"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ
דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע הערב (ד') כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם. "זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ בפוסט ברשת Truth Social.
● פרשנות | טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד
"בתמורה, וייטנאם תעשה משהו שמעולם לא עשתה קודם, תעניק לארצות הברית גישה מוחלטת לשווקים שלה. במילים אחרות, הם 'יפתחו את שוקם לארצות הברית', מה שאומר שנוכל למכור את המוצרים שלנו לוייטנאם ב-0% מכס", הוסיף טראמפ.
טראמפ אומר כי הגיע להסכם לאחר שיחה עם טו לאם, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית של וייטנאם.
"להבנתי, רכב ה-SUV, או כפי שהוא נקרא לפעמים, רכב עם מנוע גדול, מצליח מאוד בארה"ב, והוא יהיה תוספת נהדרת לקווי המוצרים השונים בוייטנאם. ההתנהלות עם המזכיר הכללי טו לאם, שפגשתי אישית, הייתה תענוג מוחלט", הוסיף טראמפ.
וייטנאם חטפה בעבר מכס בגובה 46% כחלק מהכרזות "יום השחרור" של טראמפ על מכסים הדדיים.
המכס הזה הושעה מאוחר יותר למשך 90 יום, כשההשעיה צפויה להסתיים בשבוע הבא.
ראש ממשלת וייטנאם פאם מין צ'ין אמר בסוף יוני כי הוא מצפה להגיע להסכם סחר עם ארה"ב לפני מועד הסיום.
חשש מסין
לפי משרד נציג הסחר של ארה"ב, "היקף הסחר בסחורות בין ארה"ב לוייטנאם עמד על כ-149.6 מיליארד דולר בשנת 2024. הייצוא האמריקאי לוייטנאם עמד על 13.1 מיליארד דולר - עלייה של 32.9% (3.2 מיליארד דולר) לעומת 2023".
"הייבוא האמריקאי מוייטנאם הסתכם ב-136.6 מיליארד דולר ב-2024 - עלייה של 19.3% (22.1 מיליארד דולר) לעומת השנה הקודמת. הגירעון בסחר הסחורות של ארה"ב מול וייטנאם היה 123.5 מיליארד דולר - עלייה של 18.1% (18.9 מיליארד דולר) לעומת 2023".
וייטנאם מוצאת עצמה באיזון עדין: מצד אחד היא שואפת לשמר את קשרי הסחר עם ארה"ב, שוק היצוא הגדול ביותר שלה ושותפה ביטחונית; מצד שני, היא לא רוצה לעורר את זעמה של סין, שהיא מקור השקעות מרכזי ושכנה גיאוגרפית.
רבים מהמוצרים שיוצאים מוייטנאם למערב כוללים רכיבים שיוצרו בסין, וחברות סיניות אף הקימו מפעלים בוייטנאם כדי לשרת לקוחות אמריקאים. במקרים רבים, עובדים וייטנאמים מבצעים עיבוד קל בלבד, והמוצר נשלח לארה"ב תחת תווית "תוצרת וייטנאם".
בכירים אמריקאים טענו בעבר שסין משתמשת בוייטנאם כצינור לעקיפת מכסים - תוך שוייטנאם אינה מהווה גורם ייצור מרכזי במוצר עצמו. ההסכם הנוכחי ינסה מבחינת ארה"ב לטפל גם בעניין הזה.