גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיר שדשדשה שנים מאחור והיום מציגה - מהפך נדל״ני

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock
ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר הכריז מינהל התכנון על אישור חמש תוכניות שונות לפינוי־בינוי ב"מתחם הנורית" שבשכונת קריית מנחם, בדרום־מערב ירושלים. לכאורה, הודעה אחת מתוך שלל הודעות שיוצאות כמעט מדי שבוע ממינהל התכנון ומעיריית ירושלים, על התקדמות במתחם התחדשות עירונית חדשה בעיר. אבל יש משהו דווקא בהודעה הזאת שמסמל כנראה יותר מכול את השינוי שעוברת העיר בשנים האחרונות: זהו אחד המתחמים המורכבים להתחדשות עירונית, אשר כולל חמישה תתי־מתחמים ודורש בין היתר שימוש בקרקעות משלימות כדי לאפשר היתכנות כלכלית - עבור 2,265 יחידות דיור (יח"ד) במקום 581 קיימות. כשמתחם כזה יוצא לדרך ומקבל אישור, זו נקודת ציון חשובה בכל קנה מידה.

16 מיליון שקל לדירה ללא ממ"ד: השכונות המבוקשות בישראל שאין בהן מיגון פרטי
253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד

אם נסתכל על הנתונים הכלליים של עיר הבירה, נבין שאישור מתחם הנורית הוא עוד נדבך בתנופת הפיתוח שעוברת העיר בשנים האחרונות, ושעליה מצביעים גורמים רבים בענף. סקר שערך גלובס בקרב חברות בנייה, יזמים וקבלנים, בשיתוף התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מראה בין היתר כי עיריית ירושלים היא המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה. גלובס יצא לבדוק: מה הוביל למהפך של ירושלים בקצבי העבודה, ולשביעות הרצון הגבוהה של היזמים העובדים מולה - בניגוד להרבה רשויות אחרות בישראל? נבחן זאת באמצעות ארבע נקודות מרכזיות.

1 עם נתונים אי־אפשר להתווכח

הקצב התחלות הבנייה בעיר התגבר משמעותית בתוך חמש שנים. כך למשל, אם ב־2020 החלה בעיר בנייתן של 2,564 יח"ד, ב־2023 המספר כבר הגיע ל־5,781 יח"ד. ב־2024 הקצב ירד מעט, ל־5,178 יח"ד, אך על פי נתוני הלמ"ס האחרונים, עבור התקופה שבין אפריל 2023 למרץ 2024, הקצב עלה מחדש - ל־6,296 יחידות דיור שהחלה בנייתן בעיר. מדובר בכמות גדולה פי שניים וחצי מכמות התחלות הבנייה בעיר לפני כחמש שנים, ובכמות הגבוהה ביותר בישראל - גם בהשוואה לתל אביב.

גם בהתחדשות העירונית התמונה דומה: ב־2024 אושרו בעיר 61 תוכניות פינוי־בינוי, כך על פי דוח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עם 12,695 יחידות דיור מוצעות - שוב, המספר הגבוה בארץ. במספרים המצטברים עד לסוף 2024 ירושלים ראשונה גם כן עם 35,128 יח"ד מוצעות ב־151 תוכניות. לשם השוואה, ב־2020 ירושלים דורגה רק רביעית מבין הערים בנתון זה, עם 10,153 יחידות דיור מוצעות בלבד - פחות משליש מהמספר בסוף 2024. עיריית ירושלים סיפקה גם היתרים ל־3,044 יח"ד בפינוי־בינוי ב־2024, ול־7,850 יח"ד עד היום, לאורך כל השנים, וגם כאן היא ראשונה בארץ.

באשר להתחדשות בניינית (התחדשות של בניין בודד), ירושלים שנייה מבחינת מספר ההיתרים ב־2024 - 58 היתרים ל־1,407 יח"ד. מתחילת דרכה של תמ"א 38 היא סיפקה היתרים ל־9,205 יח"ד בהתחדשות בניינית, מספר המציב אותה במקום הרביעי בארץ. יש לציין כי בתחום זה היא נמצאת הרחק מאחורי תל אביב (27,811 יח"ד בהיתרים), ורמת גן (16,464 יח"ד בהיתרים).

2 "מאוד דומה לוותמ"ל": השינוי בסדרי העבודה

השיפור במספרים, כמו שאפשר לראות, לא קרה בתוך יום אחד - אך משיחות שקיימנו עם גורמי מקצוע מהענף, המספרים הם לא מוקד העניין: הם הגיעו בעקבות שינוי בתפיסה, שהביא לשינוי בדרך שבה עובדת העירייה בפועל, ומשם לשיפור במספרים.

"השינוי התחיל ברגע שהוועדה המחוזית קבעה את מדיניות הבינוי לאורך צירי הרכבת הקלה", אומר עו"ד אבי פורטן, שותף מנהל וראש מחלקת תכנון ובנייה (משותף) במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי. "עד אז, בנייה של יותר מ־20 קומות נחשבה לאירוע בירושלים. מאז 30 קומות זה כבר הסטנדרט. פתאום ראו שאפשר לבנות בירושלים גם מגדלים, ומשם קבעו יעדים לפיתוח מואץ בעיר שאותו העירייה והוועדה מקדמות גם היום.

"הדבר הזה לא יכול היה להיעשות בלי תמיכת ראש העיר. שורה כאן 'רוח המפקד', ובתוספת רמת התיאום בין העירייה למחוזית, אפשר להבין למה הדברים מתקדמים מהר. עוד דבר שכדאי לזכור הוא שלוועדה המחוזית אין הרבה ערים להתמקד בהן, משום שבמחוז ירושלים יש רק עוד עיר גדולה אחת, בית שמש. המחוזית מתמקדת ב־80% מהזמן לדעתי בירושלים, ולכן העבודה שוטפת יותר".

רובע הכניסה לעיר. ''התקפה של מגדלים'' / הדמיה: חברת עדן, החברה העירונית לפיתוח כלכלי

"ב־2007, כשיורם קרן היה מנכ"ל אפריקה ישראל, הוא החליט לקנות קרקעות בירושלים - והסתכלו עליו כמו על משוגע", מספרת מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים, רונית אשד לוי. "באותן שנים כולם שאלו: 'מי מגיע לירושלים?'

רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה התחדשות עירונית / צילום: ענבל מרמרי

"היום אין יזם אחד שלא מגיע לירושלים, כי העירייה מגויסת לעניין. זה דומה לעבודה של הוותמ"ל: שולחנות עגולים, לוחות זמנים קבועים שבהם אנחנו נפגשים אחת לשלושה חודשים עם ראש העיר משה ליאון, פעם בחודש עם מהנדס העיר יואל אבן ופעם בשבועיים עם אנשי אגף הרישוי. ברגע שהרשות כל כך מגויסת ופותרת חסמים שבמקום אחר מעכבים את התהליך בחודשים - הכול נראה אחרת. התהליך מאוד סדור, גם במסלול לאישור התוכנית וגם ברישוי, ואפילו לקראת האכלוס במקרה של פרויקט פינוי־בינוי. העירייה מנהלת את התהליך ולא נותנת לו להתפזר. היזמים משוועים לזה".

יואל אבן, מהנדס עיריית ירושלים / צילום: איל יצהר

"סוד ההצלחה הוא לא תקציבים ולא רפורמות", אומר יחיאל סגל, מנכ"ל ובעלי קבוצת בית ירושלמי (BY). "זו העיר שיש בה הכי הרבה מגבלות - מיעוט קרקעות, שימור ועוד - והיא הכי מצליחה, מקצועית ויעילה. אלו האנשים שעושים את ההבדל, כי כל היום הם עוסקים בקידום פרויקטים. משה ליאון שולח אליי אנשים כדי לשאול איך אפשר לשפר, לייעל, איפה הבעיות. העירייה רודפת אחרינו. יש לי 32 בקשות להיתר בעיר, והמשמעות של זה היא שיחת וידאו כמעט אחת לשבוע עם גורם בעירייה. אין את זה באף מקום אחר".

