על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו
● טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה
1מי הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד" הראוי לגזר דין מוות
הטלגרף הבריטי מציג בכתבת פרופיל את רפאל גרוסי, הבכיר העומד בראש סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, IAEA), שעורר בשבועות האחרונים את חמת המשטר בטהרן בשל מה שהוא תופס כתמיכה בישראל. גרוסי הוביל - עוד לפני התקיפה הישראלית באיראן - מהלך שבה קבעה הסוכנות כי איראן "אינה עומדת בהתחייבויותיה". הוא העריך לאחר התקיפות כי תוכנית הגרעין האיראנית "נפגעה קשה". לפי הדיווח בטלגרף, גרוסי אינו חושש מהבמה הבינלאומית ומכוון לתפקיד המזכיר הכללי של האו"ם. עיתון איראני המזוהה עם השלטון קרא להעמיד אותו לדין ולהוציא אותו להורג, אם "יעז" להגיע לשטח איראן.
טהרן הודיעה כי שוקלת לפרוש מהאמנה נגד הפצת נשק גרעיני שמכוחה פרושים במדינה משקיפים של סבא"א. האיראנים מאשימים את גרוסי בהיותו "מרגל ישראלי", ואת הסוכנות בשיתוף מידע עם ישראל לגבי מטרות אפשריות. גרוסי, בן 64, נולד בארגנטינה למהגרים איטלקים. הוא היה שגריר ארגנטינה באוסטריה, ומתפקיד זה "קפץ" לסבא"א, שהמטה שלה ממוקם בבירה האוסטרית. לפי הפרופיל, הוא סיכן את חייו כשנסע לכור הגרעיני בזפוריז'יה שבאוקראינה כדי לעמוד מקרוב על הסיכון שהלחימה בין רוסיה לאוקראינה יוצר באתר. לפי הטלגרף, הוא זוכה לתמיכה של הגרמנים במרוץ עתידי לראשות האו"ם, שצפוי להתרחש ב-2027.
מאת ג'יימס קריספ, אפשין מדאדי וג'יימס רותוול. מתוך הטלגרף. לקריאת הכתבה המלאה.
2זוג צרפתים מואשם בריגול לטובת המוסד באיראן
זוג צרפתי שנעצר לפני שלוש שנים באיראן הובא בפני שופט ביממה האחרונה והואשם ב"ריגול לטובת המוסד", כחלק מצעדי התגובה של הרפובליקה האיסלאמית למלחמה עם ישראל ולפגיעה בתוכנית הגרעין שלה; כך דיווח הבוקר הלה מונד הצרפתי.
ססיל קולר וז'אק פאריז נעצרו באיראן לפני שלוש שנים ומאז הוחזקו ללא פרטים רבים על ההאשמות נגדם. גם אזרחים מערביים אחרים נעצרו על ידי איראן, ושימשו את טהרן כ"קלפי מיקוח" לשחרור איראנים שנעצרו באירופה. קונסול צרפתי פגש את השניים השבוע, לאחר שעלה חשש לגורלם אחרי התקיפה הישראלית את כלא "אווין" הידוע לשמצה. לאחר הפגישה דיווחו בני משפחותיהם כי הם הואשמו לראשונה בריגול למען ישראל. המשפחות מנהלות קמפיין בצרפת לשחרורם, ולדבריהן השניים לא קיבלו גישה לעורכי דין. מקור דיפלומטי צרפתי אמר לעיתון כי ההאשמות "מופרכות לחלוטין". קולר היא מורה לספרות בת 40 ממזרח-צרפת ופריז הוא בן זוגה, בן 72. הם נעצרו במהלך ביקור תיירותי באיראן ב-2022.
מאת לה מונד. לקריאת הכתבה המלאה.
3כך פגעה המלחמה בין איראן לישראל בעסקים באיחוד האמירויות
המלחמה בין ישראל לאיראן במהלך יוני "פגעה בתנאים העסקיים" באיחוד האמירויות והביאה לפגיעה כלכלית מינורית; כך מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג על סמך ניתוח של סוכנות הדירוג S&P.
לפי הדיווח, מדד מנהלי הרכש ללא מגזר הנפט בדובאי, המרכז העסקי של איחוד האמירויות הנחשב למוקד גלובלי של עסקים ופיננסים, ירד ביוני והגיע לרמה נמוכה באופן היסטורי. "המגזרים העסקיים שאינם קשורים לנפט הראו נסיגה מינורית ביוני בשל העימות בין ישראל לאיראן", אמר אנליסט של החברה, "הפגיעה הורגשה בעיקר בצד הביקושים". העימות גרם להסטת טיסות, הקפאת המרחב האווירי מעל איראן ולביטולים, כלומר לצניחה במגזר התיירות, כמו גם לחשש מהעתיד, נכתב בדיווח.
מאת אביר אבו-עומאר. מתוך בלומברג. לקריאת הכתבה המלאה.
4כלת פרס נובל האיראנית: המלחמה פגעה בהתנגדות הדמוקרטית למשטר
נרגס מוחמדי, כלת פרס נובל לשלום ב-2023 על מאבקה נגד דיכוי נשים באיראן המתגוררת במדינה, אומרת בראיון לוול סטריט ג'ורנל כי המלחמה שיזמה ישראל פגעה בסיכוי של איראן להפוך לדמוקרטיה, בין היתר על ידי דיכוי אלים יותר של המחאות שצפוי כעת ו"זליגה" של גורמי מחאה לצד המשטר בשל רגשות פטריוטיים. מוחמדי סיפרה לעיתון האמריקאי כי נמלטה מטהרן לאזור שקט יותר. "המצב של התושבים באיראן מסוכן יותר ממה שהיה לפני המלחמה... אני חושבת שהדיכוי יילך ויחמיר בימים הקרובים", אמרה.
מוחמדי, בת 53, שוחררה על תנאי בשל מצבה הבריאותי שכלל התקפי לב והסרת גידול. היא אמרה כי למרות מאבקה נגד משטר האייתולות, היא אינה מעוניינת בחילופי שלטון שנכפים על ידי מעצמה זרה. "חמנאי לקח את כולנו לגיהנום כשהוא מבטיח לנו גן עדן. נתניהו לוקח אותנו לגיהנום כשהוא מבטיח לנו חופש ודמוקרטיה", אמרה, בראיון שהתקיים בכתב מכיוון שהכפר בו היא נמצאת אינו נגיש לאינטרנט.
מאת סונה אנגל רסמוסן. מתוך הוול סטריט ג'ורנל. לקריאת הכתבה המלאה.