גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst
כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

מול תחזיות לדשדוש כלכלי, מול איומים ביטחוניים ומסחריים ומצב דמוגרפי בעייתי, היו רבים שהעריכו בתחילת השנה כי האירו נמצא בדרך למטה. בדצמבר צנח המטבע האירופי לשפל של שנתיים מול הדולר, ספקולציות על כך שהוא ישתווה לדולר פורסמו בתקשורת ואנליסטים העריכו כי "במקרה הטוב" הוא ישמור על ערכו מול המטבע האמריקאי.

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק
אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

חצי שנה לאחר מכן - ההערכות התבדו. האירו, המטבע המשותף של 20 המדינות החברות בגוש המוניטרי בתוך האיחוד האירופי, זינק ב־14% מול הדולר מאז תחילת השנה. ביום שלישי השבוע הוא הגיע לשער של 1.18 דולר לאירו, הגבוה ביותר מאז 2021. גם מול השקל המקומי התחזק המטבע האירופי מתחילת השנה, אם כי בשיעור נמוך יותר בהשוואה לדולר. שער האירו היציג עומד על 3.96 שקלים - עלייה של כ־5% עד כה ב-2025.

מעבר ללקחים הברורים בנוגע לזמניות של ההערכות הפיננסיות השונות והדיווחים העיתונאיים, ההתחזקות של האירו הפכה בשבועות האחרונים לנושא שיחה בתקשורת הכלכלית, כמו גם בכינוס השנתי של הבנקאים המרכזיים בסינטרה שבפורטוגל.

"הוכחה לצמיחה הצפויה"

האירופאים, שבתחילה התגאו בעובדה כי האירו מתחזק מול הדולר למרות (ואולי בגלל) מלחמת הסחר שבה פתח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מתחילים לדאוג. ההצהרות בנוגע ל"רגע הבינלאומי של האירו לככב" התחלפו בחשש מההשלכות של אירו "חזק מדי".

האירו החזק מוסבר כעת על ידי שורת גורמים. המרכזי שבהם הוא הבריחה מהדולר, שגרמה למשקיעים רבים לחפש מפלט מהמדיניות הכלכלית רבת תהפוכות וחסרת הוודאות שאיפיינה את ממשל טראמפ עד כה. הזהב התחזק ביותר מ־30% מתחילת השנה. הפרנק השוויצרי ב־14%. הליש"ט הבריטי ב־9%. רוב האנליסטים מעריכים כי החולשה של הדולר עומדת בבסיס ההתחזקות של המטבעות הזרים וכן זהב וכסף, כאשר הכמיהה למקלט בטוח גוברת על שיקולי עבר.

הסבר נוסף הוא מדיניות מוניטרית. הציפייה בשוק היא להפחתות ריבית נוספות ומהירות בארה"ב, בין אם כתוצאה מהלחץ הלא־מתון שטראמפ מפעיל או מהחלטות עצמאיות של ה"פד". השוק מתמחר השנה הורדה של 1.25% בריבית הבסיס בארה"ב, לעומת הורדה של 0.25% בלבד בגוש האירו.

הדבר פוגם באטרקטיביות של הדולר ומחזק על ידי כך את האירו ומטבעות אחרים. בנוסף, העובדה כי היבשת נמצאת בעיצומו של הליך אדיר של התחמשות והוצאות ממשלתיות על ביטחון והגנה "ממריצות" את המשקיעים לראות שגשוג מסוים בעתיד הרחוק של אירופה (השנה הצמיחה של גוש האירו צפויה להיות כ־1% בלבד) ולהאמין בעתיד של המטבע המשותף של היבשת.

הדינמיקה הזו העלתה חיוך של שביעות רצון עם פניהם של קברניטי הכלכלה האירופית. נשיאת ה־ECB, כריסטין לגארד, אמרה כי ההתחזקות מהווה "הוכחה לאיתנות ולצמיחה הכלכלית הצפויה באירופה". היא הכריזה במאמר מיוחד כי זהו הרגע של ה"אירו הגלובלי", שיחליף במידה מסוימת את הדולר כמטבע בינלאומי.

צרפת קראה לנצל את השעה ולהסכים סוף־סוף לחוב משותף למדינות האירו, שייתן גב אמיתי למטבע, יפחית את הסיכון ויאפשר לו "לזרוח" על הבמה הבינלאומית. על הדרך, כמובן שצרפת תיהנה מהפחתת הריביות על החוב המפלצתי שלה, כמו גם איטליה, ספרד ומדינות נוספות.

יפגע בכלכלת אירופה?

אבל בימים האחרונים האירו התחזק במהירות כזו, עד כי יש מי שמיהרו להזהיר כי הדבר יכול לפגוע ישירות בכלכלת היבשת, וכי על הבנק המרכזי האירופי בפרנקפורט לנקוט צעדים ברורים כדי לבצע פיחות במטבע.

קצב העלייה, לפי "בלומברג", הוא המהיר ביותר מזה יותר משני עשורים. "אני חושב ש־1.17 דולר, אפילו 1.20 דולר, זה לא משהו מיוחד", אמר סגן נשיא ה־ECB, הספרדי לואיס דה גואינדוס השבוע, "אנחנו יכולים להתעלם מזה קצת. אבל משהו מעבר לזה יהיה הרבה יותר מסובך". הקו הווירטואלי בחול עשוי לסמן למשקיעים כי עלייה נוספת תגרור צעדים מצד ה־ECB.

הסיבה לדאגה היא כפולה. החשש הראשון הוא לעתיד הייצוא האירופי, שעומד בבסיס הכלכלות המרכיבות אותה ובראשן גרמניה. במשך שנים מאשימים האמריקאים ואחרים את אירופה ב"פיחות מלאכותי" של האירו, ובעצם בעובדה שכלכלות דרום אירופה השקועות בחובות שוחקות את הערך האמתי של האירו. כעת, היתרון הזה בתחום הסחר עשוי להיעלם.

הסיבה השנייה היא השפעות על האינפלציה, שכעת נמצאת בטווח הרצוי על ידי הבנק המרכזי, ויכולה לעבור זעזוע בעקבות התחזקות האירו.

אנליסטים שצוטטו ב"בלומברג", עם זאת, מעריכים כי המגמה תמשך, וכי האירו יתחזק ל־1.2 בחודשים הקרובים ויגיע לשיא של 1.25 דולר לאירו בטווח הזמן הבינוני. אחרים סבורים כי ארה"ב היא זו שתמשיך להתוות את המגמה בעבור המטבע האירופי.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע