חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio
בפסק דין דרמטי, קבע בית המשפט העליון בשבוע שעבר תקדים בדיני המשפחה. השופטת יעל וילנר פסקה, כי נכס השייך לאחד מבני הזוג עוד מלפני הנישואים, או שניתן לו במתנה או בירושה, יוכל להתחלק שווה בשווה עם בן או בת הזוג במקרה של גירושים. זאת, אם אפשר להסיק מהתנהגות הזוג כי הייתה ביניהם הסכמה לשתף את הנכס. עוד נקבע, כי השיתוף יכול להתבצע גם בנכס שאיננו בהכרח דירת המגורים.
● כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה
● ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"
בכך הרחיבה השופטת וילנר את הלכת השיתוף הספציפי, המאפשרת לשתף בנכסים שלא נצברו במהלך חיי הנישואים, אלא השתייכו מלכתחילה לאחד מבני הזוג. זאת, בניגוד לחוק יחסי ממון, הקובע כי בחלוקת רכוש של זוגות שנישאו החל מ-1 בינואר 1974, וכעת מתגרשים, לא יחולקו נכסים שבבעלות אחד מהצדדים.
בעקבות פסק הדין, מומחים לדיני משפחה ממליצים לערוך הסכם ממון. "מי שקיבל נכס במתנה לפני הנישואין, או בירושה במהלך הקשר - ורוצה למנוע את חלוקתו עם בן הזוג - חייב לחתום על הסכם ממון, הכולל סעיף מפורש הקובע כי בן הזוג לא יהיה שותף לנכס בכל דרך שהיא". כך אומר עו"ד רונן דליהו, מומחה לדיני משפחה ויו"ר (משותף) של פורום משפחה בלשכת עורכי הדין.
הסכם ממון אפשרי לא רק לפני הנישואים, אלא ניתן לערוך אותו גם במהלכם. כך מציינת עו"ד רות דיין וולפנר, בעלים של משרד לדיני משפחה וירושה. לדבריה, "אם יש נכסים שבעקבות פסק הדין החדש רוצים להגן עליהם - מומלץ לערוך לגביהם הסכם ממון, ולדאוג לאישורו בבית המשפט למשפחה".
להקדיש מחשבה מעמיקה לכל נכס ונכס
עו"ד ד"ר שירי אורון, שותפה במשרד באום אורון, מדגישה, כי הסכם ממון חשוב כדי "להוריד מתחים" - במיוחד בפרק ב' לזוגיות. בניסוח ההסכם, יש לדבריה להקפיד על "גילוי לב מלא, שקיפות וכנות בגילוי כל הפרטים שיש לכל צד, כל נכסיו וזכויותיו. שקיפות היא הבסיס לכל הסכם הוגן".

אורון ממליצה להקדיש מחשבה מעמיקה לגבי כל נכס ונכס לפני שמחליטים האם לייצר לגביו הפרדה או דווקא לשתף אותו בין בני הזוג. עוד היא ממליצה לכלול בהסכם מנגנון ליישוב מחלוקות, כגון בוררות או גישור. "מנגנון כזה יוכל לייעל את ההתמודדות עם משברים וגם יחסוך עלויות ומאבקים מיותרים".
מה מומלץ לכלול בהסכם אם רוצים להבטיח כי נכס מסוים לא יחולק בגירושים? "חשוב לכתוב בהסכם שרק הסכמים בכתב ולא בהתנהגות יכולים ליצור שיתוף, וכי כוונות, התנהגות או כל טענה שאינה מעוגנת בהסכם ממון בכתב, לא יהיה לה תוקף", מסביר עו"ד שמואל מורן, מומחה לדיני משפחה וירושה.
מורן מציע להיות מפורשים ככל הניתן. לדבריו, "חייבים לציין שבני הזוג מודעים לפסיקות החדשות של בתי המשפט, שלפיהן פורשו התנהגויות שונות של בני זוג כהסכמה לשיתוף ספציפי, ולכן בני הזוג מצהירים במפורש בהסכם הממון כי בכל מקרה ובכל תנאי, לא תפורש התנהגות זו או אחרת מצידם, במהלך תקופת החיים המשותפים, כאילו יש בה ליצור שיתוף".
לא להעביר את הכספים לחשבון הבנק המשותף
עוד מומלץ לוודא, כי הסכם הממון מחריג משיתוף את כל ההשבחות שעבר הנכס, כולל כאלה שבוצעו במהלך הנישואים. ההחרגה צריכה לחול גם על עליות הערך, הפירות, טובות ההנאה, ההכנסות, הרווחים או ההשקעות. "חשוב לציין שכל אלה ייחשבו רכוש נפרד ולא יהיה עליהם שיתוף", אומר מורן.
דליהו מבהיר, כי בעקבות התקדים בעליון אין די בהסכם הממון - אלא יש ליישם אותו ביום-יום. לדבריו, "כדי למנוע טענה לשיתוף ספציפי הנובעת מהתנהלות בני הזוג, יש להקפיד שההתנהגות היומיומית לא תאפשר להסיק על כוונה לשתף או לחלוק בנכסי המתנה והירושה - בכל דרך שהיא".
לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מקבל כספים כירושה או כמתנה, או שנוצרות לו הכנסות מנכסים כאלה, דליהו ממליץ שלא להעביר את הסכומים לחשבון הבנק המשותף ולא לשתף בהם את בן הזוג. כך גם לגבי משכנתא. "אם נלקחת משכנתא על אחד הנכסים השייכים רק לאחד מבני הזוג, יש להימנע מתשלום ההחזרים מהחשבון המשותף. גם אם משפצים את הנכס - התשלומים עבור השיפוץ צריכים להתבצע מחשבון נפרד".
אורון מציינת, כי התקדים בעליון מתייחס לזוגות נשואים ולא לידועים בציבור. לדבריה, בעוד שפסק הדין מקל על נשואים להוכיח כי הסכימו בהתנהגות לשתף ביניהם נכס מסוים, הרי שלגבי ידועים בציבור "המגמה היא דווקא צמצום והקשחת הכללים - למרות שמוסד הידועים בציבור הולך ונעשה נפוץ יותר".
"הרעיון הוא לא לאפשר בית עני ובית עשיר"
לצד ההגנה על נכס השייך לאחד מבני הזוג, עולה גם המלצה לוודא כי הסכם הממון מנוסח בצורה מאוזנת. "הסכם שיחזיק מעמד הוא הסכם שלא יהיה בו נישול קיצוני", סבור מורן.

לדבריו, "גם אם אדם רוצה לשמור על רכוש נפרד, ההסכם לא צריך להיות משפיל. צריך להיות איזון שבית המשפט יוכל לחיות איתו. כמו שלא יכובד הסכם המאפשר לפטר עובד ללא פיצויים, כך יגיע יום שבו לא יכובד הסכם שתוצאתו ניצול, פגיעה ו'נפילה' מרמת חיים מסוימת למחסור".
כיצד ניתן להבטיח איזון? "אני חושב שצריך להיות בהסכם ממד של שיתוף הדרגתי, בוודאי בנישואים ארוכים עם ילדים", אומר מורן. "באנגליה ובאירופה כבר מיישמים שיטות שנועדו להבטיח הגינות בסוף הנישואין. הרעיון הוא לא לאפשר בית עני ובית עשיר מאוד. זה יגיע גם לכאן".