גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio
שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

עתיד היחסים בין בני האדם לרובוטים כבר מתרחש ברחובות הערים ובקמפוסים של מכללות בארה"ב, והוא נראה קצת מפחיד - עבור הרובוטים.

רובוטים, שהוטל עליהם לספק פיצה וחטיפים בשעות הלילה המאוחרות ליושבי הספות, נתקעים בערימות שלג או מתהפכים על גבם, ולפעמים מסתמכים על טוב ליבם של זרים אנושיים כדי לחזור למסלולם.

בקליפורניה, בווסט הוליווד, מדליין טופטה ראתה לאחרונה מרצדס שחורה מתנגשת קלות ברובוט משלוחים בשם "פינגן". הרובוט התהפך ברחוב, ומסך ההתראה שלו הרגיע את העוברים ושבים: "הצוות בדרך".

טופטה עזרה לפינגן לקום על גלגליו.

"אני יודעת שטכנית זה לא בן אדם", היא אמרה. אבל עם העיניים והשמות שלהם, "הם חמודים".

לאחר שכבשו משרות רבות במפעלים ובתעשייה, רובוטים מנסים את כוחם המכני בעסקי המסעדנות - תעשייה שתמיד זקוקה לעובדים. אלפי רובוטים, המופעלים על ידי סטארט-אפים כמו Coco ,Bear ו-Serve, מסיעים כעת המבורגרים של שייק שאק, פיצות של Little Caesars ומנות טייק אווי אחרות לבתים של אנשים ולחדרי מלון. הם מגישים מנות לסועדים במסעדות Buffalo Wild Wings ודני'ס ומגיבים להזמנות מאפליקציות משלוחי אוכל.

את טום פארמר זה לא מרשים. הסופר והיועץ בן ה-65 אמר שצפה באחד מהם מנסה לנווט בערימת בוץ בשיקגו בחורף שעבר, והשתכנע שלמכונות יש עוד דרך ארוכה לעבור לפני שיוכלו לבלות עם בני אדם.

"אי אפשר לדבר עם הדבר הזה בהיגיון", אמר פארמר. "אי אפשר לבקש ממנו לפנות ימינה".

ראשונים בניסוי

קמפוסים של מכללות - מרחבים מתוחמים שיש הם פחות מכוניות והרבה בני אנוש רעבים - הציעו עצמם לניסויים ראשוניים של איסוף מזון אוטומטי. הרובוטים מעבירים אוכל ללקוחות Grubhub, שירות משלוחי מזון, באוניברסיטת אוהיו סטייט, באוניברסיטת אריזונה וביותר מ-30 קמפוסים אחרים. באוניברסיטת נוטרדאם, יש המתלוננים שהרובוטים חוסמים את המדרכות. הסטודנטים מועדים עליהם, במיוחד כשהם שיכורים, והשובבים ביניהם מתיישבים עליהם לעתים.

יש המוצאים את הרובוטים חביבים ועוקבים אחר המועדפים עליהם ברשתות החברתיות. אחרים, כמו הבוגר הטרי איסא שייח', רואים בהם מבשרים של עתיד מדכא.

שייח' פרסם בשנה שעברה מאמר מערכת בעיתון הסטודנטים, שהזהיר כי הרובוטים הלבנים והקופסתיים גורמים לקמפוס "לדהור לעבר דיסטופיה", ומעודדים סטודנטים להסתגר בחדריהם במעונות במקום להתערבב בחדרי האוכל.

כאשר עבד בחנות נוחות בקמפוס, אמר שייח', הוא לפעמים צייד רובוטים בהזמנות של בקבוק מים אחד, שקית ממתקים אחת או חצי ליטר גלידה.

"זוהי פגיעה אסתטית ותרבותית במה שאנחנו רוצים להפיק מהחוויה האקדמית שלנו", אמר שייח'. הוא קרא לחרם.

Grubhub מסרו שרובוטי משלוחי מזון לא חוו ירידה כלשהי בעסקים לאחר הקריאה לחרם, ושרוב הסטודנטים אוהבים אותם. "ראינו אינספור סרטונים של אנשים שנהנים וחוגגים עם הרובוטים", נמסר מהחברה.

כאשר סמנתה אריקסון, סייעת לתלמידי בית ספר בת 31, נתקלה באחד מהם במהלך טיול אחרון ללוס אנג'לס, היא עמדה מול המכונה כדי לנסות להערים עליה. המכונה עצרה ותמרנה סביבה, והמשיכה בדרכה.

מבדרים או מטרידים?

אריקסון תושבת שיקגו, חושבת שהבוטים יותר מבדרים מאשר מטרידים - לעת עתה. עם הזמן, היא אמרה, הם ייקחו על עצמם יותר תפקידים ותחומי אחריות אנושיים. "זה נראה בלתי נמנע", אמרה.

בדומינו'ס פיצה, המנהלים ייחלו לפעמים שהשליחים הרובוטיים שלהם יהיו יצירתיים יותר. בשנת 2021, דומינו'ס חברה לחברת הרובוטיקה Nuro כדי להתחיל לבחון שימוש בשליחים רובוטיים המורשים לנהוג לצד מכוניות ביוסטון.

המכונות הוכיחו את עצמן כקפדניות במיוחד בנוגע לחוקי החניה. בעוד שנהג אנושי עשוי להדליק את האיתות ולחנות בחניה כפולה במהלך משלוח, הרובוטים - שגודלם כגודל אופנוע טיולים גדול - המשיכו לחפש מקום חוקי.

"הרכב פשוט המשיך להקיף שוב ושוב את הבלוק, בשעה שאישה בכפכפים רצה אחריו", אמר מנכ"ל דומינו'ס, ראסל ויינר. דובר מטעם Nuro אמר כי החברה לא נתקלה בבעיות חניה במהלך הפיילוט שלה עם דומינו'ס, וכי המותג כבר לא מייצר בוטים למשלוחי מזון.

Coco Robotics, חברה מסנטה מוניקה, קליפורניה, הנתמכת על ידי סם אלטמן, מפתחת רובוטים המשתמשים בחיישנים ובסוג של מכ"ם כדי לנסוע ברחובות העיר ולהסיע ארוחות ארוזות, פיצות ושקיות מצרכים. הקוביות האדומות על הגלגלים, שמשקלן כ-45 ק"ג, מתהדרות בדגלים המסמנים את נוכחותן, נוסעות במהירות של כ-8 קמ"ש על מדרכות ומבלות את השעות החופשיות שלהן במסעדות המעסיקות אותן או בחללי אחסון.

מנכ"ל Coco, זאק ראש, מאמין שרובוטים ובני אדם יכולים להתקיים בהרמוניה, והוא מצביע על קהל המעריצים של Coco כהוכחה. מאז שהרובוטים של החברה החלו להופיע ברחובות לוס אנג'לס ושיקגו, הציפו את הרשתות החברתיות סרטונים שבהם הצופים רצים אחריהם עם כלביהם או מתעדים אותם מתפתלים סביב עמודי תאורה.

"ילדים מחבקים את הרובוט ומנסים לדבר איתו", אמר ראש. "הייתה פעם מסיבת רחוב שעקבה אחרי רובוט כזה".

דוברת של Serve אמרה שהחברה ייצרה את הרובוטים שלה באסתטיקה "של סרט מצויר" כדי לגרום להם להיראות ידידותיים יותר. היא הוסיפה שאנשים שצפו ברובוטים התייחסו אליהם כמו לחיות מחמד או לילדים.

לא לכל הרובוטים יש כזה מזל. בערב שישי האחרון בלוס אנג'לס, ראתה לורה פרגוסון רובוט אחד במצוקה, אורותיו האדומים מהבהבים ותא המטען שלו פתוח וריק.

"הרובוטים האלה פשוט מנסים לעשות את עבודתם ולעזור לנו", אמרה המעצבת הגרפית בת ה-29 מבוורלי הילס. "הם עושים כמיטב יכולתם."

היא פשוט המשיכה בדרכה.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים