גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל
כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

ב-3 ביולי 1985 עלה "בחזרה לעתיד" על מסכי הקולנוע והפך מיד לא רק לסרט הכי קופתי של אותה שנה (389 מיליון דולר על תקציב של 19 מיליון, שזה בערך 1.5 מיליארד על תקציב של 55 מיליון במונחים של היום) - אלא לתופעה תקופתית שהטביעה את חותמה על הוליווד. לנצח הוא ייזכר כאחד משוברי הקופות האייקוניים של כל הזמנים. כמו "מלתעות" או "מלחמת הכוכבים", גם "בחזרה לעתיד" היה יותר מרק בידור קליל, הוא עיצב והגדיר את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ההוליוודית לשנים קדימה. הוא עשה זאת כי הצליח להגיע לנקודת האיזון המושלמת בין ספקטקל הוליוודי קליל למיומנות סטוריטלינג גבוהה.

הוליווד לימדה אותנו לפחד מ-AI, ענקיות הטק רוצות לעשות לנו חינוך מחדש
אם הוליווד רוצה בלוקבסטר, היא צריכה לעבור קודם בקאן

היום, בדיוק 40 שנה אחרי, הסרט עדיין נצפה שוב ושוב על ידי דורות חדשים, לא רק בגלל ערכו הנוסטלגי אלא בגלל המבנה הסיפורי, הצ'ארם וההומור, ואולי גם בגלל משהו עמוק יותר: התובנה הנצחית על האופן שבו אנחנו מבינים זמן, זהות ושאיפות אישיות.


מרטי מק'פליי השתמש בטכנולוגיה לא כדי להציל את העולם, אלא לתקן את חייו שלו. באופן שהוא עשה את זה, הסרט אולי יצק את התבנית לשימוש שלנו בטכנולוגיה היום: בסופו של דבר, התמה המרכזית של "בחזרה לעתיד" היא האופטימיזציה של ההווה הפרטי.

יש סיבות רבות להתאמת הסרט הזה לצפייה חוזרת: בוב גייל ורוברט זמקיס בנו את אחד התסריטים הכי מהודקים שהוליווד ידעה, עם אפס שומן עודף, לכל שורה יש תגמול וכל סצנה מניעה את העלילה, דיאלוגים זהים משתקפים בתוך קווי זמן שונים. הדמויות ארכיטיפיות אך לא שטוחות, וההשלכות על גורלן ממשיות אך אישיות. זמקיס כבמאי הוכיח מיומנות סטוריטלינג ויזואלי יוצאת דופן עם אחת האקספוזיציות הטובות אי פעם, שבדקות ספורות מלמדת אותנו כל מה שצריך לדעת על שתי הדמויות המרכזיות ועל המוטיבים העיקריים בסרט.

יש גם פס קול יוצא מהכלל, משחק נהדר של כל הקאסט ובכלל זוהי כיתת אמן לקצב, אסקלציה ותגמול של סיפור קולנועי. "בחזרה לעתיד" הוא גם מלאכת מחשבת של שילוב ז'אנרים: מד"ב, קומדיה, סרט "תיכון", סיפור התבגרות, אפילו מעט רומנטיקה.

הזמן הפך לכלי

הסרט הציג שינוי רדיקלי של האופן בו הוצג מסע בזמן בהוליווד - עד אז התייחסו אליו כעול מוסרי או ספירלה פילוסופית ("מכונת הזמן", "כוכב הקופים", "בית מטבחיים 5"). הזמן הוצג ככוח בלתי ידוע, משהו להתפעל ממנו, או להילכד בתוכו. בסדרת הטלוויזיה "מנהרת הזמן" הגיבורים מושלכים לעבר עבר או עתיד ללא בחירה, ומסתובבים שם כצופים מהצד.

ב"בחזרה לעתיד" לא הסתפקו בהשערות פילוסופיות לגבי מסע בזמן, אלא הציגו את הזמן כמוחשי, רספונסיבי ואישי לגמרי, שמגיע עם דאשבורד דיגיטלי מגניב, קואורדינטות ואפילו מהירות נדרשת. הסרט הפך את הזמן לכלי, למשהו שמפעילים, מנווטים בתוכו, ושמאפשר לגיבור לעשות בו כרצונו. "בחזרה לעתיד" לא מתייחס להיסטוריה כמשהו להבין או ללמוד ממנו, אלא לדבר עם כפתור "עריכה", ובנקודה הזו המורשת שלו רלוונטית לעידן המודרני. 40 שנים אחרי, אנחנו נושאים סוג של מכונת זמן בכיס והסמאטרפון הוא הדלוריאן שלנו, שמעניק לנו ממשק בו אנחנו גוללים, מקליקים ועורכים את הטיימליין הפרטי שלנו.

מרטי מק'פליי חוזר לעבר כדי "לשחק בו", ממש כמו במשחק מחשב. יש לו מטרות מוגדרות, כלים ויכולת. 1955 היא בעצם שלב במשחק עם משימות: הקווסט המרכזי הוא "שדך את הוריך פן תיעלם", ויש גם שפע משימות צד - דוק בראון, להתגבר על הבריון, לנגן סולו גיטרה - וגם מכשולים סביבתיים (פלוטוניום, הנשף). כך המסע בזמן הפך לקווסט שצריך לסיים בהצלחה. סיבה ותוצאה הם ליניאריים, ומגיבים זה לזה מיידית ובאופן מספק ביותר. אם מרטי יכשל - הקיום שלו בסכנה. אם ינצח - יחזור הביתה לגלות גרסה משופרת של חייו, שכוללים מכונית טובה יותר, הורים מאושרים יותר, עצמי עם ביטחון. כלומר, הסיפור אינו על שינוי מערכתי, אלא על תגמול אישי.

וככה בדיוק משתמשים בסמארטפון היום. הוא נותן לחיים שלנו ממשק משתמש, ארכיונים לבקר בהם (העבר) ותחזיות לעשות להן סימולציה (העתיד). לוחות השנה שלנו מלאים בתקוות, אפליקציות הבריאות והפרודוקטיביות מלאות ביעדים, ואנחנו מקבלים התראות בכל פעם שאנחנו סוטים מהדרך שתביא אותנו לעצמי הרצוי. ארכיונים של זיכרונות מצולמים אינם עוד זיכרונות פאסיביים אלא טיימליינים שאפשר לערוך. למחוק, למסגר, לפלטר, לפרסם מחדש.

הסמארטפון, כמו הדלוריאן, מייצר לופ של אופטימיזציה עצמית, השלכה עצמית. הוא מאפשר את האשליה שזמן הוא לא משהו לחוות אותו, אלא לשפר אותו. ובניגוד למרטי ודוק, אנחנו לא צריכים 1.21 ג'יגה-ואט, אלא רק כמה פסים של קליטה וסוללה. אנחנו משתמשים בסמארטפונים לא רק כדי לתקשר או אפילו לעשות אופטימיזציה - אלא כדי להוכיח שאנחנו קיימים. כל פוסט, זיכרון, נוטיפיקציה מודיעים לנו: "אתם עדיין כאן".

אבל יש גם קאצ'. בדיוק כמו הדלוריאן, הסמארטפון לא באמת משנה את חוקי הזמן. הוא נותן את האשליה של השליטה, ולא משנה את המהות. ב"בחזרה לעתיד" מרטי מכה את ביף, וחוזר ל-1985 לגלות שמשפחתו מאושרת ובטוחה, אבל עדיין גרה באותו בית, באותה העיר. רק המעטפת השתנתה, בדיוק כמו שהכלים הדיגיטליים של היום מאפשרים לנו לעדכן את עצמנו. לשדרג את החוויה, לייצר גרסה "משופרת" של החיים שלנו, אבל המבנה הבסיסי נשאר כמות שהוא.

זה כמובן לא רעיון הוליוודי חדש, אפילו ב-1985. "בחזרה לעתיד" עקב אחרי מבנה שהולך אחורה עד "הקוסם מארץ עוץ" (1939). דורותי, בדיוק כמו מרטי, נשאבת אל עולם פנטסטי, פוגשת דמויות ארכיטיפיות ומתגברת על שלל משימות בדרך. גם היא חוזרת הביתה לחיים שהם טכנית זהים לאלו שהיו לה לפני זה, אבל אמוציונלית מספקים יותר. עוץ והיל-וואלי אינן כלי שרת של פנטזיה אסקפיסטית, אלא של פנטזיית ה-Reset לחיים. הם מאפשרים לפרוטגוניסט (ולקהל) לצאת לרגע קט מחוץ לחיים של עצמם, לעדכן מה שצריך לעדכן, ולחזור לגרסה דומה לזו שעזבו, רק עם הרגשה טובה יותר. שני הסרטים נמנעים משינוי מבני מהותי לטובת תובנה פנימית של הגיבורים.

הסמארטפון מאפשר במידה רבה חוויה דומה: נכנסים לפנטזיה (אפליקציות), מעצבים מחדש את הזהות (פוסטים, פילטרים), וחוזרים לאותם החיים עם הרגשה מעט טובה יותר. לפחות לרגע.

לדמיין שאנחנו בשליטה

הרגע המכונן של הסרט הוא לא רגע של חמלה או חזון, אלא דווקא של אלימות. ג'ורג' מק'פליי מכה את ביף, והעולם משתנה. זה רגע מתוק קולנועית, תגמול מיידי ונקי לצופה. הבריון נופל, האבא עומד על שלו, המשפחה ניצלת. אבל זהו תיקון שנעשה בכוח, גם אם הוא מוצדק; הוא מציף את הרעיון שלפעמים תוקפנות היא הדרך היחידה לייצר שינוי, אבל גם לשינוי הזה יש מחיר, והוא עתידי ("אפקט הפרפר" שלו מתברר בסוף הסרט, וכמובן בסרט ההמשך). אבל זה לא באמת פתרון.

כפתורי החסימה/ תגובה עוינת ברשתות מייצרים הקלה רגעית, אבל משאירים את המבנה על כנו. ובדיוק כמו האגרוף של ג'ורג', הם רק דוחים את הבעיה או מעבירים אותה לציר זמן אחר. גם הסמארטפון, כמו הדלוריאן, לא מאפשר לשנות את מבנה העולם. רק לשנות תחושה, לדמיין לרגע שאנחנו בשליטה. בדיוק כמו שמרטי מוודא שהתמונה לא דוהה, אנחנו משתמשים בסמארטפון כדי לוודא שהזהות שלנו לא נמחקת. כל פוסט, כל זיכרון, אומר: "אני עדיין כאן".

ובדיוק בגלל זה אנחנו חוזרים שוב ושוב ל'בחזרה לעתיד". כי כמו הסמארטפון, הסרט הזה אפשר לנו להאמין שיש דרך לשלוט בזמן, אפילו לרגע. שהוא לא כוח אכזרי אלא מערכת שניתנת לתפעול. אנחנו הרי לא רוצים באמת לחזור לעבר, אלא רק לבקר בו עם ידע של ההווה, כדי להפוך אותו למשהו קצת טוב יותר. לא לשנות הכול, רק את הפרטים שמפריעים לגרסה חלקה יותר של אותו סיפור. ובמובן הזה, אולי "בחזרה לעתיד" הוא לא על מסע בזמן, אלא על הפיתוי שבגרסה מתוקנת של עצמנו. ועל האשליה המתוקה, שאם נשחק נכון עם הקואורדינטות, אפשר יהיה לחזור לאותם חיים, רק עם סוף קצת יותר טוב. ב-2025, זה בדיוק מה שהתרבות הדיגיטלית מציעה לנו.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן