גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty
דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

כשבוע חלף מאז הפסקת האש עם איראן וסיום מלחמת "עם כלביא" ונדמה שהמדינה חזרה לשגרה. ואולם, עבור בעלי הדירות והדיירים שפונו מהבניינים שנפגעו השגרה לא קיימת, ורחוק מכך. עבור לא מעט מהם, המתווה שקבעה המדינה לא מספק מענה, ולא מעט סוגיות נותרות פתוחות. ההשלכות: מאבקים משפטיים בין בעלי דירות לשוכרים, סכסוכי שכנים, הוצאות לא צפויות והרבה חוסר ודאות.

אותו בניין, אינטרסים מנוגדים בין הדיירים

כחלק מהמתווה של המדינה לדירות שכורות, הדיירים שפונו מקבלים שיפוי או דיור חלופי בתנאי שימשיכו לשלם לבעל הדירה את דמי השכירות בהתאם לחוזה המקורי. אלא שלעתים העניינים מסתבכים.

מ', בעלים של דירה ברחוב המתמיד 19 ברמת גן, שנפגעה מהדף של טיל שפגע בבניין הסמוך, מספר שבעוד ימים ספורים ירד הצ'ק של המשכנתא על הדירה, אך את שכר הדירה שהיה אמור לכסות את הצ'ק הזה הוא כבר לא מקבל. הדיירת של מ' הייתה אמורה לחדש חוזה ב־1 ביולי, אך העברת הצ'קים התעכבה ובינתיים הוא טס לחו"ל, ואז פרצה המלחמה. הדירה נפגעה והדיירת החליטה שהיא לא רוצה לחדש את החוזה. "הדירה שלי ריקה. המשכנתא בסך 7,500 שקלים שולמה עד כה מדמי השכירות שהיו בדיוק בגובה המשכנתא. מה אני אמור לעשות כעת? המדינה לא מפצה אותי אלא את השוכרת והיא כבר קיבלה את סכום הפיצוי לחודש הראשון, אבל היא החליטה לנתק את הקשר החוזי".

וזו לא הבעיה היחידה במקרה זה. בבניין של מ', בעל 28 קומות, הוקמה "מינהלת" שמרכזת את כל התיקונים הנדרשים ושוכרת עו"ד ושמאים לייצג את הדיירים, אבל מ' מרגיש שאין זהות כרגע בין האינטרס של המינהלת ושאר הדיירים לאינטרס שלו. "הם אומרים לנו שלא ילחצו לחזור לדירות או להחזיר שוכרים, כי רוצים לטפל יחד בכל הבעיות בבניין. בינתיים בעלי הדירות המפונים שגרו בדירות מקבלים כסף, אבל בעלי הדירות המושכרות מתמודדים עם כל מיני מצבים לא נעימים מול משכירים שמחליטים שלא בא להם להמשיך לשלם, או מחפשים לעשות קצת רווח מהפיצויים של המדינה".

מ' אובד עצות. "אין לנו בכלל צפי לתיקון כי עדיין לא באו אלינו ממס רכוש". גם אם הוא יתקן את הליקויים בדירה באופן עצמאי, הוא לא יוכל להשכיר אותה. "הגשנו תביעה לרשות המסים ביום למחרת הפגיעה ולא באו עדיין. אני לא יודע אם לפנות למסלול הירוק של ה־30 אלף שקל, כי אני לא יודע מה היקף הפגיעה. חשבתי לקחת שמאי ולתקן בעצמי אם אני לא עובר את ה־30 אלף שקל, יכול להיות שלא אחכה למס רכוש ולוועד הבניין, אבל גם אז לא בטוח שזה יעזור לי כי הבניין לא מוכן לאיכלוס. יותר משבוע הבניין סגור ומושבת, כל הזכוכיות של הלובי נפגעו, צריך לסדר אלומיניום, יש בעיות במעליות, הדלת לחניון התת־קרקעי שבורה. בוועד רוצים לרכז את הכל ולא אכפת להם שייקח הרבה זמן, אבל אצלי המשכנתא יורדת".

תגובת נציגות הבניין בו מתגורר מ': "מרבית המידע שהוצג כאן ע״י מ' רחוק מלשקף את המציאות. לא הוקמה שום מינהלת, לא נשכר עו״ד ולא שמאי לייצג את הבניין. להגיד שלא לוחצים לחזור לדירות זה פשוט שקר. הלחץ הופעל כבר מהיום הראשון לפינוי שבוצע על פי דרישת פיקוד העורף. לא ניתן היה לחזור אליו עד שיסתיימו פינוי זכוכיות ואלומיניום בעבודת סנפלינג מסוכנת ומסכנת חיים ועד שייבדקו כל המערכות החיוניות לתפקוד- מעליות, גלאי עשן, מפוחים וכדומה. נציגות הבניין פועלת כבר למעלה מארבע שנים לטובת 163 משפחות המאכלסות אותו ומשייטת היטב בין האינטרסים השונים שכמובן קיימים בין שוכרים ובעלים לטובת כולם".

במקרה אחר, מחלוקת בין שכנים התגלתה לגבי חובת תשלום מסי ועד בנכס שנפגע. באחד הבניינים, הדיירים קיבלו הודעה כי "למרות שהבניין לא פעיל עדיין יש הוצאות שצריך לשלם ולכן אין לבטל את דמי הועד". התגובות היו נסערות והיו כאלו שדחו את הדרישה על הסף.

טענה נוספת שהועלתה היא שהנחיות רשות המסים מעודדות שוכרי דירות לנתק את הקשר עם המשכירים. "הם לא מעוניינים להיות צינור להעברת הכסף בין המדינה למשכיר. הם כבר מצאו דירה אחרת ועסוקים בעניינים שלהם, הם לא יחזרו לשם כבר", כך מעיד ע', בעלים של דירה שנפגעה בשכונת נווה גן בפתח תקווה, ומי שהקים יחד עם עוד כמה דיירים נציגות המטפלת בכל הבעיות שמתעוררות מול הרשויות.

הפיצויים לא מכסים את שכר הדירה

משכירים רבים חושפים כי הדיירים מבטלים את הצ'קים או מבקשים מהם "הנחה" בתשלום, והם מרגישים שכל הקלפים בידיים שלהם. מנגד, שוכרי דירות מספרים כי הם לא קיבלו את הפיצויים המגיעים להם במקרים רבים, והם עדיין נדרשים לשלם דמי שכירות גבוהים למשכירים, הגם שהם לא גרים בדירה. בין היתר, שוכרים העוברים להתגורר עם בני משפחה זכאים לקבל 4,000 שקלים פיצוי מהמדינה בלבד, כאשר דמי השכירות ששילמו גבוהים משמעותית ואין מי שישפה אותם עבור הפערים.

זה בדיוק המקרה של ל' ששכר דירה בתל אביב עם משפחתו ועבר להתגורר זמנית עם בני משפחה. "הבית שלנו חטף פגיעה ישירה ונהרס לגמרי. אין פה שיקום, יש בנייה מחדש וזה ייקח שלוש שנים. רצו לפנות אותנו למלון אך לא מצאו חדר שמתאים להרכב המשפחה שלנו, שנהיה עם הילדים, אז עברנו לגור אצל המשפחה של אשתי זמנית. בעקבות זאת נאמר לנו שאנחנו זכאים לפיצוי של 4,000 שקלים בלבד, כאשר אנחנו משלמים לבעלים של הדירה כ־14 אלף שקל בחודש. אני אמור לשלם 14 אלף שקל על ערימה של עפר?".

לדבריו, "בעל הדירה הודיע לנו כבר ביום השני אחרי הפינוי שהוא עומד על כך שנמשיך לשלם את שכר הדירה במלואו, ואם לא הוא יטפל בזה מולנו משפטית".

ל' חשב שחיפוש דירה וקבלת שיפוי מלא על שכר דירה מהמדינה יעזור לו לצאת מהפלונטר, אך כאן הוא נתקל בבעיה חדשה. "אני לא מוצא דירה חלופית. אני מחפש דירות דומות לזו שגרנו בה ובאזורים סמוכים אבל אין למצוא, ומה שכבר מצאתי היה במחירים לא שפויים".

מציאות המחירים החדשה בערים שנפגעו

ואכן, שוכרי דירות רבים, בעיקר אלו ששהו תקופה ממושכת באותה דירה, מגלים בעל כורחם שהמלחמה שינתה את השוק באזורים שספגו הרס רב.

רועי כהן קלף, סטודנט למשפטים שפונה מדירתו ברמת גן, מספר שהוא ובת זוגו לא מצליחים למצוא דירה להשכרה בעקבות המציאות החדשה בשוק. "ההנחיה מרשות המסים היא לחפש דירה שוות ערך במחיר או במיקום לדירה שגרנו בה, אבל אין היצע של דירות. רמת גן ספגה שלוש פגיעות טילים והרבה אנשים איבדו את מקום המגורים, ומחפשים באותו אזור. יש ביקוש מטורף ובעלי הדירות הפנויות מנצלים את המצב והמחירים עולים".

זאת ועוד, ע' מפתח תקווה טוען כי ישנם בעלי דירות שדורשים ערבויות גבוהות באופן חריג ממפונים. "למה המשכיר החדש צריך ממני ערבות של 30 אלף שקל? אני נותן לו אסמכתא שהמדינה משלמת את הכסף, אז למה צריך לקחת ממני ערבויות בגובה שלושה חודשים. אלה סכומים שאנשים צריכים להוציא מכיסם שלא בהכרח יש להם. יש גם עלויות של תיווך, של הובלות, מנופים, ריהוט זמני ועוד הוצאות שלא על כולן המדינה מפצה".

באשר לעליית מחירי השכירות, אומרים ברשות המסים כי "אם שכר הדירה החלופי גבוה יותר רשות המסים תשלם את הפער. זאת, כל עוד הדירה החלופית דומה במאפייניה לדירה שפונתה (מספר חדרים, גודל, מיקום, שירותים נוספים וכו')". ואולם כפי שמתאר כלף כהן, נוכח מאגר הדירות הדל מפונים נדרשים לעתים לחפש דירה בעיר אחרת, ולפעמים מאפייניה לא יתאמו את דרישות הרשות.

בעיה נוספת שכהן קלף מתמודד איתה היא היעדר היכולת שלו לפנות חפצים וריהוט יקר ערך מהדירה שנפגעה לדירה חדשה, אם ימצא כזאת. "יש לי דברים בדירה שאני רוצה לנסות לתקן כי אני לא אוכל לרכוש הכל מחדש, אבל אני לא יכול לתאם עם מוביל כי הנציגים של העירייה והרשות הסבירו שאסור להוציא כלום עד שיגיע שמאי. אני גם אצטרך ציוד אם אשכור דירה חדשה. מי ישלם לי על הציוד לדירה החלופית?".

סוגיות נוספות שנותרו ללא מענה

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הטענות ששוכר שבחר בפינוי עצמי זכאי ל־4,000 שקלים אינן נכונות. זה הפיצוי לפינוי קצר טווח של עד שבועיים. הפיצוי לשוכר שבחר בפינוי עצמי הוא פיצוי מלא בגובה שכר הדירה ששילם בדירה שפונתה, כל עוד הוא ממשיך לשלם שכר דירה בדירה שפונתה".

באשר לטענות על כך ששמאי מס רכוש טרם הגיעו לזירות שונות, "אנו מתמודדים עם אירוע חסר תקדים שבו כמות התביעות שהוגשה תוך שבועיים עולה על מחצית מכמות התביעות שהוגשה בכל התקופה שמה־7 באוקטובר 2023 ועד ה-13 ביוני 2025. מטבע הדברים יש עיכוב בהגעת שמאים לדירות ולשם כך פתחנו את המסלול המהיר. למיטב ידיעתנו תביעות במסלול המהיר מאושרות תוך שבוע מהיום שבו הוגשו כל המסמכים, או מהיום שבו התובע עבר מהמסלול הרגיל למהיר. אם ידוע לכם אחרת נשמח לקבל פרטי תביעות ולבדוק את הנושא".

עוד כתבות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם