גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst
כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

מול תחזיות לדשדוש כלכלי, מול איומים ביטחוניים ומסחריים ומצב דמוגרפי בעייתי, היו רבים שהעריכו בתחילת השנה כי האירו נמצא בדרך למטה. בדצמבר צנח המטבע האירופי לשפל של שנתיים מול הדולר, ספקולציות על כך שהוא ישתווה לדולר פורסמו בתקשורת ואנליסטים העריכו כי "במקרה הטוב" הוא ישמור על ערכו מול המטבע האמריקאי.

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק
אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

חצי שנה לאחר מכן - ההערכות התבדו. האירו, המטבע המשותף של 20 המדינות החברות בגוש המוניטרי בתוך האיחוד האירופי, זינק ב־14% מול הדולר מאז תחילת השנה. ביום שלישי השבוע הוא הגיע לשער של 1.18 דולר לאירו, הגבוה ביותר מאז 2021. גם מול השקל המקומי התחזק המטבע האירופי מתחילת השנה, אם כי בשיעור נמוך יותר בהשוואה לדולר. שער האירו היציג עומד על 3.96 שקלים - עלייה של כ־5% עד כה ב-2025.

מעבר ללקחים הברורים בנוגע לזמניות של ההערכות הפיננסיות השונות והדיווחים העיתונאיים, ההתחזקות של האירו הפכה בשבועות האחרונים לנושא שיחה בתקשורת הכלכלית, כמו גם בכינוס השנתי של הבנקאים המרכזיים בסינטרה שבפורטוגל.

"הוכחה לצמיחה הצפויה"

האירופאים, שבתחילה התגאו בעובדה כי האירו מתחזק מול הדולר למרות (ואולי בגלל) מלחמת הסחר שבה פתח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מתחילים לדאוג. ההצהרות בנוגע ל"רגע הבינלאומי של האירו לככב" התחלפו בחשש מההשלכות של אירו "חזק מדי".

האירו החזק מוסבר כעת על ידי שורת גורמים. המרכזי שבהם הוא הבריחה מהדולר, שגרמה למשקיעים רבים לחפש מפלט מהמדיניות הכלכלית רבת תהפוכות וחסרת הוודאות שאיפיינה את ממשל טראמפ עד כה. הזהב התחזק ביותר מ־30% מתחילת השנה. הפרנק השוויצרי ב־14%. הליש"ט הבריטי ב־9%. רוב האנליסטים מעריכים כי החולשה של הדולר עומדת בבסיס ההתחזקות של המטבעות הזרים וכן זהב וכסף, כאשר הכמיהה למקלט בטוח גוברת על שיקולי עבר.

הסבר נוסף הוא מדיניות מוניטרית. הציפייה בשוק היא להפחתות ריבית נוספות ומהירות בארה"ב, בין אם כתוצאה מהלחץ הלא־מתון שטראמפ מפעיל או מהחלטות עצמאיות של ה"פד". השוק מתמחר השנה הורדה של 1.25% בריבית הבסיס בארה"ב, לעומת הורדה של 0.25% בלבד בגוש האירו.

הדבר פוגם באטרקטיביות של הדולר ומחזק על ידי כך את האירו ומטבעות אחרים. בנוסף, העובדה כי היבשת נמצאת בעיצומו של הליך אדיר של התחמשות והוצאות ממשלתיות על ביטחון והגנה "ממריצות" את המשקיעים לראות שגשוג מסוים בעתיד הרחוק של אירופה (השנה הצמיחה של גוש האירו צפויה להיות כ־1% בלבד) ולהאמין בעתיד של המטבע המשותף של היבשת.

הדינמיקה הזו העלתה חיוך של שביעות רצון עם פניהם של קברניטי הכלכלה האירופית. נשיאת ה־ECB, כריסטין לגארד, אמרה כי ההתחזקות מהווה "הוכחה לאיתנות ולצמיחה הכלכלית הצפויה באירופה". היא הכריזה במאמר מיוחד כי זהו הרגע של ה"אירו הגלובלי", שיחליף במידה מסוימת את הדולר כמטבע בינלאומי.

צרפת קראה לנצל את השעה ולהסכים סוף־סוף לחוב משותף למדינות האירו, שייתן גב אמיתי למטבע, יפחית את הסיכון ויאפשר לו "לזרוח" על הבמה הבינלאומית. על הדרך, כמובן שצרפת תיהנה מהפחתת הריביות על החוב המפלצתי שלה, כמו גם איטליה, ספרד ומדינות נוספות.

יפגע בכלכלת אירופה?

אבל בימים האחרונים האירו התחזק במהירות כזו, עד כי יש מי שמיהרו להזהיר כי הדבר יכול לפגוע ישירות בכלכלת היבשת, וכי על הבנק המרכזי האירופי בפרנקפורט לנקוט צעדים ברורים כדי לבצע פיחות במטבע.

קצב העלייה, לפי "בלומברג", הוא המהיר ביותר מזה יותר משני עשורים. "אני חושב ש־1.17 דולר, אפילו 1.20 דולר, זה לא משהו מיוחד", אמר סגן נשיא ה־ECB, הספרדי לואיס דה גואינדוס השבוע, "אנחנו יכולים להתעלם מזה קצת. אבל משהו מעבר לזה יהיה הרבה יותר מסובך". הקו הווירטואלי בחול עשוי לסמן למשקיעים כי עלייה נוספת תגרור צעדים מצד ה־ECB.

הסיבה לדאגה היא כפולה. החשש הראשון הוא לעתיד הייצוא האירופי, שעומד בבסיס הכלכלות המרכיבות אותה ובראשן גרמניה. במשך שנים מאשימים האמריקאים ואחרים את אירופה ב"פיחות מלאכותי" של האירו, ובעצם בעובדה שכלכלות דרום אירופה השקועות בחובות שוחקות את הערך האמתי של האירו. כעת, היתרון הזה בתחום הסחר עשוי להיעלם.

הסיבה השנייה היא השפעות על האינפלציה, שכעת נמצאת בטווח הרצוי על ידי הבנק המרכזי, ויכולה לעבור זעזוע בעקבות התחזקות האירו.

אנליסטים שצוטטו ב"בלומברג", עם זאת, מעריכים כי המגמה תמשך, וכי האירו יתחזק ל־1.2 בחודשים הקרובים ויגיע לשיא של 1.25 דולר לאירו בטווח הזמן הבינוני. אחרים סבורים כי ארה"ב היא זו שתמשיך להתוות את המגמה בעבור המטבע האירופי.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן