גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"על ארבע": יצירה נועזת על אישה שרוצה להתבגר מבלי למות מבפנים

מירנדה ג'ולי היא אולי הסופרת האמריקאית הכי מעניינת, בוטה ושנויה במחלוקת שיש כיום על מדף הספרים ● בספרה החדש היא בודקת את הגבולות של אישה שנכנסת לגיל המעבר, ויוצרת חוויית קריאה מרגשת והופכת קרביים

מירנדה ג'ולי. בין היתר סופרת, יוצרת סרטים זוכי פרסים ומוזיקאית / צילום: Shutterstock
מירנדה ג'ולי. בין היתר סופרת, יוצרת סרטים זוכי פרסים ומוזיקאית / צילום: Shutterstock

לרוב חוויותיהן של נשים בגיל המעבר שמורות לעלוני מידע בקופות החולים. זהו ככל הנראה סוד קסמו המריר של הגוף הנשי: לכתוב על נעוריו שופעי היופי ועל ימי זוהרו זה בסדר, אבל להתעסק במודע בהזדקנותו זה לא בדיוק חומר טוב ליצירות. "על ארבע" (באנגלית הכוונה לדוגי סטייל), רב המכר של הסופרת האמריקאית מירנדה ג'ולי, מטפל באופן מפורש בנושא גיל המעבר. חוויית הקריאה בו היא לא רק גופנית, מרגשת והופכת קרביים, אלא מוכיחה את הקשר בין הרצון הנשי לחוש בעוררות ובתשוקה מינית, לבין הרצון להתבגר מבלי למות מבפנים.

ביקורת על הספר "בעתיד האתמול": כתיבה בעת שהצללים נופלים
"חבר קרוב": איך משפיעה התרבות הקפיטליסטית על נפשו של האינדיבידואל?

גיבורת הרומן חסרת השם היא אמנית רב-תחומית בת 45, נשואה באושר ואמא לילד פעוט וא-מגדרי (המכונה "אתם"). היא גרה ברווחה בניו יורק, מאחוריה עשרים שנות קריירה מלאת מהמורות, על אף שלאורך הדרך היא קיבלה הכרה מקצועית ופרסום. היא מוקפת בחברות, בעשייה ובחיים בורגניים נוחים. אך אינה נורמטיבית משום בחינה. "אמא נשואה שחיה איכשהו מחוץ לתלם… או הפוכה לגמרי, עם ראש נעוץ מחוץ לאיזה תלם ורגליים באוויר". לאחר שהיא מרוויחה 20 אלף דולר על מכירת משפט סמי-מיני שחיברה עבור פרסומת, היא מחליטה לנסוע לרואוד טריפ יצירתי בן כמה שבועות, שעתיד להתכנס למפגש עם זמרת פופ מגה-סלבית שמתעניינת בקיומה.

המצב מסתבך כשהיא נתקעת במוטל דרכים במרחק חצי שעה מהבית, ומגלה שמניעיה לצאת למסע היו אחרים משחשבה. תוך כדי שהיא הופכת את החדר שהיא ישנה בו למיצג אמנותי יקר במיוחד, היא מתאהבת בדיווי, צעיר נשוי שעובד בסוכנות להשכרת רכב. לצד התנסויות מיניות ורגשיות נועזות, היא שוקעת אל מחילת הארנב של עצמה, מעין מסע מפחיד ופנימי, ובודקת אם בגילה המבוגר היא עדיין מסוגלת לצאת להרפתקאות חדשות של תשוקה, בזמן שהמוות כבר מנופף לה מול הפנים. "הכל כדי לא לחיות את חיי בדשדוש מתמשך, ואז למות".

כשהקשר עם דיווי לא מתממש באופן המצופה, היא חוזרת הביתה ומחשבת מסלול מחדש בנוגע לנישואיה, אימהותה, תפקיד האמנות בחייה וההתמודדות הפיזית עם גופה, שמקבל מרשם להורמונים לגיל המעבר. "זה היה המפגש הראשון שלי עם החוויה, מבוגרת מדי", היא מספרת על ההתנסויות הקודמות שלה במערכות יחסים מחוץ לנישואים. "לא תמיד קיבלתי בדיוק מה שרציתי… היו גברים שסירבו לעזוב את נשותיהם למעני או לחרוג מגבולות הפלירטוט, אבל גם במקרים האלה שלימדו אותי ענווה, לא פקפקתי בזכותי לחוש תשוקה....עכשיו פתאום התאווה שלי הייתה וולגרית, לא הולמת".

תא וידוי באינסטגרם

מירנדה ג'ולי היא אולי הסופרת האמריקנית הכי מעניינת, נועזת, בוטה ושנויה במחלוקת שתמצאו כיום על מדף הספרים. ולא רק סופרת, אלא אמנית רב-תחומית שיצרה עשרות סרטים ניסיוניים וזוכי פרסים העוסקים כולם במיניות, אינטימיות ומגדר, פרסמה שורה של קבצי סיפורים ורומנים (המפורסם בהם הוא קובץ הביכורים המונומנטלי שלה "אף אחד לא שייך לכאן יותר ממך" שראה אור בהוצאת "אחוזת בית" בשנת 2010), הוציאה שני אלבומי מוזיקה והציגה עבודות במוזיאונים החשובים בעולם. היא גם מחזיקה חשבון אינסטגרם פעיל במיוחד, שמשמש לה כמעין תא וידוי ביוגרפי, המשלב בין מיצגי אמנות עצמיים, עירום והערצה לתרבות עכשווית.

הרומן הנוכחי שלה, המבוסס במובנים רבים על חייה האמיתיים, לא מסתכם בסיפור על גיל המעבר המוביל למשבר אמצע החיים ולחיפוש ריגושים מחוץ לנישואים. הרומן מתמודד בעומק בשפה סאטירית וגרפית, ולעתים קרובות קומית, עם נושאים מורכבים שהם לחם חוקן של נשים במאה ה-21: פוליאמורה, שילוב בין הורות לקריירה, רצון להגשמה עצמית אמנותית לעומת המחירים המשפחתיים שזו מבקשת, והשאיפה התמידית, הכושלת, להישאר באיזון - לעשות את הדבר הנכון על מנת לא להזיק לסובבים אותך, ועם זאת ללכת עם הרצון הפנימי על מנת להישאר בחיים.

אל מול אידיאל החיים שהגיבורה נאחזת בו, המוות מרחף כסימבול עלילתי. הגיבורה נושאת עמה טראומת עבר הורית. ביום לידתו, בנה היחיד כמעט מת עקב דימום עוברי - מה שמשליך על אופן גדילתו, ועל חווייתה הפגיעה כאם. "מכל הדרכים שאדם יכול להיות שונה מבני גילו, 'מת' הוא הקיצוני שבהם", היא מסבירה לעצמה, בדיוק ברגע בו נופלת עליה התובנה שהרחם שהיא נושאת בתוכה כבר למעלה מ-40 שנים, לא יוכל להעניק יותר חיים.

סיפור משפחתי נוסף הקשור במוות ורודף אותה הוא התאבדותן הכפולה של דודתה וסבתה. שתיהן קפצו מהחלון אחרי שבגיל מבוגר מדי התאהבו עד לכדי פנטזיה בגבר שלא החזיר להן אהבה. המוות המרחף מבהיר לגיבורה את צומת הדרכים שהיא נמצאת בה: כיצד יהיה נכון לחיות את העשורים שנשארו לה? חיים מבוזבזים שישלבו תחושות פשרה וכמיהה, לעומת חיים חדשים ומרגשים, שמפתיעים ללא הרף.

חיבור מתוחכם ומתגמל

באמצעות תיאורים אירוטים עזים ג'ולי חוקרת את המופעים הגופניים של גיל המעבר ומציגה אותו כמרחב קונפליקטואלי להתבגרות מינית מאוחרת. הקטעים המעניינים ביותר בספר שמורים לא רק לרגעי ההתאהבות שובי הלב ולהשלכותיהם האירוטיות (בספר זה טמונה אולי הסצנה הכי יפה ומפתיעה שתקראו אי פעם על טמפון), אלא גם לדינמיקה הגלויה עם בעלה האריס ולאופן בו היא בוחרת לשקר לו, או לחילופין לשתף אותו בגלוי, במצבה. "אנשים משתמשים במילה שקרים בכזאת צדקנות, כאילו האמת היא יהלום שנחצב מהאדמה. כל אדם משקר במידה שמתאימה לו. השקר המסוכן היחיד היה זה שדרש ממני לדחוס את עצמי לישות אחת נוחה שתהיה מובנת לאדם אחד… האריס לא הבחין בקולות שרודפים אותי, וזה היה החלק הכי גרוע: לחיות עם מישהו שבעיקר לא האמין לי, ושהיה מאוד מותש מהצורף להעמיד פנים שהוא מזדהה… כמה מרגיז זה להיות אשתו ולא נשים אחרות, שיכולות ליהנות מכמה שהוא נפלא".

הרומן נחלש בשליש האחרון שלו, כשהוא הופך לרגעים למעין ספר הסברה על משברי גיל המעבר. בשיא המשבר הגיבורה נפגשת עם כלל חברותיה הנמצאות בשנות הארבעים והחמישים על מנת לטקס עצה כיצד להתמודד עם מופעי גיל המעבר, או מפנימה את מסקנותיה הגנריות של הרופאה שרושמת לה הורמונים: ״כל המטופלות שלי חושבות שהן אמורות לשמור על קור רוח אל מול השיניים האלה, אך להתחרפנות יש למעשה תפקיד חשוב בשלבי מעבר".

לקראת סופו, עלילות המשנה שבו מתחברות זו לזו באופן מתוחכם ומתגמל, וסצנת הסיום הפיוטית העוסקת בקשר בין האמנות לבין החיים עצמם מרהיבה במיוחד. הטון של ג'ולי הוא סאטירי, סקרן, תוקפני לעתים, ובעיקר מאתגר את הקונבנציה של רומן חניכה בספרות. החניכה הכואבת-מרגשת אל המחצית השנייה של החיים הופכת למופע תיאטרלי חושני ומפתיע, שכל כולו עשוי ממחשבותיה של אישה אחת. ובמילותיה של ג'ולי: "כולם חושבים שדוגי סטייל זאת תנוחה כל כך פגיעה, אבל בעצם זו התנוחה הכי יציבה. כמו שולחן. קשה להפיל אותך כשאת על ארבע".

עוד כתבות

שכונת צל אורנים, קריית טבעון / צילום: בר לביא

זוכי מחיר למשתכן מכרו דירות בקריית טבעון ברווח של מיליון שקל

שתי דירות שלושה חדרים במרחק של כ־130 מטר זו מזו, נרכשו בשכונת צל אורנים בקריית טבעון, בהפרש של ימים ספורים ● שתי הדירות נקנו בתוכנית מחיר למשתכן לפני שבע שנים, ונמכרו במחיר כפול ממחיר הקנייה

וול סטריט / צילום: ap

נעילה מעורבת בוול סטריט על רקע דיווח שטראמפ דוחף למכסים של 15% על האיחוד האירופי

דאו ג'ונס איבד כ-0.3% בעוד נאסד"ק רשם עלייה קלה ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● מניית נטפליקס צללה על רקע דוח רבעוני טוב, שהעלה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

מנכ״ל אנבידיה מגלה: "אם הייתי סטודנט היום זה המקצוע שהייתי מתמקד בו"

ג'נסן הואנג מנכ"ל אנבידיה חושף מה היה בוחר ללמוד כיום ולמה לדעתו הגל הבא של הבינה המלאכותית ישנה את חוקי המשחק ● לדבריו: "הגל הבא דורש מאיתנו להבין דברים כמו חוקי הפיזיקה, חיכוך, אינרציה, סיבה ותוצאה"

איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

אלימות קשה נגד ח"כ איימן עודה: שמשת רכבו נופצה לחלוטין, 3 נעצרו

בלילה חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● טום בראק, שליח טראמפ לענייני סוריה: ישראל וסוריה הסכימו להפסקת אש ● טראמפ בבית הלבן: "מקווה להשיג עסקת חטופים במהירות" נשיא סוריה אחמד א-שרע מאשים: "ההתערבות הישראלית החזירה את המתיחות" ● 50 חטופים - 652 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

הענקית שאיכזבה והדוחות שיכריעו: איך יראה השבוע בשווקים?

אחרי שבוע תנודתי בארץ ובוול סטריט, שבוע המסחר צפוי להיפתח כשבמוקד כניסתן של ענקיות הטכנולוגיה הגדולות למעגל המדווחות - מה שעשוי לספק קריאת כיוון עבור השוק ● בתל אביב המשקיעים ימתינו לדיווחים ביחס לעסקת חטופים

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נכשל הגישור הפלילי בין הפרקליטות לח"כ דוד ביטן

יו"ר ועדת הכלכלה מואשם בקבלת שוחד ב-715,000 שקל בתפקידיו הקודמים; מכחיש את ההאשמות ● יתחיל להעיד בספטמבר, שעתיים וחצי בלבד בכל דיון מסיבות רפואיות

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

צעצוע של Learning Resources. העלתה מחירים / צילום: Reuters, Ray Stubblebine

יצרנית צעצועים תבעה את טראמפ בגלל המכסים, ניצחה - ועדיין על הקרשים

חברת צעצועים שמעסיקה 500 עובדים העבירה ייצוא מסין לווייטנאם ולהודו, שלחה משאיות עמוסות סחורה והחזירה אותן חזרה - ואז הגישה תביעה נגד המכסים ● המנכ"ל ריק וולדנברג: "אף אחד לא יציל אותי, אנחנו נציל את עצמנו"

אורי ברזילי / צילום: ניר סלקמן

בלי תואר ראשון, הצעיר שקיבל תפקיד יוקרתי בהייטק

"פעמיים התגייסתי ל-669 ונאלצתי לעצור את המסלול כי נפצעתי. בפעם השנייה כבר ירד לי הפרופיל, אז הועברתי ליחידה הטכנולוגית של סיירת מטכ"ל. לא היה קל לוותר על חלום הלוחם" ● שיחה קצרה עם אורי ברזילי, שותף בקרן Team8

התוכנית דוח קולבר / צילום: יח''צ

רשת CBS תוריד ב-2026 את התוכנית של סטיבן קולבר

הרשת הודיעה על ביטול תוכנית האירוח הלילית המצליחה לאחר שקולבר מתח ביקורת על תשלום 16 מיליון דולר לטראמפ ● במקביל: בית הנבחרים אישר קיצוץ של מיליארד דולר בתקציב השידור הציבורי

סערה טורקית בים התיכון / עיבוד: ap, Markus Schreiber, Petros Giannakouris

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון

שורת פרויקטים אסטרטגיים שתכננה ישראל עם יוון וקפריסין נבלמה בחסות טורקיה ● על פי ארדואן, הסיבה היא מחלוקת על תפיסת הגבולות הכלכליים במזרח הים התיכון ● ההשלכות: פגיעה ביתירות החשמל והגז של ישראל וסיכון השקעות של עשרות מיליארדים

ארקייד של דונקי קונג. הוליווד מחפשת מלכים / צילום: Shutterstock

הוליווד ממנפת את סופר מריו ודונקי קונג לטובת השורה התחתונה

השבוע יוניברסל ונינטנדו הכריזו על סרט חדש שמבוסס על משחק הוידיאו דונקי קונג ● ההכרזה מסמנת צעד נוסף באימוץ של עולם הקולנוע את דור הגיימינג ● אחרי ההצלחה של "האחים סופר מריו", הוליווד לא רק מעבדת את המשחקים למסך אלא מאמצת את ההיגיון שלהם

זירת נפילה. ''לא ראוי ששמאי מטעם המדינה יעריך דירות'' / צילום: רשות המיסים

המלחמה הציפה מחדש את השאלה: איך מחשבים את הפוטנציאל בפינוי־בינוי?

כיצד מחשבים את שווי הפיצוי בנכסים ישנים עם פוטנציאל התחדשות? הדירות שנפגעו בתקיפת הטילים מאיראן ממחישות את הוויכוח ● ועדה בין־משרדית מגבשת נוסחה למקרים כאלו, אך בשוק מזהירים כי בעלי הדירות עלולים להפסיד כסף

האם קלוד יהיה זה שיחלץ את אמריקה מבור החוב והגירעונות / צילום: Shutterstock

אמריקה יכולה לחלום שה-AI יציל אותה מהחובות

בהינתן קצב הצמיחה היום, המשק האמריקאי יגיע לכדי פשיטת רגל מוחלטת בתוך עשור או שניים לכל היותר ● אך אם הוא יוכל בשני העשורים הבאים לשחזר את הגידול בתל"ג שהתרחש בשתי המאות שעברו, הוא יתאושש ● ואיך הוא יעשה זאת? התפתחות הבינה המלאכותית לכלי שיודע לקבל החלטות וגם לבצע עצמאית, עשויה לטרוף את הקלפים

מאמצי השיקום של מכון ויצמן / צילום: כפיר זיו

מחצית מהבניינים נפגעו. הנזקים מגיעים ל-2 מיליארד שקל: מכון ויצמן מנסה לקום מההריסות

חודש אחרי שנהרסו 52 מעבדות וניזוקו 60 מבנים במכון ויצמן, גלובס עוקב אחרי מאמצי השיקום שלו ● אנשי המכון מספרים על דגימות נדירות שאבדו ועל הקושי של המדינה להתמודד עם נזק ייחודי למוסד מדעי, אבל גם על אלתורים יצירתיים של חוקרים ורוח אופטימית ● בדרך לגיוס הכספים הנחוצים לשיקום, המכון משנה גם את תדמיתו המסוגרת

כלא סיידנאיא / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

הסודות של מפעל המוות הסורי נחשפים: "בושה לעולם כולו"

תחת משטרו של בשאר אל-אסד, כלא סיידנאיא הפך למכונת הרג המונים ● העולם ידע על סיידנאיא, אך לא הצליח לעצור את הזוועות שהתרחשו בתוכו ● עדויות חדשות של אסירים לשעבר מספרות על הרעבה, אלימות קיצונית, טקסים שנועדו לשבור אותם פסיכולוגית והרג בעינויים

לקראת שבוע המסחר / צילום: Shutterstock

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

המנוע שדחף את הביטקוין לשיא והאנליסט שמסמן את המטבע החם הבא ● מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות וחושף איך לבנות תיק מנצח ● וגם: בתי ההשקעות שאיכזבו, סעיף חדש שמקפיץ את האינפלציה – והאזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

נתניהו ומשפחות החטופים בבלייר האוס. ייאוש היה תלוי בחדר / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

"המלחמה המיותרת" והמלחמה הבלתי מסתיימת

מה יכולת העמידה של חברה חופשית במלחמת דמים ארוכה? הבריטים עמדו ב–1916 ב-57 אלף הרוגים ביום אחד. לא כל חברה מסוגלת. לפעמים החמצן מתחיל לאזול

בית קברות תת קרקעי בירושלים / צילום: חברת קדישא ירןשלים. פרושים

חנויות, משרדים, מלונות ומקומות בילוי: האם העתיד של התכנון בישראל נמצא מתחת לאדמה

המערכה עם איראן חידדה את הצורך בפתרונות מיגון - חלקם מתחת לאדמה - אך לשימוש בתת־קרקע יש יתרונות רבים נוספים ● מדוגמאות מהעולם ניתן ללמוד כיצד ניתן לפתח את השטחים שנמצאים מתחתנו, ומחקר חדש של האוניברסיטה הפתוחה מצא את ההיגיון הכלכלי שיאפשר את זה בישראל