הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue
מתקפות הטילים מאיראן, ובעיקר ההרס הרב והתוצאות הקטלניות שהביאו עימן, שינו משהו בתפיסה של כולנו - ובין היתר חשפו את הצורך ההכרחי בשיפור המיגון, מהר ככל האפשר, בבתי מגורים בכל הארץ. השינוי הזה מוביל כבר עכשיו את מוסדות המדינה השונים לגבש מענה בנושא, וגם אם מעט מוקדם לראות זאת בשטח כבר עכשיו, נראה כי אף בוועדות התכנון ברשויות המקומיות מבינים כי נדרשת חשיבה שונה: כזו שתשים בראש סולם העדיפויות את שיקום הבתים שנפגעו, ואת קידומם של הליכי התחדשות עירונית נרחבים ככל האפשר.
ישנם מקומות שבהם כבר מקודמות יוזמות בשטח. כך למשל בבני ברק העניקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היתר מהיר להריסה ובנייה של אחד הבניינים שנפגעו במתקפת הטילים על העיר, שיאפשר את תחילת העבודות בתוך שבועות, כך על פי יו"ר הוועדה ומ"מ ראש העיר מנחם שפירא.
אך השאלה היא האם השינוי בא לידי ביטוי כעת גם בדיונים בוועדות ובנושאים המועלים לסדר היום?
קדימות בלוחות זמנים
במהלך 12 ימי מבצע "עם כלביא" נפגעו ערים רבות, ובצורה משמעותית, מטילים בליסטיים מאיראן. מאות מבנים ספגו פגיעה כלשהי, ויותר מ־100 נפגעו פגיעה קשה, עד כדי צורך בהריסה מלאה. ברבים מהמבנים הללו לא היה מיגון בדירות או בקומות בניינים, מה שכמובן הגדיל את הנזק ואת ההרס. כדי להקטין את ממדי הנזק בעתיד, לגוף ולרכוש, נדרשים כלל הגורמים במדינה למצוא את הדרך להקים במהירות כמה שיותר מרחבים מוגנים בדירות. נראה כי הדרך לשם עוברת בעיקר בקידום מואץ של הליכי התחדשות עירונית.
"אין כוח בעולם שיוכל לעצור עכשיו פרויקט תמ"א", אומר גורם בכיר באחת העיריות שבתחומיהן נפגעו בתים רבים. "אנחנו מבינים את הצורך במיגון, כולנו חווינו אותו, ואי־אפשר לחכות יותר. זה צו השעה וזה צריך לקרות בהקדם".

"הגברנו משמעותית את קצב העבודה בלי קשר למלחמה", אומר עו"ד רועי ברזילי, מ"מ ראש העיר רמת גן ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה. "הקצב גדול, ואנחנו דנים בעשרות תוכניות בכל דיון. למזלנו, רוב הבניינים שנפגעו כבר היו בשלב כלשהו של גיבוש תוכנית להתחדשות עירונית, וכרגע הם עדיין בעבודה - ברגע שיגיעו אל הוועדה, הם בהחלט יקבלו קדימות ועדיפות מבחינת לוחות הזמנים".
מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב־יפו וחברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, מספרת: "בתל אביב ישנן בסך הכול כ־400 דירות במבנה המוגדר מסוכן, שמהוות קצת יותר מ־20 בניינים. הוועדה עתידה לתת קדימות לכל הבקשות שהוגשו ביחס לתמ"א 38 והתחדשות עירונית, וכן נפעל לתת קדימות לדיונים באישור התוכנית הכוללנית תא/5555, המהווה חלופה לתמ"א 38.
חברי הוועדה המקומית פועלים ככל יכולתם להביא לאישור בקשות מתוקף תמ"א 38, ורק לאחרונה כאשר נתקלנו בהמלצות שליליות של הצוות המקצועי, ביקשנו לבחון מחדש ולהחזיר לדיון ככל הניתן עם המלצה חיובית. מדובר בתוכניות מצילות חיים, ושיקול זה עומד מעל לכל שיקול".
