סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון
דירקטוריון הכללית פרסם היום (א') מכתב חריף שנשלח למשרד הבריאות, בו הוא טוען להתערבות רגולטורית קיצונית ולא נחוצה בעבודת הקופה.
הרקע לדברים הוא התפטרות מנכ"ל הקופה, אלי כהן, לפני כחודש, והחלטת משרד הבריאות לעכב את תהליך מינוי המנכ"ל החדש, מתוך הערכה כי ישנו דפוס של יחסים בעיתיים בין דירקטורין הקופה והעומד בראשו, היו"ר יוחנן לוקר, לבין הנהלת הקופה.
המכתב של כללית חושף לראשונה באופן רשמי את טענות משרד הבריאות סביב התנהלות הקופה. אך הקופה טוענת מנגד, כי המשרד לא אפשר לה את הזמן הדרוש בחוק לענות לטענות ולתקן את הליקויים, ככל שישנם כאלה, כפי שמגדיר בסעיף 37 לחוק הבריאות הממלכתי, אשר על בסיסו התערב משרד הבריאות בעבודת הקופה. החוק המדובר מאפשר למשרד הבריאות להתערב בעבודת קופת חולים אם יש חשש שהתנהלותה לא תאפשר להעניק שירותים נאותים למבוטחים.
"משרד הבריאות מדלג על שלבים בחוק"
לדברי קופ"ח כללית, משרד הבריאות מדלג על שלבים בחוק. "ניסיון משרד הבריאות להתערב בפעולות הדירקטוריון … הוא תהליך רגולטורי פגום וחסר הבסיס, אשר נראה כי מאחוריו ניסיון של משרד הבריאות להשתלט על כללית באמצעים רגולטוריים קיצוניים, חריגים ובלתי מידתיים, גם לנוכח הטענות לליקויים (בלתי מפורטים) של המנהל".
הכללית מינתה את השופט בדימוס יורם דנציגר כדי שיגדיר את יחסי העבודה התקנים בין היו"ר לבין ההנהלה. אולם מן המכתב עולה כי משרד הבריאות רואה במינוי של דנציגר מהלך אשר עלול להפריע לעבודתה של ועדה מטעמו לבדיקת המצב בכללית, אם אכן תמונה כזו.
במכתב ששלחה עו"ד שרון קלינמן בשם הקופה, היא כותבת: "פרופ' דנציגר נשכר על ידי דירקטוריון הכללית ליתן המלצות לדירקטוריון באשר לכללים הנוגעים לדרכי העבודה של הדירקטוריון והעומד בראשון עם ההנהלה. זאת לנוכח הטענה - הבלתי מפורטת - שהועלתה במכתבים שונים של המנכ"ל, לפיה הדירקטוריון והעומד בראשו מתערבים התערבות חריגה בעבודתו ההנהלה.
"ביום 1.7.2025 הוגשה התייחסות הדירקטוריון, במסגרתה הדירקטוריון עמד (בין היתר) על הפגם היסודי באי פירוט הליקויים הנטענים. בפגישה מיום 6.7.2025 הוצג לכם כי על אף שהדירקטוריון סבור שלא קיימת בעיית ממשל תאגידי ועל אף העדר הפירוט של הליקויים הנטענים ואי קביעת תקופה לתיקונם, הדירקטוריון שכר את שירותיו של שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יורם דנציגר, מומחה לדיני תאגידים ולממשל תאגידי, לקבלת המלצתו באשר לכללים הנוגעים לדרכי העבודה בין הדירקטוריון והעומד בראשו לבין ההנהלה".
כאמור, משרד הבריאות המליץ למנות ועדה שתבדוק את התנהלות הקופה, והוא אף חושש כי פעילותו של דנציגר עלולה לשבש את עבודת הועדה. לפי המכתב, כללית מתנגדת לכך בכל תוקף. "במענה להודעתך הטלפונית אלי ביום 9.7.2025 ולמכתבך שבנדון, אני חוזרת על עמדת הדירקטוריון שהובהרה לך, לפיה אין כל בסיס לטענה שעבודתו של פרופ' דנציגר "משבשת" (כפי שהתנסחת בשיחתנו הטלפונית וכפי שהתנסח המנהל בשיחתו עם יו"ר הדירקטוריון מיום 11.7.2025, כמפורט בהמשך) או "מסכלת" (כפי שנמסר שהתנסחת בשיחתך עם פרופ' דנציגר, כמפורט בהמשך) או "עלולה להכשיל" (כאמור במכתבך שבנדון) את עבודתה של ועדה בודקת (שלא קיימת במועד זה)"
לדברי קלינמן: "מהות עבודתו של פרופ' דנציגר אינה "ועדת בדיקה בראשותו" (כפי שאמרת בטעות בשיחתנו) אלא מתן המלצות בעניין כללים הנוגעים לדרכי עבודה לעתיד, עבודה שונה במהותה מבדיקה של ארועי עבר.
"הטענה שהדירקטוריון לא רשאי לנקוט צעדים שהוא מוצא לנכון במענה לטענות בדבר ליקויים (שלא פורטו) חותרת תחת לשונו הברורה ותכליתו של סעיף 37 לחוק. הסעיף קובע הליך המורכב ממספר שלבים, ואשר בבסיסו מתן אפשרות (ואף אפשרות חוזרת) לקופה לתקן ליקויים שפורטו (ושבענייננו - לא פורטו) בתוך תקופה שנקבעה (ושבענייננו - לא נקבעה).
"ניסיון משרד הבריאות להתערב בפעולות הדירקטוריון לטיפול בפניית המנהל ולטרפד את גיבוש ההמלצות על ידי פרופ' דנציגר מהווה ביטוי נוסף להליך הרגולטורי הפגום וחסר הבסיס, אשר נראה כי מאחוריו ניסיון של משרד הבריאות להשתלט על כללית באמצעים רגולטוריים קיצוניים, חריגים ובלתי מידתיים, גם לנוכח הטענות לליקויים (בלתי מפורטים) של המנהל", נכתב.
גורמים בממשלה אמרו כי על פי הפרשנות לחוק של הלשכה המשפטית של משרד הבריאות, המהלך של הכללית במינוי דנציגר הוא שיבוש וסיכול רבתי.