אבן מסביר איך התהליך קורה מאחורי הקלעים, ומגלה שבעירייה לא חוששים גם לנזוף ביזמים כשצריך: "אנחנו לוחצים על היזמים בטלפונים ובישיבות מעקב. עוד לפני שהתוכנית מאושרת הצוות יודע לפנות ליזמים, לקבוע פגישה בעירייה, לעשות ישיבה ראשונה שאנחנו יוזמים, להסדיר מראש לוחות זמנים ברורים, להסביר את הכללים ולהמשך הלאה - אל ישיבות המשך ומעקב צמוד.

"היו מקרים שבהם, בפרויקטים שראינו שלא מתקדמים, היזמים הגיעו לכאן לבירורים. הם צריכים לחשוב כל הזמן מה התחייבו לעשות ואם יש משימות שבהן לא עמדו בזמנים. הצוות שלי אפילו התערב במקרה שבו הייתה בעיה עם המימון הבנקאי, מול הגוף המממן עצמו. רק כך צולחים את הבירוקרטיה: בתהליכים האלה יכול להיות רצון גדול של העירייה לקדם דברים, אבל הוא עלול להתנפץ על סלעי הבירוקרטיה. צריך להתמודד, ליזום, לפתור חסמים, וזה מה שאנחנו עושים כל הזמן - פותרים חסמים ומאפשרים להליכים לקרות".

הקידום המהיר מתאפשר גם הודות לשיתוף פעולה טוב בין העירייה לוועדה המחוזית. אותה תוכנית במתחם הנורית שהזכרנו לעיל היא דוגמה "חמה מהתנור" לכך: בשל הקושי במימוש הקרקע המשלימה בפרויקט, אישרה המחוזית הגדלה של זכויות הבנייה במתחם, בכ־900 דירות, כדי להבטיח את כלכליות הפרויקט, ובהתאם הגדילה גם את התשתיות התומכות.

3 תנופת הפיתוח תפגע בתושבים ובערכי העיר?

אל מול תנופת הפיתוח העצומה ניצבים לא מעט תושבים אשר חוששים כי המגמה הזו תבוא על חשבון העיר עצמה, ועל חשבונם. אחת התוכניות שהפכה לסמל בהקשר זה היא בניית מגדל בגובה 40 קומות במתחם אפשטיין בעיר, שכבר זכה לכינוי "בורג' חליפה של ירושלים". מבחינת רבים מהתושבים זו תוכנית המסמלת את פריצת קו הרקיע הקיים של העיר, ואת שינוי אופייה בעקבות הפיתוח האדיר.

אחד הקולות הבולטים בנושא הוא עו"ד יוסי חביליו, סגן ראש העיר ירושלים. "אין מספיק הקפדה על הזכויות של התושבים", הוא טוען. "הוועדות השונות חושבות קודם כול על היזמים, במקום לחשוב על התושבים ועל הצביון של ירושלים. יש פה השתוללות לא מאוזנת.

"יש התקפה של מגדלים על העיר. יכול להיות שאין מנוס בבנייה לגובה, וגם ההתחדשות העירונית היא דבר טוב, אבל בסופו של דבר עדיין פוגעים בשטחים הירוקים בעיר. לא כל מקום מתאים למגדלים ולבנייה לגובה. אותו מגדל, ה'בורג' חליפה', נבנה על קרקע פנויה, אני לא רואה בו שום ערך לתושבים. ירושלים היא עיר מיוחדת, ובסופו של דבר לא יישאר ממנה שום ערך היסטורי. בעיניי, הדאגה היא בעיקר לרווח של היזמים. המחלקה החברתית קטנה מדי וחסרת שיניים. הוועדות לא בהכרח מתייחסות אליה. חייבים להגדיל אותה ולחזק אותה".

"אמנם ירושלים צפויה להיות בשנים הקרובות העיר הכי מרושתת מבחינת אמצעי תחבורה עתירי נוסעים, בזכות קווי הרק"ל המתוכננים, אבל צריך לשאול אם כל זה תואם את קצב הפיתוח", מוסיף עו"ד פורטן. "יש חשש שאל מול צמצום תקני החניה, שקורה באופן ארצי, התחבורה הציבורית עלולה לקרוס בשל הגידול העצום במספר התושבים הצפוי בעיר.

"כמו כן, אי־אפשר להתעלם מהעובדה ששני שלישים מתושבי העיר הם חרדים וערבים, שלא נוהגים לגור בבניינים גבוהים - והשאלה היא מי יגור בכל אותם מגדלים המתוכננים לקום בעיר? לפחות לגבי החרדים אני מעריך שבסופו של דבר זה ייפתר, אבל יש כאן אתגר עצום לעירייה".

מהנדס העיר אבן אומר בתגובה: "אני מכיר את הקולות האלה ויושב עם האנשים כל הזמן. הקולות האלה הולכים ויורדים, כי מתחילים להבין מה באמת אנחנו עושים. בעבר הייתה ביקורת רבה, אבל היום גם המתנגדים הגדולים ביותר באים ואומרים לי - כל הכבוד.

"הקמנו יחידה הממונה על איכות הבנייה ואיכות התכנון, יש לנו פרויקטור שכונתי לכל שכונה שמייצר תוכנית עבודה קדימה, על בסיס הפיתוח המתוכנן. ב־2031, כאשר כל קווי הרכבת הקלה יעבדו, אנשים יוכלו להגיע כמעט מכל שכונה לרכבות הקלות, ולהתנהל אחרת לגמרי. אזור התעסוקה שאנחנו מקימים בכניסה לעיר, ההתחדשות העירונית והמרכז העירוני ההיסטורי - יש פה סיפור אחר לגמרי, והפיתוח רק יעלה את איכות החיים, של כולם".

אבן מתייחס גם לחשש מהפגיעה בערכים ההיסטוריים של העיר: "ירושלים היא עיר גדולה ומאוד מגוונת, לכן אנחנו יכולים לייצר מדיניות לכל שכונה בנפרד. שכונות להתחדשות עירונית, עם בנייה גבוהה מבלי להתבייש; מול שכונות היסטוריות במרכז העיר, שנבנו לכל היותר עד ל־1948, אזורים היסטוריים שעליהם נשמור. כך אנחנו יכולים להגיע למצב שבו אנחנו בונים מגדלים בנקודה מסוימת על ציר יפו, בסמוך לרכבת הקלה, ו־20 מטר משם, בעומק השכונה, מתווכחים עם היזם גם על חצי קומה, ושומרים על בינוי של שתיים וחצי קומות. זה נכון גם לשטחים הירוקים. הזכות שלנו לבנות עוברת דרך הזכות שלנו לשמור על העיר הזאת".

"בדיוק בגלל הרצון שלא לפגוע באתרים המיועדים לשימור, בונים באינטנסיביות בהתחדשות עירונית", מוסיף סגל. "אולי לא פופולרי להגיד את זה בתור יזם, אבל אני מתנגד להפשרת קרקעות פנויות מסביב לעיר. בדיוק בשביל זה מקדמים התחדשות עירונית בתוך השכונות. אין הבדל בין 20 ל־40 קומות, ובין 30 ל־60 קומות. צריך לבנות הרבה איפה שאפשר".

4 איך "משכפלים" זאת לרשויות אחרות?

אחד האמצעים שבעזרתם הצליחה ירושלים ליצור את השינוי הוא הגדלת כוח האדם ברשות - נקודות התורפה של רוב הרשויות בישראל.

מאז נכנסו לתפקיד ראש העיר ליאון והמהנדס אבן, הוקם אגף חדש, אגף הפיתוח, ושתי מחלקות הפכו לאגפים - אגף רישוי ואגף פיקוח על הבנייה. העירייה זוכה מהמדינה לתקציבים גדולים למדי ביחס לערים אחרות, אך נראה כי זו לא הסיבה היחידה שמאפשרת ליישם את השינוי בתפיסה.

"בראש ובראשונה ההתגייסות והרצון של המערכת הם שקובעים את הטון", אומרת אשד לוי. "הרעיון של זירוז תהליכים, של פתירת חסמים ומציאת פתרונות פשוט צריך להיות מספיק חשוב לראש העיר. לצד זה, צריך לקבוע מדיניות עירונית אמיתית - ולעמוד מאחוריה. זה יוצר ודאות. מי שעומד איתן ומסביר את הרציונל, מצליח. כולם מתיישרים לפי זה. עוד חשוב לשמור על השיח יזם־דיירים־עירייה כך שיתקיים כל הזמן, ולקבוע לוחות זמנים ברורים. בעיריות אחרות זה פשוט לא קיים".

"הדרך לשכפל היא לשנות את ההתנהלות הכוללת, מהאדם הבכיר ביותר ועד לפקיד האחרון. מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח ושר הפנים משה ארבל צריכים לבוא אל ראשי ועדות התכנון ואל ראשי הערים ולהגיד להם שהיזם הוא לא האויב, הוא האיש שאנחנו רוצים שיצליח. הרוח חייבת להשתנות".

עוד כתבות

הישראליות בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הישראלית שזינקה בקרוב ל-180% בשבוע בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● זוז פאוור זינקה בכ-180% בשבוע החולף, על אף שהיא רחוקה משווייה בעת ההנפקה בת"א ב-2021 ● פרייטוס סיכמה את השבוע בעלייה של כ-25%, לאחר שפרסמה נתונים ראשוניים מדוחות הרבעון השני ● ואלטיס של פטריק דרהי נחלשה, בעקבות דוחות של אחת ממתחרותיה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה שילמה חוב במשך 21 שנה ובכל זאת הוא תפח פי עשרה. איך זה נגמר?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

תמנון מצוי. חי בכדור הארץ לפחות 300 מיליון שנה / צילום: Shutterstock

מנגנון ההשמדה העצמית: התכונה המופלאה של אחת החיות הכי מרתקות בטבע

בעוד לבעלי חיים לרוב מיוחס יצר ההישרדות מעל לכל, התמנונה מחסלת את עצמה רגע לפני שצאצאיה באים לעולם ● ניסוי שניתק את עצבי בלוטת הראייה, שם טמון המנגנון הכימי האחראי לכך, הפסיק את ההתנהגות ההרסנית

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי

הממונה על שוק ההון: רוני גמזו לא יוכל לכהן כדירקטור במגדל ביטוח

לקראת דיון הדירקטוריון המתוכנן היום במינוי גמזו, המשמש כיו"ר מגדל אחזקות ונחשב למועמדו של בעל השליטה, שלמה אליהו, ליו"ר בשתי החברות, הודיע עמית גל כי יתנגד למינוי ● הסיבה: המינוי מנוגד להנחיות הרגולטור לגבי עצמאות הדירקטוריון ● גל מודאג גם מחוסר הניסיון של גמזו בביטוח

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

"באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"- ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקטר הפיננסי של ת"א: טייקוני הביטוח התעשרו השנה ב-24 מיליארד שקל ● 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב ● האם האג"ח הממשלתיות חוזרות להיות אטרקטיביות להשקעה? ● וגם: המשקיעים נוהרים שוב למניות מם. האם זה יסתיים יותר טוב מהפעם הקודמת?

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים, ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

סמל ינון נוריאל ואנה וסרן אמיר סעד / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל ינון נוריאל ואנה וסרן אמיר סעד מסיירת גולני נהרגו בדרום עזה

צה"ל פרסם מפה: האזורים בהם תתקיים הפוגה הומניטרית מדי יום ● מפקד מיליציית אבו-שבאב: "עבורנו, המלחמה כבר נגמרה" ● בצלאל יהושוע מסבכר נפטר מפצעיו בבי"ח, לאחר שנפצע בעזה ● בכיר חמאס בראיון: "מנהלים משא ומתן להסכם זמני למשך 60 ימים" ● נתניהו החליט: הפוגה הומניטרית במרכזי אוכלוסייה בעזה ● צה"ל: השתלטנו על הספינה שעשתה את דרכה לחופי עזה ● 50 חטופים - 660 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחייה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים