גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock
דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

הביצועים החצי שנתיים של הדולר, קרי לינואר-יוני 2025, היו הגרועים ביותר מזה 52 שנה, ובהשוואה לכל תקופה של ששה חודשים, הגרועים ביותר מאז 1991. במהלכם איבד הדולר כ-12% מערכו לעומת היורו, וכ-11% לעומת הפרנק השוויצרי, שהתחזק לשיא של עשור. היחלשות זו, יחד עם חששות לשינויים דרמטיים בכללי המשחק בסחר הבינלאומי ובשוקי ההון האמריקאים, הביאו לשיח גובר על דה-דולריזציה: נטישת הדולר כמטבע הרזרבה והסחר הבינלאומי.

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות
התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

ממשל טראמפ לא נראה מוטרד מכל אלו כלל ועיקר, להפך. החלשת הדולר היא חלק ממדיניותו. זאת הואיל והוא סבור כי הדולר החזק הוא סיבה מרכזית להרס הבסיס התעשייתי של אמריקה, לאובדן המשרות לטובת אסיה, ולגירעון הגדול במאזן הסחר - נקודות תורפה שמהן הוא מוטרד ביותר. דלדול מעמדו העולמי של הדולר לא החל ב-2025, ועדיין, שוקי ההון האמריקאים הם הלב הפועם של עולם הפיננסים העולמי, והדולר הוא מטבע הסחר, הרזרבה והאשראי העולמי. נכון לסוף 2024, כ-59% מהרזרבות של בנקים מרכזיים בעולם, כ-64% מהחוב העולמי וכ-58% מהמסחר הבינלאומי (בניכוי זה שבין מדינות בגוש היורו) נקובים בדולרים.

האטרקטיביות מגיעה ממעמדו של הדולר

הדולר הוא המטבע העולמי מאז תום מלחמת העולם השנייה, וככזה הוא הביא לאמריקה יתרונות רבים. אחד החשובים שבהם הוא הפיכת שוקי ההון האמריקאים לאבן שואבת למשקיעים זרים. אלו מחזיקים כיום כ-20% משוקי המניות וכשליש משוקי החוב, הממשלתי הסחיר והפרטי כאחד. השקעות זרות מגיעות לאמריקה לא רק דרך השווקים הממוסדים: על פי דוח של משרד המסחר האמריקאי משנה שעברה, מאז שנת 2014 השקיעו זרים ישירות בעסקים אמריקאים בממוצע כ-275 מיליארד דולר בשנה - כמעט 1.5% מהתל"ג השנתי. השקעות אלה מסתכמות היום בכ-5.5 טריליון דולר.

זרים גם ממנים את הוצאות הממשלה הפדרלית. נכון לסוף 2024, סך איגרות החוב הסחירות שהנפיקה הממשלה הפדרלית עמדו על 28.1 טריליון דולר, מתוך זה כ-8.5 טריליון דולר (כ-30%) הוחזקו בידי משקיעים זרים. בראש אלה ניצבות יפן (כ-1.1 טריליון דולר), סין (כ-0.8 טריליון), ובריטניה (כ-0.7 טריליון). בסיכום כולל, על פי דוח של הקונגרס ממאי השנה, משקיעים זרים מרחבי העולם מחזיקים בכ-31 טריליון דולר בשוקי החוב והמניות האמריקאים, ועוד בכ-5 טריליון בחברות פרטיות.

האטרקטיביות של השווקים מגיעה ממעמדו של הדולר. היא לא רק הפכה כספי משקיעים לזמינים יותר, אלא גם לזולים יותר. כך נסחרות המניות בארה"ב מזה עשורים בשווי הגבוה ב-60%-90% בממוצע מאלה הנסחרות בשווקי ההון הגדולים האחרים באירופה ובאסיה. ומחיר החוב, קרי הריבית, נמוכה בארה"ב בכאחוז ממה שהייתה לולא מעמד זה.

היחלשות דרמטית בשער הדולר, שלא לומר דה-דולריזציה נרחבת, תפגע קשות באטרקטיביות של שווקים אלה בעיני המשקיעים הבינלאומיים, המחשבים את החזריהם במטבעותיהם המקומיים. היחלשות זו עלולה להביא להאטה דרמטית בזרימת הכסף הזר לארה"ב, ואף ליציאה של כסף כזה ממנה. מגמה כזו תשפיע לרעה על מחיר הכסף, קרי הריבית לטווח בינוני וארוך, דווקא בעידן שבו הממשלה הפדרלית תצטרך לגייס סכומי עתק - מעל 20 טריליון דולר עד סוף 2027 - למיחזור חוב המגיע לפירעון, ובתוספת הגירעון השוטף. ירידה נמשכת בשער הדולר עלולה גם לגרור למטה את שוק המניות, במקרה שבו זרים מצמצמים את השקעותיהם, הן במחירים והן בזמינות הכסף להשקעות וחברות חדשות.

דה-דולריזציה משמעותית וירידה ממשית נמשכת בערך הדולר תגדיל גם את הלחצים הסטגפלציוניים (סטגפלציה - מצב שבו האינפלציה גבוהה, הצמיחה בהאטה ושיעור האבטלה גבוה). זה יקרה כתוצאה מחיבור בין עליית הריבית, התייקרות היבוא - מעל 20% מהכלכלה האמריקאית נסמכת על יבוא - הקטנת ההשקעות הזרות, והפגיעה במגזר הפיננסים.

הבנקים המרכזיים יורדים מדולרים ועוברים לזהב

סימנים לדה-דולריזציה ולמסחר שלא באמצעות הדולר כבר ניכרו עוד לפני הסיבוב הנוכחי של טראמפ. כך, כבר בשנה שעברה פורסם על אודות נפט רוסי הנמכר במטבע של הקונות - הודו, סין וטורקיה. בערב הסעודית הודיעו גורמים בכירים כי הם פתוחים לרעיון של מסחר עם סין ביואן. נפט כנגד טכנולוגיות ומוצרים סיניים מעולם האנרגיה הירוקה, רכבים חשמליים ופאנלים סולאריים בפרט - תחומים שסין היא המובילה העולמית בהם.

סימן נוסף למגמות הדה דולריזציה ניכר במאזני הבנקים המרכזיים בעולם. אלו מגדילים עקב בצד אגודל את אחזקותיהם בזהב, ומקטינים את האחזקות בנכסים הנקובים בדולרים. על פי מחקר של ג'יפי מורגן, 2024 הייתה שנת שיא חדש של רכישת זהב על ידי בנקים מרכזיים, סך של 1,136 טונות, כשליש מהזהב שנכרה בעולם אותה שנה. הייתה זו השנה השלישית ברציפות שהרכישות עברו את קו אלף הטונות לשנה.

נכון לסוף 2024, בנקים מרכזיים מחזיקים כ-37.7 טונות זהב בשווי של כ-4 טריליון דולר - כ-17% מהזהב שנכרה מאז ומעולם. זאת לעומת כ-7 טריליון דולר של נכסים דולריים, לפי קרן המטבע הבינלאומית. בסך הכול, מאז 2010 הגדילו הבנקים המרכזיים את אחזקות הזהב שלהם, בשווי דולרי, בכמעט פי 4, ובכמות האונקיות בכמעט 25%; מאז תחילת המאה גדלה הכמות באונקיות בכ-50%. לעומת זאת, החזקת הנכסים הדולרים של הבנקים המרכזיים ירדה בכ-13.5% בעשור האחרון ובכ-17% מתחילת המאה.

תהליך הדה-דולריזציה מתבטא לא רק באחזקות, אלא גם בניסיון לפתח פלטפורמות תשלום חדשות, עוקפות ארה"ב. פרויקט אחד כזה מכונה אמ-ברידג' mBridge, ובו מעורבים הבנקים המרכזיים של סין, תאילנד, איחוד האמירויות וערב הסעודית. הפרויקט מתבסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין ומטרתו להקים פלטפורמת תשלומים שתאפשר טרנזאקציות בינלאומיות ישירות בין המשתתפים, תוך שימוש במטבעות דיגיטליים שמנפיקים הבנקים המרכזיים. מטרת הפרוייקט היא לטפל בבעיות של זמינות, עלויות וחוסר יעילויות במערכת העברת הכספים העולמית הנוכחית. אף שעקיפת "צנרת הכספים" העולמית, המצויה בשליטה מוחלטת של ארה"ב, אינה מהמטרות המוצהרות של הפרויקט, היא ללא ספק תהיה אחת מתוצאותיו.

כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias

מי או מה יחליף את הדולר?

מדיניות המכסים והבדלנות של טראמפ הן זריקות עידוד לכל המבקשים להשתחרר מעולו של הדולר. כך למשל נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד אמרה בחודש מאי: "בגין השינויים הגאופוליטיים… נוצרה חוסר ודאות ביחס לאבן יסוד של המערכת כולה, התפקיד הדומיננטי של הדולר... בכך נפתחת הדלת ליורו לשחק תפקיד בינלאומי גדול הרבה יותר".

בניגוד לשלטון, המטבע העולמי אינו יכול להתחלף בן לילה. מה גם שאין היום בנמצא על המדף מטבע חליפי שיכול לתפוס באחת את מקומו של הדולר האמריקאי. תהליך ההיפרדות מהמלך הקודם, הליש"ט, נמשך כמעט 30 שנה, מפרוץ מלחמת העולם הראשונה ועד תחילת שנות החמישים של המאה העשרים. אך המגמה הרב-שנתית ברורה - והיא הואצה דרמטית עם מדיניות החוץ והסחר של טראמפ.

בראש המבקשות להיפרד מהדולר ניצבות מדינות הבריקס. ארגון הכולל היום את ברזיל, רוסיה, הודו, סין, דרום אפריקה, מצרים, אתיופיה, איראן, אינדונזיה ונסיכויות המפרץ. לפי בריקס ג'ורנל אוף אקונומיקס, בשנת 2023 המסחר הפנימי בין מדינות הבריקס הוערך בכ-5 טריליון דולר, או כ-22% מהסחר העולמי, וכמעט 40% מהסחר שלהן עצמן. כ-65% מסחר זה נעשה במטבעות שלהן, ורק 20%-25% בדולרים. עד 2026 צפוי כי הסחר בין מדינות הבריקס יעלה לכ-28% מהסחר העולמי. בנוסף, כ-8.5% מהסחר העולמי נעשה ביורו בין מדינות אירופה.

סין וכלכלתה קרובה מאוד, אם לא שווה, לכלכלת ארה"ב, אך היואן הסיני רחוק מאד מהיכולת לעמוד עצמאית של שתי רגליו ולהוות תחליף לדולר. מאז 1997 ועד 2005 היה היואן צמוד לחלוטין לדולר האמריקאי, ואף שמאז הוא השתחרר משהו מהצמדה זו, שערו מנוהל בקפידה על ידי הבנק המרכזי של סין, בתוך רצועה צרה שנועדה להגן על התחרותיות של היצוא הסיני.

מטבע רב לאומי שישמש בסיס לסחר

אם יבקשו מדינות הבריקס להשתחרר, אפילו חלקית, מהדולר לטובת מטבע סחר ורזרבה חדש, סביר כי יידרש לכך מטבע גדול ואמין בהרבה מהיואן. אחד כזה יכול להיות מטבע דיגיטלי בינלאומי הבנוי על סל מטבעות והמגובה בזהב שבמרתפי הבנקים המרכזיים.

ביסודו זה אינו רעיון חדש. הוא נהגה במקור ערב ברטון וודס (1944) על ידי הכלכלן הבריטי קיינס, שהציע לייסד מטבע בינלאומי שיקרא "בנקור". מטבע זה, הציע קיינס, יונפק על ידי גוף בינלאומי לסחר, וישמש כיסוד למערכת המוניטרית העולמית כולה. בהשפעת ארה"ב רעיון הבנקור נדחה, והוועידה בברטון וודס בחרה להכתיר את הדולר, ועמו להקים את קרן המטבע הבינ"ל ואת הבנק העולמי. אף שרעיון הבנקור לא יושם, הוא לא נשכח. ב-2009 הזכיר אותו נשיא הבנק המרכזי הסיני, כאשר ניסה לקדם מטבע רזרבה בינלאומי שאינו תלוי במטבע לאומי אחד. ורסיה אחרת של הבנקור נולדה ב-1969 בקרן המטבע, והיא מכונה SDR - Special Drawing Rights. זהו נכס רזרבה המורכב מסל מטבעות (דולר, יורו, ין יפני, יואן סיני וליש"ט), והוא חזר לבמה בימי המשבר של הקורונה. נכון להיום, כמעט טריליון דולר שווי של SDR הונפקו לגופים בינלאומיים שונים על ידי קרן המטבע.

היחלשות הדולר, תהליך הדה-דולריזציה, התחזקות ארגון מדינות הבריקס, הבדלנות של טראמפ והתחזקות הכלכלה והטכנולוגיה הסינית - כל אלה יחד עם פריצת הדרך של המטבעות דיגיטליים, בפרט אלה שהנפיקו בנקים מרכזיים, עשויים להחזיר לבמה וריאציה משופרות של ה-SDR. כך יווצר מטבע רב לאומי אשר ישמש הבסיס לסחר בין מדינתי, ולטרנזאקציות מוסדיות גדולות.

הופעתו של מטבע כזה, שיהיה דיגיטלי, מגובה על ידי זהב, ובשלב מסוים אולי גם על ידי ביטקוין, ומנוהל על ידי קרן המטבע הבינ"ל או ארגון מדינות כמו הבריקס, יהווה מכה קשה לדולר ולכלכלת ארה"ב. הוא גם יקשה על ממשלת ארה"ב יותר ויותר לממן את הגירעון והחוב העצום שלה, שטראמפ ביקש בתקציב האחרון, שזה עתה עבר בסנאט, להרחיב בעוד טריליונים.

משטר הפיאט מתנדנד, החובות תופחים והדולר נחלש, ומדיניותו של טראמפ עלולה להביא עליו מכת המוות. אך מה בעצם האלטרנטיבה? האם ניתן היה להמשיך במדיניות בת העשורים של משיכת הזמן ו"בעיטת הפחית הלאה במורד הרחוב"?

למרבה הפלא, לראשונה מזה עשורים, התשובה דווקא חיובית. מקצה המנהרה מבצבץ אור, ואלה אינם אורות הקטר המתקרב אלא אורות הטכנולוגיה, ובראש הבינה המלאכותית והרובוטיקה, היכולות להציל את אמריקה ואת העולם. אלה יכולות למנוע את מה שנראה היה כמפגש בלתי נמנע של הכלכלה העולמית, הנושאת על גבה חוב של כ-325 טריליון דולר, עם כונס הנכסים. איך ולמה, ומהם הסיכונים, בסדרת כתבות הבאה: הבינה המלאכותית והרובוטיקה - האם העולם על סיפה של מהפכה אפילו גדולה יותר ממהפכת האינטרנט?

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?