גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפונים צריכים דיור והמחירים מזנקים: "בעלי דירות מעלים את השכירות תוך כדי מו"מ"

פגיעות הטילים האיראניים הותירו 13 אלף תושבים ללא בית, והם נאלצים לחפש דירה חדשה בערים שברובן אין היצע רב גם בימי שגרה ● מבעלי דירות שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים, ועד לניסיון המצער עם מפונים מתחילת המלחמה שעשוי דווקא לסייע - איך המציאות הנוכחית תשפיע על השוק? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty
הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty

"כבר עכשיו אפשר להגיד שמחירי השכירות גבוהים יותר. התחלנו לראות את זה בתוך יומיים־שלושה. אבל אני חושב שזה לא יימשך עוד הרבה זמן - חודש־חודשיים להערכתי. התזוזה הזאת תשפיע מאוד על הקיץ הנוכחי, אבל אנשים שוכחים מהר: חודשיים־שלושה של שקט, אנשים ידחיקו את מה שהיה ועליות המחירים יירגעו", אומר שחר טל, מנהל ובעל משרד טל נכסים מבית קלר ויליאמס, על שוק השכירות בתל אביב המתאושש מתקיפות הטילים הקשות שחוותה העיר במהלך 12 ימי מבצע "עם כלביא".

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

כל תקיפה כזו, ולא רק בתל אביב, השאירה אחריה הרס ברדיוס גדול מאוד. על פי נתוני רשות החירום הלאומית (רח"ל), ישנם נכון להיום כ־13,197 חסרי קורת גג, מהם 10,504 איש ב־84 מלונות. לפני כשבוע הוארכה שהייתם במלונות מצד המדינה ל־30 יום, ובסוף תקופה זו הם יצטרכו למצוא דיור חלופי. בהינתן מציאות של היצע קטן וביקוש גדול - ודאי בערים באזורי הביקוש - לסיטואציה הזו צפויה להיות השפעה גדולה על שוק השכירות. גלובס מעלה כמה נקודות חשובות בנושא.

העלייה במחירים: "מי שלא יסכים להעלאה פשוט יפסיד את הדירה"

אמנם בתל אביב בשנה האחרונה השוק היה לצד השוכרים, אולם כעת נוספו בבת אחת, אלפי מחפשי דירות לשוק.

"העלייה במחירים הורגשה כמעט מיד", אומר טל. "דירות חמישה חדרים, למשל, שבימים רגילים מושכרות ב־12־13 אלף שקל לחודש, כבר הגיעו ל־14 אלף שקל בחודש. זאת עלייה של כמעט 10%, בתוך ימים. ליוויתי שוכרים שתוך כדי המשא ומתן בעלי הדירה העלו את השכירות מ־12 אלף שקל בחודש ל־13 אלף שקל, כי הביקוש אדיר ואין היצע. מי שלא יסכים להעלאה פשוט יפסיד את הדירה. המשכיר ימצא בקלות מישהו אחר במקומו".

"בבת ים, על דירות אחרי תמ"א 38, למשל, מבקשים סכומים יפים מאוד בתקופה האחרונה, וכך גם במגדלים בעיר", מוסיפה שירי נועה חסון, בעלת משרד נדל"ן בבת ים. "דירות ארבעה־חמישה חדרים עולה 8,000 עד 9,500 שקל לחודש. פנטהאוזים גם 16 אלף שקל. אלו מחירים שלא היו כאן בעבר. רואים מגמה של עלייה במחירי השכירות כבר עכשיו, בעיקר בדירות עם 'השילוש הקדוש': ממ"ד, מרפסת וחניה. כאלו אפשר למצוא בעיקר בבנייה חדשה, ובמגדלים. הבעיה היא שדירות במגדלים מלוות גם בתוספת דמי ניהול שיכולים להגיע עד 1,500 שקל לחודש".

שירי נועה חסון / צילום: ליהי אדל חסון

צח בן בסט, מנהל משרד מור נכסים המפעיל סניפים ברמת גן ובגבעתיים, טוען מנגד כי לפחות בשתי הערים הללו השכירות לא בהכרח תעלה: "אני חושב שעכשיו, כשחזרה תחושת הביטחון והוודאות המסוימת, אנשים יעדיפו לקנות דירות. שוק השכירות כבר לא יפעל במתכונת 'כל מחיר זוכה', ולכן לדעתי הוא יישאר כמו שהוא, פחות או יותר, אולי יעלה בכמה אחוזים בודדים ולא יותר".

צח בן בסט / צילום: דור אלברמן

המחסור בהיצע: "ברמת אביב יש 5־10 דירות פנויות במצב רגיל"

"ברמת אביב נפגעו כ־200 דירות", אומר טל. "במצב רגיל יש בשוק בכל רגע נתון חמש או עשר דירות להשכרה באזור הזה, לא יותר. אנחנו עסוקים היום מאוד במציאת פתרונות למפונים".

בן בסט מספר כי המצב דומה גם ברמת גן ובגבעתיים: "פונים אלינו כל הזמן מפונים המחפשים דירה. זוג שכנים בבניין שנפגע פנה אליי, ואמר שהם מחפשים שתי דירות באותו בניין, כי הם רוצים להישאר ולגור אחד ליד השני. אמרתי להם: 'קודם כול תמצאו דירה אחת פנויה. אפילו את זה קשה למצוא'. שוק השכירות ברמת גן ובגבעתיים תמיד היה גועש. אמנם כשהתחילה המלחמה ב־7 באוקטובר 2023 הפעילות בו ירדה, אבל עכשיו זה חוזר ובגדול".

חסון מציינת כי בבת ים, הקושי הוא במציאת דירות גדולות: "למי שגר לבד יותר קל: יש בבת ים הרבה בתים ישנים עם דירות קטנות. אלו לרוב בניינים בלי ממ"ד בדירה, אבל אדם או זוג שמחפשים כרגע רק מקום לשים את הראש, ימצאו דירה יותר בקלות.

"דירות ארבעה־חמישה חדרים לרוב אפשר למצוא רק בבנייה חדשה ובפרויקטי תמ"א, בטח כאלו עם ממ"ד. שם תהיה לדעתי העלייה הגדולה במחיר. אנשים מחפשים דירות כאלו בנרות, עם תקציבים יפים, ובכל זאת לא מיד מוצאים".

בחיפה, לפחות באזורים מסוימים, המצב שונה: "אחרי 7 באוקטובר הרבה דירות שכורות ננטשו, בשל החשש מהמלחמה", אומר מארק יוריס, סוכן נדל"ן הפעיל כבר כמה שנים בעיר. "סטודנטים, תושבים זרים - מי שיכול היה להרשות לעצמו, יצא מהעיר. כך קרה שמאות דירות בעיר, בעיקר דירות קטנות ובינוניות בשכונת הדר ובמורדות נווה שאנן, נותרו ריקות - מצב שלא היה עשר שנים. הן עומדות ריקות כבר שבעה־שמונה חודשים. המצב הזה יכול דווקא לשחק לטובת המפונים, כי ישנן לא מעט דירות שגם היום עומדות ריקות ומחפשות שוכרים. אם מישהו מחפש דירה ומוכן להתפשר, בלי להתפנק, הוא ימצא דירה".

"דווקא בשוק המשרדים, לפחות במרכז הארץ, הכול פשוט יותר", מציין בן בסט. "זה שוק שמתמודד בתקופה האחרונה עם עודף היצע גדול, כך שלא קשה למצוא משרד פנוי. הבירוקרטיה, החילוץ של הדברים שלא נהרסו, זה קצת מתיש - אבל המעבר עצמו יכול להיות אפילו מיידי: מאחר שיש כל כך הרבה משרדים פנויים שעמדו ריקים, אנשים יכולים לחתום חוזה כבר באותו יום. המשרד מחכה להם, מוכן לכניסה".

ניצול הזדמנויות: "יש מי שמחפש איך להרוויח מהמציאות הזו"

לדברי חסון, "יש אנשים שמנצלים את המצב. יצא לי לדבר עם בעלי דירות, שאמרו לי - 'השוק עולה כי יש הרבה מפונים. כמה שכירות אני יכול להוציא מהדירה שלי?' הרגשתי שבעקבות המלחמה יש מי שמחפש איך להרוויח מהמציאות הזו. חשוב לי להדגיש: לא כולם כאלו, ויש הרבה מאוד אזרחים טובים שעוזרים ומסייעים. אבל שמעתי כמה וכמה שמתבטאים בצורה הזו, שחושבים איך למקסם את הרווח במצב שנוצר.

"יש גם מקרים שבהם המשכירים מקשיחים את התנאים. מבקשים תשלום של שלושה חודשי שכירות מראש, רוצים צ'ק בנקאי, שגם מרתק כסף מזומן וגם עולה כסף כעמלת הנפקה. אני מלווה מפונים בעיר בהתנדבות, ושמעתי את אחד מהם, אדם מבוגר, אומר בייאוש: 'אלך לגור בים, אני לא מוצא בית'. המצב מאוד טריקי, והמפונים נופלים בין הכיסאות. צריך לזכור שרבים מהם, לפחות אלו שאני מלווה, הם לא אנשים משופעים בכסף. הם גרו בבתים ישנים, אלו שחוו את הפגיעה הכי קשה, רבים מהם מבוגרים ויש גם כאלו שכלל לא יודעים עברית. זו אוכלוסייה שנדחקת לשוליים".

תופעות כאלו פורסמו לא פעם גם סביב פינוי התושבים מיישובי גבול הדרום והצפון עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", אך כאמור, ישנם גם מקרים אחרים: "אחוז בודד אולי גרידי, אבל לדעתי אין כמעט מקרים שבהם מישהו מנצל מפונים ומעלה מחיר", אומר בן בסט. "אולי אלו אנשים שאנחנו לא עובדים איתם, אבל אני לא רואה משהו גורף. העלאת מחירים היא לא המטרה בעבודה שלי, ואני לא רוצה להיות חלק מזה".

הביקוש: "אנשים מתחילים לתת יותר ערך למיגון, לקיומו של ממ"ד"

"אנחנו מרגישים שבעקבות המלחמה יש תזוזה לאזורים החדשים יותר בתל אביב: לצפון הישן, לכיכר המדינה, לבבלי. אנשים זזים מלב העיר לשכונות האלה, כי בלב העיר הבתים ישנים ורובם לא עברו התחדשות, ובשכונות של צפון העיר יש הרבה יותר דירות חדשות עם ממ"דים. כולם מחפשים את תחושת הביטחון. דיירי מגדלים שנפגעו - מחפשים בניינים נמוכים יותר, קרובים יותר לקרקע, אחרי החוויה הלא נעימה שחוו. עד היום צפון תל אביב לא נחשב יקר יותר ממרכז העיר, אבל זה משתנה: אנשים מתחילים לתת יותר ערך למיגון, לקיומו של ממ"ד. הטילים שינו את התמונה. בימים ספורים הכול השתנה".

"מפונים מרמת גן יכולים למצוא מענה סביר לא רק בתחומי העיר, אלא גם בנחלת יצחק, למשל", מציין בן בסט. "אמנם זו שכונה של תל אביב, אבל היא נמצאת במרחק קצר מרמת גן. יש שם בניינים שלמים שאפשר לאכלס, ואני יודע שהמדינה מנסה ללכת לכיוון הזה, כלקח מפינוי התושבים בתחילת מלחמת 'חרבות ברזל' - יותר קל לטפל במפונים המרוכזים יחד במקום אחד".

יוריס מציין כי בחיפה הביקוש לדירות מצד המפונים עשוי לתרום למגמה שכבר מתהווה בשכונות הישנות: "שכונת הדר, למשל, נהנית מתנופת התפתחות יפה בשנים האחרונות. היא אהובה מאוד על סטודנטים וצעירים והפכה יותר ויותר מבוקשת, בין היתר בשל מחירי השכירות הנמוכים - 1,800 עד 3,200 שקל לחודש לכל היותר. זה אזור ישן, עם בנייני אבן בני 100 שנה, שמציע אווירה ואותנטיות. ייתכן שדווקא המפונים, אם יגיעו לאזור הזה, יוכלו לסייע בהמשך ההתפתחות שלו, לתת לו 'בוסט' נוסף".

"אנחנו נמצאים בדיוק בתקופת השיא של החתימה על חוזי שכירות חדשים", מדגיש טל. "לרוב המעברים קורים ביולי־אוגוסט, והחוזים נפתחים ונחתמים מחדש בדיוק עכשיו. מאחר שכל המגמות משתנות, בגלל המצב החדש, אני מניח שההשפעה על השוק בקיץ הקרוב תהיה משמעותית, כולל תנועה בין שכונות ובין ערים, אבל עדיין מוקדם להעריך בדיוק באיזו צורה. המפונים בוודאי רוצים להישאר באזור שלהם, איפה שבית הספר של הילדים, איפה שהחברים והשירותים המוכרים להם, אבל לא מעט מהם יצטרכו לזוז לאזורים ולמקומות אחרים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"

בשוק החיתום ממשיכים להיערך לגל עתידי של הנפקות ראשוניות, ומעודדים מהרעב של גופים מוסדיים לסחורה חדשה ומהכסף הרב שזורם להשקעות בבורסה המקומית ● השבוע תושלם הנפקתה של קבוצת הנדל"ן אמפא, לפי שווי מופחת של 3 מיליארד שקל אחרי הכסף ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

מנהל ההשקעות שממליץ על שוק מניות מפתיע "עם דמיון לישראל"

גיא אלמוג, מנהל ייעוץ ההשקעות בבנק ירושלים, שהזהיר אשתקד מפני תחושה של אופוריה בשוק המניות המקומי, מעריך כי למרות העליות החדות שהתרחשו מאז השוק לא יקר מדי ● הוא ממליץ על מניות פיננסים, נדל"ן ואנרגיה בת"א, השקעה בשוק ההודי ומעריך שגם לוול סטריט יש עוד לאן לעלות

גילה גמליאל, הליכוד המהדורה המרכזית, קול ברמה, 29.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם לא ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד נשיא צרפת?

האם החסינות של נשיא צרפת מצדיקה את ביטול משפט נתניהו? שימו לב להבדלים ● המשרוקית של גלובס

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ההייטקיסט שנחשד בהוצאת תלוש פיקטיבי לגרושתו וישלם קנס גדול לרשות המסים

רשות המסים פרסמה את קובץ ההחלטות של ועדות הכופר לשנת 2024, ממנו עולה כי מנכ"ל קרן הון סיכון נחשד ברישום שכר עבודה לאשתו לשעבר בסך כולל של כ-950 אלף שקל, בעוד שזו לא עבדה בחברה ● הוא ישלם כופר של 275 אלף שקל לרשות המסים ● כמה כופר שילם הד"ר שקיזז רווחי הון בה של כמיליון שקל שלא כדין וכמה מתווכי הנדל"ן העלימו הכנסות?

הציבור הישראלי מאמץ בחזרה את שגרת הבילוי והקניות / צילום: גיא חמוי

הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי העלייה הגבוהה ביותר נרשמה בענפי התיירות, האופנה והאופטיקה

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר ישראלי פורץ דרך: שיפור התקשורת בין איברים עשוי להאט את ההזדקנות

חוקרים מאוניברסיטת חיפה גילו שככל שאנחנו מתבגרים התקשורת והסנכרון בין האיברים השונים פוחתים ● מדובר במנגנון שלא היה מוכר עד כה לזיהוי תהליכי הזדקנות, והוא פותח אפשרויות חדשות לאבחון הגיל הביולוגי ולהתערבות מוקדמת

הראל ויזל וחן שרייבר / צילום: מרסלו

התחזית של מנכ"ל לאומי, והכעס של מנכ"ל פוקס

"הציפיות לראלי אחרי המלחמה הן גבוהות, ובשווקים הן מתחילות להיות מגולמות", כך סבור מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, שלקח חלק בכנס לשכת רואי החשבון ● בעלי קבוצת פוקס, הראל ויזל, תקף את מתווה הפיצויים והחל"ת בעקבות המערכה האיראנית ● אירועים ומינויים

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט הראשונה שתחזור מוקדם מהצפוי

מוקדם מהתאריך עליו הודיעה בעבר: חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב־8 באוגוסט ● מוקדם יותר הערב הודיעה ענקית התעופה האמריקאית יונייטד איירליינס כי תחזור להפעיל טיסות לתל אביב

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● גורמים ישראלים שמעורים בפרטי המו"מ: יש התקדמות במגעים אבל מוקדם לדעת איך זה יסתיים ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit

מלא בחורים וללא הסכמות: מאחורי הקלעים של מתווה פיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל

במשרד התחבורה היו רוצים לראות מתווה במימון המדינה שמפצה נוסעים שנתקעו בחו"ל בעקבות מבצע "עם כלביא" ב-150 דולר ליום ולמשך חמישה ימים, אך באוצר מתנגדים למימון מלא של המדינה ● אלו נקודות המחלוקת שעדיין לא נפתרו

בתמורה לנפט: הטילים שסין העבירה לאיראן רגע אחרי סיום המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סין מספקת טילים לאיראן, ביקורת נגד התוכנית של שר הביטחון לרצועת עזה וכך המלחמה עם איראן עלולה להאיץ התחמשות של מדינות בגרעין ● כותרות העיתונים בעולם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט

המדד של באפט מחלק את שווי השוק של כל המניות שנסחרות בארה"ב בתוצר הגולמי של המדינה, וזה נמצא כעת בשיא ומאותת: המניות יקרות מדי • סימן נוסף לזהירות של באפט: ברקשייר האת'וויי אוגרת מזומנים בדפוס שנראה דומה לתקופת המשבר ב-2008

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

המאבק על 40 מיליון השקלים שתוקע את שיקום קיבוץ ניר עוז

שורד השבי גדי מוזס חשף כי יותר משנה וחצי לתוך המלחמה טרם נחתם ההסכם לשיקום קיבוץ ניר עוז, שהפך לסמל בשל ההרג וההרס הנרחב בתחומו ● במענה לפניית גלובס, נטען כי העברת התקציב, בסך 350 מיליון שקל, מתעכבת עקב חוסר הסכמות בין קק"ל למנהלת תקומה

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

טראמפ ונתניהו, הלילה / צילום: Reuters

ריקוד הניצחון של נתניהו וטראמפ, ולמה הנשיא מתכוון ב"איראן רוצה לעשות שלום"?

סעודת ערב ב'חדר הכחול' בבית הלבן מתחילה בסימן חיבה הדדית ומה שהתקשורת האמריקאית קוראת "ריקוד ניצחון" ● הנשיא אומר ש"משהו טוב ייצא מזה", ומביע אמון בפרגמטיות ובשאיפת השלום של איראן ● נתניהו מכריז "לא איכפת לי" אם מישהו רוצה מדינה פלסטינית