גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הטילים מאיראן: חוזי השכירות עומדים להשתנות דרמטית

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים, ועורכי הדין כבר נערכים לנסח חוזי שכירות המותאמים לחוסר הוודאות הביטחוני ● מהו השינוי הדרמטי הצפוי בהגדרה של מלחמה כ"כוח עליון", האם ניתן יהיה להקפיא את תשלום שכר הדירה במתקפת הטילים הבאה, ולכמה זמן אפשר יהיה לחתום על חוזה שכירות לדירה חלופית

דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke
דירה שניזוקה מפגיעת טיל איראני / צילום: ap, Matt Rourke

המכה הקשה שספג העורף הישראלי במלחמה עם איראן נותנת את אותותיה בשוק השכירות. שוכרי דירות רבים איבדו את ביתם עקב נזק שאינו מאפשר להמשיך ולהתגורר בנכס, ולמשכירים רבים אבד באחת מקור הכנסה משמעותי, אשר חלקם אף היו תלויים בו למחיה השוטפת.

כמענה מיידי, המדינה - באמצעות קרן הפיצויים של מס רכוש - מסייעת לשוכרים שנותרו ללא קורת גג בהשגת דיור חלופי או בקבלת סיוע כלכלי כדי שיוכלו לשלם דמי שכירות עבור נכס שמצאו בעצמם. המדינה גם מפצה על נזק שנגרם לתכולת הדירה שניזוקה.

בקרן הפיצויים של מס רכוש התקבלו כ-50 אלף תביעות בגין נזק שנגרם מירי טילים מאיראן, מתוכן קרוב ל-33 אלף כתוצאה מנזק למבנים. כ-18 אלף בני אדם פונו מבתיהם, מתוכם כ-12 אלף לבתי מלון וכ-6,000 לפתרונות שמצאו בכוחות עצמם, כולל במסגרת שכירות זמנית.

בתקופה הקרובה צפויים, על כן, שוכרים רבים לחפש דירות חדשות למגורים, בין שלתקופה ארעית - עד לסיום התיקון של דירתם שנפגעה - ובין שבאופן קבוע. משכירים, מצידם, צפויים להתמודד עם גל גואה של ביקושים לדירות בשכירות, לצד דרישות שטרם נראו מצד שוכרים להבטחת זכויותיהם במקרה של מלחמה. המציאות החדשה הזו צפויה להשפיע דרמטית על ההסכמים המשפטיים שבין שוכרים למשכירים.

"שינוי משמעותי בניסוח"

"צפוי שינוי משמעותי בניסוח חוזי שכירות", מעריכה עו"ד מורן דבש, מומחית לדיני נדל"ן ממשרד דבש בית הלוי. לדבריה, השינוי המרכזי צפוי בסעיפים המכונים כוח עליון (force majeure), ואשר מתייחסים למצב שבו החוזה אינו מחייב עוד את הצדדים בגלל אירוע חיצוני שלא ניתן היה לצפות. "סעיפי כוח עליון יקבלו עכשיו משנה תוקף ויורחבו לכלול מצבים של פינוי, נזקי מלחמה והרס תשתיות", אומרת דבש.

עד היום, מלחמות ואפילו מגפת הקורונה לא הוכרו לרוב על ידי בתי המשפט ככוח עליון המצדיק את שחרור הצדדים מהתחייבויותיהם. לדברי עו"ד אטי אברהמי, בעלת משרד המתמחה בנדל"ן, זה הולך להשתנות. "7 באוקטובר והקורונה לא מנעו ממרבית האוכלוסייה להמשיך לגור בדירות. המלחמה באיראן והנזק שבעקבות הטילים משנים כנראה את הסיפור, כי לראשונה נוצר נזק בלתי הפיך לרבים", היא מסבירה. לדבריה, טרם התקבלה החלטה בנושא, אבל בקרוב אנו עשויים להיות עדים להכרה באירועי המלחמה ככוח עליון - שינוי שלדעתה יהיה רלוונטי במיוחד לדירות בלי ממ"ד.

עו''ד מורן דבש / צילום: נדב בית הלוי

להשעות תשלומי שכירות

עו"ד ורד הלפרין, שותפה במחלקת הנדל"ן במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ, מסכימה כי השינוי בפתח. "כל סעיפי הכוח העליון למיניהם, שלעיתים היו כלליים או שנעדרו לגמרי מהחוזים, צפויים להערכתי לעבור מודיפיקציה". ההערכה שלה מתייחסת הן לחוזי שכירות למגורים והן לחוזי שכירות מסחרית - בשניהם יש בדרך כלל סעיף מפורש המחייב את השוכר להמשיך ולשלם את דמי השכירות, גם אם אינו משתמש בנכס. השינוי הצפוי נובע לדעתה מכך שהביטוחים האמורים לפצות את הבעלים או את השוכר על נזק שאינו מאפשר שימוש בנכס אינם חלים אם הנזק נגרם בפעולות איבה, אלא מפנים לתבוע את מס רכוש.

אז כיצד ייראו הסעיפים החדשים לגבי כוח עליון? הלפרין צופה כי הם יכללו מנגנונים שיאפשרו לשוכרים להשעות את תשלומי השכירות, או יעניקו להם אופציה להאריך את תקופת השכירות עבור התקופה שבה לא ניתן היה להשתמש בנכס. חידושים נוספים עשויים לכלול אפשרות לסיום מוקדם של החוזה ללא קנס, או מתן פיצוי עבור השקעות משמעותיות שביצע השוכר במבנה לפני שניזוק.

דבש צופה, כי הסעיפים החדשים בנושא כוח עליון יקבעו, כי אם הנכס המושכר אינו ראוי למגורים - החוזה לרוב יתבטל לאלתר. התוצאה: שוכרים עשויים להיות פטורים מתשלום דמי שכירות בזמן שיהיו מפונים. "אופציה נוספת היא זכות לעיכוב בתשלום שכר הדירה והקפאת החוזה עד שהנכס ישוקם", היא אומרת, כך שהשוכר יוכל לבקש להאריך את תקופת השכירות.

סעיף כוח עליון עשוי, מנגד, לשחרר את בעל הדירה מאחריותו לתיקון הנזקים - בניגוד למצב הקיים, שמחייב את הבעלים לתקן אותם. דבש סבורה, כי "אם מדובר בנזק מלחמתי, אולי אפשר יהיה להסתמך על חריג לגבי כוח עליון כדי להסיר אחריות ישירה". במצב כזה, היא מוסיפה, הממשלה עשויה להקים קרנות ייעודיות למימון התיקונים. קרנות כאלה עשויות גם לשלם פיצוי למשכירים בגין אובדן ההכנסה משכירות.

כשהשוכר נאלץ לפנות

שינוי נוסף בחוזי השכירות עשוי להתבטא בהסדרים לגבי מצב שבו השוכר נאלץ לפנות את הדירה. עו"ד שי שמש, שותף במשרד כהן שמש המתמחה בליטיגציה מסחרית, ממליץ להגדיר בחוזי השכירות של אחרי המלחמה האם הפינוי הוא זמני או קבוע, האם הוא נובע מהכרזה על המבנה כמסוכן או מהנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף, והאם הזכויות בתקופת הפינוי יוסדרו בנספח ייעודי לחוזה השכירות.

נוסף על כך, שוכרים רבים שנאלצו לפנות את הדירה נאלצים כעת להתמודד עם הצורך לחתום על חוזה שכירות בדירה אירעית - וזאת מבלי לדעת כמה זמן הם צפויים להתגורר בה. שמש סבור, כי שוכרים עשויים לדרוש שהחוזה הזמני יבטיח שכירות לשלושה חודשים, עם זכות להאריך את התקופה בשלושה חודשים נוספים או יותר, על ידי מתן הודעה למשכיר עשרה ימים קודם לכן, ומבלי שהמשכיר יוכל להתנגד להארכה.

דבש מסכימה, כי מנגנון ההארכה במקרים של דירה זמנית צריך להיות גמיש, ובמידת הצורך על הכנסת להסדיר זאת בחקיקה. אברהמי סבורה, כי משך הזמן שבו ניתן יהיה לחתום על שכירות קצרת-טווח, והאפשרות להאריכה, יהיו תלויים בשאלה כמה זמן ייאלץ השוכר לגור מחוץ למבנה שנפגע, ועד כמה אותו מבנה ניתן לשיקום.

במוקדם או במאוחר, השינויים בחוזי השכירות עשויים לחייב גם מעורבות מצד ח"כים ורגולטורים. "המציאות מחייבת עדכון של חוקים הקשורים לחוזים כמו חוק השכירות והשאילה וחוק החוזים", אומרת דבש. זאת, כדי לתת מענה מקיף למצב החוזר ונשנה של חוסר ודאות ביטחוני.

הלפרין סבורה כי המפקח על הביטוח, עמית גל, יידרש אף הוא להתערב. לדבריה, תידרש בדיקה של פוליסות הביטוח הקיימות, "כדי להבטיח תיאום עם המדיניות של מס רכוש ולאפשר הרחבה של הכיסוי הביטוחי".

אפקט ההדף של המלחמה אינו פוסח אפוא על חוזי השכירות, ואלה עומדים למלא תפקיד מרכזי בטלטלה הפוקדת את ענף הנדל"ן כולו ביום שאחרי.

עוד כתבות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

חמשת הלוחמים שנפלו בקרב בצפון הרצועה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 5 לוחמים נהרגו בפעילות בבית חאנון

ארבעה הרוגים מגדוד נצח יהודה של חטיבת כפיר: סמ"ר מאיר שמעון עמר ז"ל, סמל משה נסים פרש ז"ל וסמ"ר נועם אהרון מסגדיאן, בני 20 מירושלים, וסמ"ר משה שמואל נול, בן 21 מבית שמש • ההרוג החמישי: רס"ל (במיל') בנימין אסולין, בן 28 מחיפה, מהחטיבה הצפונית של אוגדת עזה • זירת מטענים הופעלה על הכוח, מחבלים ירו על המחלצים • 14 פצועים באירוע, 2 מהם במצב קשה • 50 חטופים - 641 ימים בשביעדכונים שוטפים

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

מנהל ההשקעות שממליץ על שוק מניות מפתיע "עם דמיון לישראל"

גיא אלמוג, מנהל ייעוץ ההשקעות בבנק ירושלים, שהזהיר אשתקד מפני תחושה של אופוריה בשוק המניות המקומי, מעריך כי למרות העליות החדות שהתרחשו מאז השוק לא יקר מדי ● הוא ממליץ על מניות פיננסים, נדל"ן ואנרגיה בת"א, ומעריך שגם לוול סטריט יש עוד לאן לעלות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג עולה בכ-0.7%

ניקיי עולה ב-0.4% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● טראמפ הודיע על הטלת מכסים במדינות נוספות שייכנסו לתוקפם ב-1 לאוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הפסקת אש, המו"מ עם איראן והרחבת הסכמי אברהם: נתניהו וטראמפ נפגשו בבית הלבן

טראמפ אמר בארוחת הערב עם נתניהו: "אני נשיא שעוצר מלחמות" • נתניהו: "אני חושב שנגיע לשלום עם כול שכנינו במזה"ת עם מנהיגותו של טראמפ" • ראש הממשלה הגיש לטראמפ מכתב המלצה לקבלת פרס נובל לשלום • על המו"מ עם איראן אמר הנשיא: "הם רוצים לדבר, נעשה הכול כדי שתישאר ללא גרעין" • טראמפ: "לא חושב שיש עיכוב בשיחות המשא ומתן להפסקת אש בין ישראל לחמאס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

טראמפ ונתניהו, הלילה / צילום: Reuters

הנשיא הבטיח להיות "תקיף" בשאלת עזה. נתניהו מרכך אותו במכתב המלצה להעניק לו פרס נובל לשלום

סעודת ערב ב'חדר הכחול' בבית הלבן מתחילה בסימן חיבה הדדית ומה שהתקשורת האמריקאית קוראת "ריקוד ניצחון" ● הנשיא אומר ש"משהו טוב ייצא מזה", ומביע אמון בפרגמטיות ובשאיפת השלום של איראן ● נתניהו מכריז "לא איכפת לי" אם מישהו רוצה מדינה פלסטינית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת