רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock
שי בייליס, מנכ"ל חברת "פורמולה וונצ'רס בע"מ", והחברה, נחשדו על ידי רשות המסים ברישום כוזב של הוצאות שכר. על פי החשד, בשנים 2022-2017, החברה רשמה כי שילמה שכר עבודה לאשתו לשעבר, מינה בייליס, בסך כולל של כ-950 אלף שקל, בעוד שזו לא עבדה בחברה. בגין עבירות אלה הושת על החברה כופר בסך של 275 אלף שקל.
● שאלות ותשובות | רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"
● רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?
ההחלטה בעניינו של בייליס מתפרסמת במסגרת קובץ החלטות ועדות הכופר לשנת 2024 של רשות המסים. הקובץ כולל 84 החלטות, מתוכן 37 החלטות בתיקי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין ו-47 החלטות בתיקי מכס ומע"מ. סך הכופר שהוטל עומד על כ-8.5 מיליון שקל.
לפי חוקי המס, אחת הדרכים לסיים תיקי חקירה בחשד לעבירות מס, הוא הליך הכופר כחלופה להליך הפלילי. לצורך כך קיימות ברשות ועדות כופר הדנות בנושאי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין וועדות כופר הדנות בנושאי מע"מ, מכס ומס קניה. נציין כי סכום הכופר המוטל הוא בנוסף לדרישת תשלום המס, המשולם במסגרת ההליך אזרחי.
הכופר הגבוה ביותר, בסך של 395 אלף שקל, הוטל על מאור אליהו כורם וחברת גיא מאור בע"מ שנחשדו בהצהרה כוזבת למכס בגין ייבוא כלי רכב בשנת 2024, וזאת על מנת להתחמק מתשלום מס בסך 878,922 שקל.
במקרה אחר, הוטל על ד"ר אורי רובינשטיין, מנכ"ל חברת אורי רובינשטיין מחלות זיהומיות, כופר בסך 275 אלף שקלים לאחר שנחשד בקיזוז כוזב של רווחי הון בשנים 2015-2013, בסך של כ-920 אלף שקל. על פי החשד הקיזוז בוצע בסיוע מייצגו, רו"ח משה דן ליבלר, אשר עליו הוטל כופר בסך 184 אלף שקלים.
הסתירו את עסקת המקרקעין וישלמו כופר של 245 אלף שקל
בין החלטות הנדל"ן בקובץ מתואר גם עניינם של נאור וחיה מסס, שכירים מאזור הצפון, שמכרו מקרקעין בשנת 2019 ודיווחו על המכירה למיסוי מקרקעין רק בשנת 2021. מההחלטת הכופר עולה, כי על מנת להסתיר את המכירה נחתמו בין המוכרים לרוכשים, בסיוע עורך הדין מתן משה זיני, חוזה הלוואה וחוזה שכירות כוזבים. פעולה זו יצרה למוכרים חסכון במס של כ-300 אלף שקל. עוד עולה מההחלטה, כי המסייעים להם, הקונים עופר ואביגיל שמו מאזור הצפון, לא חסכו בכך מס ולא נבע להם רווח כלכלי. בגין עבירות אלה הושת על נאור וחיה מסס, ועורך הדין מתן משה זיני, כופר בסך של 245 אלף שקל.
במקרה אחר, אבו ליל מעתז וחברת איימקס לייזום והשקעות בע"מ מאזור הצפון, העוסקים בנדל"ן, נחשדו בהעלמת עסקאות בין השנים 2021-2017 בסכום מס של כ-1.5 מיליון שקל. על החברה הושת כופר בסך של 262 אלף שקל.
במקרה נוסף בזירת הנדל"ן, נחשד מתווך הנדל"ן ישראל טייברג מאזור המרכב בהשמטת הכנסות בסך כ-816 אלף שקלים במשך כארבע שנים, והוטל עליו כופר בסך 180 אלף שקלים.
דוד עזריאלי, מתווך מירושלים, שנחשד בהשמטת הכנסות בסך 480 אלף שקלים במשך 4 שנים, ושילם כופר 100 אלף שקלים.
סוזן קופלמן, פנסיונרית מתל אביב, נחשדה בהשמטת הכנסות משכר דירה במשך כשנה בסך של כ-200 אלף שקלים, והושת עליה כופר בסך 30 אלף שקלים.
שי בייליס מסר בתגובה: "מינה (אשתי לשעבר) עשתה עבודה מסוימת עבור החברה, אך לדעת שלטונות המס זה לא תאם את היקף התשלומים ששולמו לה. הסכמתי לשלם כופר כדי לקצר את הדיון".