גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

היום (א') דנה ועדת הכלכלה במתווה לפיצוי ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא". כזכור, במהלך המבצע נסגר המרחב האווירי, חברות התעופה ביטלו את טיסותיהן, ולמעלה מ-150 אלף ישראלים נותרו ללא מענה כיצד ישובו ארצה. המשמעות עבורם הייתה הוצאות נלוות הולכות ותופחות על לינה, מזון ולעתים גם טיסה חלופית לישראל, שבמקרים רבים הייתה יקרה משמעותית מהטיסה המקורית שרכשו, בשל עליית מחירים ברגע האחרון וההיצע המצומצם של חברות התעופה שפעלו במבצע השבת הישראלים - שהיו החברות הישראליות בלבד.

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו. איך זה ישפיע עליכם?
רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

הוועדה תכננה לדון בין היתר בהצעה לסדר שהגישו חברי הכנסת ולדימיר בליאק וינון אזולאי, בנושא סיוע ממשלתי לאזרחים ישראלים שנותרו תקועים בחו"ל בעקבות סגירת המרחב האווירי. לפי ההצעה שנשלחה לשר האוצר ולשרת התחבורה כבר ב-16 ביוני, ומתייחסת להוצאות הנלוות של הישראלים שנתקעו בחו"ל, על המדינה להעניק פיצוי כספי בגין הוצאות לינה ומחיה, בהתאם לתקנות מס הכנסה להכרה בהוצאות לחו"ל. סכום השיפוי ייקבע לפי מספר הנפשות במשפחה, ויותאם לרמות הפיצוי הקבועות בתקנות: עד 355 דולר ללילה עבור לינה ועד 167 דולר ליום עבור הוצאות מחיה. גובה הפיצוי ייקבע לפי מספר הנפשות במשפחה: 100% מהסכום למבוגר ו-50% לילד. הוא מציע לעגן את ההצעה בתקנות תוך זמן קצר ולהקים מערכת פשוטה להגשת בקשות. במתווה זה לא נכללת הצעה להחזר בכל הקשור לעלויות הכספיות הכרוכות בחזרה לישראל תוך כדי מבצע "עם כלביא", עבור מי שלא קיבלו טיסה חלופית מחברת התעופה איתה נסעו.

מתווה לסיוע לאזרחים שנותרו תקועים בחו"ל:
הוצאות לינה: בין 156 ל-355 דולר ליום

הוצאות מחיה (מעבר ללינה):
167 דולר ליום - אם לא נדרשו הוצאות לינה
100 דולר ליום - אם כן נדרשו הוצאות לינה
100% מהסכום למבוגר, ו-50% לילד

עוד לפני ההצעה בוועדת הכלכלה, שרת התחבורה מירי רגב ושר הכלכלה ניר ברקת הודיעו במהלך סוף השבוע בהודעה משותפת על כוונתם לקדם פיצוי ממשלתי לנוסעים ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל זמן ממושך במהלך המבצע עקב סגירת המרחב האווירי. הם קראו למשרד האוצר להקצות תקציב ייעודי לכך, במסגרת מתווה שיגובש על ידי משרדי התחבורה והכלכלה, בשיתוף האוצר. בנוסף, הם הנחו את מנכ״לי משרדיהם לפעול מול חברות התעופה כדי לאסוף נתונים מדויקים לצורך גיבוש המתווה. לפי הערכות מדובר במתווה שיכלול גם החזרי הוצאות לנוסעים שלא קיבלו טיסה חלופית ונאלצו לשלם מחיר גבוה יותר על החזרה הביתה.

במהלך הוועדה, ח"כ דוד ביטן ציין כי הנטל לא צריך לחול על חברות התעופה ולא על הצרכנים. לדבריו, "הממשלה שפתחה במלחמה יזומה והמטוסים כולם עפו למקומות אחרים, הממשלה צריכה להיכנס לדבר הזה. לא יכול להיות שהממשלה תגיד אל על הרוויחה הרבה כסף אז היא תשלם הכול". נציג אגף התקציבים, השיב לשאלת ביטן כי לפי הדין האירופי וגם לפי הדין הישראלי, החובה לדאוג ללינה ולטיסות חלופיות היא על חברות התעופה, כפי שנעשה במקרים של פגעי מזג אוויר, מתקפות סייבר ושביתות. לדבריו, המשרד התחיל בשיח מול כלל הגורמים כדי לבחון את נתוני הנוסעים ואת הנתונים הכלכליים של החברות, ונמצא בתהליך למציאת פתרון הוגן.

יו"ר רשות התעופה האזרחית שמואל זכאי אמר כי מתנהל שיח עם האוצר, ושהכוונה היא לסיים אותו ולהגיע לוועדה עם הסכמות. ביטן סיכם כי מדובר בנושא שאי אפשר למשוך, ודרש להגיע עם הצעה מסודרת של מתווה תוך 10 ימים.

חברות התעופה חוששות מהפסדי ענק

נציג אל על, שלמי זפרני, ציין כי אל על דיווחה על הפסד ישיר של 50 מיליון דולר. נזכיר כי בשבוע שעבר חברות תעופה ישראליות וזרות, יחד עם מארגני תיירות, פנו לשרת התחבורה ולשרים נוספים בדרישה לקבוע פטור רטרואקטיבי מהחובות הקבועות בחוק שירותי תעופה (חוק טיבי), עבור טיסות שבוטלו או שונו במהלך המבצע. לטענתן, מדובר במצב חירום ביטחוני חסר תקדים שבו נסגר המרחב האווירי בצו ממשלתי, והחברות לא יכלו להפעיל טיסות כלל או להציע חלופות לנוסעים. החברות דורשות לבטל את החובה לספק שירותי סיוע כגון לינה, מזון ותחבורה, ולהסתפק בהחזר כספי בלבד עבור הכרטיס. ככל שלא יינתן הפטור, הן מבקשות שהמדינה תשפה אותן על ההוצאות וההפסדים שנגרמו להן, כולל טיסות ריקות ותביעות מצד נוסעים.

בנוסף, מציעות החברות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי, מנגנון לשעת חירום שהוסף בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מנגנון זה מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להכריז על "מצב מיוחד" בתעופה ולהשעות זמנית חלק מההטבות לצרכן, כמו הגבלת הלינה לשני לילות בלבד, ביטול הפיצוי הכספי וקיצור תקופת ההודעה המוקדמת. גם במקרה זה דורשות החברות שההסדר יחול רטרואקטיבית מיום פתיחת המבצע (13 ביוני 2025), וכי המדינה תישא בעלויות השירותים שיוסיפו להינתן. עד כה, טרם הוכרז מצב מיוחד, והחברות מחויבות לעמוד בהוראות החוק במלואן - גם כאשר בפועל לא יוכלו למלא אותן.

גם נציגות ארגון התעופה הבינלאומי IATA בישראל פנתה בשבוע שעבר לשרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, בבקשה דחופה לקבוע פטור רטרואקטיבי מהחובות המוטלות על חברות התעופה לפי חוק שירותי תעופה (חוק טיבי) בגין טיסות שבוטלו או שונו בעקבות המבצע שהחל ב-13 ביוני 2025. הבקשה כוללת פטור מהענקת שירותי סיוע לנוסעים כגון לינה, מזון, תקשורת ותחבורה, ולעיתים גם פיצוי כספי. לחלופין, אם לא יינתן פטור, מבקשת IATA כי המדינה תשפה את החברות בגין עלויות אלה. הפנייה נעשית בשם כלל חברות התעופה החברות בארגון, ישראליות וזרות כאחת, בטענה שמדובר במצב ביטחוני חריג שמצדיק גמישות רגולטורית.

חברות התעופה מנצלות את המצב הביטחוני

מנגד, התנועה למען איכות השלטון פנתה לשרי הממשלה בקריאה שלא להיענות לדרישות חברות התעופה, בטענה כי החברות מנצלות את המצב הביטחוני, פוגעות בזכויות הנוסעים, גובות מחירים מופרזים ומבקשות להימנע מהחובות החוקיות המוטלות עליהן. התנועה דורשת להחיל את החוק הקיים ולאכוף את זכויות הנוסעים, ולהפעיל בעתיד את סמכות שר הכלכלה למנוע ניצול לרעה של מצבי חירום לצורך העלאת מחירים בלתי סבירה בשירותי תעופה.

חברת הטכנולוגיה Righty שעוזרת לנוסעים לממש את זכויותיהם מחברות התעופה, דיווחה על מאות פניות על הפרת זכויות לאורך המבצע הצבאי. במכתב ששגרה לוועדת הכספים נטען כי המבצע אינו מהווה משבר תעופתי יוצא דופן המצדיק פגיעה בזכויות הנוסעים. החברה, שמסייעת לנוסעים לממש את זכויותיהם מול חברות התעופה, מדגישה כי ענף התעופה פועל לאורך השנים בתנאים של שיבושים תכופים לרבות שביתות, סגירות מרחב אווירי, אסונות טבע ותקלות טכנולוגיות ולכן אין מקום לחריגה מהחוק במצב זה. נייר העמדה מביא כדוגמה את הרגולציה האירופית והפסיקה התקדימית בעניין McDonagh vs. Ryanair, לפיה גם במצבי חירום קיצוניים, כמו התפרצות הר געש, חברות התעופה חייבות לספק לנוסעים שירותי סיוע ללא הגבלה לנוסעים שטיסתם בוטלה.

עוד נטען כי ניסיון החברות לשלול את זכויות הנוסעים בטענה שמדובר בנסיבות חריגות, אינו עומד בקנה אחד עם העקרונות הצרכניים והמשפטיים של הדין הישראלי והבינלאומי. להיפך, דווקא בעתות חירום כמו מלחמה, יש להקפיד ביתר שאת על הגנה על הנוסעים. במצב הקיים, טוענת Righty, ייתכן מצב אבסורדי שבו נוסע שטיסתו בוטלה מאירופה לישראל יזכה לזכויות מלאות מתוקף הדין האירופי, בעוד שנוסע ישראלי ייאלץ להיאבק על זכויות בסיסיות במדינתו.

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק