מאסק והמפלגה החדשה / צילום: Reuters, Dado Ruvic
בשבועיים-שלושה האחרונים נראה היה שאילון מאסק שוב על הגל. אחרי שנים של דחיות, השיק מנכ"ל טסלה את הפיילוט הראשון של שירות הרובוטקסי של החברה באוסטין, טקסס. מדובר במוניות אוטונומיות שפועלות בשטח מוגדר בעיר, ללא נהג במושב הקדמי, אך בשלב הראשון תחת פיקוח אנושי.
● מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
● ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים
הזינוק במניה היה מיידי, והיא עלתה ביום המסחר ב-23 ביוני בכ-8%. מומחים החלו לדבר שוב על יעד שווי שוק של שני טריליון דולר לענקית הרכב החשמלי. דן איבס, ראש מחלקת מחקר טכנולוגי בחברת ההשקעות וודבוש, העריך באותו שבוע כי "מדובר בתחילתה של מהפכה, וטסלה עומדת במרכזה. אם הפיילוט יתפתח כמצופה, המניה יכולה להכפיל את עצמה בתוך 12 חודשים".
גם האנליסט עמרי עפרוני מאופנהיימר אמר לגלובס, כי "90% מהשווי של טסלה נובעים מהרכב האוטונומי. אם מאסק יצליח לבצע סקייל-אפ ללא תקלות בטיחותיות, זו יכולה להיות נקודת זינוק היסטורית לחברה".
אלא שפחות משבועיים לאחר מכן, מאסק שוב שינה את השיח. בציוץ שהפך מייד לכותרת עולמית, הכריז מאסק בסוף השבוע האחרון על הקמת מפלגה פוליטית חדשה בשם The America Party. הוא הסביר כי המפלגה תתמקד במספר מושבים מכריעים בסנאט ובקונגרס, במטרה לשמש לשון מאזניים בחקיקה, ולהשיב, לדבריו, את "רצון העם האמיתי".
לאחר ההכרזה של מאסק, צנחה המניה ביום ב' ב-7% כמעט, והחברה איבדה למעלה מ-68 מיליארד דולר מהשווי שלה. לפי CNBC, מדובר ביום הגרוע ביותר של טסלה מתחילת השנה. בכלל, מאז תחילת החודש הנוכחי, המניה איבדה כ-15%, והשלימה ירידה של מעל 20% מהשיא האחרון.
ביום ג' אומנם דווקא נרשמת עלייה קלה של כ-1.3% במניה, אך גורמים בשוק מייחסים זאת בעיקר לגורמים טכניים, סגירת פוזיציות שורט, או אולי תקווה עתידית לעוד סולחה בין מאסק לטראמפ.

"חזר למקום לא רצוי"
ההכרזה בסוף השבוע הגיעה פחות מחודש לאחר שמאסק התחייב לפרוש מהחיים הפוליטיים ולהתמקד בעסקיו. זאת אחרי ששימש כראש משרד ממשלתי חדשני בשם DOGE (Department of Government Efficiency), שמטרתו הייתה לאתר קיצוצים בהוצאות הציבוריות, תפקיד שמילא לבקשת נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ.
הברית בין השניים לא קרסה ברגע. היא התפוררה בהדרגה, עד שהתפוצצה בפומבי. מאסק, שהיה תומך מפתח בקמפיין הבחירות של טראמפ, ותרם מאות מיליוני דולרים, מונה לאחר הניצחון לראש משרד היעילות הממשלתית (DOGE). אך היחסים התערערו כאשר טראמפ טרפד מינוי של מקורב למאסק לנאס"א, ובהמשך הגיש את הצעת התקציב השנויה במחלוקת, שכללה קיצוץ בזיכויי מס לרכבים חשמליים.
מאסק הגיב בחריפות, כינה את ההצעה "תועבה מגעילה" וקרא לעוקביו להפעיל לחץ על חברי קונגרס. טראמפ מצידו אמר כי הוא "מאוכזב מאוד", ובהמשך כינה את מאסק "משוגע" ואף רמז כי ישקול לבטל חוזים ממשלתיים עם טסלה.
מאסק לא נשאר חייב, ובפוסט ברשת X כתב: "בלעדיי טראמפ היה מפסיד בבחירות. הדמוקרטים היו שולטים בבית הנבחרים, והרפובליקנים היו במיעוט בסנאט". הקרע בין השניים הפך לנחלת הכלל, ומניית טסלה ספגה מייד את ההשלכות.
האנליסט דניאל איבס מוודבוש כתב לאחר ההכרזה, כי "מאסק חזר בדיוק למקום שהמשקיעים רצו שיימנע ממנו. ההתערבות הפוליטית בעיצומו של מהלך עסקי קריטי היא הכיוון ההפוך לחלוטין מזה שמשקיעי טסלה מבקשים לראות".
אוראל לוי, מייסד שותף ב-ANEK Capital, מוסיף כי הבעיה אינה רק במישור הפוליטי. "אנחנו יודעים שמאסק נוטה להבטיח דברים, ולא תמיד עומד בזמנים. השוק לא ציפה לתוצאה כל כך גרועה. כבר נרשמו שלוש או ארבע תקלות ותאונות בפיילוט הרובוטקסי, ונראה שהשוק לאט לאט מאבד תקווה".
ולראיה - בשטח, השקת הרובוטקסי עדיין לא עומדת בציפיות. מאז הפיילוט בטקסס, הופצו ברחבי הרשת עשרות סרטונים המתעדים תקלות חוזרות של רכבי טסלה האוטונומיים. בין התקריות שתועדו: נסיעה בנתיב הנגדי, בלימות פתאומיות ללא סיבה נראית לעין, ירידה מהכביש, חסימת צמתים, יציאה מסוכנת מחניות, מהירות מופרזת באזורים מוגבלים ואף השארת נוסעים באמצע הדרך. כך לפי פוסט מרכזי שפורסם ברדיט, וזכה לסיקור נרחב גם ב-The Verge וב-Mashable.
על פי הדיווח של The Verge, המקרים האלו התרחשו בתוך שלושה ימים בלבד, בקרב צי מצומצם של 10-20 רכבים. בטקסס אין חובת דיווח מצד טסלה על תקלות או תאונות, והמידע מגיע בעיקר מתיעודים של משתמשים. אומנם יש גם חוויות חיוביות, אך ככל שעולה מספר האירועים החריגים, השאלה המרכזית היא האם הרכב האוטונומי של טסלה מוכן לשוק ההמוני.
הבטיחה טלטלה בשוק
לדברי לוי, ההבטחה של טסלה הייתה לטלטל את שוק הנסיעות השיתופיות, ובראשן את אובר. בתחילת השנה ירדה מניית אובר ב-20%-30%, מ-80 דולר לכ-65 דולר, בין היתר בשל הערכות שטסלה תהפוך את צי הרכבים שלה לצי רובוטקסי אוטונומי שיתחרה ישירות באובר.
אלא שבפועל, מי שהתקדמה בתחום הייתה דווקא ווימו, חברת הרכב האוטונומי של אלפאבית, שבחרה בשיתוף פעולה עם אובר. כיום ניתן להזמין נסיעות של ווימו ישירות דרך אפליקציית אובר. "הם הבינו שבלי אובר אין להם יכולת להגיע לסקייל אמיתי", מסביר לוי. "התוצאה היא שאובר שוברת שיאים, והיא זינקה ביותר מ-60% מתחילת השנה, בעוד שטסלה ירדה ב-27%. זה כל הסיפור".
במקביל, ברבעון השני דיווחה טסלה על ירידה של 13% במסירות רכבים, נתון שמשקף האטה בביקושים.
פגיעה קשה ברווח
על רקע זה, מהלך נוסף שמאיים על החברה הוא אותו קיצוץ צפוי במענקי המס הפדרליים לרכישת רכבים חשמליים בארה"ב. לפי הערכות ג'יי.פי מורגן, תוכנית התקציב שמקדם ממשל טראמפ עשויה לבטל זיכויים בגובה של עד 7,500 דולר לרכב, מהלך שעלול לפגוע בכ-1.2 מיליארד דולר מהרווח השנתי של טסלה.
המשמעות עמוקה יותר מכפי שנראה לעין. טסלה גורפת מיליארדים ממכירת "קרדיטים רגולטוריים" - אישורים לסחר בזכויות פליטה של מזהמים, לחברות רכב אחרות שלא עומדות בתקנים הסביבתיים. ההכנסות מהקרדיטים בלבד הסתכמו ב-2.8 מיליארד דולר בשנה החולפת, כ-15%-16% מהרווח הגולמי של טסלה. אם ממשל טראמפ יפגע במנגנון הזה, הוא יחתוך את אחד ממקורות ההכנסה הרווחיים ביותר של החברה.
לוי סבור שמאחורי ההתערבות הפוליטית של מאסק עומד ניסיון להפעיל לחץ ישיר על הממשל כדי לשמר את תזרים הקרדיטים. "מאסק יודע שאינו יכול להרשות לעצמו לאבד את זה. הוא ניסה לשווק את טסלה כחברת טכנולוגיה, אבל גם החזון הזה נסדק, הרכב האוטונומי לא מתפקד, הרובוטים של Optimus לא מביאים ערך ממשי, וגם התוכנה לא נמכרת".
לדבריו, התנהלותו של מאסק מעוררת דאגה: "אם מדדי השוק עלו ב-5% וטסלה עלתה ב-20% ואז מחקה את הכול - זה מראה שהשוק לא אוהב את חוסר המיקוד". עם זאת, הוא מוסיף כי השוק רגיל לכך ש"מאסק פועל בצורה לא רציונלית, מצהיר דבר אחד ואז עושה את ההיפך. זו לא הפוליטיקה שמפחידה את המשקיעים, זו העובדה שהמוצר לא מוכן, והשוק בורח".
כעת, במצב הנוכחי, מאסק עצמו הופך מדמות מניעה לנקודת תורפה. מצד אחד, הוא יזם מבריק שחזונו עיצב את תעשיית הרכב של המאה ה-21. מצד שני, הוא מושך את החברה שוב ושוב למוקדי מחלוקת אישיים ופוליטיים. כעת, יותר ויותר משקיעים תוהים, האם מאסק עדיין הנכס הגדול ביותר של טסלה, או שהוא הופך לסיכון הגדול ביותר שלה?