גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשטח המכירות מדשדשות, אז למה מחירי הנדל"ן לא יורדים בחדות?

היצע הדירות הלא מכורות בשיא, מספר העסקאות בשפל - אך המחירים יורדים בשיעור מתון בלבד ● מגמות מנוגדות מקשות להצביע על כיוון ברור, אך תחום אחד כן מעורר אופטימיות ● לאן צועד שוק הדיור מכאן? ● ניתוח מיוחד לקראת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי
נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, מסביר את הנתון השבועי

אדם שיפרוס לפניו את כל הנתונים העדכניים ביותר, יגיע ככל הנראה למסקנה ששוק הדיור הישראלי ב־2025 השתגע. ייתכן שמעולם לא הציג הענף מספרים סותרים כל כך ומגמות שונות כל כך בו־זמנית, אשר מעל לכול ממחישים דבר אחד: הענף נמצא בבלבול מתמשך. השאלה היא לאן הולכים מכאן, ובמילים אחרות: מה הכיוון שאליו צועד שוק הדיור הישראלי?

נתון בשבוע | השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

תנודתיות גבוהה

עד כמה עמוק הבלבול? שלושה גרפים שמציג אגף הכלכלה בבנק לאומי ממחישים זאת היטב: מצד אחד, התחלות בנייה שנותרות ברמה גבוהה יחסית, באופן רצוף ממחצית שנת 2022, עם קצב של כ־18 אלף יח"ד בכל רבעון; מצד שני, גמר בנייה שהולך ופוחת - כלומר פחות ופחות דירות שבנייתן מסתיימת ומוכנות לאכלוס; מצד שלישי, תנודתיות גדולה בהיקפי המכירות, בעיקר של דירות חדשות, לאורך השנתיים האחרונות - על רקע מבצעי המימון של הקבלנים, שהגיעו לשיא ב־2024, ו"צומצמו" בידי בנק ישראל בחודשים האחרונים.

אל הקלחת הזאת כדאי להוסיף עוד כמה נתונים מעניינים: ירידה משמעותית במכירת דירות חדשות, כולל ירידה של עשרות אחוזים בשתי הערים הגדולות בישראל, ירושלים ותל אביב־יפו; עלייה מתמדת במספר הדירות בבנייה פעילה, כ־190 אלף בסוף הרבעון הראשון של 2025, ובדירות לא מכורות - מספר העומד על כ־81 אלף נכון למאי האחרון.

לכאורה, כל הנתונים הללו אמורים להיות "המבוא" לירידות משמעותיות במחירים - שכן ההיצע גבוה, הביקוש נמוך (לראיה - כמות העסקאות ההולכת ופוחתת מתחילת השנה) והאינטרס של הקבלנים הוא למכור, ולהיפטר מהדירות שעדיין נמצאות על המדף. אבל המספרים לא בהכרח מתיישרים לכך: מחירי הדירות אומנם יורדים כבר חודש שלישי ברציפות - רצף שלא היה כאן תקופה ארוכה - כך לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אבל בשיעורים מינוריים למדי: ירידה של 0.6% בסך־הכול בשלושת החודשים יחד. במקביל, המשכנתאות החדשות שנוטל הציבור ממשיכות להיות גבוהות - כ־9 מיליארד שקל ביוני האחרון, מהנתונים הגבוהים השנה.

מבולבלים? לא במקרה. הענף ממשיך להציג נתונים סותרים, ולא בטוח שאפשר לשים את האצבע על גורם אחד כמחולל הכאוס. עוד יותר לא פשוט לקבוע מה יהיה עתידו של הענף, גם אם תסתיים המלחמה באופן רשמי, שכן ישנם עוד גורמים רבים המשפיעים על הפעילות בו מלבד נטל המלחמה הכבד והמתמשך.

קצב הבנייה הואט

לדברי צחי ארצי, ראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, עוד מוקדם לקבוע אם הירידות האחרונות במדד מחירי הדירות מצביעים על מגמה או על עניין נקודתי, שכן "היו הרבה שינויים בשנה וחצי החולפות, וגם לפני כן, וצריך להסתכל על תקופה יותר ארוכה כדי להבין לאן מועדות פנינו". מה שמטריד אותו בעיקר הוא הירידה בגמר הבנייה, והפער ההולך וגדל בין מספר היתרי הבנייה שניתנים בענף למספר התחלות הבנייה.

"זה בהחלט אירוע משמעותי", הוא אומר, "המשקף את אחת הבעיות המרכזיות כיום - המחסור בעובדי בניין בפרט, ובכוח אדם במדינת ישראל בכלל. המצב הזה מוביל להאטה בכל תהליך הבנייה - גם בהתחלות הבנייה, גם במשך הבנייה וגם בגמר הבנייה. בחודשים האחרונים היקף המועסקים בענף התאושש, וחזר לרמה שהיה טרם 7 באוקטובר 2023, אבל קצב הבנייה נמוך משמעותית לעומת המצב ערב המלחמה, למרות שהוואקום התמלא לכאורה - מה שככל הנראה משקף את המיומנות הנמוכה של רבים מהעובדים החדשים ומעכב את התאוששות גמר הבנייה".

ארצי משתף בנתונים שאסף אגף הכלכלה בבנק לאומי, ולפיהם התקופה מתחילת העבודות ועד להשלמת פרויקט עלתה ליותר מ־34 חודשים בממוצע, לעומת 32.7 חודשים בממוצע בשנת 2023, ו־25.8 חודשים בממוצע בעשור הקודם - קרי התארכות התהליך ביותר משליש בתוך עשור.

התחדשות עירונית / צילום: דיויד לוין

ארצי תולה זאת בעיקר במחסור בעובדים מיומנים - אבל לא רק בגורם זה: "הכשרת עובד בענף הבנייה לא דומה להכשרת עובד בחקלאות, התהליך הרבה יותר ארוך, ולכן גם אם נסגר הפער מבחינה מספרית, וכמות העובדים שנמצאים בענף דומה לזו שהייתה לפני המלחמה - המיומנות של העובדים החדשים עדיין לא כזו המאפשרת להאיץ את תהליכי העבודה.

"גם הבירוקרטיה משפיעה מאוד על קצב הבנייה. מדובר בגורם שהוא, בעיני, המקל הבולט בגלגלי התנופה הנדרשת בשוק הדיור. ההערכות מצד גורמי המקצוע הן כי מרגע זכייה במכרז של רשות מקרקעי ישראל ועד לקבלת היתר בנייה חולפות ארבע עד ארבע שנים וחצי בממוצע, זאת לעומת שלוש שנים בממוצע לפני עשור. זה לא סביר.

כתוצאה מכך, תהליך הבנייה ארוך משמעותית משהיה, וזה משפיע על קצב המכירות ועל נתוני גמר הבנייה. יש מישהו בסוף שצריך לשלם על המשמעויות המימוניות והפיננסיות של המצב הזה, ואלו הם רוכשי הדירות".

ההתחדשות העירונית מאיצה

את האופטימיות מהמצב הנוכחי שואב ארצי מתחום ההתחדשות העירונית: בשנים האחרונות תפס התחום נתח של כשליש מהתחלות הבנייה הכוללות בישראל, ועל אף שבשנה האחרונה נרשמה ירידה קלה (לסביבות 26%), הוא עדיין תורם חלק נכבד להתחלות הבנייה - ולפי ארצי, נתח זה רק ילך ויגדל.

"הגידול בהתחלות הבנייה בהתחדשות עירונית משקף מגמה חשובה מאוד, מגמה המייצרת עתודות קרקע משמעותיות ואלטרנטיבה לשאר האפיקים. הפריסה הגאוגרפית מתרחבת, כך שאפשר כיום לראות התחדשות עירונית לא רק במרכז אלא גם בפריפריה. כבר היום חלק משמעותי מהתחלות הבנייה הוא בהתחדשות עירונית, ובמבט צופה פני עתיד זו מגמה הצפויה להתגבר, גם בגלל הצורך בממ"ד כפי שהוכיחה לנו המלחמה, וגם בשל הצורך במיגון מפני רעידות אדמה.

"נוסיף לזה את הביקושים הקשיחים לדירות בשוק הישראל, אל מול מיעוט קרקעות פנויות - עד כדי כך שישנם יישובים שלא נותרו בהן קרקעות לשיווק - ונגיע למסקנה הברורה: למתחמי ההתחדשות העירונית יהיה משקל גדול עוד יותר בשוק הדיור, גדול בהרבה ממה שהיה עד היום. אנחנו בלאומי מממנים פרויקטים רבים מאוד בהתחדשות עירונית בכל הארץ, כולל התחדשות של שכונות שלמות, וזה בהחלט סקטור שהופך להיות מנוע צמיחה, גם מזווית יזמית וגם מבחינת המערכת הפיננסית כולה".

הוודאות תחזיר את הביקושים?

בשנים האחרונות התמודד ענף הנדל"ן, ושוק הדיור ספציפית, עם אתגרים רבים - חלק מהם חסרי תקדים: משבר הקורונה, העלייה המהירה בריבית במשק, המלחמה הארוכה והמחסור בעובדים שנוצר בעקבותיה. כל אלו קרו בתוך פרק זמן קצר מאוד, של חמש שנים, אך עם כל אחד מהם הצליח הענף להתמודד בדרך כזו או אחרת. ומה יקרה הפעם - בייחוד לאחר שהמלחמה תסתיים?

"השוק מתמודד עם אתגרים כבר הרבה שנים, ולמרות כל אלו, בראייה לאחור הוא מציג הסתגלות ונמצא בתנועה. אם ניקח את שנת 2024 כדוגמה - שנה שבה המכירות היו ברמה גבוהה מאוד למרות המלחמה - נראה כי השוק למד להתאים את עצמו. היזמים, הקבלנים, המערכת הפיננסית - כל גורם במשוואה למד להתנהל עם המושג שנולד בתקופה המאתגרת האחרונה: 'הנורמלי החדש'. זה מושג שמתעדכן כל הזמן, ולומדים להתנהל איתו. העובדה שחברות הבנייה והיזמים גילו איתנות וחוסן, שרוב הפרויקטים יוצאים בצורה אחראית, שאתרי הבנייה עובדים כסדרם, זו העדות הטובה ביותר לכך שגם 'בנורמלי החדש' כל הצדדים התנהלו בצורה מושכלת ומותאמת לצו השעה", אומר ארצי.

הוא מסכם: "אנחנו מאמינים בשוק הדיור. התפקיד שלנו הוא להניע את השוק במציאות של אי־ודאות, והמטרה היא באמת לגרום לכך שהוא ירוץ קדימה גם מכאן ואילך. סיום המלחמה וחזרת הוודאות - אלו אירועים שיתמכו בביקושים, בשווקים בכלל ובפרט בשוק הדיור, המהווה מנוע צמיחה אסטרטגי. פיתוח שוק הדיור הוא משימה לאומית. נדרשת התגייסות משותפת של כלל הגורמים כדי להקטין חסמים בירוקרטיים ולהניע פרויקטים וכך לאפשר לשוק לצמוח".

***גילוי מלא: נתון בשבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם

עוד כתבות

מערכות ההגנה החדשות שפורסת איראן - באוויר ובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האנטישמיות באוסטרליה הפכה ל"מקובלת יותר וקיצונית יותר"; תוכנית חלוקת המזון בעזה רוויה בבעיות, לפי ה-WSJ; מערכות ההגנה החדשות של איראן; ומה מחפשת ישראל בסוריה? ● כותרות העיתונים בעולם

אבנר נתניהו / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

אבנר נתניהו מצטרף למיזם של דובי פרנסס

בהודעה שפרסם אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, הוא כתב כי הוא מצטרף ל-The Umbrella Corporation, מיזם חדש של קרן ההון סיכון Group 11, בתפקיד שותף בכיר ● מדובר ביוזמה אותה מוביל דובי פרנסס, שעומד בראש הקרן, שעוסקת בקידום טכנולוגיות בתחומי ההגנה והחדשנות

ד''ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: כפיר זיו

ד"ר חן קוגל מבקש לתבוע את מטא על שימוש בדמותו בפרסומות כוזבות

מנהל המכון לרפואה משפטית טוען כי פרסומות למוצרים בריאותיים מפוקפקים בפייסבוק ובאינסטרגם עושות שימוש בדמותו ● מטא בתגובה: לא מתייחסים להליכים משפטיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הממשלה אינה מתנגדת להשהיית הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה

הממשלה נמנעה מלהגיב על החלטתו של שופט העליון נעם סולברג, לפיה הדחתה של בהרב-מיארה לא תהיה מיידית, אלא יינתן זמן לעתור נגד ההדחה ● אתמול ביקשה היועמ"שית להוציא צו ביניים שיאסור על הממשלה לדון בהדחתה, בנימוק שמדובר בהליך בלתי חוקי; הממשלה נמנעה מלהגיב גם על כך

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

ח''כ דוד אמסלם / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

השרים ישלטו במינויים, וגם בוועדה לבדיקתם: ההשתלטות של אמסלם על החברות הממשלתיות עולה שלב

בתזכיר החוק שפורסם הלילה, מוצע כי השרים יקבעו מי יהיו יושבי הראש ולא הדירקטוריונים ושזיקה פוליטית תוגדר רק כחברות בגוף הבוחר במפלגתו של השר ● עוד נקבע כי יו"ר הוועדה לבדיקת מינויים כבר לא ימונה על ידי היועמ"ש אלא על ידי השרים וכן שורה של שינויים מרחיקי לכת במבנה החברות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוזיל בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף, סקר את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מלון הילטון בתל אביב / צילום: Shutterstock

כך ניצח הילטון את עיריית תל אביב וחסך 5 מיליון שקל

עיריית ת"א החליטה לגבות תעריף ארנונה גבוה עבור אולמות במלונות; מלון הילטון התנגד, והתיק הגיע לביהמ"ש המחוזי בת"א ● המאבק המשפטי הסתיים בהסכם פשרה לטובת הילטון

ראש עיריית ברלין, קאי וגנר / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ברלין מתכוונת להתנות קבלת אזרחות גרמנית בהכרה במדינת ישראל

ראש העיר המכהן של ברלין מהמפלגה השמרנית, אמר את הדברים על רקע חוק דומה שכבר אושר בחודש שעבר במדינת המחוז ברנדנבורג ● החקיקה המוצעת תהפוך את ההכרה הברורה בזכות הקיום של מדינת ישראל לאחד מהסעיפים שמי שמבקשים אזרחות יצטרכו לאשר באופן אישי

הדיון בועדת החוץ והביטחון היום / צילום: דוברות הכנסת- נועם מושקוביץ

"לא מוכנים לשלטון גנרלים": ועדת חוץ וביטחון לא העבירה את הגדלות הרמטכ"ל

ועדת חוץ וביטחון כשלה באישור ההסדרה של תוספות הפנסיה לקציני צה"ל ● מטעם הצבא הציעו הצעת פשרה, אך הח"כים מצד הקולאיציה דחו אותה ● בג"ץ הציב דדליין ל-27 ביולי, אך הממשלה עשויה לבקש דחייה נוספת

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

תת אלוף במילואים ויועץ לחברות גדולות במשק: זה ראש אגף התקציבים החדש

מהרן פרוזנפר, לשעבר היועץ הכספי לרמטכ"ל, מונה לממונה על התקציבים במשרד האוצר ● יוצאי האגף מעריכים: "לא יהיה עושה דברו של סמוטריץ', הוא לא מינוי פוליטי קלאסי"

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים

באוצר מעוניינים להעניק הטבת מס ליבואנים העקיפים במטרה להגביר את התחרותיות בענף הרכב ● מה כולל הצו, מי ירוויחו ממנו, והאם ההטבה תגולגל בוודאות לציבור? ● על אף שהמדינה מעודדת את הסגמנט, המהלך לא יכלול את המכוניות החשמליות ● גלובס עושה סדר

מכרה המתכות הנדירות של MP בקליפורניה / צילום: ap

הסכם עם אפל הזניק את מניית המתכות הנדירות

בתוך שבעה ימי מסחר זינק שווייה של MP Materials בבורסת ניו יורק למעל 10 מיליארד דולר, בזכות הסכמי אספקה של מגנטים נדירים עם משרד ההגנה האמריקאי וענקית הטכנולוגיה אפל

תמונה של דונלד טראמפ עם ג'פרי אפשטיין נתלתה במחאה בתחנת אוטובוס, לונדון / צילום: ap, Thomas Krych

טראמפ נוחל הצלחות מבית ומחוץ, אבל מסתבך בתיק אפשטיין

נשיא ארה"ב רשם הישגים לאחרונה: הוא העביר את חוק ה"סטייבל־קוין" להסדרת השימוש במטבעות דיגיטליים יציבים, סיים את מימון השידורים הציבוריים ונפטר מאחד ממבקריו החריפים בטלוויזיה ● אולם כעת בארה"ב הרוחות סוערות סביב הפרסום הקושר את שמו לג'פרי אפשטיין

מטבעות דיגיטליים

עתירה לבג"ץ: "להורות למדינה לאפשר לנו לשלם את המס על רווחי קריפטו"

בעתירה שהוגשה לבג"ץ טוענות שתי חברות ישראליות מתחום הקריפטו כי הן מעוניינות לשלם 3.5 מיליון שקל מס על רווחיהן ממסחר במטבעות דיגיטליים, אך רשות המסים לא מוכנה לקבל את הכסף לחשבון הייעודי שנפתח לשם כך - מה שיוצר "מצב אבסורדי וקפקאי" והופך אותן ל"למפרות חוק בעל-כורחן"

שיגרו אישיבה, ראש ממשלת יפן / צילום: ap, Philip Fon

הבוחר הכריע: אחת הכלכלות הגדולות בעולם תעבור זעזוע

יפן מתמודדת עם חוב תופח, אינפלציה וזינוק בתשואות האג"ח, וגם עם איום המכסים f בשל קואליציה צרה, לראש הממשלה אישיבה לא תהיה ברירה, אלא לשתף פעולה עם האופוזיציה שמעוניינת לחתוך מסים ולהגדיל את החוב - מהלך שעשוי להשפיע על הכלכלה העולמית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בהרב-מיארה: ספק אם ניתן להגיע למתווה להמשך כהונת בן גביר כשר לביטחון לאומי

בהודעת עדכון שהגישה לבג"ץ בנוגע לעתירה הדורשת להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי, מציינת הפרקליטות כי לצד הניסיונות להגיע למתווה מוסכם – אירועים מהעת האחרונה מחייבים לבדוק האם ניתן להבטיח את עצמאותה של המשטרה

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

הסיבה האמיתית להתערבות העובדים של קופת חולים כללית בפרשת פיטורי המנכ"ל

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בית המשפט ביקש תגובה מקדמית עד יום ראשון. הכללית: "דנציגר ימשיך לעבוד" ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

כך יתמודדו בתי המשפט עם ה–AI / צילום: Shutterstock

קליפורניה קבעה כללים, ישראל בדרך: כך יתמודדו בתי המשפט עם ה-AI

בעקבות מקרים של פברוק טיעונים משפטיים באמצעות בינה מלאכותית, הנהלת בתי המשפט מינתה צוות לגיבוש קוד אתי מחייב לשופטים ולעובדי המערכת ● בקליפורניה, הרשות השיפוטית המדינתית הגדולה ביותר בארה"ב, אושרו כבר כללים החלים גם על הדרג המינהלי

עורכי הדין דורון לוי, אלדד כורש ויונתן אלטמן / צילום: תמר מצפי, איל יצהר ואייל טואג

האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין

עמית פולק מטלון, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, הדהים לפני מספר שנים את הענף כשהתפצל, והשותף המנהל שלו עזב ● מסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט שופכים אור על סכסוך בין שלושה מהשותפים הבכירים, שהתגלגל להאשמות חריפות ולתביעות במיליונים