גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה
הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

1"מחויבים לביטחונה": ארה"ב תמכור מערכת נשק לישראל

לאחר שישראל השתמשה בתחמושת רבה במלחמה באיראן, "ארה"ב הודיעה על אישור מכירת ערכות להנחיית פצצות לישראל בשווי 510 מיליון דולר", פורסם בדיפנס פוסט. המערכת הופכת פצצת שימוש כללי ל"פצצה חכמה" מדויקת.

סוכנות שיתוף הפעולה הביטחוני של ארה"ב (DSCA) הצהירה כי "המכירה המוצעת תחזק את יכולתה של ישראל להתמודד עם איומים נוכחיים ועתידיים, על ידי שיפור יכולתה להגן על גבולותיה, על תשתיות חיוניות ועל מרכזי אוכלוסייה". בנוסף, בהצהרה הובהר כי "ארה"ב מחויבת לביטחונה של ישראל, וחיוני לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב לסייע לישראל לפתח ולשמר יכולת הגנה עצמית חזקה".

משרד החוץ האמריקאי אישר את המכירה, וה-DSCA העביר את ההודעה לקונגרס.

מתוך הדיפנס פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.

2הוול סטריט ג'ורנל: "העיכוב של איראן בתוכנית הגרעין - פוליטי לא פחות מטכני"

מאז שהפסקת האש בין ישראל ואיראן נכנסה לתוקף עלו תהיות בדבר יעילות התקיפות של ארה"ב וישראל במתקני הגרעין. השאלה האם התקיפות האמריקאיות השמידו את תוכנית הגרעין או לא הפכה לשאלת השעה. כעת, בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי השיקולים של טהרן לפיתוח נשק גרעיני אינם רק טכניים "אלא גם פוליטיים".

בלוח הזמנים האיראני, גם במידה והמלחמה עיכבה את תוכנית הגרעין בחודש - זה עיכוב משמעותי. "לוח זמנים ארוך יותר מגביר את הסיכון שיאתרו אותה או שיתקפו אותה שוב, מה שעלול להרתיע את איראן מלקחת את ההימור מלכתחילה". לכן, "עיכוב של כמה חודשים יכול להתגלות כהרבה יותר משמעותי אם הוא מונע מטהרן להתקדם".

מייקל סינג, מנכ"ל מכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב ובכיר לשעבר במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי גם חודש "זה לא כלום". והוסיף, "אם הם יתחילו את מאמץ הפריצה שלהם, וזה ייקח להם עוד שלושה חודשים זה הרבה זמן להגיב. זה נותן לך זמן לאתר את זה".

אלן אייר, לשעבר בכיר במשרד החוץ וחבר בצוות המו"מ של ממשל אובמה להסכם הגרעין ב-2015, אמר כי "אם איראן תחליט להתחמש בגרעין, זה ייקח יותר זמן ממה שהיה לוקח אחרת" אך סייג "באופן פרדוקסלי, ייתכן שחיזקנו את נחישותם לנסות להשיג נשק גרעיני עכשיו".

בוול סטריט ג'ורנל ציינו כי "אפשרויותיה של איראן כעת כוללות ניסיון להקים מחדש תוכנית גרעין חשאית ולייצר פצצה במהירות האפשרית. אפשרות שנייה היא להסכים למסלול דיפלומטי שיגביל את יכולתה לייצר נשק על ידי הפסקת העשרת האורניום, כפי שממשל טראמפ דחף. איראן גם עשויה לנסות לשלב בין השניים: להיכנס למסלול דיפלומטי תוך קידום חשאי של תוכנית הגרעין - מה שיחייב עבודה באתרים מוסתרים מהפיקוח הבינלאומי ויהפוך את המשימה למסובכת יותר". אך "מה שיחליט חמינאי בעקבות התקיפות הוא כעת השיקול הגדול ביותר בכל לוח זמנים".

אריק ברואר, סגן נשיא יוזמת האיום הגרעיני ובכיר לשעבר בבית הלבן ובמועצה למודיעין לאומי, אמר לוול סטריט ג'ורנל "אנחנו לא יודעים אם זה שעון שרץ באופן פעיל. לוחות הזמנים האלו מתפתחים במובנים מסוימים, והם תלויים בבחירות שאיראן תעשה הלאה".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת ג'ארד מלסין ולורנס נורמן. לקריאת הכתבה המלאה.

3כך מלחמת ישראל-איראן שינתה את ענף התעופה

מלחמת ישראל-איראן גרמה לסגירת השמיים בענף התעופה האזרחית מה שהשפיע משמעותית "על העלויות הנוחות והבטיחות", נכתב בניו יורק טיימס. בעקבות המלחמה "מדינות המפרץ סגרו את שמיהן, מה שאילץ יותר משני תריסר חברות תעופה מרכזיות בעולם להסיט או לבטל טיסות".

עקב המצב המעורער בעולם, "בשנים האחרונות נאלצות חברות תעופה ברחבי העולם להתמודד יותר ויותר עם גיאופוליטיקה, כאשר מלחמות ממושכות ועימותים פתאומיים מחייבים אותן לשנות במהירות מסלולים עיקריים ולחשב מחדש את רווחיותן".

"חילופי התקיפות האחרונים בין איראן לישראל היו שיבוש מרכזי לחברות התעופה הגלובליות, משום שערים במזרח התיכון הן לרוב תחנות ביניים בין יעדים באסיה לאירופה. קטר איירווייז נאלצה להסיט יותר מ-90 טיסות לאחר התקיפה האיראנית על בסיס אמריקאי בקטר בשבוע שעבר, מה ששיבש את המסע של יותר מ-20 אלף נוסעים", נכתב. כעת, למרות הפסקת האש בין ישראל ואיראן "חברות התעופה נערכות לאפשרות שהתקיפות יתחדשו".

"חברות תעופה יכולות להתאושש במהירות משיבושים קצרים כאלה", נכתב. אבל "סכסוכים ממושכים, יכולים להיות בעלי השלכות רחבות היקף".

אנדראס שייפר, פרופסור במכון לאנרגיה של UCL בלונדון, אמר לניו יורק טיימס כי "שעה נוספת של טיסה במטוס גדול המשמש בטיסות בינלאומיות ארוכות טווח עלולה להוסיף כ-10,000 דולר לעלויות. בעיקר דלק, עבודה ותחזוקה".

חלק מהחברות אף "הוסיפו עצירות לטיסות שהיו בעבר ישירות או ויתרו על מסלולים שהפכו ללא רווחיים. אחרות טסו עם פחות נוסעים או פחות מטען בשל ירידה בביקוש או חוסר כדאיות כלכלית לטוס מרחקים ארוכים עם מטוס מלא. במקרים קיצוניים היה צורך לשנות מודלים עסקיים שלמים".

מתוך הניו יורק טיימס מאת אנופיטה דאס וניראג' צ'וקשי. לקריאת הכתבה המלאה.

4כך מלחמת ישראל-איראן שיבשה את הים

המלחמה בין ישראל-איראן "שיבשה את מערכות הניווט של הסחר הימי העולמי", פורסם בבלומברג. המלחמה "חשפה ליקוי קריטי במערכות מבוססות לוויין, שמותיר את התעשייה המובילה 80% מהסחר העולמי פגיעה לשיבוש המוני".

קפטן יווני בשם קונסטנטינוס צוטראס אמר לבלומברג כי מערכות הניווט האלקטרוניות שובשו בזמן שניווט, "משהו שקרה אלפי פעמים לספינות במהלך המלחמה". בשל כך "צוטראס וצוותו נאלצו להסתמך על שיטות ניווט מסורתיות יותר, כמו שימוש במכ"ם לתכנון מסלול הספינה ידנית והעמדת קצינים נוספים לתצפית חזותית. הוא לא דאג רק מהתנגשות עם כלי שיט אחר, אלא גם מהימנעות ממכשולים תת-ימיים שבאמצעות מיפוי מדויק אפשר היה להימנע מהם". והוסיף, "כל הציוד שמתחבר ל-GPS כשל".

השיבוש בניווט מכונה "שיבוש (jamming) והטעיה (spoofing), שבהן האותות משתבשים ונותנים קריאות שקריות על המיקום. מקרים כאלה במקומות כמו מצרי הורמוז, נתיב ימי חיוני שמעביר כ-20% מאספקת הנפט העולמית, ממחישים בעיה שמתרחשת בקנה מידה עולמי. היא מחמירה באזורים של מתיחות עולמית והעולם ההולך ונעשה לא יציב, ולכאורה היא אף תרמה להתנגשות בין שתי מכליות החודש", נכתב.

הפרעות בניווט עקב המלחמה "מדגישות ליקוי בטיחותי יסודי בתעשייה שאחראית על הובלת כ-80% מהסחר העולמי - תעשייה שהפכה תלויה במערכות מיקום אלקטרוניות שמראות לספנים בדיוק היכן הם נמצאים, היכן נמצאים כלי שיט אחרים והיכן יש סכנות. גם בתעשיית הביטוח מתחילים להישמע פעמוני אזהרה". כעת "קשה לדעת מי עומד מאחורי השיבושים, אך מומחים מצביעים על שחקנים ברמה מדינתית, ובמיוחד על ניסיונות לשבש טילים".

נכתב כי "זמן קצר לאחר שישראל החלה בהפצצות באיראן, מכלית Front Eagle התנגשה בספינה אחרת, Adalynn, שחצתה את נתיבה כאשר Front Eagle עזבה את המפרץ הפרסי. בעליה של Front Eagle, חברת Frontline Plc, התעקשה שהאירוע אינו קשור לסכסוך, אך מרכז MICA הזהיר שהפרעה אלקטרונית עלולה הייתה להיות גורם מחריף בתקרית". לשיבוש בניווט יש גם השפעה סביבתית. כך, התנגשות שתי הספינות גרמה ל"כתם נפט שהשתרע על פני 10 קמ"ר, לפי המשרד ההידרוגרפי הלאומי של פקיסטן - שווה ערך לכ-1,400 מגרשי כדורגל".

קורמק מק גארי, מנהל בחברת Control Risks שאחראית על שירותי מודיעין וביטחון ימי, אמר לבלומברג כי "השיבוש יכול להיות תופעת לוואי של מערכות הגנה אווירית או הפרעה מכוונת מצד גורמים מדינתיים". לדבריו, "חלק גדול מהשיבוש ליד נמל חיפה ובמפרץ הפרסי נגרם ממערכות ההגנה האווירית של ישראל ואיראן, שמשלבות שיבוש GPS כדי לצמצם יכולות פגיעה מדויקות".

מתוך בלומברג מאת ג'ק ויטלס, אלכס לונגלי, ג'וליאן לי ופרג'ולה פרם. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל