גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על הספר "בעתיד האתמול": כתיבה בעת שהצללים נופלים

הסופר האוסטרי נע בחופשיות באירופה ועטה את זהותו היהודית בקלילות ● עליית היטלר סיכנה זאת

אדולף היטלר בצילום של היינריך הופמן, 1933. אילץ את צווייג לברוח לאנגליה / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters Connect
אדולף היטלר בצילום של היינריך הופמן, 1933. אילץ את צווייג לברוח לאנגליה / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters Connect

שטפן צווייג היה כנראה האוסטרי החי המפורסם ביותר בעולם לפני עלייתו של אדולף היטלר לשלטון. צווייג, שהיה בין הסופרים המתורגמים ביותר בשנות ה-20 וה-30, התמחה בנובלות של סיפורי אהבה חסרי סיכוי שכותרותיהם נשמעות כמו הנחיות לחקר מקרה פרוידיאני כמו "פחד" ו"בלבול", וביוגרפיות שמכניסות ספקולציות של פסיכואנליזה לסיפורי החיים של גיבורים מעוררי השראה ("דה מונטני", "בלזאק", "אמריגו").

"חבר קרוב": איך משפיעה התרבות הקפיטליסטית על נפשו של האינדיבידואל?
הטילים שיירטו את שבוע הספר יצרו נזקים כבדים להוצאות לאור, הנאבקות ממילא

בביוגרפיה שכתב בשנת 1934 על אראסמוס מרוטרדם, צווייג מציג את ההומניסט ההולנדי כאירופאי ללא גבולות, מתון בעידן של קנאים. אראסמוס, כותב צווייג, הוא "כוכב מבריק" שבעבר קראו אותו באופן נרחב, אך יצירותיו כיום "מונחות על מדפי הספריות כאבן שאין לה הופכין". הכותרת באנגלית "Erasmus of Rotterdam" מסתירה את מה שנרמז במקור הגרמני, והוא שצווייג ראה באראסמוס דוגמה לכישלון: "הניצחון והטרגדיה של אראסמוס מרוטרדם".

ב-1934 אילץ היטלר את צווייג לברוח לאנגליה. שש שנים לאחר מכן נסע עם אשתו השנייה, לוטה, לארה"ב, לאחר שנואשו מהרס אירופה וחששו כי בריטניה לא תחזיק מעמד, ולאחר מכן לברזיל. הם התאבדו שם ב-1942, זמן קצר לאחר שצווייג שלח למו"ל שלו את כתב היד של "העולם של אתמול", זיכרונותיו על חייו בווינה תחת שליטת בית הבסבורג, לפני 1914. ניצחונו של צווייג הוא בכך שתבע לעצמו מחדש את העיר שאהב ואיבד להיטלר. הטרגדיה שלו היא שהוא היה צריך לעשות זאת מלכתחילה.

שטפן צווייג / צילום: Reuters, Bridgeman Images via Connect

הספר "בעתיד האתמול: חייו של שטפן צווייג", מאת רודיגר גורנר, הוא מבט אלגנטי וחומל על הניגודים, השאיפות והאסונות בתקופתו של צווייג. המסר שלו מהדהד בעוצמה גם בתקופתנו, שבה - כפי שרוברט ד. קפלן מציין בספרו "Waste Land", שפורסם השנה - התמוטטות המערכת הגלובלית בהובלת אמריקה דומה לגורלה של רפובליקת ויימאר.

נוסע במחלקה הראשונה

צווייג נולד בווינה בשנת 1881. הוריו, יצרן טקסטיל ובתו של בנקאי, היו יהודים מתבוללים. כילד במה שכינה "עולם של ביטחון", צווייג לא חש צורך להתנצר. הוא ראה את היהדות באופן דומה לזה שבו הקיסר שלו העדיף את נתיניו הרב-לשוניים - זרים אך מועילים, מרוחקים באופן מכובד, בהכרח א-פוליטיים. צווייג יכול היה להרשות לעצמו לכתוב שירה ונובלות; לבקר בפריז, בלונדון וברומא; ולטפח קשרים ארוטיים מורכבים בעוד שבני דורו העשירים פחות נאלצו להתפרנס בקושי כעוסקים עצמאיים. הוא נסע במחלקה הראשונה של החיים, מבלי להיות מודע לכך ש"הרגש הקוסמופוליטי החזק שלו", כפי שכינה זאת, הוא מותרות.

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, צווייג נדבק בחיידק הפטריוטי. הוא התנדב לצבא, נכשל במבדקים הגופניים והוצב בארכיון הצבאי. במאמר מ-1918 הוא הצהיר על "תבוסתנות". גורנר, בעקבות העדפתו של צווייג ל"רגעים מכריעים" בביוגרפיות, מזהה אמירה זו כהופעתה הראשונה של הפרסונה הציבורית של צווייג.

עוד רגעים מכריעים הגיעו לאחר מכן. האימפריה ההבסבורגית קרסה לאחר תבוסה, ובמקומה קמה מדינה אוסטרית קטומת ממדים. ב-1920 צווייג נישא לאהובתו מלפני המלחמה, פרידריקה פון וינטרניץ, אם לשתי בנות מנישואים קודמים. הוא העביר את משפחתו לווילה מפוארת בזלצבורג, אך נותר חסר מנוחה ומרוחק.

באותם רגעי הכרעה בסיפורת של צווייג, צצה טרגדיה גורלית שבה כוחות חברתיים בלתי נמנעים מסכלים את צווי התשוקה. "האותנטיות והמיידיות" של סיפורים אלה, כותב גורנר, מפתות אותנו לקרוא את כתביו של צווייג באופן אוטוביוגרפי. כך גם הדמיון של סיפוריו לביוגרפיות שלו, המנתחות את הצורך בגבורה ואת המרדף אחר האסון.

שני השלישים הנסתרים

ב"המאבק עם השד", סקירה ביוגרפית מ-1925 של חיי המשורר פרידריך הלדרלין, הסופר היינריך פון קלייסט והפילוסוף פרידריך ניטשה, צווייג הגדיר את השד כתסיסה פנימית המניעה "ישות שקטה אחרת לעבר הפרזה, אקסטזה, ביטוי עצמי והרס עצמי". הלדרלין, קלייסט וניטשה, לדברי צווייג, היו "שלוש דמויות דמוניות, היחידות בגרמניה שלא כרתו ברית עם החברה, עם האומה ועם תקופתן בהיסטוריה, ולכן הושמדו".

הדחף הקצבי והשליטה הפורמלית של הלדרלין; חוסר השקט הרגשי של פון קלייסט; והאידיאל של ניטשה לגבי החיים כאמנות - בכל אלה יש משהו מצווייג. לדברי אשתו, ניהול האפקטים הספרותיים היה הדבר העקבי היחיד בצווייג. הוא היה, כך אמרה לבעלה ב-1930, "סגור בכל הנוגע לפרסונה שלו". עבודתו הכתובה ייצגה "רק שליש" מאישיותו, היא ציינה, ו"אף אחד לא גילה את מהותה לצורך פרשנות של שני השלישים האחרים".

גורנר מזהה רמזים לאקסהיביציוניזם דמוני וביסקסואליות, וברשומת יומן מבטיחה מ-1912 נכתב כי "קלפי הפרברסיה הונחו על השולחן בגלוי יותר מאי פעם" עוד לפני פרידריקה, אך כשם שצווייג ערך סיפורי חיים מבולגנים של אחרים, כך גם נהג בחייו שלו.

שנות ה-20 היו ערפל של מלונות מפוארים, פגישות ספרותיות ומאמצים לשקם זהות אירופית. בעוד שיומנו של צווייג תיעד זמנים "קריטיים ומלחמתיים", הצהרותיו הפוליטיות מרמזות על נאיביות ופחד מסכסוך. כבר בשנת 1923, הוא הזהיר את הסופר הצרפתי רומן רולן כי גרמניה היא "חממה למלחמות" ו"כר לאידאולוגיה של טמטום פוליטי". מאחר ששאף לבנות בריתות על-לאומיות נגד הפשיזם, הוא המעיט בחשיבותה של הצלחת הנאצים בבחירות 1930 כ"מרד שהוא אולי לא נבון, אך באופן עקרוני הוא טבעי ובהחלט מבורך, של הצעירים נגד הפוליטיקה הגבוהה". במכתב פומבי, האשים בן חסותו קלאוס מאן את "אהדתו המשמחת בדרך כלל לכל דבר צעיר" כהכחשת המציאות.

רומן ובנות גסות רוח

ב-1931, כותב גורנר, צווייג כבר היה ב"מצב של משבר". ללא קשר לעליית הפשיזם, מלאו לו 50 באותה שנה. הוא התגעגע לנעוריו, והרגיזו אותו "גסות הרוח והחוצפה" של בנותיו החורגות, שהיו כעת בשנות ה-20 לחייהן. אשתו כינתה אותו "לא גברי" והתלוננה על "הסתירות הפנימיות" שלו. צווייג פצח ברומן עם מזכירתו הצעירה, לוטה אלטמן. חייו נעשו דומים יותר ויותר לרומן של צווייג, שעשוי להיקרא "אידיאלים", או אולי "יהירות".

"אל תרמה את עצמך", אמר יוזף רות לצווייג לאחר שהיטלר עלה לשלטון ב-1933. "הגיהנום הוא השולט". רות היה הקוטב הנגדי הספרותי של צווייג. רות, שנולד למשפחה ענייה במה שהוא אוקראינה של ימינו, בקצה הלא נכון של האימפריה, שירת בצבא ולאחר מכן נסע במחלקה הזולה ברכבות באירופה. הוא ראה את האסון קרב ובא, והייתה לו ראיית הנולד לשתות לשוכרה עד מוות ב-1939. "יום אחד מצפונך לא יוכל עוד לסבול זאת, ותנסה לברוח מחוסר האונים שלך", ניבא רות בשנת 1936. צווייג שם קץ לחייו 6 שנים לאחר מכן.

המוטיב לחיי צווייג עשוי להיות השורות מתוך "הנרי הרביעי, חלק 2" שבהן הוא השתמש כמוטו לביוגרפיה על מארי אנטואנט: "יש היסטוריה בחיי כל בני האדם / להבין את טבעם של הזמנים המנוחים". גורנר מנתח את תקופתו הטרגית של צווייג בתבונה של ראייה היסטורית לאחור, ומחלץ את ניצחון האמנות מתוך צללי מותה.

עוד כתבות

המחקר העלה אפשרות לקשר בין פרקינסון לווירוס HPgV / צילום: Shutterstock, Atthapon Raksthaput

מיליונים חולים במחלה הזו מדי שנה, מחקר חדש עשוי לפתור את התעלומה

וירוס ה-HPgV שנחשב עד כה לבלתי מזיק נמצא במוחותיהם של חולי פרקינסון, וחוקרים משערים כי הנגיף עלול לגרום למחלה הניוונית ● המחקר עדיין ראשוני, אך מעורר שאלות מטרידות לגבי מקורות הפרקינסון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה ב-11%, טבע נפלה ב-8%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● טראמפ דורש מחברות התרופות להוריד מחירים ● מקסיקו קיבלה ארכה של 90 להסכם הסחר ● שר האוצר האמריקאי: "נגיע להסכם סחר עם סין" ● מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ביוני לקצב השנתי הגבוה ביותר מאז פברואר ● מחיר הנחושת צולל ב-20% בבורסת הסחורות האמריקאית ● מחר יפורסם דוח התעסוקה החודשי בארה"ב

טראמפ מציג את תוכנית המכסים באפריל 2025 / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ הטיל מכס של 15% על ישראל, בניגוד להערכות המוקדמות בירושלים

תם הדד ליין לתוכנית המכסים של טראמפ והבית הלבן פרסם את השיעורים המעודכנים שיוטלו על עשרות מדינות ● ישראל תספוג מכסים של 15% אף שבירושלים קיוו לשיעור נמוך יותר

עסקת השבוע. שכונת תל עמל בחיפה / צילום: רפי טרון

השכונה בחיפה שניתן לקנות בה דירה בפחות ממיליון שקל

בשכונת תל עמל בחיפה נמכרה דירת 2.5 חדרים בשטח של 48 מ"ר, בקומה שלוש מתוך ארבע, תמורת 825 אלף שקל ● "משקיעים מזהים את הפוטנציאל שיש בשכונה להתחדשות עירונית, בזמן שהמחירים בה עדיין נמוכים" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי סייברארק אלון כהן ואודי מוקדי / צילום: שלומי יוסף, דוד שופר

שני היזמים שהקימו את סייברארק אבל נשארו מחוץ לכסף הגדול של האקזיט

מייסדי סייברארק יזכו לנתח זניח בלבד מהתמורה שבמכירת החברה לפאלו אלטו, ולא יהפכו למיליארדים כמו מקביליהם באקזיטים דומים ● אודי מוקדי מחזיק לפי ההערכה בפחות מ־1% מהמניות, ושותפו אלון כהן יצא מהתמונה לפני ההנפקה ● ומה לגבי האפשרות לתגמולים אחרים?

התחדשות עירונית. מה יכול מיעוט לדרוש? / צילום: טלי בוגדנובסקי

"הרוב קובע": מיעוט בעלי הדירות לא יוכל לכפות מתווה אישי בפרויקט תמ"א 38

חלק מדיירי בניין שעבר תמ"א 38 ביקשו מודל נפרד למימוש הזכויות, אולם נדחו ● המפקחת על רישום המקרקעין קבעה: קביעת אופן מימוש זכויות הבנייה בפרויקט התחדשות עירונית נתון להחלטת רוב בעלי הדירות

גיא גלבוע דלאל ואביתר דוד בסרטון של חמאס

חמאס פרסם סרטון חדש שבו מופיע החטוף אביתר דוד

לטענת ארגון הטרור התיעוד צולם לפני שאבד הקשר עם הקבוצה ששבתה את רום ● הקשחת עמדות - ושינוי כיוון דרמטי: ההבנה המתגבשת עם ארה"ב והדרישות החדשות של ישראל ● 50 חטופים - 665 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אנדי ג'סי, מנכ''ל אמזון / צילום: Reuters, Ted S. Warred

דוחות אמזון הכו את הציפיות לרבעון, אבל המשקיעים התאכזבו מהתחזיות להמשך

הכנסות החברה היו 167.7 מיליארד דולר והרווח עמד על 1.68 דולר למניה ● הכנסות הענן זינקו בכ-17.5%, מעט מעל הצפי ● המניה יורדת במסחר המאוחר, החברה צופה ירידה ברווח התפעולי ברבעון הבא

חזית המדע / צילום: Shutterstock

עברתם את גיל 60, כנראה שאתם מרגישים צעירים יותר. וזו הסיבה

רוב בני ה־60 ומעלה מרגישים צעירים יותר בעשור לפחות, אבל התחושה הזו גם מחזקת גילנות, מדירה מבוגרים ומחלישה את מאבקם לזכויות ● פרופ' ליאת איילון, שזכתה לאחרונה במענק יוקרתי לחקר התופעה, מצביעה על הפרדוקס: בעולם שנשלט בידי מנהיגים קשישים, הזקנים נותרים בשוליים - וגם הם עצמם מתקשים להזדהות עם גילם

המרוויחה המפתיעה מאקזיט הענק בסייבר / צילום: Shutterstock

המרוויחה המפתיעה מאקזיט הענק בסייבר: קרן המורים שעשתה תשואה של 250%

קרנות ההשתלמות של כרבע מיליון עובדי הוראה בישראל יהנו מאקזיט הענק של מכירת סייברארק ● שלוש שנים אחרי ההשקעה ששווה היום 14 מיליון דולר, מנהלי הקרן מרוצים: "התחלנו לאסוף סחורה כשהתחום היה שחוט, זיהינו בסייברארק משהו מיוחד"

טים קוק, מנכ''ל ענקית הטכנולוגיה אפל / צילום: Reuters

אפל הפתיעה עם צמיחה מרשימה, אז למה המניה לא מזנקת

הדוח הטוב של אפל פורסם זמן קצר לפני העדכון של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על שיעור המכסים החדש על מדינות רבות ● היא גם מתקשה להוכיח שהיא מצליחה להשתלב בעידן ה-AI החדש ● אוראל לוי מקרן הגידור ANEK קפיטל: "המנייה עלתה ב- 2% בלבד במסחר המאוחר בעיקר בגלל עננת אי הוודאות הגדולה שעדיין אופפת את אפל"

אלון אבוטבול.ברומטר של גבריות מקומית / צילום: Reuters, IMAGO/Faye Sadou

אלון אבוטבול הפך תפקידים לגדולים מכפי שנכתבו

השחקן אלון אבוטבול הלך השבוע לעולמו והשאיר אחריו קריירה מפוארת וורסטילית ● לאבוטבול הייתה נוכחות נדירה ואת התכונה הקולנועית החמקמקה של להציע סאבטקסט ללא צורך בהסבר

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

המבוכה של החברה הביטחונית מצרפת ומערכת הלייזר החדשה של סין

נשיא צרפת עמנואל מקרון מובך בגלל כישלון של חברה ביטחונית מקומית ● טורקיה חושפת מל"ט חדש ● דנמרק תאבטח את המרחב הארקטי עם אמצעים אוויריים אמריקאים ● וסין, ספקית ביטחונית משמעותית של איראן, חושפת מערכת לייזר חדשה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחנת הרכבת התחתית זימנסדאם בברלין. יכולה לשמש גם כמקלט / צילום: Shutterstock

המתיחות באירופה חושפת את פערי המיגון בין המדינות השונות

על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, הצורך במיגון אזרחי מתחזק גם באירופה ● בעוד שפינלנד מספקת הגנה לכ־90% מהאזרחים באמצעות מקלטים ציבוריים מטופחים, ובשבדיה חובה לבנות מקלט בכל רב־קומות - בגרמניה רק ל־0.6% מהאוכלוסייה יש מקלט, וכעת משמישים שם את תחנות הרכבת התחתית

השבוע בעולם / צילום: AP - Jacquelyn Martin

לייזר סיני בגובה 36 אלף ק"מ שובר את מחסום הדאטה של סטארלינק

טראמפ מטיל מכס על "ציד מכשפות" בברזיל ● לירות ולרצוח כדי להתחיל ויכוח ● הארצות הנוצריות של המערב הן הרבה פחות נוצריות ● לייזר סיני בגובה 36 אלף ק"מ שובר את שיאי האינטרנט ● סודאן: סיפור של התכווצות ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ לא אהב את נתוני התעסוקה שפורסמו, אז הוא פיטר את האחראית

דוח התעסוקה שפורסם ביום שישי היה חלש מהצפוי וכלל תוספת של 73 אלף משרות בלבד ● טראמפ הודיע כי הסטטיסטיקאית האחראית, שמונתה על ידי ממשל ביידן, תפוטר והאשים אותה ב"מניפולציה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ישראל היתה כפסע מחתימת הסכם סחר עם ארה״ב אבל אז האמריקאים נעלמו

טראמפ מטיל על ישראל מכסים של 15% למרות שעד הרגע האחרון האמינו בממשלה שהתעריף על יצוא ישראלי יעמוד על 10% - תקווה זו התבדתה הלילה ● קיימת עדיין תקווה לשינוי התמונה ולהפחתת שיעור המכסים בהמשך, אבל מרגע שהמכסים החדשים יכנסו לתוקף, קשה יהיה לסובב את הגלגל לאחור

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בצל המבוי הסתום במו"מ: השליח וויטקוף הגיע לכיכר החטופים

השליח האמריקני המיוחד וויטקוף למשפחות: "רוב הציבור הישראלי רוצה את החטופים בבית ● מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, שוחח עם שרת החוץ הקנדית על כך ש"חמאס ממשיך למנוע שלום" ● בישראל מעוניינים בעסקה כוללת, אך חמאס "ניתק מגע" - ולא מעוניין בהסכם ● בתיעוד שפרסם חמאס - אביתר נראה במצב גופני ירוד מאוד ● 50 חטופים - 666 ימים בשבי • עדכונים שוטפיםעדכונים שוטפים

סקוט ווקר / צילום: ap, Charlie Neibergall

המושל שהפך לסמל: "המכסים הם רק טקטיקה" - זה מה שטראמפ שואף לעשות באמת

לאחר שכיהן כמושל ויסקונסין וניצח את איגודי העובדים באחד הקרבות הגדולים בתולדות הפוליטיקה המקומית, סקוט ווקר ממשיך להשפיע על הימין האמריקאי מאחורי הקלעים ● הוא מדבר על השינוי שעוברת המפלגה הרפובליקנית, מסביר מדוע צעירים תומכים פחות בישראל, וטוען ש"המכסים הם רק טקטיקה - טראמפ שואף להסיר אותם לגמרי"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה תחליט על הדחה מיידית של בהרב-מיארה - למרות אמירת בג"ץ

נוסח ההחלטה מדבר על הפסקת הכהונה לאלתר, למרות שסולברג הבהיר מספר פעמים שההדחה תעוכב כדי לאפשר ביקורת שיפוטית