נשיא ארה''ב דונלד טרמאפ, לצד מזכ''ל נאט''ו מארק רוטה בוועידה השנתית / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert
המאמץ להבין את דונלד טראמפ, לפרש את כוונותיו, לחזות את מהלכיו היה תמיד קשה מאוד, שקול כנגד ניחוש. השבוע ישראלים חזרו ולמדו מה מסובך הוא הניסיון לפענח אותו גם לאחר שיתוף פעולה הדוק וציונים לשבח. המהירות שבה הוא עבר מהפלגות לשון ידידותיות לגידופים לא הייתה כתובה בשום מדריך דיפלומטי.
במקום שירושלים נכשלה, האג דווקא עשתה חיל. שם נערכה ועידת הפסגה השנתית של נאט"ו. המזכיר הכללי של הברית, מארק רוטה (Rutte) גמר אומר להפוך את הוועידה, הראשונה מאז חזרת טראמפ לבית הלבן, לאקט של הצלה קבוצתית.
אבאל'ה וילדיו
רוטה השתמש באמצעי הבדוק ביותר בדיפלומטיה הטראמפית: חנופה ללא מצרים. הוא הפך את הוועידה לפסטיבל טראמפ. הוא למד את לקחי הוועידות הקודמות, שהטילו שעמום על הנשיא, והכעיסו אותו. הפעם הכול השתחוו לו. המהומי הסכמה והודיה ליוו אותו באשר הלך. "נשארתי לכל הנאומים", הוא אמר אחר כך.
עוד לפני שהתחילה הפסגה, מרוטה גמר את ההלל על סגולות המנהיגות של טראמפ, והודיע על הצלחה היסטורית: כמעט כל חברות נאט"ו נענו לדרישתו רבת הימים של טראמפ להכפיל, אפילו לשלש את הוצאות הביטחון שלהן.
במסיבת העיתונאים המסכמת של הפסגה, רוטה קרא לטראמפ 'אבאל'ה' (daddy). ילדיו של אבאל'ה ממתינים למוצא פיו. אבאל'ה כפה הפסקת אש על ישראל ועל איראן; אבאל'ה כפה משמעת וגינונים על חברות נאט"ו.
משהו לא צפוי קרה השבוע: הנשיא הבדלני, שונא נאט"ו ותיק, מצא טעם בקיומה של הברית. בדרך להאג, במטוסו, הוא התפתל כאשר נשאל אם הוא תומך בסעיף מס' 5 באמנת היסוד של נאט"ו, זה העוסק בעזרה הדדית במקרה של התקפה. הציפייה לעזרה אמריקאית הייתה נשמת אפה של נאט"ו מיומה הראשון. טראמפ לא גילה כל עניין בסעיף הזה. ב־2020 הוא אמר למנהיגים אירופיים, "עליכם להבין שאנחנו לעולם לא נבוא לעזרתכם". בשנה שעברה הוא אפילו הכריז שיעודד את רוסיה "לעולל ככל העולה על רוחה" לכל חברת נאט"ו שלא תעמוד במטלת ההוצאות לביטחונה. והנה ביום ד', בסוף הפסגה בהאג, טראמפ השיב ב"בוודאי, אחרת לא הייתי כאן" על שאלת עיתונאי אם יכבד את סעיף 5. הסעיף הזה גדל פתאום בעיניו עד שנעשה אמצעי "להגנת הציוויליזציה המערבית", כלשונו.
הייאמן? טראמפ נשמע פתאום כמו קודמיו, אלה שנגררו אל 'מלחמות הנצח' שמפניהן הוא הבטיח לגמול את אמריקה. בשבוע אחד הוא תוקף את איראן ומתענג על חברתם של 31 ראשי מדינות, המתכוננים לקראת מלחמה אפשרית עם רוסיה.
אלף ראשי חץ גרעיניים
מזכ"ל נאט"ו, כנראה על דעת טראמפ ובברכתו, הזהיר החודש כי "סין מרחיבה את צבאה במהירות עוצרת נשימה" בשיתוף פעולה עם רוסיה, עם צפון קוריאה ועם איראן. בחודש שבו אנחנו מתברכים בהצלחה המשוערת לפרק את איראן מתוכניותיה הגרעיניות, מזכ"ל נאט"ו אומר כי לסין יהיו יותר מאלף ראשי חץ גרעיניים עד סוף העשור, פי ארבעה מן המאגר הנוכחי שלה.
טראמפ חזר והפגין אדישות לגורל אוקראינה, אבל עניין אחר הוא האיום הנשקף מצד ציר סיני-רוסי-איראני. הוא גילה השבוע, פעמיים, שהייתה לו שיחה טובה עם ולדימיר פוטין בימים האחרונים. פוטין שאל אותו אם הוא יכול "לעזור בעניין איראן". טראמפ השיב על פי עדותו, "אני צריך עזרה בעניין רוסיה". ייתכן שהוא מתחיל לשקול את האיום האסטרטגי, הנובע מצד רוסיה מחוזקת.
אפשר שהכותרת החשובה של השבוע, פוטנציאלית של השנה כולה, היא "טראמפ משתכנע בערכן של בריתות צבאיות". אם כך, ייתכן שנשיא ארה"ב מפתח אסטרטגיה חדשה, אם כי הזהירות מחייבת לזכור מה גדול הקושי להבחין אצלו בין כיוונים אסטרטגיים למחוות טקטיות.