גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ
יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

פתגם ידוע בענף הרכב אומר "מה שרע ליצרנים טוב ליבואנים ולצרכנים". הפתגם הזה הוכיח את עצמו על רקע מלחמת הסחר שיזם ממשל טראמפ. תעשיית הרכב של דרום קוריאה, למשל, ספגה מהלומה קשה באפריל בשל המכס בגובה 25% שהוטל על כלי הרכב שהיא מייצאת לארה"ב.

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

נתוני המכס הקוריאני, שפורסמו בשלהי יוני, מגלים כי הייצוא של יונדאי לאמריקה צנח במאי בשיעור חסר תקדים של כ-21%, וסך ייצור הרכב הכולל של יונדאי ירד בכ-6%. החברה מנסה לווסת את הייצור כדי לפצות על הירידה בביקוש, ובינתיים "תקועה" עם מלאים גדולים של כלי רכב בתקינה צפון אמריקאית, שאין לה כמעט ביקוש במערב, פרט לישראל. זו בשורה טובה ליבואנית פה: בזכות מלחמת הסחר היא זוכה כיום לקבל דגמים שבעבר לא היו פתוחים לייצוא עבורנו. אחד מהם הוא הגרסה המוארכת של הקרוס-אובר הפופולרי "טוסון", שמיוצרת בקוריאה לשוק הצפון אמריקאי.

עיצוב חיצוני

במבט ראשון הטוסון "האמריקאי" נראה כמעט זהה לאחיו האירופי, שמיוצר בצ'כיה, עם החרטום הייחודי שמציג פנסי החזית מדורגים, המשולבים בגריל גדול ומושחר. פרופיל הצד שומר על קווי המתאר העגלגלים-שריריים של הטוסון והזנב הגבוה מחצין מערך פנסים רוחבי ועמוד גג אחוריים נוצצים.

מבט בוחן יותר חושף הבדלים. הרכב האמריקאי ארוך מאחיו האירופי ב-13 סנטימטר ובסיס הגלגלים שלו ארוך ב-7.5 סנטימטר. השוני הבולט ביותר לעין הוא מרווח גחון גבוה משמעותית, שגם מוסיף כמה סנטימטרים לגובה הכולל. בלילה יש אפילו תאורת גחון, שמאירה את תחתית המרכב ומדגישה את גובהו. עם זאת, "סטטוס הכביש" של שניהם זהה כמעט ואנשים מתקשים להבחין מי היקר והגדול יותר.

פנים הרכב

מפתן תא הנוסעים ממוקם די גבוה אבל עדיין נוח לכניסה ויציאה, ותנוחת הישיבה גבוהה ונוסכת ביטחון. תוספת הסנטימטרים מורגשת במרחב הפנים, במיוחד ליושבים מאחור. אלה ייהנו ממרחב מכובד לכתפיים ולראש. אומנם מסעד המושב האמצעי מאחור די קשיח, אבל כפיצוי היושב באמצע נהנה מרצפה שטוחה יחסית.

מולטימדיה ומצלמות

הנדסת האנוש מותאמת למגוון רחב של לקוחות. מערך הפיקוד בגרסה הבכירה, בה נסענו, מקביל לדגמים נוספים של יונדאי, וכולל מסך תצוגה מלבני שמשלב ברצף את מסך המולטימדיה ולוח מחוונים דיגיטלי. הגרפיקה של לוח המחוונים נאה, מערכת ההפעלה מגיבה בזריזות והתפריטים די פשוטים.

כגיבוי יש כמות מפתיעה של מתגי שליטה פיזיים בסביבת הנהג ועל ההגה, חלקם גדולים במיוחד. זהו סידור נוח למי שלא אוהב את תשומת הלב שגוזלים מסכי המגע.

הייעוד האמריקאי ניכר במראות צד מגדילות ובמחזיקי בקבוקים ענקיים בין המושבים, כמו שאוהבים שם. למוט ההילוכים הקצר והסיבובי שעל עמוד ההגה, נוסח איוניק 5 ושות', מסתגלים די מהר. המושבים הקדמיים נוחים ולא מעייפים את החוליות והראות טובה.

רמת החומרים, הגימור וההרכבה מרשימה ואינה נופלת מזו של האחיות היוקרתיות של המותג האח ג'נסיס, ובידוד הרעשים מצוין.

האבזור התקני בגרסאות הפתיחה אינו נדיב בהשוואה למקובל כיום בפלח המחיר הזה. בגרסת הבסיס אין משטח טעינה אלחוטי, תאורת אווירה או חלון גג פנורמי. גם כדי לקבל מושבים קדמיים חשמליים, ריפוד עור ועוד פריטים שהם כיום כמעט סטנדרט, צריך לטפס לשתי רמות האבזור הבכירות והיקרות.

תא מטען

גם תא המטען נהנה מממדים מוגדלים, הוא ארוך יותר בכמה סנטימטרים ויכול להכיל כעת מטען בנפח מכובד של 610 ליטר, כמעט 100 ליטר יותר מאשר באח האירופי. חבל רק שפתיחה חשמלית לדלת האחורית, שהיא כיום סטנדרט אפילו בסיניות זולות, מקבלים בטוסון רק ברמות האבזור הגבוהות והיקרות.

מנוע וסוללה

הרכב מגיע לראשונה עם הנעה היברידית. זוהי גרסה משודרגת של המערכת ההיברידית האירופית של יונדאי והיא משלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו ומנוע חשמלי, בהספק משולב של 230 כ"ס ומומנט של כ-37 קג"מ. חרף הנתונים המכובדים, הרכב לא מרגיש חזק משמעותית מהטוסון בנזין הנפוץ, ומעדיף נהיגה נינוחה. ברירת המחדל היא שיוט חלק ושקט, שבו המנוע החשמלי לוקח פיקוד לפחות עד התרוקנות הסוללה הקטנה.

תחת עומס של האצה חזקה מנוע הבנזין נכנס לפעולה. מצב התכנות הספורטיבי מחדש מעט את תגובת הדוושה ואת קצב העברת ההילוכים, אבל די ברור שהמערכת מתוכנתת בעיקר לחיסכון ולא לריגושים.

את הייעוד החסכוני היא ממלאת היטב עם צריכת דלק ריאלית של כ-14 ק"מ לליטר בנסיעה טיפוסית, נתון מכובד בהחלט לקרוס-אובר עם הנעה כפולה, ששוקל כמעט 1.8 טון לפני נוסעים ומטען.

על הכביש

הלקוחות האמריקאים מעדיפים את כלי הרכב שלהם יותר רכים בהשוואה לעמיתיהם באירופה ואפשר להבחין די בקלות בהבדלים בכיול המתלים והשלדה. הטוסון האמריקאי, שמרכז הכובד שלו גבוה יותר ומתליו רכים יותר, מפגין נטיית גוף מוחשית על כבישים מפותלים ויותר תנודות גוף צידיות מאחיו האירופי. גם ההגה מרגיש יותר קליל. זה לא קריטי עבור רוב הנהגים בפלח "המשפחתי" בישראל, אבל ההבדל קיים. הפיצוי הוא ספיגת זעזועים טובה אפילו על דרכי עפר.

הגרסה האמריקאית מצוידת בהנעה כפולה עם מצבי תכנות לשטח. התמסורת אמנם תוכננה בעיקר לשיפור האחיזה בתנאים המושלגים של צפון אמריקה, אבל מעניקה עבירות סבירה על דרכי עפר, חוף ים וכו'. מרווח הגחון הגבוה מסייע.

מחיר

הטוסון הייבריד האמריקאי מוצע בארבע רמות גימור בטווח שמתחיל ב-200 אלף שקל ומעפיל עד 249 אלף שקל. זה לא מחיר חריג בימינו לכלי רכב כפולי הנעה בממדים האלה, והרכב מרווח, איכותי ושימושי במגוון רחב של תנאים. אבל במחיר הזה הוא מתמודד עם שלל דגמי פלאג-אין סינים ואין לו בידול סטטוס משמעותי בהשוואה לאחיו האירופי הזול והמאובזר יותר. יש לו תחרות לא קלה גם מבחוץ וגם, ואולי בעיקר, מבית.

חלק מהמתחרות

טויוטה ראב4 הייבריד 4X4

276-289 אלף שקל עולה הגרסה כפולת ההנעה של טויוטה ראב4 הייבריד, שמשלבת מנוע 2.5 ליטר בנזין ומנוע חשמלי בהספק משולב של 222 כ"ס. תא הנוסעים מרווח, מאובזר ואיכותי.

טויוטה ראב4 הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

ניסן אקסטרייל הייבריד 4X4

248 אלף שקל עולה הגרסה ההיברידית כפולת ההנעה של ניסן, המשלבת מנוע 1.5 טורבו בנזין ושני מנועים חשמליים בהספק משולב של 213 כ"ס עם צריכת דלק של כ־15 ק"מ לליטר. הבונוס: 7 מקומות ישיבה.

ניסן אקסטרייל הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד