גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue
הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

מתקפות הטילים מאיראן, ובעיקר ההרס הרב והתוצאות הקטלניות שהביאו עימן, שינו משהו בתפיסה של כולנו - ובין היתר חשפו את הצורך ההכרחי בשיפור המיגון, מהר ככל האפשר, בבתי מגורים בכל הארץ. השינוי הזה מוביל כבר עכשיו את מוסדות המדינה השונים לגבש מענה בנושא, וגם אם מעט מוקדם לראות זאת בשטח כבר עכשיו, נראה כי אף בוועדות התכנון ברשויות המקומיות מבינים כי נדרשת חשיבה שונה: כזו שתשים בראש סולם העדיפויות את שיקום הבתים שנפגעו, ואת קידומם של הליכי התחדשות עירונית נרחבים ככל האפשר.

ישנם מקומות שבהם כבר מקודמות יוזמות בשטח. כך למשל בבני ברק העניקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היתר מהיר להריסה ובנייה של אחד הבניינים שנפגעו במתקפת הטילים על העיר, שיאפשר את תחילת העבודות בתוך שבועות, כך על פי יו"ר הוועדה ומ"מ ראש העיר מנחם שפירא.

אך השאלה היא האם השינוי בא לידי ביטוי כעת גם בדיונים בוועדות ובנושאים המועלים לסדר היום?

קדימות בלוחות זמנים

במהלך 12 ימי מבצע "עם כלביא" נפגעו ערים רבות, ובצורה משמעותית, מטילים בליסטיים מאיראן. מאות מבנים ספגו פגיעה כלשהי, ויותר מ־100 נפגעו פגיעה קשה, עד כדי צורך בהריסה מלאה. ברבים מהמבנים הללו לא היה מיגון בדירות או בקומות בניינים, מה שכמובן הגדיל את הנזק ואת ההרס. כדי להקטין את ממדי הנזק בעתיד, לגוף ולרכוש, נדרשים כלל הגורמים במדינה למצוא את הדרך להקים במהירות כמה שיותר מרחבים מוגנים בדירות. נראה כי הדרך לשם עוברת בעיקר בקידום מואץ של הליכי התחדשות עירונית.

"אין כוח בעולם שיוכל לעצור עכשיו פרויקט תמ"א", אומר גורם בכיר באחת העיריות שבתחומיהן נפגעו בתים רבים. "אנחנו מבינים את הצורך במיגון, כולנו חווינו אותו, ואי־אפשר לחכות יותר. זה צו השעה וזה צריך לקרות בהקדם".

"הגברנו משמעותית את קצב העבודה בלי קשר למלחמה", אומר עו"ד רועי ברזילי, מ"מ ראש העיר רמת גן ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה. "הקצב גדול, ואנחנו דנים בעשרות תוכניות בכל דיון. למזלנו, רוב הבניינים שנפגעו כבר היו בשלב כלשהו של גיבוש תוכנית להתחדשות עירונית, וכרגע הם עדיין בעבודה - ברגע שיגיעו אל הוועדה, הם בהחלט יקבלו קדימות ועדיפות מבחינת לוחות הזמנים".

מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב־יפו וחברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, מספרת: "בתל אביב ישנן בסך הכול כ־400 דירות במבנה המוגדר מסוכן, שמהוות קצת יותר מ־20 בניינים. הוועדה עתידה לתת קדימות לכל הבקשות שהוגשו ביחס לתמ"א 38 והתחדשות עירונית, וכן נפעל לתת קדימות לדיונים באישור התוכנית הכוללנית תא/5555, המהווה חלופה לתמ"א 38.

חברי הוועדה המקומית פועלים ככל יכולתם להביא לאישור בקשות מתוקף תמ"א 38, ורק לאחרונה כאשר נתקלנו בהמלצות שליליות של הצוות המקצועי, ביקשנו לבחון מחדש ולהחזיר לדיון ככל הניתן עם המלצה חיובית. מדובר בתוכניות מצילות חיים, ושיקול זה עומד מעל לכל שיקול".

"בפתח תקווה אומנם לא נהרסו בתים, אך כמובן היו פגיעות - ובוודאי שניתן קדימות ותעדוף לטיפול בהם", אומר אליהו גינת, סגן ראש העיר פתח תקווה ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. "עקרונית, תינתן גם עדיפות לתוכניות הכוללות תוספת מיגון לדירות, אבל זה קרה עוד לפני המלחמה והשלכותיה".

"צריך להתקדם כמה שיותר מהר, זה בטוח", אומר גורם נוסף ששוחחנו עימו, בעל ותק של שנים בעולם התכנון הישראלי. "באזורים שנפגעו, כמו שכבר פורסם בימים האחרונים, מגבשים חקיקה מסוימת שתיתן את המענה התכנוני הספציפי, לכן פחות רלוונטי לגביהם מה יקרה בוועדות התכנון. לא בטוח שנדרש שם שינוי משמעותי - אבל בכל מקרה כולם יצטרכו לעבוד מהר הרבה יותר".

יותר התנגדויות יידחו

שינוי התפיסה המדובר מגיע, כך נראה, גם מהדיירים והיזמים - שאחראים לא פחות מהרשויות לעיכוב בהליכי התכנון והרישוי. לא פעם מתעכב פרויקט התחדשות עירונית שנים, בשל חוסר הסכמה בין הדיירים לבין עצמם, או בינם לבין היזמים. ייתכן שהחוויה הקשה שחוו רבים במהלך המלחמה מול איראן, תגרום גם להם לשנות תפיסה.

"הסיטואציה שנקלענו אליה דווקא הביאה לזירוז תהליכים במקומות מסוימים", מספר עו"ד ברזילי. "כך למשל, היה לנו פרויקט שעיכבנו לתקופה מסוימת כי ניסינו לשכנע את היזם לצרף לפרויקט התחדשות עירונית שהוא מקדם עוד שני בניינים צמודים. רצה הגורל ושני הבניינים הללו היו בין אלו שנפגעו משמעותית בתקיפות מאיראן. עכשיו נראה שהיזם הולך יותר לקראתנו".

"במקביל", הוא ממשיך, "דיירים שלא רצו התחדשות בבניין שלהם, חושבים על כך שוב. הדיירים לחוצים יותר לדחוף להתחדשות עירונית, וגם מחלוקות ואי־הסכמות מעט משתחררות. אני מניח שנראה יותר התקדמות במישור הזה בעתיד הקרוב, וכבר היום אפשר לראות יותר ויותר הליכים מתקדמים".

"הדיירים נוטים פחות להתנגד כיום", מאשרת להבי, "גם מתוך הבנה של התועלות שנוצרות להם מאישור התוכנית וגם עקב הסמכויות שניתנו לטיפול בדיירים סרבניים. ככל שמדובר בפרויקט מידתי שנותן מענה לצורך להתחדשות ולמיגון ומוגש במכפילי בינוי סבירים, אני מניחה שתהיה תמיכה בדחייה מהירה יותר של התנגדויות לפרויקטים כאלו".

נציין כי בימים אלו מגבש צוות בין־משרדי תזכיר חוק אשר מיועד לטיפול ספציפי בבניינים המיועדים להריסה מפגיעת טיל. אחת ההצעות היא להוריד את הרוב הדרוש כדי לאשר מהלך של בנייה חדשה תחת הבניין הנפגע ל־50%־60 מבעלי הדירות בבניין - לעומת כ־67% כיום בפרויקטי התחדשות עירונית. באשר לנושא ההתנגדויות אשר מעסיק זמן רב את ועדות התכנון, לא צפוי שינוי כרגע.

נזכיר במקביל כי השבוע אושרה לקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, לשיקום מהיר של מבנים שניזוקו עקב מתקפת איבה.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי