גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock
''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

"אני לא ציוני, אני ערבי. נולדתי בערב הסעודית ואני חי באיחוד האמירויות. אבל למה שאתמוך בארגונים כמו חמאס והחזית העממית שהפכו את הטרור לדרך חיים?", צייץ לאחרונה ברשת החברתית X אדם בשם איימן דין. "ישראל לא ירתה ולו קליע אחד לעבר אף מדינה במפרץ. ובינתיים? ארגוני טרור פלסטיניים חיסלו את הדיפלומטים שלנו, חטפו את המטוסים שלנו, פוצצו את השגרירויות שלנו ושיתפו פעולה עם אויבינו - גם כשהענקנו להם תמיכה פוליטית, כספית ומוסרית במשך עשרות שנים".

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון
אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

"חמאס ובני בריתו", המשיך דין בסדרת הציוצים, "חברו לאייתוללות באיראן, האויב הקיומי האמיתי שלנו. לא ישראל שיגרה אלפי רחפנים וטילים לעבר סעודיה והאמירויות, זו הייתה איראן - באמצעות החות'ים, בשיתוף פעולה עם חיזבאללה ובברכת חמאס. אז למה שאבגוד בעמי, בביטחוני, בכבודי - כדי לתמוך בקבוצה שהייתה שמחה לראות אותנו קורסים, רק כדי לשרת את שאיפות טהרן? הציונים אינם האויב שלי. האויבים שלי יושבים בטהרן, בביירות, בצנעא ובקרב אותם פלגים פלסטיניים שבגדו בידיים שהאכילו אותם".

אלה אכן דברים נוקבים ומעוררי מחשבה, בעיקר כשמבינים מי עומד מאחוריהם. איימן דין היה בעבר חבר בגרעין הקשה של אל־קאעידה. לאחר שנים רבות בארגון הוא קיבל את ההחלטה המסוכנת מכול: לבגוד באל־קאעידה מבפנים. בסוף שנות התשעים גויס על ידי סוכנות הביון הבריטית MI6 והפך לסוכן כפול. במשך שנים העביר מידע מודיעיני חיוני שסייע בסיכול פיגועים ובהבנת מבנה הג'יהאד העולמי.

כיום, דין הוא מהקולות המרכזיים בעולם בניתוח תופעת האסלאם הקיצוני, לא מתוך עיון תיאורטי אלא מניסיון אישי וממושך. לאחר שנים בשורות אל־קאעידה ובארגונים נוספים, הוא מעניק הצצה נדירה למנגנוני החשיבה, האידיאולוגיה והאסטרטגיה של תנועות ג'יהאדיסטיות, כולל הקשרים האידיאולוגיים בין קיצונים סונים לשיעים. ישבנו עם דין לשיחה כנה בניסיון להבין את המציאות סביבנו דרך עיניו של מי שחצה את הקווים.

"אני חושב שדיברתי בשם הרוב הדומם במפרץ", משיב דין לשאלה מה ניסה להשיג בציוץ המדובר. "במשך שנים סיפרו לנו שהמטרה המרכזית ביותר שלנו חייבת להיות 'המטרה הפלסטינית'. לאחרונה זה מתהפך. החוכמה המקובלת, שאנחנו צריכים לקשור את עתידנו לעניין הפלסטיני, כבר לא נוחה ולא משכנעת".

לדבריו, נקודת המפנה הייתה בתקופת "האביב הערבי". "כשהאביב הערבי הגיע - לדעתי זה היה החורף הערבי המקולל - אנשים הבינו איזה תפקיד מילאו 'האחים המוסלמים' בכל מה שקרה, ככלי לחוסר יציבות וכאוס. בכל פעם שהיה ניסיון להגיע לשלום, הארגונים האלה פוצצו אותו וחיבלו בו. וחמאס, שהוא חלק מהאחים המוסלמים, גם התחיל להיתפס מנקודת מבט כזו".

"איראן היא התמנון, וזרועותיה בכל האזור"

מבחינת דין, האויב המרכזי הוא איראן, והיא שתמכה בחמאס ובנתה אותו לפי מודל חיזבאללה. "אני תמיד שומע תיאוריות קונספירציה שאומרות שהישראלים הם שיצרו את חמאס כדי להפריד אותם מאש"ף. אבל כשחושבים על זה, איך אפשר לשכנע אדם כמו אחמד יאסין וכל שאר המייסדים סביבו ולהפוך את כולם לסוכנים ישראלים?".

מה המטרה האיראנית מאחורי כל זה?
"יש כאן תמנון. הראש בטהרן והזרועות בבגדד, בדמשק, בלבנון, בעזה, בתימן. בדרך זו הוא עוטף שתי מדינות - ישראל וערב הסעודית - כי מנקודת מבטו של המשטר האיראני, הן שתי המתחרות האזוריות, המכשולים לקידום ההגמוניה המהפכנית של האייתוללה באזור".

במילים אחרות, אומר דין, הוא התחיל להבין שלא מדובר עוד בסכסוך ישראלי־פלסטיני, אלא בתמרון גיאו־אסטרטגי של איראן. "התחלתי לראות תמונה גדולה יותר: זה כבר לא קשור לשחרור הפלסטיני, אלה זרועות של איראן שמנסות ללחוץ ולחנוק אסטרטגית שתי מדינות באזור כדי לסחוט אותן. לערב הסעודית היו שני אקדחים לראשה - המיליציות העיראקיות בצפון והחות'ים בדרום, ולישראל שני אקדחים משלה - חיזבאללה בצפון וחמאס בדרום".

הנקודה העיקרית בציוץ שלך היא שישראל מעולם לא ירתה עליכם אפילו קפצון, ואילו ארגונים פלסטיניים פגעו בכם שוב ושוב.
"תיארתי את מה שאנחנו אומרים סביב שולחן המשפחה כאן במפרץ. אנשים לא מפסיקים לשאול למה אנחנו צריכים לקשור את עתידנו לאנשים האלה, למה להמשיך להיות בני ערובה למטרה הזו, כאשר הפלסטינים עצמם לא בדיוק מעריצים גדולים שלנו. לפעמים אנחנו תוהים, האם הם שונאים את הישראלים כמו שהם שונאים אותנו? כי אם תראו את השפה הארסית שיש לפלסטינים ברשתות החברתיות כלפי סעודים, תזדעזעו. רק תזכירו להם את המילה 'גולפי', שהיא כינוי גנאי לערביי המפרץ, ותראו מיד גידופים אינסופיים.

"לנו יש מילה בשבילם. אנחנו קוראים להם 'ערביי הצפון'. ואנחנו רואים בהם בעיקר אנשים שמקנאים בהצלחה שיצרנו כאן. אנחנו פשוט מוצלחים כלכלית וחברתית והם מקנאים. האיבה בין הצדדים אמיתית".

בבסיס - במה הם מקנאים?
"הם הלכו אחרי הנהגה מאוד מסוימת, בין אם מדובר בפקידים המושחתים של פת"ח או בקנאים הפנאטים צמאי הדם של חמאס. אנחנו הלכנו בעקבות מנהיגים בעלי חזון, פטריארכלים, שיש להם תחושת מנהיגות אבהית־שבטית שהובילה אותנו לנתיב של התקדמות, התפתחות, פתיחות וסובלנות - וזה הולך וגדל מיום ליום.

"תראו איך ריאד השתנתה בעשור האחרון, אני עצמי לא מאמין לשינוי. והם שונאים אותנו בגלל זה. בכל פעם שיש לנו פסטיבל מוזיקה או חנוכת פרויקט חדש, הפלסטינים מגיבים ברשתות החברתיות 'מה הטעם בכל זה אם אחיכם הפלסטינים גוועים ברעב בעזה?'. ובכן, לא אמרנו לכם ללכת למלחמה מטופשת. באותו זמן בדיוק נפתח קניון חדש ברמאללה. אם אחיכם הפלסטינים לא מגלים סולידריות, למה אתם מבקשים אותה מאיתנו?".

הפלסטינים מתגאים לא אחת בכך שחלומם הוא "למות למען המטרה", להיות שאהידים. הם אומרים: "לא אכפת לנו מהחיים - אכפת לנו מהמוות". דין, שבצעירותו רצה להיות איש דת ולמד להיות אימאם, מספר שהעיקרון הראשון שלומדים הוא שמירת החיים: "ברירת המחדל של השריעה היא לשמר חיים - לכולם. שמירת החיים גוברת על כל דבר אחר. ואם הם חוגגים את המוות אולי הם זקוקים לעזרה מקצועית".

"המסע של א־שרע משקף את המסע שלי"

לאחר הפלת משטר אסד בדצמבר האחרון, שכנינו מצפון, סוריה, נשלטים בידי מישהו שכמו דין היה פעיל באל־קאעידה - אחמד א־שרע (הידוע בכינוי אבו מוחמד אל־ג'ולאני). בשבועות האחרונים מתרבים הדיווחים על כך שישראל וסוריה מנהלות מגעים על הסכם או לכל הפחות התקרבות.

אתה מכיר את ארגוני הג'יהאד מבפנים. אפשר לבטוח בא־שרע?
"אולי זה יפתיע אותך, אבל אני מרגיש שהמסע של א־שרע שיקף פחות או יותר את המסע שלי. אני חש שהוא הגיע להבנה, כמוני, עד כמה האידיאולוגיה הזו מסוכנת ורעילה".

א־שרע נסע לעיראק כדי להילחם נגד הכוחות האמריקאיים. הוא נתפס ב־2005 ושוחרר ב־2011. "סוכנת מודיעין מאחת ממדינות המערב שיתפה אותי שהוא היה אסיר למופת בתקופה הזאת. הוא נהג לבקר בספרייה והתחיל להראות שינוי אידיאולוגי ניכר, הכעס שלו הופנה כמעט לחלוטין כלפי משטר אסד ותומכיו בטהרן", אומר דין.

"אחרי ששוחרר פרצה ההתקוממות בסוריה והוא נשלח לשם בתור חבר באל־קאעידה בעיראק (שבהמשך הפך לדעאש), אבל היו לו רעיונות שונים משלהם. ב־2013 זה הגיע לעימות גדול, ומנהיגי הארגון הבינו שזה לא הבחור שלהם. לדעתי, א־שרע הגיע להבנה שהוא לא הולך להפוך את סוריה לאפגניסטן נוספת. הוא לא הולך ליצור טאליבן חדש שיהפוך לאינקובטור לפיגועים נגד המערב". אומר דין. "היום זה ברור כאן במפרץ שהאיש עבד עם המודיעין הטורקי נגד דאעש. הטורקים העבירו לאמריקאים מידע, וכך חוסלו כמה וכמה מבכירי הארגון. בשלב מסוים הוא נפגש בטורקיה ישירות עם האמריקאים, והייתה ביניהם הבנה מסוימת".

אבל היה על ראשו פרס כספי.
"כן, היה פרס כספי למידע עליו, אבל זה היה לפרוטוקול. בפועל, הייתה הבנה שהוא עוזר מאחורי הקלעים. המצב הגיע לכדי כך שבאל־קאעידה באפגניסטן שלחו בכירים לבדוק מה מצבו, והם נהרגו אחד אחרי השני על ידי מזל"טים אמריקאיים".

אבל לכאורה האיש לא מחבב את המערב, בטח לא את ארה"ב.
"לפי מקור מודיעיני שלי, הוא אמר לאמריקאים במפגש שלהם שמעולם לא היה לו שום דבר נגדם. הבעיה שלו היא עם אסד ותומכיו האיראנים, חיזבאללה וכל המיליציות העיראקיות שהורגות את העם בסוריה. הוא מנסה להפריד את האידיאולוגיה הדתית מניהול המדינה. אם תשאל אותו מהם העקרונות המנחים שלו, הוא יגיד שהוא רוצה חשמל, תקשורת, שירותים ממשלתיים, בריאות, חינוך טוב - שהוא רוצה רמת חיים טובה לעמו".

ובכל זאת ראינו סרטוני התעללות במיעוטים, כמו העלווים.
"מה שקרה בחוף הסורי במרץ השנה היה מעשה טרור בין־קהילתי שהוצת על ידי אחד מפושעי המלחמה הגרועים ביותר בצבא אסד, שנמלט והסתתר בהרי החוף. הוא איים על כל מי שלא התנגד מספיק למדינה החדשה, אפילו על העלווים. הוא הוציא להורג בשידור חי 30 אנשי כוחות ביטחון מערים שמזוהות עם המורדים כמו אידליב, ואז אמר 'בואו ותתפסו אותי'. ואנשים מהערים האלה זרמו עם כלי נשק לפני שכוחות הצבא הספיקו למנוע זאת ולעצור את האלימות. היה הרג, אבל הוא לא היה יזום על ידי הנהגת אידליב. העובדה שהמצב לא הידרדר למלחמת אזרחים בסגנון רואנדה זו תופעה מדהימה. נס, למען האמת.

"א־שרע יודע שאם יקרה משהו למיעוטים כל החלומות שלו על רמת חיים טובה לכל הסורים יתפוגגו. הוא יודע איך לשחק את המשחק הבינלאומי. אני לא אומר שהוא עושה את זה מטוב לבו, אני מקווה שכן. כרגע הוא צריך לבנות אומה, והוא יודע שהוא לא יכול לעשות את זה בלי הסכם אי־תוקפנות מקיף עם ישראל".

מה לגבי ישראל בסיפור הזה, מה אתה מייעץ לה?
"המחווה הטובה ביותר שישראל יכולה לעשות כרגע היא לעזור בתחומי המים והחקלאות. הישראלים הם הטובים ביותר במזרח התיכון בתחומים האלה - וזה בדיוק מה שהשכנים שלכם באמת צריכים. אם ישראל רוצה יציבות והכרת תודה משכנותיה, עזרה בביטחון התזונתי ובביטחון המים תעזור מאוד".

