גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי
נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

בדומה למתרחש בעולם, גם בישראל שוק הדיור המוגן כבר אינו אך ורק פתרון דיור לבני הגיל השלישי, אלא מוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ולעיתים יוקרתי. העלייה בתוחלת החיים וההתרחבות של המעמד הגבוה בגילאי 65 ומעלה יוצרים ביקוש גבוה לפתרונות מגורים איכותיים, עצמאיים, ובעלי ערך מוסף. וכך, החברות מתאימות את המיתוג והשיווק לצרכים, לרצונות ולשאיפות של דור "גיל הזהב" החדש.

דעה | סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים
איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל־AI

הבחירה בדיור מוגן יוקרתי, המבודל בשל השירותים הייחודיים שהוא מספק, לא תמיד קשורה לבחירה הרגילה של בני גיל הזהב בדיור מוגן (בדידות, עזרה, חוסר יכולת לתפקד לבד). זו בחירה בסוג של איכות חיים, חופש ממטלות ללא דאגות יומיומיות ותנאים מפנקים. לכן, היא נעשית בגילאים צעירים יחסית, כדי ליהנות ממנה כפי שנהנים בחופשה ב"ריזורט", רק שכאן השהות אינה מוגבלת בזמן.

הביקוש ההולך וגובר יוצר תחרות, מחייב גיבוש אסטרטגיות שיווקיות מבדלות, מסרים ותמהילים חדשניים, ומביא עמו שחקנים ויזמים חדשים. כאן נסקור את שוק הדיור המוגן ובפרט היוקרתי בישראל, והמגמות הצפויות לו בשנים הקרובות.

מיקומים אסטרטגיים

שוק הדיור המוגן הולך ונבנה סביב המגמות הדמוגרפיות - הגידול החד באוכלוסיית הקשישים בישראל. נכון לשנת 2023 מנתה אוכלוסיית בני ה־65 ומעלה כ־1.23 מיליון איש - 44% מהם מעל גיל 75. לפי תחזיות הלמ"ס, עד שנת 2040 צפויה אוכלוסייה זו לגדול ליותר מ־2 מיליון, ולהוות כ־14% מהאוכלוסייה בישראל.

אוכלוסיה זו אינה הומוגנית, והיא בעלת מאפיינים מגוונים. למעשה, ניתן להבחין בבירור בין דיור מוגן רגיל לדיור מוגן יוקרתי במיצוב, במיתוג, באיכויות הבינוי וגם בסל השירותים המוצע לדיירים.

בעוד שדיור מוגן רגיל מספק לינה, ארוחות, פעילויות קהילה יומיומיות וטיפול רפואי בסיסי עם הרגשת ביטחון, דיור מוגן יוקרתי מרחיב משמעותית את היצע השירותים, וכולל בין היתר גם שירותי ספא, טיפוח אישי, פעילויות תרבות ופנאי מגוונות, ספורט, מסעדות גורמה ושירותי תחזוקה כמו בכל ריזורט יוקרתי. כל זאת עם חוויית מגורים משופרת, שטחים ציבוריים נדיבים ובמיקום אסטרטגי - לרוב בסמוך למוקדי בילוי, ים, ספורט ומרכזי תרבות.

תמיר בן שחר, מנכ''ל צ'מנסקי בן שחר / צילום: ארז בן שחר

שוק הדיור המוגן הפרטי (במקביל לשוק הציבורי) כולל כ-15 אלף יחידות דיור. בתי היוקרה תופסים נתח של כ־10% מתוכו - כ-1,400 יחידות דיור בעיקר באזור גוש דן - וקיימת עלייה ברורה בחלקם של עצמאים, בני המעמד הבינוני-גבוה, שמחפשים פתרונות מגורים יוקרתיים. הגידול הצפוי בסגמנט זה צפוי לייצר ביקוש לכ-4,000 יח"ד נוספות עד לשנת 2030, בעוד כיום רק כ-2,500 יח"ד נמצאות בהליכי בנייה ובתכנון.

נציין כי מאז ינואר 2021 פורסמו על ידי רשות מקרקעי ישראל 62 מכרזים לדיור מוגן, הכוללים כ-9,000 יחידות דיור. פחות ממחצית היחידות שווקו בהצלחה במכרז ראשון, לאחר שבחלק מהמכרזים לא הוגשה אף הצעה. חלקם שווקו רק לאחר קיום מכרזים נוספים, ובסך הכול שווקו 70% מהיחידות.

רוב היחידות שלא שווקו ממוקמות בפריפריה, ובמיקומים שאינם מותאמים לשוק. בין הסיבות הנוספות לכשל נמצא תכנון היצע לא מקצועי (מיקום וגודל) של גופי התכנון אל מול הביקוש הצפוי במיקומים השונים. בתוך כך, מכרזים ליחידות במיקומים יוקרתיים דווקא שווקו במחירים גבוהים בהרבה מההערכה השמאית.

לדוגמה, חברת פאלאס זכתה בשנת 2025 במכרז להקמת 350 יחידות דיור מוגן ברובע שדה דב, בסכום של 595 מיליון שקל כולל פיתוח וללא מע"מ (1.7 מיליון שקל ליחידת דיור), כאשר ערך השומה עמד על 386 מיליון שקל.

5 מיליון שקל ויותר

באופן מסורתי, שוק הדיור המוגן הכללי מורכב ממספר שחקנים מובילים - חברות ציבוריות ופרטיות המתמחות בדיור מוגן, כמו קבוצת מגדלי הים התיכון, בית בכפר ופרוטיאה. לצדן פועלים גם יזמים נקודתיים - גופים פרטיים שמקימים פרויקט אחד או שניים, לרוב במיקומים אטרקטיביים, תוך שיתוף פעולה עם מפעילים מנוסים.

בשנים האחרונות נכנסו לשוק שחקנים נוספים, כולל חברות נדל"ן גדולות, מכיוון שגילו שהוא יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים רבות. מבין אלה ניתן למנות את קבוצת עזריאלי, ביג, קנדה ישראל ועוד. שחקנים אלה, כמו גם גופים מוסדיים (חברות ביטוח, קרנות פנסיה), מזהים בדיור המוגן תחום השקעה אסטרטגי.

בתי הדיור המוגן היוקרתיים מציעים בעת האחרונה מודלי תשלום שונים, הכוללים לרוב דמי פיקדון ודמי אחזקה חודשיים הגבוהים משמעותית ממחירי הדיור המוגן הרגיל. דמי הכניסה/פיקדון עומדים על 2.5-5 מיליון שקל (50-70 אלף שקל למ"ר), בהתאם למיצוב, גודל הדירה והמיקום - ובפרויקטים יוקרתיים, במיוחד בתל אביב, בירושלים ובקו החוף, מבוצעות עסקאות ב־5 מיליון שקל ויותר.

שתי דוגמאות לפרויקטים כאלה הם SEA ONE "על הים" של חברת אורנים בראשון לציון שבבנייה, וממוצב ומשווק ב"טופ" של הדיור המוגן היוקרתי; ו"נווה אביב" כפר שמריהו מקבוצת ישראל קנדה, שכולל 100 יחידות דיור, והושק לפני כחודש וחצי.

SEA ONE של חברת אורנים בראשון לציון / הדמיה: 3DIVISION

בשוק מקובל שסכום הפיקדון מוחזר חלקית לדייר בעת עזיבה ו/או בפטירה ליורשים, לפי מודל פחת שנתי (לרוב 3.5% לשנה). בנוסף, הדיירים משלמים דמי ניהול חודשיים בסך 17-21 אלף שקל, הכוללים את שירותי התרבות, הבריאות והתחזוקה. ישנן גם תוספות על שירותים אישיים מיוחדים.

בתי הדיור המוגן הפרטיים פועלים כיום בתפוסה גבוהה מאוד - 85%-95%, ואף יותר בפרויקטים מבוקשים במרכז הארץ ובבתי היוקרה. שיעור התחלופה השנתי עומד על כ-10%, מה שמעיד על יציבות מצד הדיירים.

מגמת העלייה תימשך

שוק הדיור המוגן היוקרתי נמצא בתנופה, המונעת ממספר מגמות דמוגרפיות וסוציו־אקונומיות בולטות. הגידול המתמשך באוכלוסיית גיל הזהב בשילוב העלייה ברמת החיים, יוצרים ביקושים חדשים לסטנדרטים גבוהים יותר של מגורים - מתוך העדפה, ולא כאילוץ.

במקביל, שוק הדיור המוגן עובר תהליך של התמקצעות והתחדשות. חברות הנדל"ן המניב הגדולות שנכנסות לתחום מביאות עמן סטנדרטים חדשים של ניהול ושירות, ומציגות אסטרטגיות שיווקיות חדשניות. מגמה זו צפויה להוביל לעלייה נוספת ברמת השירותים והמתקנים המוצעים לדיירים, ולהגברת התחרות. השוק היוקרתי ימשיך להתפתח בעיקר בלב אזורי הביקוש ובמיקומים ייחודיים, ונראה יותר "ריזורטים של גיל הזהב".

יהודה ויקסלבאום, אנליסט בכיר בחברה, היה שותף לכתיבת הטור

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות