גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה'' ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

"למי היו אי פעם שבועיים כאלה", קרא נשיא ארה"ב, מוקף בכל המי־ומי של מפלגתו בקונגרס, לפני שחבט בפטיש ענקי, ונתן תוקף לחבילת החוקים "החשובה ביותר בתולדות ארצנו".

כותרות העיתונים | הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור
אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

זה קרה על כר הדשא של הבית הלבן ביום ו', שהיה במקרה גם ארבעה ביולי, יום העצמאות ה־249 של ארה"ב. בהקשת הפטיש, אמריקה נכנסה אל שנתה ה־250, והוא - כול־יכול, עטור ניצחון, מושא של הערצה - הוא זה המנחה אותה אל רבע־האלף הבא של קיומה.

מה רמה היא הפסגה שעליה עומד עכשיו האיש הזה, אפילו כאשר סקרי דעת הקהל מראים שרוב האמריקאים אינם סומכים את ידיהם על התנהלותו, ורוב עוד יותר גדול מתנגדים לחבילת החוקים החדשה, שהקונגרס אימץ ממש שעות אחדות לפני התקדש יום העצמאות. הוא הודיע שהוא רוצה את "החוק הגדול והיפה הזה" על שולחנו, כדי שיוכל לחתום עליו בטוש השארפי שלו לא יאוחר מארבעה ביולי.

הצלחת הרפובליקאים בקונגרס לעמוד בלוח הזמנים היא ראיה למידת שליטתו ברשות המחוקקת. הוא כמובן שולט ללא מצרים ברשות המבצעת, והוא מנהל מלחמה חזיתית לעקר את הרשות השופטת. ואף כי למפלגתו יש רוב זערורי בשני בתי הקונגרס, ואף כי מספר רפובליקאיים התנגדו, המפלגה התייצבה כמעט כאיש אחד לצידו.

צריך להתאמץ כדי להיזכר בנשיא עם קיבורת שרירים כזאת; אולי לינדון ג'ונסון הדמוקרט לפני 60 שנה, לפחות לפני שטבע בביצות של וייטנאם. רפובליקן כזה אולי לא היה מאז הנשיא ויליאם מקינלי, בשלוש השנים האחרונות של המאה ה־19.

הציונים האלה אינם רק שעשוע בטריוויה. הם משקפים את המידה שבה טראמפ משנה את הכללים ושובר את הכלים. לאן הוא נושא את עיניו, קשה לדעת. אבל מוטב להניח שהדרך עומדת להישזר בהרבה מאוד הפתעות, מאבקי כוח ודרמות.

לפוליטיקה הפנימית שלו יש קשר מובהק למדיניות החוץ. אין זה מקרה שבנימין נתניהו עומד להתקבל אצלו בשעה שהנשיא מקרין כוח כה רב. ר"מ ישראל בוודאי יודע, שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח. לא ברק אובמה יושב בבית הלבן, לא ג'ו ביידן.

"הם שונאים את ארצנו"

נענשים הם אלה העומדים בדרכו של טראמפ. את חברי הקונגרס הרפובליקאים, בשני הבתים, הוא אילף באמצעות חלקת לשון ומגלב.

השנה הבאה היא שנת בחירות של אמצע־קדנציה, שבה יעמדו לבחירה כל מושבי בית הנבחרים ושליש מושבי הסנאט. כדי להגיע אל הבחירות הכלליות צריך תחילה לנצח בבחירות המקדימות. הניסיון מוכיח את כוחו של טראמפ בהפלת מועמדים, שאינם עומדים במבחן הנאמנות כלפיו: הוא פשוט מקדם מועמדים יריבים.

רוב הרפובליקאים שהעזו להתייצב נגדו נשרו הרבה לפני קו הסיום. בשבוע שעבר, סנאטור בכיר ממדינת צפון קרוליינה, שכהונתו מסתיימת בסוף השנה הבאה, החליט שאין טעם אפילו לנסות, לאחר שהמרה את פי הנשיא, הצביע נגד חבילת החוקים, ושמע את טראמפ מאיים על חייו הפוליטיים.

זה נשיא שאין לו כל עניין בדו־שיח עם יריביו, אפילו כאשר הם בעמדת כוח, קל וחומר כשהם מחוסרים כל כוח. הדמוקרטים הם מיעוט בקונגרס, ובאמריקה "המנצח לוקח הכול". למיעוט אין פיצויים: אין ראשי ועדות, אין סגנויות של יושב ראש הבית.

