גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock
משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מרחפת מעל ימי הקניות של אמזון פריים, שנחשבים ל"בלאק פריידיי" של הקיץ - אבל התחזיות אופטימיות. לפי יאהו פייננס, המכירות באירוע צפויות להסתכם בכ-23.8 מיליארד דולר בארה"ב, לעומת כ-14.2 מיליארד דולר ב-2024. הקפיצה נובעת מכך שלראשונה מדובר באירוע בן ארבעה ימים (8-11 ביולי), לאחר שנים שבהן נמשך יומיים.

הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות
120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים

נתון מעניין נוסף, שמציגה אדובי אנליטיקס, נוגע להיקף הרכישות שיתבצעו באמצעות סמאטרפונים. הצפי הוא שקניות במובייל יגיעו לשיא כל הזמנים ויהיו אחראיות ל-52.5% ממכירות ענקית האונליין שבבעלות ג'ף בזוס. בסך-הכול, אדובי צופה כי ההנחות שמעניקים קמעונאים בארה"ב יסתכמו ב-10% עד 24%, כאשר קטגוריית הביגוד תציג את המבצעים הגדולים ביותר.

במה לניצול הזדמנויות

בין הסיבות להארכת הפריים דיי לארבעה ימים נמצאים הביקוש הגבוה מצד צרכנים בכל העולם, לצד האצת התחרות, אם כי ברור שלחשש מהמהלכים של טראמפ ומהאינפלציה בארה"ב יש השפעה לא מבוטלת. לפי בלומברג, כ-60% מהמוכרים באתר אמזון מושפעים ממדיניות המכסים, מה שמקרין על עומק המבצעים שהם מציעים.

מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ האסטרטגי-שיווקי Success Code, מציע לראות בפריים דיי לא רק זמן של מבצעים, אלא תופעה כלכלית של ממש. "מדובר באירוע קניות פרטי שיצרה אמזון עבור מנויי Prime מועדון הלקוחות שלה, שכולל כ-200 מיליון חברים ברחבי העולם, ובכך היא הפכה את הנחות הקיץ למודל עסקי בפני עצמו.

מוטי אלבז, מנכ''ל Success Code / צילום: עידו סקעת

"מה שהתחיל כיום בודד אחד בלבד ב-2015 התארך השנה לארבעה ימים, כי אמזון הבינה שזה נותן לה יותר מנויים, מכירות והכי חשוב - בידול. היא לא מוכרת רק מוצרים, אלא קשר ישיר לצרכן, הכולל בנק דאטה ענק שמזין את האסטרטגיה העסקית שלה.

"בנוסף, מדובר בדחיפה עצומה לפעילות של מאות אלפי מותגים קטנים, שמסתמכים על הפלטפורמה שלה כדי לשרוד. בסופו של דבר, אמזון לא רק מוכרת מוצרים - היא ממציאה מחדש את הדרך שבה מותגים יוצרים אמון, נאמנות והעדפה. זו אסטרטגיה.

"בזמן שהשוק מדבר על האטה, אינפלציה וריסון, אמזון מגדילה מכירות שנה אחרי שנה. למה זה עובד? כי היא שולטת בכל חלקי השרשרת: מהלוגיסטיקה, דרך הפלטפורמה הדיגיטלית ועד לאלגוריתם שיודע מה תאהבו עוד לפני שאתם יודעים בעצמכם".

ליאור פוזין, מייסד ומנכ"ל חברת האוטומטיזציה לדרופשיפינג AutoDS, מציג זווית אופטימית להגדלת מספר ימי המבצעים - דמוקרטיזציה של המסחר המקוון. "מבצעי הענק שהיו בעבר נחלתם של מותגים גלובליים עם תקציבים גדולים פתוחים כיום גם בפני סוחרים קטנים, אפילו יחידים", הוא אומר. "זה קורה בזכות טכנולוגיות חדשות וכלי AI שמאפשרים להגיב מהר - להוריד מחירים, לזהות מוצרים חמים ולהבטיח אספקה בזמן.

"מנקודת המבט הזו, פריים דיי הוא לא רק הזדמנות לעסקים למכור יותר - אלא לבסס תהליך עסקי שמייצר מצב של WIN-WIN. מצד אחד צמיחה ורווחיות משמעותית, ומצד שני תשתית תפעולית וטכנולוגית שמעניקה ללקוחות חוויית קנייה מהירה ואמינה. זה כבר מזמן לא אירוע של מותגי ענק בלבד, אלא מבחן של מוכנות, ניצול הזדמנויות ותגובה בזמן אמת".

ליאור פוזין / צילום: מתן נעים

הקטגוריות שייפגעו

המכסים שעליהם הכריז טראמפ עלולים כמובן להשפיע על כל אירועי הקניות הגדולים של השנה, אך הפריים דיי הוא הראשון להתמודד עמם. השינויים שבהם מעוניין הנשיא שלטו בחודשים האחרונים בכותרות הבינלאומיות ועוררו חשש גדול בשווקים. כעת, לאחר שחלקם הוטלו, גוברים החששות מההשפעות על האינפלציה, יחסי הסחר והכלכלה כולה.

באופן כללי, כל קטגוריה שבה יש משקל למוצרים מיובאים ממדינות שעליהן מוטלים מכסים גבוהים - בעיקר סין, יפן ודרום קוריאה - צפויה להיפגע במכירות. אולם לפי פרופסור בכיר באוניברסיטת מישיגן, ששוחח עם "USA Today", מחירי הביגוד, ההנעלה, הצעצועים ומכשירי החשמל הקטנים יהיו רגישים במיוחד להעלאות מחירים - והענפים הללו עלולים להיפגע בצורה קשה יותר מאחרים.

אסמכתא לכך ניתן למצוא גם בדברי טראמפ עצמו, שאמר בחודש מאי כי "אולי לילדים יהיו שתי בובות במקום 30 בובות, ואולי שתי הבובות יעלו כמה דולרים יותר ממה שהן יעלו בדרך-כלל".

מדובר בקטגוריות משמעותיות הן עבור אמזון, והן עבור המתחרות שלה - ההצלחה של הפריים דיי המריצה קמעונאיות גדולות אחרות לערוך אירועים מתחרים משלהן, ביניהן וולמארט, בסט ביי וטארגט. למעשה, השנה וולמארט הגדילה לעשות והוסיפה את המבצעים שלה לראשונה גם לאונליין, ולא רק בחנויות הפיזיות.

עם זאת, לא בטוח שוולמארט תצליח להתחרות באמזון - במיוחד לאור העובדה שלפני מספר חודשים הזהיר המנכ"ל דאג מקמילון מפני העלאת מחירים, בתגובה למכסים של טראמפ. "אנחנו נעשה כמיטב יכולתנו לשמור על המחירים שלנו נמוכים ככל האפשר", אמר אז, "אבל בהתחשב בגודל המכסים, אפילו ברמות המופחתות שהוכרזו, אנחנו לא מסוגלים לספוג את כל הלחץ עם שוליים קמעונאיים כה צרים".

ומה בישראל?

בכל מקרה, לא בטוח עד כמה הצרכנים הישראלים יוכלו להנות מהפריים דיי השנה. מאז 7 באוקטובר אמזון צמצמה את מגוון המוצרים שנכללים במשלוח חינם בקנייה מעל 49 דולר לישראל, והקפיצה את מחירי המשלוח של לא מעט מהמוצרים שנמכרים במחירים זולים יותר מבארץ, כך שפעמים רבות לא משתלם להזמינם.

עם זאת, מנויי הפריים (עלות של כ-15 דולר בחודש) שמצאו מבצעים טובים אולם שאינם נשלחים לישראל, יכולים לשלח את המוצרים באמצעות חברות שילוח מארה"ב ואירופה. בקבוצת הפייסבוק של "רעות תקני לי", למשל, ישנו שיתוף-פעולה עם חברת רדבוקס, שמספקת כתובות מקומיות בארה"ב ובאירופה, והיא מבצעת את השילוח משם עד לישראל בתוספת תשלום. למרות העלויות הנוספות של השילוח והמע"מ במקרה שהרכישה גדולה מ-75 דולר, לעתים זה משתלם מרכישה של מוצר זהה בארץ.

והאם יש סיכוי שנראה הנחות כאלה גם באירועי קניות בישראל? הניסיון מראה שאומנם יש הנחות, אבל לא בהיקפים הגלובליים. בארץ קיימים מספר אירועי שופינג - גם של חברות ספציפיות (כמו טרמינל X, אייבורי, סופר-פארם או מחסני חשמל) וגם מולטי-אירועים בהשתתפות לא מעט חברות, כמו ימי השופינג של גוגל IL, והבלאק פריידיי בסוף נובמבר.

ימים של מבצעים אגרסיביים כאלה דורשים היערכות לוגיסטית של כל השוק, מהחברות הקמעונאיות ועד המשלוחים, ובנוסף הנחות עמוקות מצריכות סבסוד והשקעות פיננסיות של השחקנים המקומיים. לרוב השחקנים בארץ אין אקוסיסטם הוליסטי כמו שיש לאמזון, ואין שחקנים גדולים במידה כזו ש"מחזיקה" חלק גדול במגרש (שלא לדבר על גודל המגרש שמלכתחילה מוגבל בהיקפו).

לדברי פוזין, "השאלה היא לא אם יהיה כאן פריים דיי, אלא איך עסקים ישראלים יאמצו את העקרונות שמניעים אותו, כמו יצירת תחושת דחיפות, חוויית קנייה משופרת ותשתית טכנולוגית שמאפשרת תגובה מהירה".

עוד כתבות

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

שיפוצים / צילום: מד''א

הוויכוח על הכסף הגדול: מי ישפץ את עשרות אלפי הדירות שנפגעו?

הממשלה החליטה על תוכנית שבה הקבלנים הגדולים הם שיהיו אחראים לשיפוץ הדירות שנפגעו במבצע "עם כלביא" ● יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, זועם: "יש כאן קומבינה על קומבינה. בסוף הקבלנים יעסיקו את קבלני השיפוצים ויגזרו קופון" ● בממשלה טוענים בתגובה: "יש עבודה לכולם" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

בהתאם לתוכניות ההתרחבות של החברה, אקמאי במשא ומתן מתקדם לשכירת שטח משרדים של במגדל ביונד בגבעתיים ● התוכנית לקירוי שדרות בגין בירושלים אושרה על ידי הוועדה המחוזית ● וגם: חברת הנדל"ן המניב שנכנסת לתחום המגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

תיירות / צילום: Shutterstock

השחקן החדש שמנסה להשיג דריסת רגל בשוק התיירות החרדי

חברת הטרוול-טק StarNext בראשות המנכ"ל דרן רוזובסקי נכנסת לשוק התיירות החרדי עם האתר החדש "צייד הטיסות" ● חברת הסייבר ההגנתי דרים סקיוריטי של שלו חוליו ● התקבלה כחברה בקהילת החדשנות של הפורום הכלכלי העולמי ● אירועים ומינויים

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

בני  לנדא / צילום: עינת לברון

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים בחברת הדפוס של בני לנדא

התקבלה בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפיא תביעות של נושים נגדה עד סוף אוגוסט, על-מנת לאפשר לה לגבש הסדר חוב ● ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר לחברה, אשר נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל – רובם למשקיעים שהעניקו לה הלוואות

צילום: ap, Planet Labs PBC

הלוויין חשף את מה שטראמפ הסתיר: הפגיעה בבסיס בקטאר

צה"ל ושב"כ חיסלו בלבנון את המחבל מחמד שעייב ● סוכל ניסיון הברחת אמצעי לחימה בגבול המזרחי ● סרן רעי בירן ז"ל, בן 21 משורשים, מפקד צוות בסיירת גולני, נהרג בפיצוץ במהלך פעילות ● שני לוחמים נפצעו הלילה בג'באליה בינוני וקל מירי נ"ט לעבר טנק ● חמאס: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם ● 50 חטופים - 644 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

משאיות סיוע הומניטרי בעזה / צילום: Reuters, Gaza Humanitarian Foundation

אחרי הלחץ האירופי: ישראל הסכימה להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה

ההודעה מגיעה ימים לפני ששרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו לדון במצב ההומניטרי ברצועת עזה ובשאלה כיצד להגיב על בדיקה משפטית של שירות החוץ, שמצאה כי יש "אינדיקציות" למעבר של ישראל על מחויבותה לחוק הבינלאומי, במסגרת הסכם הבסיס בין האיחוד לישראל