גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand
סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

מתבקש לספר כיום סיפור פשוט על שוק המניות האמריקאי, לפיו "חברות הטכנולוגיה הגדולות חזרו, בייבי!". אבל זה פשוט לא יהיה נכון.

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד
גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

מניות שבע המופלאות, הרי הן אלפאבית , אמזון , אפל , מטא , מיקרוסופט , אנבידיה וטסלה - נכנסו לסחרור שהחל עם תוכנית המכסים שהכריז הנשיא טראמפ, ולאחריה מלחמה מול איראן וכיום מאבק כוחות שבסופו עתיד הנשיא להודיע על פיטוריו של יו"ר הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי בארה"ב, פד), שבמסגרתו רוב המניות הגדולות בעולם צללו. אך הן נחלצו מן הצניחה שלהן, ולמרות התחדשות המתיחות מול קנדה בסוגיות הסחר, גם מדד S&P 500 וגם הנאסד"ק הגיעו לשיאים חדשים ביום המסחר האחרון של יוני אתמול (ב').

האמת מורכבת יותר. מאז השיא האחרון של ה-S&P 500 שנקבע ב-19 בפברואר, המניות שהציגו את הביצועים הטובים ביותר מקרב הגדולות היו של העסקים האפרוריים ביותר - רשתות דיסקאונט (מוצרי צריכה מוזלים). ייתכן שצריך להחליף את השם של שבע המופלאות ל"שבע המנומנמות", כשאפילו הסיפור שטמון בחברות הטכנולוגיה כבר אינו מה שהיה.

בין השינויים שחלו מאז השיא האחרון של ה-S&P 500, אפשר לזהות כמה אותות חשובים עבור משקיעים.

ראשית, המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר מאז השיא בפברואר היא רשת חנויות הדיסקאונט Dollar General , שעלתה ביותר מ-50%. זהו אינו אירוע בודד; המתחרה שלה, Dollar Tree , נמצאת במקום ה-13 מבחינת הביצועים הטובים ביותר ב-S&P 500, אחרי עלייה של כ-30%.

שתי אלו הן לא בדיוק תמונת המראה לבינה מלאכותית, כמו שהן תמונת הנגד לסיפור הצמיחה שהמשקיעים מתחילים שוב להעדיף.

מופלאות בלי ברק

הבאות בתור ברשימת העולות הן מניות שבע המופלאות, אשר לאחר שהובילו את השוק מעלה בשנה שעברה, חוו צניחה מהדהדת לאחר השיא של פברואר במדד. ארבע מהן - אפל, מטא, אנבידיה וטסלה - ירדו ב-30% ויותר מרמתן בשיא, ורק מיקרוסופט ירדה פחות ממדד S&P המנוטרל מדד Mag7. המופלאות אמנם חוו התאוששות מרשימה מאז, ובין היתר אנבידיה טיפסה 67% מהשפל האחרון שלה, אבל כקבוצה הן לא בדיוק הבריקו.

מגזר הטכנולוגיה בכללותו מצוי במגמת עלייה, אבל זה לא המספרים שהכרנו. רק אחת מ-10 מניות הטכנולוגיה (מתוך 69 בסך הכול במדד) שהובילו את S&P מתחילת השנה שעברה ועד לשיא של פברואר, נכנסה לעשירייה הראשונה שלו מאז אותו שיא - פלנטיר, שנהנתה מפריחת תעשיית הביטחון.

ענקיות הטק לא שולטות עוד בתשואות השוק כפי שהיו רגילות, כשאת מקומן כסקטור בעל הביצועים הטובים ביותר מאז השיא האחרון במדד S&P תופס מגזר התעשייה. זאת בעיקר הודות למניות הביטחון. חברות התשתיות ממוקמות מעט אחרי הטכנולוגיה, ומגזר הצריכה הלא חיונית, בהובלת טסלה ואמזון , נמצא עדיין בירידה. שירותי התקשורת, הנשלטים על ידי מטא ואלפאבית, מציגים עלייה מזערית - ועדיין מפגרים בתשואה אחרי מה שניתן לקבל באג"ח ממשלתיות ל-10 שנים.

מניות גדולות גברו על מניות קטנות יותר, כאשר מדד ראסל 2000 ירד ב-5% מאז אמצע פברואר. אך בניגוד למרוץ השוורים בשנה שעברה, לא הגדולות ביותר ניצחו. בעוד ש-50 הגדולות ביותר הקדימו אשתקד בהרבה את המניה הממוצעת ב-S&P, מאז פברואר לא ניכרה חלוקה לפי גודל בתוך המדד. במילים אחרות, מניות גדולות ובינוניות השיגו בערך את אותם הביצועים, בעוד שמניות קטנות יותר פיגרו מאחור.

הצמיחה של מניות הערך

התפיסה הרווחת לפיה מניות הצמיחה - המיוצגות על ידי מדד Mag7 - רצות קדימה לפני השוק, אינה מבוססת במציאות. כמה מדדי מניות ערך רחבים אכן פיגרו מאחור, אך מדד הערך "הטהור" של S&P, שכולל רק את 100 המניות הזולות ביותר, עקף את גרסת מניות הצמיחה שלו עד סוף השבוע האחרון, כשחלק מן המניות הזולות ביותר בשוק עשו עבודה טובה. ניתן דוגמה מענף הרכב: פורד שנסחרת לפי מכפיל רווח חזוי של 9 עלתה ביותר מ-15%, בעוד שטסלה (מכפיל 140) ירדה ב-10%.

גם המדדים עצמם מתנהגים משונה. נהוג לחשוב שמדד S&P מכיל את 500 החברות הגדולות ביותר, ושנאסד"ק הוא מדד של מניות הטכנולוגיה האמריקאיות המובילות. ובתקופה שהטכנולוגיה היא הסיפור המרכזי, אפשר היה להניח ששניהם יובלו על ידי אותן מניות. אך הם לא.

רק שתיים מעשר המניות המובילות בנאסד"ק מאז השיא של פברואר מופיעות גם בין עשר המניות המובילות של S&P - אקסון אנטרפרייז (יצרנית אקדחי הטייזר שבעבר נקראה Taser), ומשווקת תוכנות המס Intuit .

המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר בנאסד"ק 100 היא Zscaler , מתחום אבטחת האינטרנט, שאינה עומדת בקריטריונים של S&P בהיקפי הרווח.

MercadoLibre , החנות המקוונת הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, התברגה במקום השישי בנאסד"ק, אך לא יכולה להיכלל ב-S&P משום שהיא ממוקמת מחוץ לארה"ב.

בתוך כך, חלק ממניות S&P בעלות הביצועים הטובים ביותר מאז אמצע פברואר אינן עומדות בקריטריונים של נאסד"ק, בין אם משום שהן רשומות בבורסת ניו יורק, כמו יצרנית הטורבינות GE Vernova, ובין אם משום שהן מניות פיננסיות, כולל בורסת הקריפטו Coinbase Global שעלתה לאחרונה.

נוצר שוק בריא יותר?

שום דבר מזה אינו יוצר תרחיש שוק משביע רצון במיוחד, אך זה לא אמור להפתיע אף אחד. עם תפניות רבות כל כך בעלילה - מניות מושפעות ממכסים, מחולשת הדולר, ממלחמה וממדיניות ממשלתית המשתנה במהירות, המצטרפות לבעיות הרגילות של כל מניה בפני בעצמה, אי אפשר לצפות לסיפור מסודר ונוח לציבור המשקיעים.

פריחת חברות הטכנולוגיה הגדולות עשויה לחזור ולהיות הסיפור היחיד שמניע את השוק, אך לעת עתה מדובר רק בהתאוששות, והשיאים החדשים שנרשמים בשוק הם מורכבים בהרבה.

זה דבר טוב: נוצר שוק בריא יותר כאשר מניות פחות נחשקות מקבלות גם הן מעט תשומת לב. זה עדיף על פני השקעה רק בגדולות ביותר, על בסיס הציפייה הפשוטה שהן בוודאי ימשיכו לעלות.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה