גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu
אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ביום שני שברה מניית מטא את שיא כל הזמנים כשהגיעה לשווי של 1.86 טריליון דולר והשלימה עלייה של כ־23% מתחילת השנה. אבל ההישגים עלו למארק צוקרברג לא פחות מ־14 מיליארד דולר. תמורת הסכום הזה, מטא הודיעה לפני כשבועיים שהיא תרכוש 49% ממניות Scale AI, חברה שמספקת נתונים מותאמים לאימון מערכות בינה מלאכותית.

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א
WSJ | לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

אבל יותר מהרכישה שמקנה ל־Scale שווי של מעל 30 מיליארד דולר, צוקרברג מנסה לתפוס את האיש שמאחוריה. ניסיון לגייס מישהו שיוכל להוביל מאבק עיקש בחברות הענק המתחרות במירוץ ה־AI, לגייס את החוקרים המובילים בעולם, ולהביא למטא מקום של כבוד במהפכה הטכנולוגית. המישהו הזה, הוא אלכסנדר ואנג שנבחר להוביל את המעבדה החדשה של מטא ל־AI "סופר אינטלג'נס".

ואנג צפוי ליהנות משכר שנתי שמוערך בכלי תקשורת בעשרות עד מאות מיליוני דולרים, בעיקר באמצעות מניות חסומות (RSUs) שיחולקו על פני מספר שנים ותלויות בעמידה ביעדים. בנוסף, פורסם גם כי ואנג יקבל מענק של יותר ממיליארד דולר, סכום המשקף את שווי המניות שהחזיק בעצמו ב־Scale AI, ואשר נמכרו במסגרת העסקה עם מטא.

המיליארדר הצעיר בעולם

ואנג נולד ב־1997 בעיירה לוס אלאמוס, ניו מקסיקו. הוריו, מהגרים מסין, עבדו כפיזיקאים במעבדת הגרעין הלאומית של ארה"ב, וסביבת ילדותו הייתה רוויה במדע, נוסחאות ולוחות זמנים של ניסויים.

כבר בתיכון התבלט ביכולותיו החריגות: הוא העפיל לתוכנית האולימפית במתמטיקה של ארה"ב (USA Mathematical Olympiad Program), היה בנבחרת הפיזיקה הלאומית (US Physics Team), ופעמיים הגיע לגמר של אולימפיאדת המחשבים היוקרתית USACO, הישגים שממקמים אותו בצמרת הכישרונות של תלמידי המדעים בארה"ב.

אבל הוא לא הסתפק בתחרויות. בגיל 17 כבר עבד בחברות בעמק הסיליקון כמו Addepar ו־Quora. תואר, אגב, אין לו. הוא אמנם התקבל ל־MIT והחל ללמוד מתמטיקה ומדעי המחשב, אך פרש אחרי סמסטר אחד. בגיל 19 הוא כבר הקים את Scale AI, יחד עם היזמת לוסי גואו. ב־2021, כשהוא בן 24 בלבד, החברה שלו הוערכה ביותר מ־7 מיליארד דולר, וואנג הפך למיליארדר הצעיר בעולם בזכות עצמו לפי פורבס. נכון ליולי 2025, הונו מוערך ב־3.6 מיליארד דולר. אגב, גם השותפה גואו נהנתה מהתואר המיליארדרית הצעירה בעולם, בגיל 30.

"הרעיון היה פשוט: לקחת תהליכים אנושיים, ידניים, ולהפוך אותם לאוטומטיים בעזרת דאטה", סיפר ואנג לבלוג של YC כבר ב־2016. מה שהתחיל כמיזם לעולם הרכבים האוטונומיים הפך עד מהרה לספק דאטה קריטי עבור מודלי שפה ובינה מלאכותית של שחקנים כמו OpenAI, מיקרוסופט הפנטגון וגם כמובן מטא עצמה. "אנחנו התשתית התפעולית של כל מי שבונה מודלי שפה גדולים", אמר ואנג בשנה שעברה.

עוף מוזר בתעשייה

ואנג אינו חוקר בינה מלאכותית מהסוג הקלאסי. הוא לא פיתח מודלים פורצי דרך, לא מחזיק בתארים מתקדמים, ואינו נחשב לאיש אלגוריתמים. אך דווקא בשל כך, אומרים מקורביו, יש לו יתרון: הוא רואה את התמונה הרחבה, מתמקד בבנייה של תשתיות, יודע לזהות מגמות מוקדם, ולהפעיל מנופי גיוס והשפעה בין אקדמיה, תעשייה וממשל. "הוא בונה בריתות עמוקות בסיליקון ואלי ובוושינגטון", אמר לפיינשל טיימס דן לוין, שותף בקרן ההון סיכון Accel ואחד המשקיעים הראשונים בסקייל. "יש מעט מאוד גופים עם קשרים עמוקים לכל קבוצת מחקר מובילה כמו סקייל, אולי אנבידיה".

הדרך של ואנג לפסגה כוללת חברים ושותפים מוכרים: סם אלטמן, המנכל וממייסדי ענקית הבינה המלאכותית OpenAI, איתו ואנג אף חלק דירה בתקופת הקורונה. הוא נחשב מקורב גם למירה מורטי (בעברה בכירה ב־OpenAI) ומייקל קראציוס, היועץ לתחום המדע של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, כך בין היתר לפי הפיננשל טיימס. "הוא יודע לקרוא לא רק את השוק, אלא גם את הרוח הפוליטית", אמר לעיתון משקיע שמכיר אותו. "אלכס רוצה שהשם שלו יהיה על כל דבר, גם כשלא באמת היה מעורב", טען עובד לשעבר בראיון לאותו הדיווח ואחר הוסיף כי "בעיניו, תמיד הוא במרכז".

לפי דיווחים, מטא מנסה לגייס שורה של בכירים בולטים לעבודה תחת ואנג בהם דניאל גרוס, ממייסדי חברת הבינה המלאכותית SSI (שהקים עם איליה סוצקבר), ונייט פרידמן, שותף של גרוס בקרן השקעות ובעצמו יזם ותיק. התנאים שמוצעים להם מרחיקי לכת: "זה מרגיש כמעט כמו שוד מאורגן", אמר גורם המעורה במהלך לפייננשל טיימס. עם פרידמן, לפחות, נראה כי המאמצים השתלמו: ביממה האחרונה פרסם ואנג ב־x כי הוא "נרגש לעבוד לצידו".

Scale AI תשלם מחיר?

הכניסה של מטא כבעלת מניות משמעותית ב־Scale AI הדליקה נורות אזהרה בקרב לקוחותיה. לפי דיווחים, גוגל ו־OpenAI כבר החלו להתרחק, בטענה ששיתוף פעולה עם חברה הנמצאת בשליטה חלקית של מתחרה ישירה מהווה ניגוד אינטרסים מובהק.

"מהרגע שהעסקה נחתמה, הבנו שלא נוכל להמשיך לעבוד עם מרבית שוק מודלי הבינה הגדולים", אמר לאחרונה אחד ממשקיעי Scale לביזנס אינסיידר. אבל במטא מנסים להרגיע, ומקור ב־Scale אמר אף כי "הלקוחות לא באמת יכולים לעזוב אותנו, אנחנו סוחרי הנשק במלחמה הזו". במכתב ששלח לעובדי Scale ביום המעבר, כתב ואנג כי "הרעיון שלא אהיה יותר חלק מ־Scale היה בלתי נתפס, אבל הרגשתי שזה רגע חד־פעמי, לא רק עבורי אלא גם עבור החברה".

כעת, ההערכה היא כי עובדי Scale ייהנו מהשקעת מטא בדמות תגמולים משמעותיים. אבל לא ברור מה יישאר מהמותג עצמו, אולי בלי הלקוחות הגדולים וכאמור בלי האיש שעמד מאחוריו.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה