גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות ההרס מטילים: האם השימוש בזכוכית יפחת בחיפוי הבניינים

מגדלי המשרדים מזכוכית השכיחים במחוזותינו הפכו לאחד מסמלי ההרס במוקדי הפגיעות מהטילים האיראנים ● הביקוש לחיפוי נובע מכמה סיבות, בהן חיסכון באנרגיה ונוף ● למרות הנזקים, מומחים וגורמים בענף מעריכים: "יהיו שיחפשו אלטרנטיבות, אבל אין לזה תחליף" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מגדלי התאומים ברמת גן. שברי הזכוכיות נראו ברדיוס נרחב / צילום: ap, Oded Balilty
מגדלי התאומים ברמת גן. שברי הזכוכיות נראו ברדיוס נרחב / צילום: ap, Oded Balilty

אתרי ההרס בעקבות פגיעת הטילים מאיראן לא כללו רק מבני מגורים, אלא גם מגדלי משרדים גדולים, מהידועים והמוכרים בישראל - שהציגו ממדי נזק אדירים. מרכיב משמעותי ש"תרם" להרס הנרחב הוא חזיתות הזכוכית הנפוצות כל כך היום במגדלים הגבוהים.

האם אותם מראות יביאו לשינוי מגמה או לשימוש פחוּת בזכוכית במגדלים כאלו? מרבית המומחים טוענים כי האפקט לא צפוי להיות משמעותי, בעיקר משום שהזכוכית היא מרכיב שלשוק יהיה קשה לוותר עליו - אך מסייגים: מוקדם לקבוע באופן נחרץ.

שברי הזכוכית סביב מגדלי המשרדים שנפגעו במתקפות מאיראן נראו באזורים נרחבים וברדיוס גדול למדי. ייתכן שהם אף העצימו את מראות ההרס, ואפשר להניח כי בניין עשוי קירות אטומים היה מציג ממדי הרס פחותים - אלא שמבנים כאלו כמעט לא קיימים היום בתחום המשרדים. בנייני מגורים עם קירות אטומים שכיחים יותר, אך ברבים מהם ישנן חזיתות של מרפסות עשויות זכוכית, שגם הן הביאו למראות הרס משמעותיים.

"במגדלי המשרדים יש מעטפת, יש קירות מסך גדולים, כך שהשימוש בזכוכית בהם גדול בין פי שניים לפי חמישה לעומת השימוש בזכוכית בבנייני מגורים", אומר צור דבוש, יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה בחברת קליל תעשיות. "עד היום השימוש בזכוכית במשרדים רק הלך והתגבר, ואף אחד לא חשב על אפשרות אחרת. לדעתי, זה בעיקר כי עד היום לא היו מוכרות פגיעות כאלו בבנייני משרדים".

לדברי דבוש, יכול להתרחש שינוי מסוים בתחום בעקבות מאורעות המלחמה עם איראן, אך "מוקדם לדעת איך זה ישפיע", הוא אומר. "יש סיכוי שהשוק ילך לפתרונות אחרים, כי אחרי כל טראומה יש אפקט מסוים ומגיע שינוי. אבל מה העומק שלו ואיך זה יקרה - עוד מוקדם לקבוע. נראה שיהיו יזמים שלא יפנו אוטומטית לאפשרות של חזית מלאה עשויה זכוכית, ויחשבו על אלטרנטיבות. אולי הם יעדיפו קיר רגיל בחלק מהמקומות".

נועם מוסקל, אדריכל עמית במשרד אורבך הלוי, טוען כי הסיכוי לשינוי משמעותי - קטן: "לא חושב שיהיה שינוי גדול בכיוון הזה, למרות המראות הקשים שכולנו ראינו וחווינו. אין כיום כמעט דרכים לבנות בצורה אחרת, זו הפרקטיקה הנהוגה בתחום. אני גם לא נתקל בשיח בנושא. בייחוד בענף המשרדים, אין ממש תחליף לזכוכית - לפחות 70% מהחזיתות במגדלי המשרדים של היום עשויים זכוכית, ויש כאלו שמגיעים גם ל־100%".

"אין מוצר שיכול לעמוד בפני פגיעה ישירה"

האם ישנן אלטרנטיבות או אפשרויות להפוך את המשרדים ל"פגיעים" פחות? אחד הגורמים שאיתם דיברנו, מתוך עולם הבנייה והתכנון, מסביר שישנן בהחלט אפשרויות בנמצא: "המבחן של התעשייה הוא לייצר התאמות. כך למשל, אפשר לשפר את המיגון של הבניין - להפוך את השלד לעמיד יותר, לעבות את המרחבים המוגנים, וכך הנזק יכול להיות פחות יותר. ישנן כיום גם זכוכיות חיצוניות עם כמה שכבות, וכך הן מתנפצות לרסיסים גדולים יותר והנזק בפועל קטן יותר".

"אין מוצר שיכול לעמוד בפני הדף של פגיעה ישירה", מוסיף מאיר פרץ, מנכ"ל מפעל פניציה. "ראינו שגם ממ"דים לא הצליחו להגן בחלק מהמקרים הללו. אפשר להשתמש באותן זכוכית כפולות, זכוכית ביטחון כמו שהן נקראות בעגה המקצועית. אפשר לומר שהיום רוב בנייני המשרדים הגדולים משתמשים בזכוכית כאלו".

"האם נשוב לבנייה הישנה יותר, ללא קירות המסך והשימוש הנרחב בזכוכית? אני בספק", אומר הגורם שאיתו שוחחנו. "הענף כן ילך למקומות של שיפור המיגון שהזכרתי קודם לכן, ואני כבר שומע יזמים שמדברים על כך, אבל הזכוכית תמשיך להיות נוכחת מאוד, בעיקר בסקטור המשרדים".

"תכנון מגדל אורך כמה שנים", מוסיף דבוש, "אז גם אם יהיה אפקט למלחמה עם איראן - נראה אותו רק בעוד שנתיים או שלוש, לכל המוקדם. בזמן הקרוב לא בטוח שנראה שינוי כלשהו. צריך להבין שגם שינוי בתכנון קיים של מגדל הוא אופרציה, תהליך שלוקח זמן רב. זה יכול להביא לעיכוב במימוש הפרויקט, אז לא בטוח שמישהו ימהר ללכת לכיוון הזה".

התחליפים יגרמו לאפקט חממה וחסימת נוף

מהיכן בעצם מגיע הביקוש לחיפויי זכוכית במגדלי המשרדים? יש לכך, מתברר, כמה סיבות מרכזיות: האחת - חיסכון באנרגיה; השנייה - הפרודוקטיביות, שהרי אדם שחשוף לאור יום מתפקד טוב יותר, כך על פי מחקרים רבים; השלישית - הנוף; ויש עוד סיבות רבות. "גם השיקום מהיר וקל יותר כאשר מדובר בזכוכית שניזוקה", מציין אותו גורם שאיתו שוחחנו. כל אלו יחד מאותתים כי הביקוש לזכוכית ככל הנראה ימשיך להיות גבוה גם בעתיד בענף הבנייה.

"זכוכיות לבנייני משרדים הן זכוכיות מיוחדות, מצופות חומר מיוחד, ומכאן הצבע המפורסם שלהן, שמסננות את קרני השמש ומאפשרות שמירה על האנרגיה", מסביר פרץ. "זו זכוכית שאומנם העלות שלה גבוהה יותר, אבל החיסכון באנרגיה לאין שיעור גדול יותר מעלות הזכוכית. זה פתרון מעולה שאין לו באמת תחליף: זכוכית רגילה תפעל כמו חממה, תחליף של קיר רגיל ימנע את המבט אל הנוף, שזה מה שמחפשים אותם משרדים".

"בעבר היו בונים בניינים ישנים עם הרבה פחות זכוכית, בעיקר מסיבות טכניות - אי־אפשר היה לשנע פלטות זכוכית גדולות", מוסיף אדריכל מוסקל. "גם היום אפשר לראות את זה פה ושם - למשל מגדל הקריה, שאומנם כלפי הרחוב יש בו קירות מסך, אבל בצידו השני יש חלונות קטנים וחזית אטומה.

"זה אפשרי, אבל אני לא חושב שזה משהו שיכול לקרות היום, לא יחזרו לבנייה הישנה: כולם רוצים שיראו אצלם את הים מכל מקום, רוצים את הנוף הפתוח מכל כיוון. אני לא רואה יזם שיעשה מגדל אטום כיום, יש תחרות אדירה בין מגדלים מבחינת היוקרה וזאת אחת הדרכים להשיג אותה".

הביקוש לזכוכית התגבר אחרי המערכה עם איראן

פרץ מציין כי הביקוש לזכוכית עלה, בעיקר כאשר החל השיקום של יישובי הדרום והצפון הפגועים, והתגבר עוד יותר עם פרוץ המלחמה עם איראן: "את הביקושים אפשר לחלק לשניים", הוא אומר. "לטווח הקצר, המיידי, נדרשת זכוכית בעיקר לתיקונים של הבניינים שנפגעו ברדיוס הקרוב. בטווח הארוך - לבניינים שנפגעו קשה יותר, שם צריכים להיכנס בעלי מקצוע מכל הסוגים ולשקם את המבנה. הזכוכית במקרים האלה היא השלב האחרון של השיקום והשיפוץ".

לדברי פרץ, מאז נסגר מפעל פניציה לייצור זכוכית, לפני חמש שנים, עלה מחיר הזכוכית בכ־50%. נציין כי גם מדד תשומות הבנייה מושפע מהביקוש הגובר לזכוכית, בעיקר מדד התשומות בבנייה למשרדים ולמסחר, שם מהווה הזכוכית 6.6% ממרכיבי המדד. מ־2016, כך על פי נתוני הלמ"ס, עלה מחיר קירות המסך המשמשים לבנייני משרדים ב־49%.

עוד כתבות

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים

בעשורים האחרונים חלו שינויים דרמטיים במפת השחקנים בשוקי המניות ● איך אלה משפיעים על אופי המסחר ואף על הראלי הנוכחי בשווקים? ● האם השינויים בלתי נמנעים, מי ייהנה מהם ומי עלול להיפגע, ואילו עוד מהפכות מחכות באופק של שוקי ההון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בשיא חדש; מניות הביטוח זינקו, השקל קופץ

מדד ת"א 35 עלה ב-1.6% ● ב-IBI מעריכים כי לאור השפעות מנוגדות על האינפלציה, בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה ● טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא ● אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש

לפי גורמים במשרד התחבורה, יונייטד איירליינס צפויה לחדש את טיסותיה לישראל מוקדם מהמתוכנן, כבר ב-22 ביולי ● ביונייטד טרם פרסמו הודעה רשמית בנושא, והטיסות עדיין אינן זמינות להזמנה באתר החברה

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מעל מיליארד שקל בהיטלי גז חלוטים הגיעו לקרן העושר

היקף הכסף שנכנס לקרן העושר ממאגר הגז תמר כבר חצה את תחזית המינימום של רשות המסים, אך עדיין מתחת לתחזית המקסימום, שעומדת על 1.3 מיליארד שקל ● הכנסות קרן העושר צפויה להגיע לשיא של 8.5 מיליארד שקל ב-2031 ממסים הנגבים ממאגרי הגז, ולכמעט 200 מיליארד שקל לאורך חייה

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

דיווח: ראש המל"ל צחי הנגבי נפגש עם אחמד א-שרע באבו דאבי

באורך של כ-12 ק"מ: "הקו האדום" של ישראל במפות המו"מ ● הלילה התקיימה פגישתם השנייה של טראמפ ונתניהו ● נתניהו: "יש הזדמנויות לשלום, אנחנו עובדים על זה יחד" ● מזכ"ל חיזבאללה: "אנחנו משתקמים, ועכשיו אנחנו ערוכים. אם ישראל תתקוף - נעמוד ונצפה בה? לא, נילחם בה" ● 50 חטופים - 642 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty

המפונים צריכים דיור והמחירים מזנקים: "בעלי דירות מעלים את השכירות תוך כדי מו"מ"

פגיעות הטילים האיראניים הותירו 13 אלף תושבים ללא בית, והם נאלצים לחפש דירה חדשה בערים שברובן אין היצע רב גם בימי שגרה ● מבעלי דירות שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים, ועד לניסיון המצער עם מפונים מתחילת המלחמה שעשוי דווקא לסייע - איך המציאות הנוכחית תשפיע על השוק? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר ישראלי פורץ דרך: שיפור התקשורת בין איברים עשוי להאט את ההזדקנות

חוקרים מאוניברסיטת חיפה גילו שככל שאנחנו מתבגרים התקשורת והסנכרון בין האיברים השונים פוחתים ● מדובר במנגנון שלא היה מוכר עד כה לזיהוי תהליכי הזדקנות, והוא פותח אפשרויות חדשות לאבחון הגיל הביולוגי ולהתערבות מוקדמת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט

המדד של באפט מחלק את שווי השוק של כל המניות שנסחרות בארה"ב בתוצר הגולמי של המדינה, וזה נמצא כעת בשיא ומאותת: המניות יקרות מדי • סימן נוסף לזהירות של באפט: ברקשייר האת'וויי אוגרת מזומנים בדפוס שנראה דומה לתקופת המשבר ב-2008

קמפיין הרגשות של מקדונלד'ס / צילום: צילום מסך

מה אפשר ללמוד עליכם רק מתנועות העיניים

מקדונלד'ס, לקסוס, יונדאי, דייסון וגם אמזון - כל אלה ואחרים עושים שימוש בנוירומרקטינג, ענף המשלב עקרונות של מדעי המוח והשיווק במטרה לייצר אסטרטגיות פרסום אפקטיביות יותר ● הבינה המלאכותית מאיצה את התחום, אך בישראל הוא עדיין בחיתוליו

הסדאן SU7 בתערוכת ברכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

אחד הרכבים האטרקטיביים שיש היום בשוק בדרך לישראל. זו החברה החדשה שתייבא אותו

יבואנית מוצרי האלקטרוניקה המילטון וחברת המזרח יבואנית לנדרובר, הקימו חברה משותפת שעשויה להתמקד בכלי הרכב החשמליים של שיאומי, כך נודע לגלובס ● מתי יגיעו לישראל? המילטון: "הצפי הוא לשנת 2027 בכפוף לתקינה אירופאית ולמלאי"

שון מגווייר, שותף בסקויה קפיטל (Sequoia Capital) / צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות

"שקרן אסלאמיסטי": משקיע־העל מסתבך בשל פוסט נגד המועמד לראשות עיריית ניו יורק

כ-600 יזמים חתמו על מכתב פומבי הקורא לקרן ההון סיכון סקויה לגנות את שון מגווייר, שותף בכיר בקרן ותומך ישראל ידוע, לאחר שבפוסט בחשבון הX שלו, תקף את המועמד המוסלמי לראשות עיריית ניו יורק זוהראן ממדאני ● מגווייר, שגם נשוי לישראלית לשעבר, מסרב להתנצל

נתב''ג. החברות הזרות חוזרות / צילום: ap, Matias Delacroix

120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים

לופטהנזה, יונייטד, וויזאייר ואג'יאן מאיצות את חזרתן לישראל עם עשרות טיסות שבועיות שחלקן צפויות להתווסף כבר ביולי ● אילו יעדים ייפתחו, ומה מחירי הכרטיסים הצפויים? ● גלובס עושה סדר 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם

ההכרזה של אנבידיה על הקמפוס החדש בצפון מסמנת שלב חדש בפעילות של ענקית השבבים בישראל - וצפויה להזניק את הביקוש למהנדסים מקומיים ● איפה עדיף ללמוד, איזה תואר כדאי לעשות, ואילו כישורים מחפשים בחברה שמגייסת מאות עובדים בשנה

מימין: דידי ידידיה, בעלים ומנכ''ל ואבי טוריסקי, יו''ר חברת רותם שני / צילום: אריק סולטן

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני

חוקרי רשות ניירות ערך ורשות המסים ערכו אתמול חיפושים במשרדי רותם שני, ומנהליה זומנו לחקירה בחשד להפרה של הוראות הדיווח ● בחודש האחרון נהנתה החברה מהראלי בשווקים ומהעניין הגובר בחברות בנייה וייזום, בחסות המערכה הצבאית מול איראן, שהביאו לקפיצה של כ-20%

בתים שנהרסו בחולון ותושביו פונו בעקבות טיל ששוגר מאיראן / צילום: מד''א

דד-ליין למפונים במלונות: נדרשים למצוא דיור חלופי או לחזור לדירתם עד תחילת אוגוסט

רשות המסים מפרסמת מתווה מעבר מהמלונות לדיור חלופי או חזרה הביתה עד תחילת אוגוסט ● לצורך הכרה במקרים חריגים שבהם יש צורך ממשי בהמשך שהייה מעבר לתאריך שנקבע, הוקמו ועדות ייעודיות לבחינת בקשות להארכת השהות במלונות ● רשות המסים: "השהייה בבתי המלון נועדה לספק מענה מיידי ובטוח בעת מצב החירום"

"300 מיליון פרנק יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בשווייץ לא מרוצים מהרחפנים של אלביט, פרטי ההסכם שמתגבש בין ישראל וסוריה, ובאיראן מתקשים להתאושש מהתקיפות הישראליות ● כותרות העיתונים בעולם

ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

באילו ערים מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו בחדות, ואיפה דווקא לא

לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, מאי האחרון היה אחד מחודשי מאי הדלים ביותר במכירות הנדל"ן ב-25 השנים האחרונות ● בנוסף נרשמה ירידה חדה במבצעי המימון בשל מגבלות בנק ישראל ברוב אזורי הארץ, אך רמת גן בלטה בהיקף המבצעים

המשקיעים שמזיזים את שוק המניות בת''א / צילום: Shutterstock

גבר בן 36 ממרכז הארץ: הפרופיל של משקיעי הריטייל שנוהרים לבורסה נחשף

הראלי האחרון בבורסה של ת"א חידד את משקלם הגדל של משקיעי הריטייל המקומיים במסחר ● רשות ני"ע: "אנשים שכחו מה זה משבר וזוכרים רק שבאירועים האחרונים השוק התאושש מהר" ● הגיל הממוצע של המשקיעים הפרטיים, ברובם הגדול גברים, נמצא במגמת ירידה

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?