ברק אובמה, זמן קצר לאחר שהושבע לנשיא, סר אל פגישת סוף שבוע של צירי המפלגה הרפובליקאית, ושוחח איתם באריכות, אף כי למפלגתו היה רוב עצום בקונגרס.

זה לא יעלה על דעתו של טראמפ. כאשר מפלגתו איבדה את הרוב שלה בקונגרס, בבחירות אמצע הקדנציה של כהונתו הראשונה, ב־2018, הוא זימן את ראשי הדמוקרטים ללשכה הסגלגלה, רק כדי להעליב אותם ולגרום את יציאתם. הם גמלו לו רעה תחת רעה. היחסים בין הבית הלבן לקונגרס היו בלתי נסבלים לחלוטין, אפילו במרוצת השנה הראשונה של מגיפת הקורונה.

זמן קצר לאחר שחתם על "החוק הגדול והיפה הזה" (זה שמו הרשמי של החוק, ביטוי ללהיטות הרפובליקאים להניח את דעתו ולציית לגחמותיו), טראמפ טס לעצרת ניצחון במדינת אייווה.

שם הוא הזכיר למעריציו, שהדמוקרטים בקונגרס הצביעו כאיש אחד נגד הגדול־והיפה־הזה. הם עשו כן, הוא אמר, מפי ש"הם שונאים את טראמפ". והוא הוסיף, "זה בסדר, גם אני שונא אותם. אני שונא אותם מפני שהם שונאים את ארצנו".

נגד כל מקור כוח עצמאי

מדד הסקרים המוערך של RCP.com מראה גרעון אהדה של כמעט 7% לטראמפ, 44.8% בעדו ו־51.5% נגדו. המספרים האלה אינם שונים אלא בשברי אחוזים ממצבם של נשיאים קודמים בחודשים הראשונים של כהונתם השנייה; אבל הם בוודאי אינם מבטאים תמיכה מסיבית, שלה הוא חוזר וטוען.

אבל עניין אחד טעון הדגשה: הנשיא אינו פופולרי, ומעולם לא היה. בניגוד להתפארויותיו החוזרות, הוא נבחר לכהונתו בהפרש קטן, אף כי שגריר ארה"ב בישראל מייק האקאבי טען את ההפך בראיון בשבוע שעבר בערוץ 12. אנחנו מזכירים את העניין הזה לא לצורך הקנטה, אלא כדי להמחיש את המידה שבה טראמפ נמנע מכל ניסיון לאחות קרעים. בעיניו ובעיני אוהדיו, התעלמותו עתירת הבוז מן האופוזיציה היא ביטוי של כוח ושל יכולת משילות.

הוא מנהל עכשיו התקפה נגד כל מקור של כוח עצמאי בוושינגטון, שאינו תלוי במוצא פיו.

לאחר שפירק למעשה את המכניזמים של בקרה ושל פיקוח בתוך הממשלה הפדרלית באמצעות פיטורים שרירותיים, הוא מסתער על בתי המשפט; נוקם בתובעים פדרליים שפתחו תיקים נגדו ונגד מקורביו; נוקם במשרדים גדולים של עורכי דין, המעסיקים יריבים פוליטיים או מייצגים אותם; תוקף את גופי התקשורת הגדולים ביותר, ומאלץ אותם להסכים לעסקות טיעון בתיקי דיבה מפוקפקים.

עכשיו הוא עומד בעיצומה של התקפה נגד עצמאותו של הבנק המרכזי, שהוא רוצה לכוף למרותו, בניגוד לחוק האמריקאי. בשבוע שעבר אפילו הופרח הרעיון, שהוא יעביר את ניהול הבנק באופן זמני לידי שר האוצר שלו. זה כמובן אבסורד, אבל עצם ההפרחה מעידה משהו על מערכת הציפיות בוושינגטון. לנשיא הזה יש תיאבון בלתי מוגבל לכוח בלתי מוגבל, בענייני פנים ובענייני חוץ.

על הילולת סוף השבוע של טראמפ העיבה במקצת הודעתו של אילון מאסק, שהוא מקים "מפלגה אמריקאית חדשה", כדי "להעניק קול לחסרי הקול". זו עקיצה לא נעימה, בייחוד מפני שכספי מאסק לא יגיעו עוד אל קופות המפלגה הרפובליקאית. אבל קשה להאמין שזה יעמיד בסכנה ממשית את עליונותו הפוליטית של הנשיא. הדעת נותנת שלפחות עד נובמבר 2026 לא יעמוד איש בדרכו.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד