צילום: איתי בנית
כשהם מתוכננים נכונה, לבתים שלנו יש את היכולת להצמיח, לנחם ולהשפיע על האנרגיות, האינטראקציות, ועל מצב הרוח בכל רגע נתון. כזה הוא בית החווה המודרני והמהפנט שתוכנן על ידי משרד 'פרנקל אדריכלות ועיצוב' באחד מיישובי השומרון, בית שמייצר בדיוק את האנרגיות שלהן כולנו משוועים בתקופה הלא פשוטה שעוברת עלינו.
הבית נבנה עבור זוג בשנות ה-50 לחייהם, להם שלושה ילדים: נער מתבגר ושני ילדים בוגרים. "בני הזוג (הוא עובד בענף הבנייה והיא בעלת מקצוע חופשי) הגיעו אלינו בעקבות בית אחר שתכננו בשכונה שביישוב. הם רכשו מגרש כפול, המיועד לבניית שתי
יחידות דיור, וביקשו לתכנן בו בית שמותאם לצרכים ולאורחות חייהם עכשיו ובעתיד", מספרת נירית פרנקל, מבעלות המשרד. "שני הגדולים כבר לא גרים בבית אבל מרבים להתארח, והבן הצעיר עדיין מתגורר איתם אך כבר גדול ועצמאי. השאיפה מבחינתם של בני הזוג היתה לייצר מבנה דו-מפלסי המורכב ממפלס קרקע שיכלול את אגף האירוח, את
מאסטר ההורים ואת הפונקציות התפעוליות, ומפלס תחתון המיועד לסוויטות אירוח לבנים הגדולים ויחידה גדולה ומאובזרת עבור הבן הצעיר, כזאת שתאפשר לו לגור בבית ועדיין לחוש פרטיות מרבית".
המגרש, ששטחו כ-700 מטרים רבועים, הוא מישורי ופינתי ופונה לשני רחובות, האחד שקט והשני מעט יותר מרכזי. לדברי פרנקל, מכיוון שכל קווי הבניין הקדמיים שלו גדולים ביחס לצידיים, היה עליהם להעמיד את המבנה באופן שבו אזור האירוח החיצוני צופה למעשה לחזית הרחוב. "את הפרטיות הנדרשת השגנו על ידי נטיעת עצים ושתילת צמחייה, שהופכת את הגינה וכן את הבית לאינטימיים". בעל הבית, שעובד כאמור בענף הבנייה ובעל ידע בתחום, תמך בקו שנתפס כפחות קונבנציונלי וכך גם בשאר ההחלטות שהתקבלו לאורך שלבי התכנון והעיצוב. "בפועל יצרנו עבורם בית חווה מודרני ששואב השראה ממבנים חקלאיים קלאסיים, בפרשנות חדשה המותאמת למערכות ולפסילטיז המודרניים ובשפה אדריכלית ברורה שבעזרתה יצרנו בית על-זמני, חמים ומזמין בהווייתו, כיאה למשפחה שמרבה להיפגש ולארח".

הבית תוכנן כשני גושים מרכזיים ובינם מחבר, שבו מבואת הכניסה. "זהו קונספט שמאפיין מאוד את כלל בתי החווה", מסבירה פרנקל. "בגוש הגדול ממוקם החלל הציבורי ובו הסלון, המטבח, פינת האוכל ופינת המשפחה ובגוש השני תוכננו גרם מדרגות שדרכו יורדים למפלס התחתון, שירותי האורחים, חדר השירות והכביסה ומאסטר ההורים המרווח, שתופס חלק נכבד מכלל שטח הגוש". חזיתות הבית נבדלו ביניהם, בין היתר, בשימוש בחומרי חיפוי שונים. "בחזיתות של הגוש הציבורי השתמשנו בטיח מינרלי, טקסטורלי בהיר ובגוש הפרטי בחרנו לעבוד עם אבן לקט ישראלית בגוונים אפרפרים. כדי להעצים את המראה הנקי בחרנו בשיטת יישום ספציפית, המבוססת על מריחת כמות גדולה של כוחלה למילוי בין האבנים. המילוי מטשטש את הזוויות החדות של החומר הטבעי ומתקבלת נראות נקייה ואחידה יותר".

גם בפנים וגם בחוץ נעשה שימוש במוטיבים שמקנים לסביבת המגורים נראות חמימה, אותנטית ומלאת חיים, כיאה לבית חווה: "בני הזוג ביקשו להדגיש את ממד העציות ולהעצים את ווליום החומרים הטבעיים, ואכן בכל פינה בבית מתקיימים ניואנסים במינונים שונים שמעצימים ונותנים לאלמנטים הללו מקום של כבוד. כך למשל בחוץ, בפרגולות, בגגות, בעמודים ובמשקופי החלונות, בחרנו לעבוד עם עץ אשוח, שניחן במראה נקי וכמעט נטול עיניים, כזה שמדגיש את הפסיות והאורכיות של העץ. בחללי הפנים השימוש בעץ בא לידי ביטוי בחיפויים, בתקרות המשופעות החשופות, בדלתות, ברצפת הפרקט ובפרטי הריהוט והנגרות".

פרנקל מספרת כי אבני הלקט שמעטרות את חזיתות הגוש הפרטי נוכחות גם כחיפוי חומת הכניסה החוצצת בין הבית לרחוב. עם פתיחת השער שלוש מדרגות רחבות מאבן בזלת מזמינות את הבאים לכיוון דלת הכניסה, ואותן מלווה צמחייה ארצישראלית. כנף הדלת עשויה מעץ ומשני צידיה תוכננו ויטרינות ברזל עם מילואת זכוכית סבתא, דרכן חודר למבואה שפע של אור טבעי. "עיצוב האזור הזה מרמז על העתיד לבוא והאלמנטים הדומיננטיים שבולטים בו הם חיפוי קיר מעץ אלון בגוון טבעי וקונזולה אלגנטית ממתכת שחורה. פנייה ימינה מובילה לאגף הציבורי, שם נחשף מלוא גובה המבנה, שמיתמר עד לשיא של שישה מטרים, כשתקרת העץ והקורות הגלויות משתלבות בגוונים החמים והטבעיים ששולטים במרחב הזה. הפונקציה הראשונה שנגלית לעין היא פינת משפחה ובה ספה נוחה להשתרעות, ורהיט דו-כיווני מעץ אלון, שמשרת מצידו השני את הסלון.
ברהיט חבויים מערכות הסאונד והמיזוג ושפע של מקומות אחסון".
את הסלון חובקות שתי ויטרינות שצופות לגינה והוא משמש, בין היתר, לאירוח המשפחה המורחבת וחברים. ככזה, מסבירה פרנקל, הוא תוכנן כמרחב מזמין ומפנק עם פינת ישיבה
הכוללת ספות וכורסאות, שניצבת על גבי שטיח פשתני בהיר. "בעוד שהמעטפת עוצבה
רובה ככולה בצבעים בהירים על טהרת גווני האבן והחול, בטקסטיל, באקססוריז ובפרטי
האומנות שילבנו צבעוניות חומה עמוקה, שמתכתבת עם גווני התקרות. הדוגמאות הגיאומטריות שניכרות בחלק מהם מוסיפות שכבה נוספת ובעיקר עניין לחלל האירוח כולו".
בצידו השני של האגף ממוקמים המטבח ופינת האוכל, שנטמעת כחלק אינטגרלי ממנו - שתי פונקציות פרקטיות, נוחות ומרכזיות עבור משפחה שמרבה לבשל ולארח: "יצרנו יחידת נגרות גבוהה שמשרתת את המטבח. בניצב לה יצרנו יחידה נוספת, נמוכה ודו־
תכליתית, שמשמשת את שתי הפונקציות. באזור המטבח היא כוללת את הכיור ומשטח
לעבודה ולהכנות ובהמשך היא משנה את ייעודה ומשרתת את פינת האוכל, עם תאים
פתוחים לתצוגת בקבוקי יין ואלכוהול ולסטים של כוסות. נגרות המטבח היא עצית, מולבנת-מאופררת, והעץ הטבעי שב גם במשטח העליון של פינת האוכל ובכיסאות. מהוויטרינה הסמוכה לפינת האוכל ישנה יציאה לאזור האירוח החיצוני, שבו מטבח חוץ מאובזר, פינת לאונג' נמוכה ופינת אוכל הממוקמות תחת הפרגולה. בהמשכה יצרנו אזורי דשא שבהם הנכדים הקטנים נהנים לשחק. שילבנו בהיקף עצים וצמחייה שעולה באופן מדורג לגובה ומאפשרת מחד אינטימיות והפרדה אופטימלית מהרחוב הסמוך ומאידך אופק ירוק, שנראה היטב לא רק כשיושבים בגינה אלא גם מתוך הבית עצמו".


מהציבורי לפרטי
במפלס התחתון (קומת המרתף), מלבד יחידות האירוח לילדים הבוגרים וסוויטת השינה לבן הצעיר, גם חדר כושר ביתי שתוכנן לאבי המשפחה. "חדר הכושר תוכנן כחלל מזמין ומעוצב בקפידה בסגנון הרווח בבית כולו. הוא נוח ומזמין לשימוש בתדירות גבוהה ושולבו בו מגוון רחב של מכשירים, מערכת סאונד איכותית והרבה שטחי אחסון פרקטיים ונוחים". במפלס העליון באזור הפרטי תוכננו חדר השירות והכביסה ויחידת אירוח קטנה, כשאת עיקר המסה תופסת יחידת ההורים, אליה נכנסים דרך דלת עץ רחבה: "הפונקציה הראשונה שנגלית עם פתיחת הדלת הזו הוא אזור שינה מואר ומרווח, תחת גג משופע אשר שיא גובהו הוא כחמישה וחצי מטרים. את קיר גב המיטה בחרנו לחפות בטפט טקסטורלי בגוון נס קפה אפרפר, שמעגן את הפונקציות. בסמוך תוכננה יציאה לחצר אינטימית קטנה לשימוש בלעדי של בני הזוג".
בציר המקשר בין אזור השינה לחדר הרחצה יצרו האדריכלים מבואת ארונות, כשבצידה השמאלי ארון קיר גדול עבור הבעל ומימין, חדר ארונות שצורתו חי"ת עבור אם המשפחה.
חדר הרחצה, מספרת פרנקל, תוכנן כמרחב כיפי ומפנק במיוחד. "רצפת חדר הרחצה מצוירת ומעט יותר אתנית, יש ארון אמבט ארוך ורחב עם משטח שיש קררה טבעי ומקלחון, שעל פי דרישה יכול לשמש גם כסאונה ומהווה פיצ'ר ייחודי שלרוב לא נתקלים בו בבתים פרטיים: ספסל בצורת חי"ת שהופך את חוויית הרחצה לעוצמתית ומרגיעה במיוחד".
לא בכדי הפכו בתי החווה בשנים האחרונות לאחת ממגמות התכנון הבולטות בישראל, הם
יוקרתיים ומפנקים ומאידך מתאפיינים בחום שאינו ראוותני, כזה שמקנה בכלל האזורים אווירה נינוחה וביתית. זו בדיוק התוצאה שאליה הגיעו 'פרנקל אדריכלות ועיצוב' בבית החווה המשפחתי שבשומרון, בית שכולנו היינו שמחים לחיות ולבלות בו.