקטה קבוצת הביטוח הפניקס בגמא.

בעוד שבשנת 2022, כאשר עלתה הריבית בעולם, גבר החשש בשוק למצבן של חברות האשראי החוץ בנקאי, שמעמידות הלוואות יקרות מהנהוג במערכת הבנקאית, בהדרגה למדו המשקיעים כי חברות אלה מצליחות להתמודד היטב עם תנאי השוק החדשים. את הרבעון הראשון של 2025 חתמה פנינסולה עם תוצאות כספיות מרשימות: הכנסות המימון נטו גדלו בשיעור חד של 38% והסתכמו ב־38 מיליון שקל, הודות לעלייה בהיקפו של תיק האשראי וכן לשיפור במרווחים הפיננסיים. בשורה התחתונה הרווח הנקי זינק ב־74% והסתכם ב־17 מיליון שקל.

מותגי פיצוחים פופולריים

באשר למוכרת בעסקה השבוע: סיגלית אלל היא בתו של מייסד דין שיווק וקלייה, שמעון ששון. בעלה, יגאל אלל, מנהל את החברה זה שנים ארוכות. בשנת 2020 רכשה קרן ההשקעות פימי, בראשותו של ישי דוידי, 50% ממניות חברת הפיצוחים המשפחתית בעסקה שבה הוערך שווייה של דין שיווק בכרבע מיליארד שקל.

דין שיווק וקלייה מייבאת ומשווקת מזון, בדגש על פיצוחים, פירות יבשים ותבלינים. החברה עצמה אולי לא מאוד מוכרת אך המותגים שלה כן - ביניהם "ששון הקולה", "שקדיה" (שאותו רכשה בשנת 2006) ו"בית השיטה", שמבוסס על מפעל החמוצים שאותו רכשה מידי אסם ב־55 מיליון שקל לפני מספר שנים.

נוסף על כך יש לחברה פעילות של דוכנים וחנויות בתוך סניפי רשתות המזון - שופרסל, יוחננוף, ויקטורי ואחרות. דין שיווק וקלייה גם מספקת את הפיצוחים והפירות היבשים שנמכרים תחת המותג הפרטי של רמי לוי.

מיטב: העסקה היא לטובת בעלי המניות

במיטב הגיבו אתמול בערב לפניית רשות שוק ההון לפיה השינויים בשיעור ההחזקה באמצעי השליטה בפנינסולה בוצעו לכאורה בניגוד לתנאי היתר השליטה ולאישור שניתן על ידה. ברשות דורשים מהחברה להגיש את התייחסותה מחר בשעה 16:00.

החברה אומרת שתגיש מענה מפורט במועד שנקבע ע"י רשות שוק ההון. לדבריה, "החברה ביצעה את העסקאות לטובת ציבור בעלי המניות שלה, בסד זמנים דחוק אשר נבע מהעובדה שמדובר בעסקאות בורסאיות בתנאי שוק חריגים, בין היתר לאור המלחמה עם איראן".

"כבר עתה ניתן לומר כי לעמדת החברה, במקרה זה ישנן נסיבות ייחודיות כאמור לעיל ובין היתר, בשים לב לעובדה שלבעלי השליטה בחברה קיים היתר שליטה בפנינסולה ובחברות מפוקחות נוספות, לכך שזהות בעלי השליטה, חוסנם הפיננסי והרקע שלהם נבחן היטב ואושר ע"י רשות שוק ההון ולכך שהגדלת ההחזקות מחזקת עסקית את השליטה בפנינסולה. לעמדת החברה וכפי שנמסר לרשות שוק ההון זה מכבר, אין הצדקה להטלת מגבלה על האפשרות להגדלת החזקותיה בפנינסולה. בעלי השליטה והחברה פועלים זה מכבר מול רשות שוק ההון להסדרת היתר מעודכן ואף הועברו טיוטות".

עוד כתבות

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "השקעה בישראל היא חלק מהמחויבות של הגופים המוסדיים"

נוה התייחס בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח לחוזק של הכלכלה הישראלית והאטרקטיביות שלה: "האתגרים הם לטווח קצר, וככל שהולכים לטווח זמן רחוק יותר, רואים הזדמנות השקעה שמוכיחה את הרווחיות שלה" ● וגם: שלושה סקטורים מומלצים להשקעה, ומה עומד מאחורי הזינוק של מניות הביטוח

המשכנתא הממוצעת בשיא כל הזמנים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המשכנתא הממוצעת שברה שיאים, אך הלווים מתקשים לעמוד בהחזרים

מנתוני בנק ישראל עולה כי ציבור רוכשי הדירות לקח בחודש שעבר את המשכנתא הממוצעת הגבוהה ביותר אי פעם ● זאת, בין היתר, כתוצאה מהחשש להעלאת הריבית ומבצעי היזמים ● במקביל, ובמגמה סותרת לכאורה - רמות הפיגורים במשכנתאות דווקא עולות

בשוק שנשלט בידי מונופול: חברת התה ממגדל העמק שנכנסת למגרש של הגדולים / צילום: באדיבות סרמוני טי

20 תיונים ב־20 שקל: חברת התה שיצאה מהחובות והפכה לשם נרדף ליוקרה

אלי ואפרת שור רכשו את מותג תה הפרימיום סרמוני לפני 14 שנה, כשהיה על סף פשיטת רגל ● מאז הוא מתרחב - ובחמש שנים רשם עלייה של יותר מ־200% בהכנסות ● בחודשים הקרובים, בעקבות הסכם הפצה חדש עם טמפו, הוא צפוי להיכנס לסופרים ולהתחרות בשחקניות המובילות

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ החליט: שונאי ישראל לא יקבלו גרין קארד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הנשיא טראמפ בהנחיות חדשות לפקידי ההגירה בארה"ב, סעודיה בוחרת לשבת על הגדר בזמן שהאזור מתלקח, ולמה המלחמה באה בזמן טוב לאיראן? • כותרות העיתונים בעולם

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

נפתלי בנט ויאיר לפיד הודיעו על איחוד בין מפלגותיהם

לקראת הבחירות הקרובות שעתידות להתקיים בסוף אוקטובר, צפוי נפתלי בנט לעמוד בראש הרשימה המאוחדת עם יאיר לפיד ● "המהלך מביא לאיחוד גוש התיקון ושם סוף לקרבות הפנימיים", צוין בהודעה של השניים

פינגווינים בארגנטינה / צילום: Shutterstock, Vahagn Grigoryan

מנטרים לא רק את עצמם: התפקיד המפתיע שקיבלו פינגווינים בארגנטינה

חוקרים מהאוניברסיטאות באפלו וקליפורניה נעזרו בפינגווינים כדי למפות את פיזור הכימיקלים וחומרי הפלסטיק הבלתי מתכלים על פני כדור הארץ ● עד לאן הגיעו הכימיקלים, ומה הם גילו על מוצרי הפלסטיק החדשים וה"ידידותיים לסביבה"?

אייל גפני, מנכ''ל בנק ONE ZERO, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ONE ZERO: "הפער בריביות בין הבנקים זה פירורים. זה מביך מאוד"

אייל גפני, מנכ"ל הבנק הדיגיטלי ONE ZERO, שהשתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל", בטוח שהחברה תעבור לרווחיות תוך שנה, תוקף את הבנקים שלא נותנים ריביות אטרקטיביות ללקוחות, ומעריך שהפוטנציאל של הבנק שלו עדיין גדול ● ומה לגבי מכירה?

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

לראשונה מאז 2011: רשות התחרות מחמירה את ההנחיות למיזוגים

רשות התחרות מפרסמת להערות הציבור טיוטת הנחיות למיזוגים בשוק, כאשר לראשונה מפורסמות הנחיות למיזוגים לא אופקיים לצד החמרת הגישה למיזוגים אופקיים ● ההנחיות גם מעגנות התנהלות שכבר קיימת לגבי מקרים מיוחדים כגון רכישות סדרתיות

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג: לפני הדיון בחנינה לנתניהו, יש למצות מהלך לגיבוש הסדר טיעון

הידיעה התפרסמה תחילה ב"ניו יורק טיימס", ולאחר מכן הוציא הרצוג התייחסות לפיה "הנשיא סבור כי נכון תחילה, בטרם הדיון בבקשת החנינה עצמה, למצות מהלך שיכול להביא לגיבוש הסדר בין הצדדים מחוץ לכותלי בית המשפט"

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר; רונן ויוני אסיא, מייסדי איטורו; נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: טל שחר, יח''צ, מנש כהן

עובדי אלביט התעשרו, בצ'ק פוינט חטפו מכה: תמונת האופציות נחשפת

בדיקת גלובס את תגמולי האופציות של עובדים בחברות ישראליות בוול סטריט, מלמדת כי הללו מימשו הטבה של 1.4 מיליארד דולר בשנה החולפת, ומחזיקים אופציות "בתוך הכסף" בשווי יותר מכפול ● אייל פרוינד, מנכ"ל ESOP מקבוצת הפניקס: "בחברות הטכנולוגיה הגלובליות העובדים התעשרו 'על הנייר' בצורה מאוד מרשימה, חלק הכפילו את השווי, וחלק הרבה מעבר לזה" ● באילו חברות העובדים הרוויחו, והיכן פחות?

רן פוליאקין ז''ל / צילום: איל יצהר

תביעה של 50 מיליון שקל נגד יורשיו של יזם ההייטק: "מכל החלומות - לא נשאר דבר"

67 בעלי מניות מיעוט בחברת סיקס AI הגישו לבית המשפט המחוזי תביעה נגד יורשי בעל השליטה בחברה, רן פוליאקין ז"ל ● לטענת התובעים הם השקיעו בחברה סכום מצטבר של כ-50 מיליון שקל, אך חודש לאחר מותו של פוליאקין הם עודכנו שקופת החברה התרוקנה: "שורה של מעשי הטעיה וגזל חמורים" ● עו"ד אלון פומרנץ, המייצג את יורשי פוליאקין: "תביעה מופרכת וחסרת שחר"

הפגנת חרדים נגד הגיוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בג"ץ בהחלטה דרמטית: יבוטלו הטבות כלכליות נרחבות למי שלא עמדו בחובת גיוס

בית המשפט העליון מורה לשורת גורמים לפעול כדי להתנות הטבות כלכליות בגיוס חרדים לצה"ל ● חלק מההטבות: סבסוד שכר לימוד במעונות יום, הנחה בתחבורה ציבורית והנחה ברכישת דירה ● "אין מנוס מלהורות על צעדים אופרטיביים", נכתב בהחלטה

הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן פורש מתפקידו

אלנתן שימש בתפקיד מאז פברואר 2023, ופורש בשל עניינים אישיים ● מדובר במשרת אמון של שר הפנים, אך מאחר שכרגע אין שר קבוע במשרד - לא ברור מי יחליט על המחליף, ומתי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השכן הפך את חדר האשפה לדירה ונתבע. מה קבע בית המשפט?

סטארט־אפ יפצה ב־10,000 שקל מועמד שהעסקתו בוטלה ברגע האחרון ● מה קבע ביהמ"ש ביחס לבן 80 שעשה שימוש ברכוש משותף במשך 50 שנה? ● והאם שופטת שביקרה את אחד מהצדדים בדיון צריכה להיפסל? ● 3 פסקי דין בשבוע

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

עסקת ענק ל"ענן" של מאור מלול ועומר אדם מגלמת שווי של 3 מיליארד שקל לחברה

חברת הניאו-ענן קרוסו, אחת מענקיות הענן הגדולות בארה"ב ומי שאחראית על בניית פרויקט המחשוב "סטארגייט", שכרה שטח בחוות השרתים של "ענן", כחלק מכניסה ראשונה לפעילות בינה מלאכותית בישראל

ד''ר נבות בר, מנכ''ל ומייסד קרן קיסטון, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

נבות בר: "מי שישלוט באנרגיה, בקרקע ובדאטה יעצב את עתיד הכלכלה"

מנכ"ל ומייסד קרן קיסטון, ד"ר נבות בר, העריך בכנס "עושים לונג על ישראל" שהפתרון למשבר התחבורה הציבורית עובר דרך אגד שבשליטת הקרן – ומכוון לכך שאוטובוס יגיע כל 5 דקות ● על התחום ה"לוהט" של הדאטה סנטרס אמר: "הסתערנו ראשונים על התעשיות החמות"

אלונה בר-און, מו''ל גלובס, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "הסיכון במשק אמיתי, אבל גם החוסן אמיתי. שוק ההון, ההייטק והשקל מוכיחים זאת"

"השאלה היא לא אם ישראל מסוכנת, אלא אם היא מתומחרת נכון" - כך אמרה היום מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס "עושים לונג על ישראל" ● "המטרה שלנו היא לייצר ערך לקוראים, למשקיעים ולמקבלי ההחלטות. אנו לא אמורים להיות שונים מאנשי הפיננסים ומהאופן שבו הם עובדים"

ברק בנסקי, אורי פז ורונית אשד לוי, בפאנל משותף / צילום: שלומי יוסף

נדל"ן באי ודאות: בחירה סלקטיבית של פרויקטים, יתרון דווקא לפריפריה

המשנה למנכ"ל כלל ביטוח ברק בנסקי, מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים רונית אשד-לוי ומייסד מכלול מימון אורי פז התכנסו לדון בעתיד שוק הדיור בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח ● להערכתם, הפריפריה צפויה להוביל את הביקושים, מחירי הדירות יחזרו לעלות בקרוב, והמדינה חייבת לדאוג לתחום השכירות לטווח ארוך

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעלי העסקים ממתינים לחקיקת הפיצויים על המלחמה באיראן, ובכנסת מציעים מתווה עוקף אוצר

המתווה שתנסח ועדת הכספים צפוי לכלול מקדם גבוה יותר לחישוב ההוצאות הקבועות של העסק לגובה המענק, הגדלת השתתפות המדינה בשכר, פיצוי בגין היפגעות ממושכת של ענפים ופתרונות ייעודיים לתיירות ולנשות מילואימניקים ● עם זאת, גורמים באוצר טוענים כי לוועדת הכספים אין יכולת ממשית להעביר את המתווה המרחיב