בודקים את המיתוס. הפער בין גודלן האמיתי של מדינות לאופן בו הן מופיעות במפה / צילום: truesizeofcountries.com
דמיינו את עצמכם בשיעור גאוגרפיה בחטיבת הביניים, מביטים אל מפת העולם התלויה מאחורי המורה. רוסיה עצומה ותופסת כרבע מהעולם, וגרינלד שליד הקוטב הצפוני נראית בגודל של אפריקה. אך במציאות - אפריקה גדולה ממנה פי 14(!), ורוסיה וקנדה אומנם גדולות, אך ממש לא כפי שנראה.
● המשרוקית | איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים
● המשרוקית | האם חוק הגיוס של לפיד מ-2014 נפסל בביהמ"ש העליון?
האם הטעויות האלה נובעות מגזענות וקולוניאליזם שהדגישו את אירופה על חשבון השאר? לא בהכרח, כי לסיבה האמיתית קוראים "היטל מרקטור", ובגללו המפות שאנו פוגשים בבתי ספר ובאפליקציות ניווט מטעות אותנו ככל שנתרחק מקו המשווה. מדוע ואיך זה קרה?
עולמנו הוא כדור עגלגל, וכבר היוונים הקדמונים הצליחו לחשב את ההיקף והקוטר שלו. ומאז ועד היום, בני אדם הכינו מפות כתיאור גרפי ותמציתי של עולמנו. הבעיה היא שבלתי אפשרי "להטיל" כדור תלת-ממדי למפה דו-ממדית מבלי לעוות פרופורציות בין חלק מהנקודות. להמחשת הנקודה - ציירו קווים על תפוז, קלפו את הקליפה והשטיחו אותה על שולחן: הקווים לא זהים לחלוטין למה שהיו.
עד ימי הביניים מפות לא נדרשו להיות כה מדויקות, שכן מרבית הסחר והשיט היו לאורך החופים של גופי מים נוחים כמו הים התיכון. אך לאחר גילוי אמריקה והתחלת סחר חוצה אוקיינוסים רחב היקף, נוצר צורך אקוטי בניווט ימי אפקטיבי. כאן נכנס לתמונה גררדוס מרקטור, גאוגרף פלמי בן המאה ה-16.
מרקטור המציא היטל חדשני: העולם תואר כגליל בו כל קווי האורך והרוחב מאונכים זה לזה, ואז "חתך" את הגליל לאורכו. כך נוצרה מפה ששומרת על הזוויות המקוריות בין קווים ישרים, והיא הייתה מוצלחת בקרב ימאים, שכן איפשרה למדוד אזימוט (זווית במצפן) בין שתי נקודות ולשוט לאורכן במסלול קבוע (על אף שלא הקצר ביותר, כיוון שהעולם אינו גליל).
הבעיה העיקרית בהיטל מרקטור היא שכדי לדחוף באלימות שכזו כדור לתוך גליל, נוצר עיוות שהולך וגדל ככל שמתרחקים מקו המשווה, עד כדי גרוטסקיות. כך גרינלנד נראית בערך בגודל של אפריקה, בעוד שבמציאות היא רק בגודל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. רוסיה גדולה רק פי 2 מארה"ב, לא פי 6 כמו שהיא נראית במפת מרקטור. ואלסקה קטנה מברזיל פי 5, על אף שנראות בגודל דומה. אנטרקטיקה סובלת מהעיוות הכי גדול, כי היא ממש בקוטב.
רבים טוענים כי אין זו מקריות שבמפות הכי נפוצות, אירופה ואמריקה גדולות משמעותית מגודלן האמיתי, ושזה חלק מהאימפריאליזם הקולוניאליסטי. אך אין פה קונספירציה, אלא גיאומטריה. הבחירה לשים את בריטניה בדיוק באמצע ולמעלה של המפה אכן שרירותית (ובבתי הספר בסין למשל תלויות מפות בהן סין מרכז העולם), אך מאז מרקטור המציאו עוד אינספור היטלים, ובכולם טרייד-אוף בין נוחות לבין דיוק. מרקטור, כהיטל נוח ואמין, היה הראשון שהגיע לפופולריות גלובלית, וזו הסיבה שעד היום שירותי מפות רבים משתמשים בו.
אז איך צריך ללמד ילדים את מפת העולם? רצוי עם גלובוס, ששומר על הפרופורציות ולא מעוות דבר. רק לא עם מרקטור, בבקשה.