גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

היום (א') דנה ועדת הכלכלה במתווה לפיצוי ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא". כזכור, במהלך המבצע נסגר המרחב האווירי, חברות התעופה ביטלו את טיסותיהן, ולמעלה מ-150 אלף ישראלים נותרו ללא מענה כיצד ישובו ארצה. המשמעות עבורם הייתה הוצאות נלוות הולכות ותופחות על לינה, מזון ולעתים גם טיסה חלופית לישראל, שבמקרים רבים הייתה יקרה משמעותית מהטיסה המקורית שרכשו, בשל עליית מחירים ברגע האחרון וההיצע המצומצם של חברות התעופה שפעלו במבצע השבת הישראלים - שהיו החברות הישראליות בלבד.

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו. איך זה ישפיע עליכם?
רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

הוועדה תכננה לדון בין היתר בהצעה לסדר שהגישו חברי הכנסת ולדימיר בליאק וינון אזולאי, בנושא סיוע ממשלתי לאזרחים ישראלים שנותרו תקועים בחו"ל בעקבות סגירת המרחב האווירי. לפי ההצעה שנשלחה לשר האוצר ולשרת התחבורה כבר ב-16 ביוני, ומתייחסת להוצאות הנלוות של הישראלים שנתקעו בחו"ל, על המדינה להעניק פיצוי כספי בגין הוצאות לינה ומחיה, בהתאם לתקנות מס הכנסה להכרה בהוצאות לחו"ל. סכום השיפוי ייקבע לפי מספר הנפשות במשפחה, ויותאם לרמות הפיצוי הקבועות בתקנות: עד 355 דולר ללילה עבור לינה ועד 167 דולר ליום עבור הוצאות מחיה. גובה הפיצוי ייקבע לפי מספר הנפשות במשפחה: 100% מהסכום למבוגר ו-50% לילד. הוא מציע לעגן את ההצעה בתקנות תוך זמן קצר ולהקים מערכת פשוטה להגשת בקשות. במתווה זה לא נכללת הצעה להחזר בכל הקשור לעלויות הכספיות הכרוכות בחזרה לישראל תוך כדי מבצע "עם כלביא", עבור מי שלא קיבלו טיסה חלופית מחברת התעופה איתה נסעו.

מתווה לסיוע לאזרחים שנותרו תקועים בחו"ל:
הוצאות לינה: בין 156 ל-355 דולר ליום

הוצאות מחיה (מעבר ללינה):
167 דולר ליום - אם לא נדרשו הוצאות לינה
100 דולר ליום - אם כן נדרשו הוצאות לינה
100% מהסכום למבוגר, ו-50% לילד

עוד לפני ההצעה בוועדת הכלכלה, שרת התחבורה מירי רגב ושר הכלכלה ניר ברקת הודיעו במהלך סוף השבוע בהודעה משותפת על כוונתם לקדם פיצוי ממשלתי לנוסעים ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל זמן ממושך במהלך המבצע עקב סגירת המרחב האווירי. הם קראו למשרד האוצר להקצות תקציב ייעודי לכך, במסגרת מתווה שיגובש על ידי משרדי התחבורה והכלכלה, בשיתוף האוצר. בנוסף, הם הנחו את מנכ״לי משרדיהם לפעול מול חברות התעופה כדי לאסוף נתונים מדויקים לצורך גיבוש המתווה. לפי הערכות מדובר במתווה שיכלול גם החזרי הוצאות לנוסעים שלא קיבלו טיסה חלופית ונאלצו לשלם מחיר גבוה יותר על החזרה הביתה.

במהלך הוועדה, ח"כ דוד ביטן ציין כי הנטל לא צריך לחול על חברות התעופה ולא על הצרכנים. לדבריו, "הממשלה שפתחה במלחמה יזומה והמטוסים כולם עפו למקומות אחרים, הממשלה צריכה להיכנס לדבר הזה. לא יכול להיות שהממשלה תגיד אל על הרוויחה הרבה כסף אז היא תשלם הכול". נציג אגף התקציבים, השיב לשאלת ביטן כי לפי הדין האירופי וגם לפי הדין הישראלי, החובה לדאוג ללינה ולטיסות חלופיות היא על חברות התעופה, כפי שנעשה במקרים של פגעי מזג אוויר, מתקפות סייבר ושביתות. לדבריו, המשרד התחיל בשיח מול כלל הגורמים כדי לבחון את נתוני הנוסעים ואת הנתונים הכלכליים של החברות, ונמצא בתהליך למציאת פתרון הוגן.

יו"ר רשות התעופה האזרחית שמואל זכאי אמר כי מתנהל שיח עם האוצר, ושהכוונה היא לסיים אותו ולהגיע לוועדה עם הסכמות. ביטן סיכם כי מדובר בנושא שאי אפשר למשוך, ודרש להגיע עם הצעה מסודרת של מתווה תוך 10 ימים.

חברות התעופה חוששות מהפסדי ענק

נציג אל על, שלמי זפרני, ציין כי אל על דיווחה על הפסד ישיר של 50 מיליון דולר. נזכיר כי בשבוע שעבר חברות תעופה ישראליות וזרות, יחד עם מארגני תיירות, פנו לשרת התחבורה ולשרים נוספים בדרישה לקבוע פטור רטרואקטיבי מהחובות הקבועות בחוק שירותי תעופה (חוק טיבי), עבור טיסות שבוטלו או שונו במהלך המבצע. לטענתן, מדובר במצב חירום ביטחוני חסר תקדים שבו נסגר המרחב האווירי בצו ממשלתי, והחברות לא יכלו להפעיל טיסות כלל או להציע חלופות לנוסעים. החברות דורשות לבטל את החובה לספק שירותי סיוע כגון לינה, מזון ותחבורה, ולהסתפק בהחזר כספי בלבד עבור הכרטיס. ככל שלא יינתן הפטור, הן מבקשות שהמדינה תשפה אותן על ההוצאות וההפסדים שנגרמו להן, כולל טיסות ריקות ותביעות מצד נוסעים.

בנוסף, מציעות החברות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי, מנגנון לשעת חירום שהוסף בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מנגנון זה מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להכריז על "מצב מיוחד" בתעופה ולהשעות זמנית חלק מההטבות לצרכן, כמו הגבלת הלינה לשני לילות בלבד, ביטול הפיצוי הכספי וקיצור תקופת ההודעה המוקדמת. גם במקרה זה דורשות החברות שההסדר יחול רטרואקטיבית מיום פתיחת המבצע (13 ביוני 2025), וכי המדינה תישא בעלויות השירותים שיוסיפו להינתן. עד כה, טרם הוכרז מצב מיוחד, והחברות מחויבות לעמוד בהוראות החוק במלואן - גם כאשר בפועל לא יוכלו למלא אותן.

גם נציגות ארגון התעופה הבינלאומי IATA בישראל פנתה בשבוע שעבר לשרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, בבקשה דחופה לקבוע פטור רטרואקטיבי מהחובות המוטלות על חברות התעופה לפי חוק שירותי תעופה (חוק טיבי) בגין טיסות שבוטלו או שונו בעקבות המבצע שהחל ב-13 ביוני 2025. הבקשה כוללת פטור מהענקת שירותי סיוע לנוסעים כגון לינה, מזון, תקשורת ותחבורה, ולעיתים גם פיצוי כספי. לחלופין, אם לא יינתן פטור, מבקשת IATA כי המדינה תשפה את החברות בגין עלויות אלה. הפנייה נעשית בשם כלל חברות התעופה החברות בארגון, ישראליות וזרות כאחת, בטענה שמדובר במצב ביטחוני חריג שמצדיק גמישות רגולטורית.

חברות התעופה מנצלות את המצב הביטחוני

מנגד, התנועה למען איכות השלטון פנתה לשרי הממשלה בקריאה שלא להיענות לדרישות חברות התעופה, בטענה כי החברות מנצלות את המצב הביטחוני, פוגעות בזכויות הנוסעים, גובות מחירים מופרזים ומבקשות להימנע מהחובות החוקיות המוטלות עליהן. התנועה דורשת להחיל את החוק הקיים ולאכוף את זכויות הנוסעים, ולהפעיל בעתיד את סמכות שר הכלכלה למנוע ניצול לרעה של מצבי חירום לצורך העלאת מחירים בלתי סבירה בשירותי תעופה.

חברת הטכנולוגיה Righty שעוזרת לנוסעים לממש את זכויותיהם מחברות התעופה, דיווחה על מאות פניות על הפרת זכויות לאורך המבצע הצבאי. במכתב ששגרה לוועדת הכספים נטען כי המבצע אינו מהווה משבר תעופתי יוצא דופן המצדיק פגיעה בזכויות הנוסעים. החברה, שמסייעת לנוסעים לממש את זכויותיהם מול חברות התעופה, מדגישה כי ענף התעופה פועל לאורך השנים בתנאים של שיבושים תכופים לרבות שביתות, סגירות מרחב אווירי, אסונות טבע ותקלות טכנולוגיות ולכן אין מקום לחריגה מהחוק במצב זה. נייר העמדה מביא כדוגמה את הרגולציה האירופית והפסיקה התקדימית בעניין McDonagh vs. Ryanair, לפיה גם במצבי חירום קיצוניים, כמו התפרצות הר געש, חברות התעופה חייבות לספק לנוסעים שירותי סיוע ללא הגבלה לנוסעים שטיסתם בוטלה.

עוד נטען כי ניסיון החברות לשלול את זכויות הנוסעים בטענה שמדובר בנסיבות חריגות, אינו עומד בקנה אחד עם העקרונות הצרכניים והמשפטיים של הדין הישראלי והבינלאומי. להיפך, דווקא בעתות חירום כמו מלחמה, יש להקפיד ביתר שאת על הגנה על הנוסעים. במצב הקיים, טוענת Righty, ייתכן מצב אבסורדי שבו נוסע שטיסתו בוטלה מאירופה לישראל יזכה לזכויות מלאות מתוקף הדין האירופי, בעוד שנוסע ישראלי ייאלץ להיאבק על זכויות בסיסיות במדינתו.

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?