היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
תנועת משמר הדמוקרטיה ו-37 עותרים בראשות ראש השב"כ לשעבר, כרמי גילון, מבקשים היום (ו') מבג"ץ להקפיא מיידית את המהלכים להדחת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ולאסור על הממשלה לדון בנושא.
● היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"
● למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה חוק שיאפשר הדחת בכירים בשירות הציבורי
הבקשה באה לאחר שוועדת השרים המיוחדת המליצה לממשלה על ההדחה, והדיון אמור להתקיים במליאתה (לפי פרסומים לא רשמיים) בעוד עשרה ימים. השופט התורן היום בבית המשפט העליון הוא דוד מינץ, המוגדר כ"שמרן"; בשבוע הבא יהיה זה עופר גרוסקופף, המוגדר כ"ליברל".
בתחילת השבוע דחה המשנה לנשיא בית המשפט העליון, נעם סולברג, בקשה לאסור על הוועדה לקיים את השימוע לבהרב-מיארה, באומרו שהזמן הנכון לביקורת השיפוטית הוא לאחר קבלת החלטה. העותרים טוענים, כי כעת ניתן לבצע ביקורת זאת - אם כי בית המשפט עשוי לקבוע, שיש להמתין עד לסיום המהלך כולו בדמות החלטת ממשלה. בהרב-מיארה לא התייצבה לשימוע, בנימוק שהוא בלתי חוקי ותוצאותיו ידועות מראש.
חשש לנזק בלתי הפיך
לדברי העותרים, יש להוציא כעת צו ארעי ובהמשך להופכו לצו ביניים, "בשל האפשרות הממשית שהחלטת הממשלה תתקבל בתוך פרק זמן קצר ביותר ותביא להפסקה מיידית של כהונת היועצת". במצב כזה, אפילו אם יינתן צו ביניים לאחר ההחלטה - במשך ימים אחדים לא יאויש התפקיד. לשיטתם, זהו מצב של "נזק כבד ביותר ובלתי הפיך לשלטון החוק, והוא מהווה סכנה של ממש ליציבות המשטרית".
העותרים מביעים את החשש, שהממשלה תתכנס דקות אחדות לאחר שהוועדה בראשות השר עמיחי שיקלי תצביע על ההצעה, באופן שלא יאפשר ביקורת שיפוטית על החלטת הוועדה לפני שזו תונח על שולחן הממשלה. חשש נוסף הוא, שהממשלה תחליט שכהונתה של בהרב-מיארה תפקע באופן מיידי, וכך ייווצר מצב דמדומים שבו ספק אם יהיה אדם המוסמך להפעיל את סמכויות היועץ. "בנוסף, קיים חשש כבד שזמן זה ינוצל לביצוע מהלכים שחוקיותם מוטלת בספק, שנועדו לקבוע עובדות בשטח, ושנזקם יהיה בלתי הפיך". הבקשה הוגשה באמצעות עוה"ד דפנה הולץ-לכנר ויובל יועז.