שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock
מי זוכר את שבע המופלאות? המשקיעים כיום לומדים לאהוב את 858 המניות הלא רווחיות. מניות "מם" ושל חברות מפסידות נמצאות במוקד הראלי בשוק האמריקאי שמביא אותו לשיאים חדשים.
● הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק
● מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר
14 חברות במדד ראסל 3000 יותר משילשו את ערכן מאז ה-8 באפריל, אז השוק נגע בתחתית. מתוכן, 10 חברות אינן מייצרות רווחים, על פי אנליסטים ב-Bespoke Investment Group. ומאז סוף יוני, 858 המניות של ראסל 3000 שאינן מציגות רווחים רשמו עליות של 36% בממוצע, כשהן "מכות" את מקבילותיהן הרווחיות.
הנסיקה של מניות דוגמת Avis Budget Group, Carvana ו-Aeva Technologies מאותתת כי המשקיעים שוב מחבבים את המסחר הספקולטיבי. המגמה מזכירה לחלק מן האנליסטים את עידן מניות המם, שפרח בשנות הקורונה, כשריביות אפסיות כמעט ותמריצים ממשלתיים אחרים דחפו את העליות בשוק.

"אנחנו עדיין לא רואים ממש 'ריצה לאשפה', אבל ברור שהמוטיבציה מאחורי הפעילות המוגברת ברבות מהמניות הללו אינה נובעת משיקולים מושכלים כמו תזרימי מזומנים מוזלים", אמר סטיב סוסניק, אסטרטג ראשי ב-Interactive Brokers.
לראיה, מדד גולדמן זאקס של המניות המועדפות על סוחרים פרטיים, קבע לאחרונה את השיא הראשון שלו מאז נובמבר 2021, אז נרשם השיא הקודם עבור הימורים ספקולטיביים רבים, לפני שנחלשו תחת לחץ הריביות שהלכו ועלו.
בפלטפורמת המסחר Interactive Brokers , הרשימה האחרונה של המניות הנסחרות ביותר על ידי לקוחות הפלטפורמה כוללת שמות כמו Cyngn , יצרנית כלי רכב תעשייתיים אוטונומיים, כמעט ללא מכירות ועם שווי שוק של פחות מ-100 מיליון דולר. מנייתה התנודתית של Cyngn צמחה בכמעט פי 3 בשלושת החודשים האחרונים, אך עדיין ירדה בכמעט 90% ביחס לתחילת השנה.
בין השמות הבולטים במסחר לאחרונה נמצאת Avis, חברת השכרת הרכב שהצטרפה לשורות מניות המם המועדפות על סוחרים פרטיים בימי מגפת הקורונה. בראלי הנוכחי זינקה מנייתה ב-188% מאז ה-8 באפריל. מניות מתקמבקות נוספות מתקופת הקורונה הן Carvana של חברת המסחר ברכבים משומשים, שעלתה ב-98% ; Aeva, המפתחת חיישני לידאר (טכנולוגיית מדידת מרחק באמצעות לייזר) למכוניות אוטונומיות, שטסה ב-457% מאז שהשוק צנח באפריל.
העלייה בהשקעות הספקולטיביות הייתה חלק מהתרחבות שחלה לאחרונה אל מעבר למניות הטכנולוגיה הגדולות, שהניעו את עיקר העליות בשוק השנה. לדברי אנליסטים, אין זה בהכרח מפתיע לראות שחלקים מהשוק שנפגעו באופן הקשה ביותר במהלך הירידה, מציגים ביצועים טובים יותר בדרך חזרה לעלייה, אך לתקופות ארוכות של רתיחה עלול לעתים קרובות להיות סוף רע.
"אם רואים שהטרנד הזה בשוק של השקעה ספקולטיבית במניות באיכות נמוכה מוביל במשך תקופה ממושכת, זה יכול להיות מדאיג", אמר קווין גורדון, אסטרטג השקעות בכיר בצ'ארלס שוואב. "אבל התרגלנו כבר שזה הנוהג אצל משקיעים פרטיים בשנתיים האחרונות - הם תורגלו לקנות בירידה ולא להביט לאחור. ברוב המקרים זו הייתה אסטרטגיה טובה עבורם".
מפחדים רק לפספס
הסנטימנט השורי הגורף מונע מאופטימיות לגבי ריכוך העמדה של ממשל טראמפ כלפי סוגיות הסחר, שבתורה הפחיתה את החששות הן בנוגע לכלכלה האמריקאית והן בנוגע לאינפלציה.
נתונים כלכליים המצביעים על חוסן הפתיעו את האנליסטים שוב ושוב. דוח השכר מיום חמישי הראה כי התעסוקה בארה"ב המשיכה ביוני לצמוח בקצב יציב, בעוד ששיעור האבטלה ירד מ-4.2% ל-4.1%, לעומת צפי שיעלה דווקא .
נתוני המאקרו תמכו בתרחיש גולדילוקס (מצב מאוזן) שעליו הימרו המשקיעים למחצית השנייה של השנה, הכולל צמיחה חזקה, אינפלציה נמוכה וקיצוצי ריבית שידחפו את השווקים. מדד S&P 500 והנאסד"ק נסגרו שניהם בשיאים ביום חמישי .
לפתע, משקיעים שפחדו מהשוק לפני מספר חודשים, חוששים כעת רק שיפספסו רווחים נוספים. שלושה חודשים בלבד לאחר שמשקיעים פרטיים היו הדוביים ביותר מאז 2009, מסחר ה -YOLO ("חיים רק פעם אחת") חזר לשוק.
"כשהשתנתה הגישה ברבעון השני לטובת נטילת סיכונים, נראה היה שהשחקנים המסורתיים חזרו לחברות כדוגמת האפל, האמזון והמיקרוסופט של העולם", אמר ארט הוגאן, אסטרטג השוק הראשי ב-B. Riley Wealth Management. "ועכשיו גם חבורת נוטלי האולטרה-סיכונים, אנשי ה -YOLO, חוזרת במהירות לאוסף המניות החביב עליה".
הצלחות בטווח הקצר
קונים נועזים של מניות בירידה קצרו פירות נאים השנה. משקיעים נהרו באפריל לקרנות סל ממונפות שמגבירות את התשואות, כולל הקרן הגדולה ביותר מסוגה , ProShares UltraPro QQQ של Invesco, שדיווחה על שיא של זרימות יומיות בתחילת אפריל. הקרן, שמטרתה לשלש את התשואה היומית של מדד נאסד"ק-100, עלתה ביותר מ-100% מאז ה-8 באפריל .
אבל הזמנים הטובים להימורים ספקולטיביים בדרך כלל אינם ארוכי טווח, הזהיר ג'וש ג'אמנר, אנליסט אסטרטגיית השקעות בכיר ב-ClearBridge Investments. "בעוד שחלק מההשקעות הללו יכולות לעלות בענק - בטווח הארוך, עיקר התשואות במניות נובעות מרווחים. משקיעים צריכים לזכור את זה".