גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל
מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

בתום תהליך של שנתיים, בחר משרד ההגנה הרומני במערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל במסגרת מכרז ענק, בסך כ־1.9 מיליארד אירו (כ־2.2 מיליארד דולר). השלב האחרון שנותר הוא החתימה עצמה, כאשר בסופה המכירה הזו תירשם כשנייה בגובהה אי פעם בתעשיות הביטחוניות הישראליות, לאחר מכירת חץ 3 ב־2023 לגרמניה תמורת כ־3.5 מיליארד דולר.

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים
המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות
עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

המערכת הביאה מכירות רבות לרפאל, על אף שהיא לא חלק אינטגרלי ממערך ההגנה הרב־שכבתי של ישראל. "זו עסקה משמעותית מאוד", אומר לגלובס בכיר במערכת הביטחון. "כל מערכת כזו שמותירה בצה"ל יכולות מתקדמות ממנה ועדיין מוכרים אותה לחו"ל, היא מעולה למשק".

מדינות אירופה רוצות מערך הגנה רב־שכבתי

על פי פרסומים זרים, כעשר מדינות בעולם כבר מפעילות את מערכת ספיידר. הראשונה מבין חברות נאט"ו שרכשה אותה הייתה צ'כיה, במזרח התיכון מפעילה אותה איחוד האמירויות, בצפון אפריקה מרוקו, גיאורגיה בקווקז, ובמזרח הרחוק - הפיליפינים, וייטנאם וסינגפור.

המערכת מספקת מענה בטווחים שונים ואל מול מגוון איומים אוויריים, לרבות מל"טים, מטוסים, מסוקים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים. היירוט מתבצע באמצעות שתי משפחות מיירטים מתוצרת רפאל - פיתון (PYTHON) ודרבי (DERBY). הרומנים בחרו לרכוש את ספיידר עבור מענה לטווחים קצרים וקצרים במיוחד עם טילי פיתון 5 המתקדמים, בעלי טווח של כ־20 ק"מ.

במסגרת ההליך רפאל גברה, בין השאר, על החברה הקוריאנית LIG NEX1 שהודחה עוד בשנה שעברה, בשל בעיות במסמכי המכרז; על MBDA האירופית שהמטה שלה יושב בפריז והציעה את מיסטרל 3; ועל דיהל הגרמנית שהעמידה על הפרק את מערכת IRIS.

כיום, בצל האיום הרוסי והמלחמה באוקראינה שמתחוללת יותר משלוש שנים, כל מדינות אירופה מנסות ליצור מערך הגנה רב־שכבתי. ספיידר מסקרנת אותן ומתאפשר למכור אותה משום שהיא טובה מאוד, וההגנה האווירית הישראלית לא בנויה עליה. בהיבט היכולות, היא דומה למדי לכיפת ברזל ב־2010, משום שהמערכת לא עברה עדכוני חומרה רבים. הפערים המשמעותיים בין השתיים טמונים במיירטים ובמערכות השליטה ובקרה.

במהלך מלחמת חרבות ברזל, משרד הביטחון וצה"ל מצאו לספיידר שימוש במסגרת הגברת היתירות בהגנה האווירית. כך, למשל, הבינו כי ישנם טילי פיתון 4 בחיל האוויר שאינם כשירים כי צברו שעות טיסה רבות - והמחברים בין הטיל לבין הכנף נחלשו. על כן, לקחו את אותם הטילים שממילא לא תכננו להשתמש בהם לטובת הפצצות, ושמו אותם במשגרי ספיידר שנפרסו בארץ. אותן המערכות הועילו במיוחד מול כטב"מים.

מערכות ההגנה מארה"ב מאבדות רלוונטיות

כהפקת לקחים משדה המערכה המודרני, הרומנים מעוניינים כי ספיידר תחליף את מערכות "הוק" מתוצרת ריית'און האמריקאית, שבעבר היוו חלק ממערך ההגנה הישראלי.

תא"ל (מיל') רן כוכב, מפקד מערך ההגנה האווירית ודובר צה"ל לשעבר, מסביר כי ישנו הבדל בין איום טק"ק (טילי קרקע־קרקע) לבין איום של מטרות נושמות אוויר. "המטרות נושמות האוויר מתמרנות, והן כוללות מטוסי קרב, טילי שיוט ומל"טים למיניהם. מטרות אלו איטיות (יחסית לטק"ק) עבור מערכות להגנה אקטיבית מפני טילים ורקטות, ונדרשת כנגדן מערכת טק"א (טילי קרקע־אוויר)".

בשל כך, מסביר כוכב, "הצורך בעידן הנוכחי למערכות טק"א אמריקאיות, כדוגמת פטריוט והוק, הולך ופוחת - וזה מביא את מערכות הטק"א הישראליות לעמדה מבצעית, מקצועית ומסחרית טובה".

תא''ל (מיל') רן כוכב

יתרון נוסף של הספיידר על מערכות כדוגמת חץ 3 שנמכרה לגרמניה, או קלע דוד שנמכרה לפינלנד תמורת 317 מיליון דולר (כ־373 מיליון אירו) קשורה לארה"ב, ולהיעדר התלות בה. חץ 3 וקלע דוד הן תוצרים של שיתופי פעולה ישראליים־אמריקאיים, ועל כן נדרשים אישורי וושינגטון על כל מכירה שלהן. אלו תהליכים ממושכים וסבוכים למדי, משום שאת האישור הסופי צריך לתת נשיא ארה"ב בעצמו.

במקרים לא מעטים, בוושינגטון לא שמחים מעסקאות שכאלו, שהרי יש מערכות מקבילות בשוק שהן 100% אמריקאיות. במקרה של מכירת חץ 3 לגרמניה, היה קשה לאמריקאים לאשר זאת בשל תפיסתם את מערכת THAAD כמתחרה של המערכת הישראלית להגנה מטילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. אולם, המערכת מתוצרת לוקהיד מרטין שהאמריקאים מפעילים בעצמם בשטח ישראל היא מקבילה יותר לחץ 2 שמיועד לטילים בליסטיים בתוך האטמוספירה, מאשר לחץ 3.

בשורה התחתונה, לרפאל אמנם יש קשר לשוק האמריקאי בזכות פעילותה שם, אבל ספיידר היא מערכת על טהרת ישראל, מן הבסיס של המתכות, דרך הידע, ועד התוכנה והחומרה.

חברה ישראלית שתיהנה במידה מה מהעסקה היא התעשייה האווירית, שהחברה הבת שלה אלתא מספקת לספיידר את המכ"ם EL/M 2106, שמסוגל לעקוב אחרי עד 500 מטרות בעת ובעונה אחת, לפעול 360 מעלות בכל מזג אוויר, ולגלות מטוסי קרב בטווח 110-70 ק"מ, מסוקים בטווח כ־40 ק"מ, וכטב"מים בטווח כ־60-40 ק"מ.

היעד הבא: "עסקת חבילה" ביטחונית עם יוון

היעד הבא שאליו עשויה מערכת ספיידר להימכר היא יוון, שבוחנת רכש של מערך הגנה רב־שכבתי בהשקעה של כ־2 מיליארד דולר. באתונה מעוניינים לקנות מאותה המדינה את כלל השכבות, ועל כן לצד ספיידר עומדת גם ברק MX. המערכת הזו תומכת במכ"מים ומשגרים שונים לכיסוי נגד מטוסי קרב, מסוקים, מל"טים, טילי שיוט, טילי קרקע־אוויר וטילי קרקע־קרקע.

ברק MX מבוססת על מרכז שליטה מוכח מבצעית, המאפשר שילוב של טילים מיירטים נוספים: המיירט ברק MRAD לטווח קצר משוגר אנכית במהירות גבוהה, מותאם לטיפול באיומים בטווח של עד 35 ק"מ וכולל ראש ביות מכ"מי עם מנוע פולס אחד בלבד; המיירט ברק LRAD לטווח בינוני משוגר אנכית במהירות גבוהה, מותאם לטיפול באיומים בטווח של עד 70 ק"מ וכולל ראש ביות מכ"מי עם מנוע דו־פולסי; וכן המיירט ברק ER לטווח ארוך משוגר אנכית וכולל מנוע מאיץ, מנוע רקטי דו-פולסי וראש ביות מכ"מי מתקדם. הגדלת טווח היירוט של ברק ER מתבצעת באמצעות הוספת מאיץ רקטי והתאמת יכולות התקשורת והמכ"ם לטווח 150 ק"מ. את כלל המנועים למיירטים השונים מייצרת החברה הממשלתית תומר, שנחשבת למקור ידע לאומי בתחום.

בניגוד לספיידר שהשימוש בה לטובת ההגנה האווירית הישראלית הסתכם בתגבור בנקודות עיוורון, ברק היא ממש חלק אינטגרלי גם בארץ. מערכת ברק מגן עם המיירט LRAD מוצבת בכל ספינות סער 6, ונתנה מענה חשוב מכיוון הים במהלך מבצע עם כלביא. לצד זאת, גם חיל האוויר הישראלי הפעיל מערכות ברק לטובת יירוט איומים מאיראן.

"למערכות הישראליות הוכחה מבצעית חריגה בכל קנה מידה, במלחמה כולה ובמבצע 'עם כלביא' במיוחד", מסכם תא"ל (מיל') כוכב. "זה נובע מהידע והמקצועיות הנצברים בתעשיות הביטחוניות הישראליות ובעיקר מהניסיון בהפעלה המבצעית האחרונה של ברק וחץ מבית התעשייה האווירית".

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מצורי שסטוביץ' על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ' בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

אייר אינדיה מוותרת על הקיץ בישראל

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"