גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

לא מעט סימני שאלה העלה תזכיר החוק שפרסמה רשות המסים, הקובע מבחנים שאינם ניתנים לסתירה לגבי מיהו תושב ישראל לצרכי מס לפי מספר ימי השהייה שלו בישראל בכל שנה. התזכיר פורסם במטרה להגביר את הוודאות בנוגע לקביעת תושבות לצורכי מס, לצמצם את החיכוך בין רשות המסים לבין נישומים ומייצגיהם ולהפחית את הפגיעה בקופת המדינה כתוצאה מתכנוני מס. אולם, מומחי מס מטילים ספק בכך שהוא ישיג את המטרה.

מה התזכיר קובע, למה היה בו צורך ומי עלול להיפגע ממנו? גלובס עושה סדר בשינויים המתוכננים, ולמומחים יש גם לא מעט ביקורת.

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?
בלעדי | רגע לפני הקיצוץ: שכר אנשי הקבע והשוטרים נשאר ללא פגיעה - לעת עתה

מי נחשב תושב ישראל לצרכי מס כיום?

על פי פקודת מס הכנסה, תושבי ישראל נדרשים לשלם מס הכנסה בישראל על כלל הכנסותיהם העולמיות, בעוד שתושבי חוץ נדרשים לשלם מס בישראל רק על הכנסות שמקום הפקתן בישראל. בהתחשב בכך, הקביעה כי אדם הוא תושב ישראל היא משמעותית.

כיום, יחיד נחשב לתושב המדינה במקרה שמרכז החיים שלו הוא בישראל. בבחינת ההגדרה ל"מקום מרכז החיים" נבחנים מאפיינים איכותיים שונים, לרבות מיקום בית הקבע של היחיד, המגורים שלו ושל בני משפחתו, מיקום העסקתו הרגיל ומרכז האינטרסים הכלכליים שלו. לצד זאת קיימים גם קריטריונים כמותיים הנוגעים למספר ימי השהות של היחיד בישראל במהלך כל שנת מס. אולם, כיום ניתן לסתור את הקביעה המבוססת על מספר ימי השהות בישראל, בהתבסס על הקריטריונים האיכותיים של מבחן מרכז החיים.

מדוע נדרשת הגדרה חדשה?

לאורך השנים התעוררו מחלוקות רבות בין רשות המסים לישראלים "יורדים", שהתגוררו בחו"ל תקופות מסוימות ולא דיווחו על הכנסותיהם שם לרשות בישראל, בטענה שאינם תושבי ישראל. פרשת המס המפורסמת ביותר בשנים האחרונות הייתה זו של בר רפאלי שהורשעה יחד עם אמה ציפי רפאלי בשורת עבירות מס, בהן העלמת הכנסותיה בחו"ל. מקרה נוסף שעלה לכותרות היה עניינו של שחקן הפוקר רפי אמית (אמיקשוילי), ששילם מס כתושב ישראל למרות ששהה רוב זמנו בחו"ל.

ואולם, מדובר בסוגיה רלוונטית לעשרות אלפי ישראלים שבוחרים לנסוע לעבוד בחו"ל לתקופות קצובות, שנעות בין מספר חודשים למספר שנים.

הצעת החוק היא תולדה של המלצות הוועדה לרפורמה בתחום המיסוי הבינלאומי, שנועדה בין היתר לפתור את המחלוקות הללו. לפני כשנתיים פורסם תזכיר חוק ראשון בעקבות ההמלצות, שביקש להגדיר מקרים מובהקים של תושבות לצרכי מס, אך הוא לא הבשיל לחקיקה.

מיהו תושב ישראל לצרכי מס לפי התזכיר החדש?

על פי התזכיר, "תושב ישראל" הוא מי שהה בישראל בשנת המס 75 ימים או יותר, ולפחות 183 ימי שהייה משוקללים במשך שלוש שנים על פי נוסחאות בחוק.

עו"ד רו"ח שלומי לזר, שותף במשרד המיסוי מאיר מזרחי עם א.רפאל מסביר, כי "תושבותו של מי ששוהה בישראל 75 ימים או יותר בשנת מס מסוימת, תיבחן לפי כלל משולב: אם בשנה זו, ובאחת משלוש תקופות בנות שלוש שנים - לפני אותה שנה, אחריה, או לפניה ואחריה - חצה את רף 183 הימים, הוא יחשב תושב ישראל. מהשנה שלפני או אחרי שנת המס ייספרו רק שליש מהימים, ומהשנה שלפני או אחרי שנות מס אלו - רק שישית".

ומיהו תושב חוץ לצרכי מס לפי התזכיר החדש?

עו"ד לזר: "תושב חוץ הוא נישום שהיה בארץ עד 74 יום בשנת המס או 110 יום בשלוש שנים, לפי אחת מהחלופות הבאות: שנת המס והשנתיים שקדמו לה, שנת המס ושנה לפניה ושנה אחריה, ושנת המס ושנתיים אחריה. גם כאן הייחוס לשנה הסמוכה לשנת המס תהיה לפי שליש מהימים שהנישום שהה בארץ, והשנים הרחוקות לפי שישית מהימים".

אילו בעיות עלולות להתעורר בעקבות תזכיר החוק?

לדברי מומחי מיסוי, תזכיר החוק עלול ליצור בעיות רבות עבור ישראלים המבקשים לנתק את הקשר שלהם מישראל, עלול להכניס להגדרה תושבי חוץ שמעולם לא גרו בישראל ויוביל למחלוקות משפטיות רבות.

עו"ד איתי ברכה, המתמחה במיסוי מקומי ובינלאומי, סבור כי "החזקות החלוטות של רשות המסים לא לוקחות בחשבון מקרים נפוצים כמו משפחות היוצאות לרילוקיישן למספר שנים בחודשי הקיץ וחוזרות בחודשים אלה, כדי שהילדים יתחילו את שנת הלימודים בזמן. החזקות החדשות יבססו למשפחות כאלה תושבות מס ישראלית גם בשנת היציאה וגם בשנת החזרה לארץ, ואולי אף בשנה לאחר היציאה ובשנה לפני החזרה. הדבר עלול לגרום לתאונות מס רבות".

עוד טוען ברכה, כי "הצעת החוק מתעלמת לחלוטין ממשפחות יהודיות רבות בעולם, שאין ספק שנחשבות 'תושבי חוץ' מבחינת ימי שהייה ומרכז החיים, אך עדיין, מגיעות לישראל בכל שנה לבלות את חודשי הקיץ וחלק מתקופות החגים, מתוך הרצון להיות מחוברים לארץ ולמשפחה המורחבת המתגוררת כאן. לאחר קביעת החזקות החדשות, גם משפחות כאלה ימצאו את עצמן תחת כנפי רשות המסים הישראלית, ללא הצדקה. הדבר עלול לפגוע משמעותית במשפחות אלה, וכן בתיירות לישראל".

עו"ד (רו"ח) מאורי עמפלי, שהיה חבר בוועדה למיסוי בינלאומי מטעם לשכת רואי החשבון, מוסיף כי רשות המסים מנסה לקבע מבחן כמותי מחמיר יותר ביחס להצעת החוק המקורית שפורסמה לפני כשנתיים. "הרף לחזקה חלוטה כתושב ישראל ירד פלאים, מ־100 ימים בתזכיר הקודם ל־93 ימי שהייה בישראל כעת".

האם הוראות החוק גוברות על אמנות מס?

עו"ד עמפלי מסביר כי "על פי התזכיר, 'הוראות הקבועות בהסכם בינלאומי יגברו על החזקות החלוטות המוצעות לעניין הקביעה כי יחיד הוא תושב ישראל'. המשמעות היא שאם ההוראות שבהסכם בינלאומי שעליו חתומה ישראל רואות את היחיד כתושב של מדינת חוץ (מדינה גומלת) בשל קשריו עם אותה מדינה, הוא ייראה כתושב חוץ לצורך ההקלות הקבועות באמנה, אף אם חלות לגביו החזקות החלוטות המוצעות".

עם זאת, אומר עמפלי, "בכך אין די". לדבריו, בתזכיר החוק הקודם הייתה הוראה המחריגה את התושבות במקרים מסוימים של מגורים במדינה שיש לישראל אמנת מס איתה, אך חלופה זו הוסרה. "הסרת החלופה תפגע במישרין בנישום שעזב את ישראל ומתכוון לשוב אליה ביום מן הימים במעמד של 'תושב חוזר' או 'תושב חוזר ותיק', שכן הוא יהיה זכאי אמנם להקלות אמנת מס, אך מנגד מניין השנים לשובו לישראל במעמד של תושב חוזר או תושב חוזר ותיק יתאפס, ושעון החול יידרש להתחיל למדוד מחדש".

איך יושפע תכנון המס בעת רילוקיישן או חזרה לישראל?

לדברי מומחה המיסוי עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, "החזקות החלוטות יאלצו את הנישומים לעסוק בספירת ימים כפייתית על מנת לחמוק מגזירתן. התמקדות בספירת ימים עלולה להוביל למיסוי לא מוצדק, למשל של אנשים שנאלצו לשהות בישראל מחמת אילוצי משפחה או צורך רפואי, נקלעו אליה או נדרשו לבלות בישראל נוכח עבודתם".

לדברי אסנפי, "הנפגעים המרכזיים מהחוק המוצע, יהיו אלה ששוקלים לעלות או לשוב לישראל או מבקשים לעזוב אותה, או תושבי חוץ המבקרים בישראל תכופות. מאחר שהחזקות החלוטות מביאות בחשבון ימי שהייה לא רק בשנת המס הנבדקת, אלא גם בשנתיים שקדמו לה, ואפילו בשנתיים שלאחריה, ספירת הימים צריכה להתפרש על כחמש שנים. עובדה זו, בהגדרה, תותיר אנשים רבים באי ודאות מובנית, עד לחלוף השנתיים הללו".

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"