גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ־1,600 דולר

החברות האמריקאיות נוקטות מדיניות זהירה - דלתא תפעיל טיסות בספטמבר, אמריקן איירליינס לא חוזרת, ורק יונייטד מקדימה את שובה לישראל ● היצע הטיסות לארה"ב כיום נמוך בכשליש לעומת טרום המלחמה ● האם ומתי נראה הוזלה משמעותית בטיסות לארה"ב?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock
מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

מאז 7 באוקטובר, המציאות החדשה לימדה את ישראל שלא ניתן לקחת את חברות התעופה הזרות כמובן מאליו, וגם כעת לא ברור לאיזו שגרה הענף יחזור כשהתותחים יידמו.

בפרויקט בן שלוש כתבות, גלובס יתמקד בכל פעם בשחקן אחר בשוק התעופה הישראלי, בניסיון לבדוק האם היעדרם שינה את הכללים מבחינת המחירים והתחרות. והפעם: חברות התעופה האמריקאיות.

120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים
היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

השיבה ארצה: 27 באוגוסט

חברת התעופה האמריקאית יונייטד איירליינס הודיעה בשבוע שעבר על הקדמת החזרה שלה לארץ ל־21 ביולי. מדובר בצעד של הבעת אמון בישראל, שכן החברה תכננה במקור לשוב שבוע וחצי מאוחר יותר - בתחילת חודש אוגוסט.

דלתא איירליינס, לעומתה, עדיין לא הודיעה על שינוי במועד שתכננה (1 בספטמבר) ולא צפויה כעת לשוב לפני סוף אוגוסט. לפי גורמים במשרד התחבורה, החברה שהסיטה מטוסים ליעדים אחרים כבר מכרה את מרבית הכרטיסים, ולכן חזרה מוקדמת מהמתוכנן פחות אטרקטיבית עבורה בשלב זה, אך עדיין תיתכן הקדמה מסוימת של חזרתה.

לעומת זאת, החברה האמריקאית השלישית שפעלה בישראל לפני המלחמה, אמריקן איירליינס, מזה חודשים לא נוקבת בתאריך חזרה, ולא נראה שחזרה לישראל כלולה בתוכניות שלה. כזכור, החברה הפסיקה את פעילותה כבר ב־7 באוקטובר 2023, ובאתר החברה לא מופיעות טיסות לישראל בשנה הקרובה.

השורה התחתונה: מתוך שלוש חברות תעופה אמריקאיות שפעלו בישראל ערב מלחמת "חרבות ברזל", רק אחת חזרה.

נתח השוק והיעדים: 71 טיסות בשבוע

נכון לאפריל, החודש האחרון בו פעלו החברות האמריקאיות דלתא ויונייטד בישראל בשנה האחרונה, 1.8% מהנוסעים בנתב"ג נסעו עם יונייטד, ששבה בחודש מרץ, 0.78% נסעו עם דלתא - ויחד הן הטיסו באפריל כמעט 50 אלף נוסעים לארה"ב.

תוספת של שתי חברות אמריקאיות לקו המבוקש לניו יורק קריטית לנוסע הישראלי, שנשלט עד לא מזמן על־ידי אל על וארקיע. אולם תוספת הטיסות והחזרה החלקית של יונייטד עדיין לא מתקרבות להחזיר את היקף הטיסות הישירות לארה"ב למצב שהיה לפני המלחמה.

בקיץ שעבר פעלו בין ישראל לארה"ב 97 טיסות שבועיות של ארבע חברות תעופה - יונייטד, דלתא, אמריקן ואל על - שטסו יחד לתשעה יעדים שונים ברחבי ארה"ב. יונייטד לבדה הפעילה 28 טיסות שבועיות, בעוד אל על הובילה עם 42 טיסות לשישה יעדים.

כיום אל על היא החברה הדומיננטית ביותר בקו, עם 52 טיסות שבועיות, מתוכן כ־30 טיסות לניו יורק, השאר לשמונה יעדים נוספים. ארקיע ויונייטד יפעילו טיסות לניו יורק בלבד, והחל מספטמבר, אם דלתא תשוב - לא סביר שתחזיר טיסות ליעדים נוספים מלבד ניו יורק.

המשמעות היא שבאוגוסט, הידוע כתקופת שיא של הביקוש, יהיו פחות 26 טיסות שבועיות ביחס לכמות של לפני המלחמה, וגם נוסעים שצריכים להגיע ללוס אנג'לס או בוסטון יצטרכו לעבור דרך ניו יורק - או בטיסה ישירה של אל על בלבד.

השורה התחתונה: העומס מתנקז לקו לניו יורק, כשהביקוש קיים גם ליעדים נוספים בארה"ב.

המחירים: לא יורדים מ־1,600 דולר

כדי להבין כיצד חזרתה של יונייטד עשויה להשפיע על המחירים, ביצענו השוואה בין מחירי השבוע הראשון של יולי 2024 לעומת אותו השבוע ביולי 2025.

בהיעדר החברות האמריקאיות, עליית המחירים בקווים הישירים לניו יורק הייתה מובהקת במיוחד. אם בשנה שעברה ניתן היה לרכוש כרטיס בסיסי ביונייטד ובדלתא בפחות מ־1400 דולר, השנה מי שהציעה את המחיר הכי נמוך הייתה אל על, שהציעה את המחיר ההתחלתי החל מ־1,611 דולר - מחיר גבוה ביחס למתחרות בשנה שעברה, אך נמוך מזה של ארקיע בשנה הנוכחית, שנסק ללמעלה מ־2,200 דולר.

עם זאת, יונייטד פתחה כעת למכירה כרטיסים לטיסות שלא היו זמינות במשך חודשים. מכיוון שהחברה תכננה במקור לשוב לפעילות רק באוגוסט, כרטיסים לתקופה זו כבר היו זמינים בעבר ונמכרו בהדרגה.

לעומת זאת, הכרטיסים לטיסות שיתווספו כעת בעקבות הקדמת החזרה הם חדשים לגמרי - ולכן נמכרים בתמחור התחלתי, ולא במחירי "רגע אחרון" שמאפיינים זמינות מוגבלת. כתוצאה מכך, ניתן עדיין למצוא כרטיסים בודדים לחלון זמן מוגבל לסוף יולי במחירים של כ־1,200־1,300 דולר. באוגוסט המחירים כבר חוזרים לרמות הגבוהות יותר (לפי שיטת התמחור בענף).

השורה התחתונה: הנוכחות של החברות האמריקאיות קריטית להורדת מחירי הכרטיסים. המחירים הגבוהים של החברות הישראליות משקפים את הביקוש האדיר, שגובר על ההיצע.

מדיניות במשבר: אמון במבחן

מאז פרוץ המלחמה, חברות התעופה האמריקאיות נקטו קו זהיר במיוחד בכל הנוגע לפעילותן בישראל, והעדיפו להודיע מראש על ביטולים ארוכי־טווח. כמי שמפעילות קווים ליעדים רחוקים במיוחד, הן נדרשות לתכנון מוקדם ולוודאות תפעולית גבוהה.

במהלך השנה הראשונה ללחימה, דלתא בלטה כחברה האמריקאית הנאמנה ביותר לקו הישראלי, ושבה להפעיל טיסות בשלב מוקדם יחסית. אולם בחצי השנה האחרונה, יונייטד נטלה את ההובלה כשהייתה הראשונה לשוב בכל פעם שבה הושבתו הטיסות, ובכך אותתה על אמון מתמשך בישראל.

כך או כך, חברות התעופה האמריקאיות מקפידות לחזור רק לאחר שחלה רגיעה במצב הבטחוני, שנמשכת לאורך שבועות או חודשים.

כמו כן, חברות התעופה האמריקאיות מחויבות להלין את צוותי האוויר בישראל - בשל אורך הקו שמצריך זמן מנוחה. הדרישה הזו, יחד עם גישה ביקורתית מצד חלק מארגוני העובדים בארה"ב כלפי ישראל, הפכו את המשך הפעילות בישראל לרגיש עוד יותר עבורן.

השורה התחתונה: חברות התעופה האמריקאיות זקוקות לוודאות כדי לחזור.

עוד כתבות

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

שלט שמרחיק נשים ממקום שמיועד לגברים / צילום: Shutterstock

המאבק בהדרת הנשים: הממשלה לא עומדת במשימות

ההחלטה של הממשלה להיאבק בתופעת הדרת הנשים לא הייתה משהו חד־פעמי ● אך רוב ההחלטות לא יושמו, והמציאות משקפת מגמה הפוכה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי מניעת הדרת נשים

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ו-S&P 500 שוב בשיא; אינטל צונחת בכ-9% אחרי הדוחות

לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה מתרוממות ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד ● הביטקוין יורד בקרוב ל-2%, ונסחר סביב מחיר של 116 אלף דולר ● הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים אתמול, בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים ● בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"