"בפתח תקווה אומנם לא נהרסו בתים, אך כמובן היו פגיעות - ובוודאי שניתן קדימות ותעדוף לטיפול בהם", אומר אליהו גינת, סגן ראש העיר פתח תקווה ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. "עקרונית, תינתן גם עדיפות לתוכניות הכוללות תוספת מיגון לדירות, אבל זה קרה עוד לפני המלחמה והשלכותיה".
"צריך להתקדם כמה שיותר מהר, זה בטוח", אומר גורם נוסף ששוחחנו עימו, בעל ותק של שנים בעולם התכנון הישראלי. "באזורים שנפגעו, כמו שכבר פורסם בימים האחרונים, מגבשים חקיקה מסוימת שתיתן את המענה התכנוני הספציפי, לכן פחות רלוונטי לגביהם מה יקרה בוועדות התכנון. לא בטוח שנדרש שם שינוי משמעותי - אבל בכל מקרה כולם יצטרכו לעבוד מהר הרבה יותר".
יותר התנגדויות יידחו
שינוי התפיסה המדובר מגיע, כך נראה, גם מהדיירים והיזמים - שאחראים לא פחות מהרשויות לעיכוב בהליכי התכנון והרישוי. לא פעם מתעכב פרויקט התחדשות עירונית שנים, בשל חוסר הסכמה בין הדיירים לבין עצמם, או בינם לבין היזמים. ייתכן שהחוויה הקשה שחוו רבים במהלך המלחמה מול איראן, תגרום גם להם לשנות תפיסה.
"הסיטואציה שנקלענו אליה דווקא הביאה לזירוז תהליכים במקומות מסוימים", מספר עו"ד ברזילי. "כך למשל, היה לנו פרויקט שעיכבנו לתקופה מסוימת כי ניסינו לשכנע את היזם לצרף לפרויקט התחדשות עירונית שהוא מקדם עוד שני בניינים צמודים. רצה הגורל ושני הבניינים הללו היו בין אלו שנפגעו משמעותית בתקיפות מאיראן. עכשיו נראה שהיזם הולך יותר לקראתנו".
"במקביל", הוא ממשיך, "דיירים שלא רצו התחדשות בבניין שלהם, חושבים על כך שוב. הדיירים לחוצים יותר לדחוף להתחדשות עירונית, וגם מחלוקות ואי־הסכמות מעט משתחררות. אני מניח שנראה יותר התקדמות במישור הזה בעתיד הקרוב, וכבר היום אפשר לראות יותר ויותר הליכים מתקדמים".
"הדיירים נוטים פחות להתנגד כיום", מאשרת להבי, "גם מתוך הבנה של התועלות שנוצרות להם מאישור התוכנית וגם עקב הסמכויות שניתנו לטיפול בדיירים סרבניים. ככל שמדובר בפרויקט מידתי שנותן מענה לצורך להתחדשות ולמיגון ומוגש במכפילי בינוי סבירים, אני מניחה שתהיה תמיכה בדחייה מהירה יותר של התנגדויות לפרויקטים כאלו".
נציין כי בימים אלו מגבש צוות בין־משרדי תזכיר חוק אשר מיועד לטיפול ספציפי בבניינים המיועדים להריסה מפגיעת טיל. אחת ההצעות היא להוריד את הרוב הדרוש כדי לאשר מהלך של בנייה חדשה תחת הבניין הנפגע ל־50%־60 מבעלי הדירות בבניין - לעומת כ־67% כיום בפרויקטי התחדשות עירונית. באשר לנושא ההתנגדויות אשר מעסיק זמן רב את ועדות התכנון, לא צפוי שינוי כרגע.
נזכיר במקביל כי השבוע אושרה לקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, לשיקום מהיר של מבנים שניזוקו עקב מתקפת איבה.