החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה ההגדרה המילולית למושג תנודתיות. תוכנית המכסים של טראמפ שהספיקה להכניס ולהוציא את וול סטריט משוק דובי בתוך שבועות; מלחמה של ישראל עם איראן שהובילה גם לזינוק של 30% במחירי הנפט (לזמן קצר); מלחמה של שנה ו־9 חודשים בעזה, וכמעט שכחנו ממלחמת רוסיה־אוקראינה, הסכנה של פלישה סינית לטייוואן, מדינת ייצור השבבים של העולם, וסאגת דיפסיק, מודל השפה בתחום הבינה המלאכותית שהרעיד את השווקים בתחילת השנה.
● ניתוח גלובס | שנתיים אחרי שכספי החוסכים בסלייס נעלמו, רשות שוק ההון מנסה לסגור את הפירצות בחוק
● ניתוח גלובס | פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות
ולמרות כל אלו, החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית. גולת הכותרת היא החודשיים האחרונים וחודש יוני שבלט במיוחד, והפך לחודש הטוב ביותר מאז חודש נובמבר של שנת 2020.
החוסכים בחודש יוני במסלולים הכלליים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות צפויים ליהנות מתשואה מרשימה של 3.2% (לשם השוואה - התשואה הממוצעת השנתית לטווחים ארוכים היא 4.8%) שמצטרפת לתשואה חזקה נוספת של 2.3% בחודש מאי. כך, מתחילת השנה החוסכים כבר נהנים מתשואה ממוצעת מרשימה של 6.8%, לפי התחזית של אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה. גם החוסכים במסלולים המנייתיים נהנו מחודש יוני חזק במיוחד עם זינוק צפוי של 5.5% שמשלים עלייה של 10.8% מתחילת השנה (טווח תשואה של 9%־13.5%).

ההצלחה של ישראל, יחד עם גורמים גלובליים, חיזקו את השקל מול הדולר של בכ־7.5% מתחילת השנה, אך זה דווקא הוביל לפגיעה מסוימת של 1.6% מהתשואה על פי ברקוביץ.
התשואה הזו של חודש יוני התרחשה תוך כדי המלחמה עם איראן - מגמה שהצליחה להפתיע גם הפעילים הוותיקים ביותר בשוק ההון. העליות התרחשו ברקע הערכת המשקיעים כי המלחמה עם איראן מורידה משמעותית את הסיכון הגיאופוליטי של ישראל, גם ישירות מול טהרן, וגם בעקיפין דרך תמיכה בארגוני טרור בגבולות.
גם החוסכים לפנסיה נהנו מעליות נאות כאשר אלה המסלול לבני עד גיל 50 צפויים לראות עלייה של 7.6% מתחילת השנה, אלה שבגילאי 50־60 ייראו עליה של 6.8%, ואלה שמעל גיל 60 צפויים לראות עלייה של 5.2%.
המפתח: העליות בת"א
לדברי ברקוביץ ממיטב "התשואה החיובית של קופות הגמל והפנסיה הושגה תודות לעליות בשוקי המניות בארץ בעולם, ולעליות, צנועות יותר באג"ח הקונצרני והממשלתי בישראל. לעומת זאת, היחלשות המט"ח (הדולר) פגעה ומיתנה את התשואה החיובית".
בהקשר הזה, צריך לציין שגופים שחשופים יותר לישראל מציגים בשנה האחרונה תשואה טובה יותר מאשר אלו שחשופים לחו"ל. הסיבה היא שהבורסה המקומית פתחה מבערים ומשלימה זינוק של 23.5%־25.5% בשלושת המדדים הגדולים (ת"א 35, ת"א 125 ות"א 90) כאשר הבנקים והביטוח בלטו בעליות חדות הרבה יותר עם טיסה של 76% במניות הביטוח, 45% במניות הבנקים, 36% במניות הנפט והגז ועוד.
מנגד, בארה"ב נרשמו עליות הרבה יותר מתונות, כאשר S&P 500 עלה בכ־5.5% ואילו מדד נאסד"ק 100 עלה בכ־8.7% "בלבד". עם זאת, גם כאן מדובר בתשואה לא רעה בכלל בהתחשב בכך שהשווקים עוד הספיקו ליפול השנה ב־20% בין פברואר לאפריל, בעקבות תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ.

"קצב כלכלי חדש"
מתחילת השנה הבורסה הישראלית סיפקה תשואה עודפת כמעט על כל הבורסות בעולם, כפי שמציין מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס: "מדדי המניות הציגו את הביצועים הטובים ביותר בעולם מתחילת השנה, כשהירידה בפרמיית הסיכון הכתיבה קצב כלכלי חדש והובילה לשיאים חדשים. מבחינת השוק, זו לא הייתה רק תגובה לאירוע צבאי נקודתי (המתקפה על איראן. נ"א), אלא סימן לשינוי אסטרטגי רחב - לסיום תקופה של חוסר יציבות אזורית, ולמהלך שעשוי לעצב מחדש את מפת האיומים במזרח התיכון. המשתנה ששינה את התמונה והכתיב קצב כלכלי חדש בצורה רוחבית הוא פרמיית הסיכון".
כך, מתחילת השנה ת"א 125 משלים זינוק של 24.5%, הדאקס הגרמני גם הוא מתחרה ראוי עם 20.2% וכך גם הונג קונג עם 20%. מנגד, שאר המדדים הגדולים בעולם פיגרו משמעותית, אם כי בזכות העליות בארה"ב, בחודשיים האחרונים התשואות כבר נראות סבירות. מדד המדינות המפותחות MSCI World עלה ב־9.7%, המדד האירופאי יורוסטוקס 50 ב־8.3% ורק אחר כך נאסד"ק 100 עם עליה של 7.9%.
אם בכל זאת מחפשים בורסות שהניבו תשואה גבוהה יותר מישראל מתחילת השנה אפשר למצוא את פולין ויוון עם עלייה של 31% כל אחת, וגם דרום קוריאה 28.8% ורוסיה עם 28% (מבלי להתחשב בשינויי המטבעות שלהם).
מחצית היסטורית
באופן אולי מפתיע, הבולטות של הבורסה המקומית ביחס לעולם היא לא תופעה נדירה כל כך. גם בשנת 2021 וגם בשנת 2024 הבורסה המקומית הייתה מהטובות בעולם וכך גם בירידות של שנת 2022, הבורסה המקומית ירדה פחות מוול סטריט. בהסתכלות ארוכה משנת 2000 מדד ת"א 125 סיפק תשואה של כ־509% אמנם מתחת למדד S&P 500 שסיפק תשואה של 584% (כולל דיבידנדים) והרבה מתחת לנאסד"ק אך הרבה מעל המדדים האירופאים (דאקס עם כ־265%, וקאק עם 143%).
על פי בדיקת גלובס, מדד ת"א 35 שבר את שיאו 30 פעם כבר במחצית השנה הראשונה של 2025. לשם השוואה, הממוצע ההיסטורי הוא 13 פעמים בשנה. מאז נוסד המדד ב־1992 (אז עוד כמדד המעו"ף או ת"א 25) יש רק שלוש שנים שבהן הוא שבר את שיאו יותר פעמים (השנה הטובה ביותר הייתה 2005 עם 59 שיאים, וגם 2006, 2007) ועוד שנתיים בהן שבר את השיא מספר פעמים זהה (1999, 2021). אם הבורסה תשבור עוד פעמיים השנה את השיא היא כבר תטפס למקום השלישי בהיסטוריה מבחינת שבירת שיאים. גם המדדים ת"א 125 ות"א 90 לא נשארו מאחור ועד סוף חודש יוני שברו את שיאם לא פחות מ־27 ו־22 פעמים מתחילת השנה.
יש עוד לאן לעלות?
במגדל שוקי הון מעריכים שהעליות בשווקים יימשכו. לדבריהם, "למרות הרמות הגבוהות יחסית אליהן הגיעו המדדים בבורסות, הם עשויים להציג התקדמות נוספת עד סיומה של 2025, בהינתן ולא יתרחשו אירועים חיצוניים דרמטיים בלתי צפויים נוספים. זאת, בין היתר על רקע צפי המשקיעים להורדת ריבית מצד הבנק המרכזי האמריקאי (הפד), וברמה המקומית נוכח ירידה בסביבת הסיכון של ישראל, כמו גם האפשרות להרחבת 'הסכמי אברהם', עניין המגלם פוטנציאל לצמיחה משמעותית ממנה עשויה ליהנות הכלכלה הישראלית ביום שאחרי המלחמה".
בבנק UBS מעריכים כי צפויה תנודתיות בטווח הקצר, לקראת ה־9 ביולי - הדד ליין שהציב טראמפ להטלת המכסים הגלובלייים, "עם זאת, אנו סבורים כי תנודות בטווח הקצר לא ישנו באופן מהותי את כיוון השוק בטווח הארוך. סביר להניח שארה"ב לא תשאף להעלות את המכסים הרבה מעבר לרמות הנוכחיות שלהם, ואלו צפויים להשפיע באופן מתון בלבד על הכלכלה האמריקאית". מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי, ב־UBS Global Wealth Management כתב: "למשקיעים בעלי חשיפה נמוכה לשוקי מניות רחבים, אנו מציעים להגדיל בהדרגה את החשיפה למניות גלובליות מגוונות או לתיקי השקעות מאוזנים, כדי להיות בפוזיציה לתשואות פוטנציאליות גבוהות יותר ב־2026 ואילך".