הפיתרון למשבר בסוריה: "דיפלומטיה, לא מטוסים"

מה שעשוי לפגוע במגעים עם סוריה אלה העימותים האלימים שהתפתחו השבוע במחוז א־סווידא בין שבטי בדואים סונים לבין קהילות דרוזיות, שהידרדרו גם לחילופי אש מול כוחות הביטחון. מאות נהרגו עד כה, וישראל תקפה מטרות של המשטר הסורי כדי לסייע לדרוזים. הממשל נאלץ להכריז על הפסקת אש, וא־שרע ניסה להרגיע את השטח והצהיר כי "הגנה על זכויות אזרחנו הדרוזים היא בראש סדר העדיפויות שלנו". הוא התייחס גם למעורבות ישראל, ש"מבקשת להפוך את אדמתנו לשדה קרב של כאוס".

לדברי דין, מחוז א־סווידא "לא ניתן לניהול". הוא מסביר כי "זה לא בגלל דמשק, אלא מאחר שהחברה הדרוזית שם מפוצלת עד חוסר תפקוד. יש שלוש סיעות יריבות בשטח הזה, הקיצונית שבהן של חכמת אל־היג'רי - יליד ונצואלה ונאמן לשעבר של אסד. הוא שקוע עד הצוואר בסחר בסמים ומתחבק בגלוי עם גורמים מהמשטר הישן. הוא מעין גרסה מקומית של חסן נסראללה, שמפקח על כאוס, פשיעה ונתיבי סמים".

דין סבור כי "המשטר הסורי הוא לא בדיוק הבחירה הראשונה של אף אחד, אבל הוא הגוף השלטוני דה־פקטו שכולם מתעסקים איתו - וושינגטון, לונדון, ריאד, ואולי בקרוב גם ישראל. תנו להם להתמודד עם הבלאגן שלהם. המשטר הסורי כבר ניסה להתערב. כוחות קלים נתקלו במארב וכוחות כבדים יותר הותקפו מהאוויר על ידי הצבא הישראלי. אז מה עכשיו? אולי שישראל תישא באחריות".

בחשבון ה־X שלו דין פנה ל"חבריו הישראלים" וכתב על א־שרע: "כן, הוא כנראה שטן - אבל לפחות, נכון לעכשיו, הוא מושיט יד ללחיצה, לא פגיון מורעל. הוא אולי נראה לכם כמו מחבל בחליפה, אבל זה בוודאי עדיף ממחבל במדי קרב עם חגורת נפץ. הוא אולי לא לטעמכם, אבל להתעלם ממנו או גרוע מכך, להפוך אותו למטרה? זו לא אסטרטגיה. זו חבלה עצמית. עדיף שטן מחייך ולוחץ ידיים, כזה שאתם כבר מכירים. אולי הוא רק שומר הסף בשערי הגיהינום שלא מאפשר למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה, ואם הוא ייפול - שאלוהים יעזור לכולנו".

איך צריך לפתור את המשבר הנוכחי?
"מטוסי F-16 ישראליים לא יפתרו את זה. הם רק יעמיקו את הפצעים, יחזקו את השסעים ויציתו עוד אש. אבל דיפלומטיה, אמיתית, ערבית, פרגמטית, עדיין יכולה להשיב את ההיגיון ולמנוע אסון".

לאחרונה דווח שראשי חמולות באזור חברון מבקשים לעזוב את הרשות הפלסטינית ולהצטרף להסכמי אברהם. איך תפרש את המהלך הזה?
"זה מה שקורה בהיעדר מנהיגות טובה והגונה. הפלסטינים לכודים בין כישלונם של בירוקרטים מושחתים ברשות לבין האידיאולוגיה צמאת הדם של חמאס. אז השבטים מתאחדים, והם קודם כל שואלים מה חמאס והרשות עשו בשבילנו אי פעם? התשובה היא כלום. הם מוזנחים לחלוטין על ידי רמאללה, שם נוסעים במכוניות יקרות, יש קניון חדש ומועדוני לילה. אז מה הם יודעים על השבטים, על האנשים שחיים שם מאות שנים? איפה השירותים שהיו אמורים לספק להם? כשהם מרגישים ככה, הם אומרים: ובכן, אני מעדיף לעשות שלום עם ישראל.

"כאן ההנהגה השבטית ממלאת את החלל. אני תמיד אומר שבאזור שלנו הנהגה מדינתית שמושתתת על ההיררכיה השבטית הפטריארכלית היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שגשוג ושלום".

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה