גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערים של קונים, ערים של מוכרים: איך השתנה שוק הדירות בישראל?

המלחמה, הריבית והמחסור בפועלים שינו את כללי המשחק בשוק המגורים והחזירו במקומות רבים את הכוח לקונים ● יצאנו לבדוק בעזרת יד2 את מצבם של המוכרים והקונים בערים המרכזיות בארץ ● כך הפכה תל אביב לעיר של קונים, והערים החרדיות נשארו ערים של מוכרים

תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock
תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock

אזורי הביקוש הפכו לאזורי ההיצע, ולרוכשי הדירות יש הזדמנות טובה לעמוד כיום על המקח כשהם רוכשים דירות, במיוחד דירות חדשות, דווקא באזור תל אביב וסביבותיה - כך עולה משני מדדים שמנסים להתחקות אחר מצב השוק.

253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד
יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

המדד הראשון מבוסס על נתוני הלוח האינטרנטי של יד2, ומתייחס ליחס שבין מספר המודעות למכירת דירות לבין מספר הכניסות אליהן מצד גולשים. המדד השני הוא מדד שפותח בגלובס, הבודק את היצע הדירות החדשות אל מול קצב המכירות החודשי שלהן.

המדד של יד2 מתפרסם לקראת יריד הדירות הגדול "נדלניישן" של הלוח, שייערך באקספו תל אביב בסוף השבוע, וירכז אליו לפי הבטחת המארגנים, "מאות פרויקטים מכל הארץ, עם מבצעים שיכולים להגיע לחצי מיליון שקל לדירה", עם ייעוץ מקצועי נלווה.

איילת ניצן, סמנכ''לית שיווק יד2 / צילום: יד2

המדדים: כל עיר נמדדת בשני סגמנטים

המדד מכונה על ידי יד2 "מדד החום של השוק", ומבוסס על היחס בין ההיצע לביקוש במספרים שנעים מ־0 ומעלה. ככל שהערך גבוה יותר, סימן שיש יותר התעניינות ממוצעת ביחס לכל מודעה למכירה. במצב זה, השוק נוטה יותר לטובת המוכרים, כלומר ביקוש גבוה ביחס להיצע הקיים. ערך נמוך מעיד על מצב הפוך, לפיו יש פחות קונים המעוניינים בנכסים הזמינים. הדבר יכול לנבוע הן מביקושים נמוכים והן מהיצעים גבוהים ובכל מקרה - מדובר ב"שוק של קונים".

מכיוון שמדד החום מכוון בעיקר לדירות יד שנייה, ניתן לראות לפעמים "התנגשויות" בינו לבין נתוני היצע הדירות של הלמ"ס, אך כאלה שניתנות להסבר: יש ערים כמו באר יעקב, קריית אונו, קריית ביאליק, שדרות, נתיבות ואופקים שבהן הבנייה החדשה השתלטה לחלוטין על השוק ומספר העסקאות של דירות יד שנייה נמוך מאוד.

מצד שני, במקומות כמו כפר סבא, חולון, חדרה וחיפה עיקר השוק מסתמך על דירות יד שנייה, בין הייתר משום שהבנייה בהן מעטה יחסית.

כשמדד החום גבוה במיוחד, כלומר כזה שמקבל את הציון 70 ומעלה, המשמעות היא שהביקוש עולה בהרבה על ההיצע. המקומות המאפיינים את המצב הזה הן בעיקר ערים חרדיות כגון בית"ר עילית, מודיעין עילית ובית שמש, וערי פריפריה כמו יקנעם, נתיבות, שדרות וקריית ים.

בנתיבות ובשדרות נוצר מצב מעניין, שכן מתבצעות בערים הללו הרבה עסקאות לרכישת דירות חדשות, ובמיוחד במסגרת תוכניות "מחיר למשתכן" לדורותיהן. התוצאה - מי שמחפש דירות יד שנייה או במחירי שוק מתקשה למצוא אותן.

שוק מוכרים חזק הוא זה שמקבל במדד החום ציון של 55־69. ביד2 מציינים כי בשוק כזה ניתן לראות עודף ביקוש מתון יותר מ"שוק מוכרים חזק מאוד". דוגמאות לכך ניתן לראות בערים כמו עפולה, חדרה, קריית מוצקין, דימונה, קריית גת ופתח תקווה.

שוק נייטרלי הוא כזה שמקבל ציון של 44־55 והוא כולל ערים כמו קריית מלאכי, באר יעקב, ראשון לציון, ראש העין, רחובות, אשדוד, נתניה, באר שבע, חריש וקריית אונו, כלומר קיימת במידה רבה התאמה בין היצע הדירות במקומות אלה לביקוש.

הנתונים מתחילים להיות מעניינים יותר מצד הרוכשים כשמדובר במקומות שמקבלים את הציונים 28־44, ומכונים ביד2 "שוק קונים חזק". זאת משום שיש בו היצע גדול ביחס לביקוש. בקטגוריה זאת ניתן למצוא ערים כמו חולון, רמת גן, גבעתיים, כפר סבא, בת ים, אור עקיבא, כפר יונה, הרצליה, קיסריה ורעננה.

הקטגוריה האחרונה היא של "שוק קונים חזק מאוד", עם ציון של 27 ומטה. בקטגוריה זאת ניתן למצוא ערים כמו תל אביב, הוד השרון ורמת השרון בהן יש מספר גדול של דירות למכירה (יד שנייה וחדשות), אך מעט קונים או מתעניינים.

יד שנייה: הערים "היקרות" נפגעות יותר

ממצאי המדד מעניינים מאוד. "המלחמה הממושכת משפיעה כמעט על כל היבט בשוק הדיור - מהריבית הגבוהה, דרך המחסור בעובדי בניין ועד לחשש הגובר בקרב רוכשים, במיוחד באזורים יקרים שנפגעו יותר מהמלחמה. התוצאה היא שוק לא הומוגני, שבו יש פערים מובהקים בין אזורים עם עודף היצע לבין כאלה עם עודף ביקוש", אומרת איילת ניצן, סמנכ"לית השיווק של יד2.

לדברי ניצן, "נתוני 'מדד החום' של יד2 ממחישים את המגמה: בערים כמו תל אביב, רמת השרון והוד השרון - שהן מהיקרות בישראל - נרשם שוק קונים חזק מאוד, כלומר יש הרבה דירות למכירה אך פחות ביקוש.

"תופעה דומה ניכרת גם בערים כמו רעננה, הרצליה, רמת גן וכפר סבא. דווקא באזורים האלה, שבהם התחושה הרווחת היא ש'המחירים גבוהים מדי', נוצרות ההזדמנויות הגדולות ביותר למו"מ, להנחות ולהטבות מצד היזמים.

"במקביל, יש ערים בפריפריה או בפריפריה של המרכז שבהן עדיין קיים עודף ביקוש - כמו פתח תקווה, קריית גת, חדרה ודימונה - וערים חרדיות או צעירות מאוד, כמו מודיעין עילית וביתר עילית, שבהן מדדי החום גבוהים במיוחד.

"ברגע שמבינים את השטח ויודעים היכן לחפש, אפשר להגיע לעסקאות משתלמות במיוחד".

דירות חדשות: ערים שבהן יקח כ־4 שנים לסיים את המלאי

בעוד האוריינטציה של מדד החום של יד2 היא בעיקר לדירות יד שנייה, אנו בגלובס בדקנו מדד נוסף המבוסס על נתוני הלמ"ס ורשות המסים כדי לבדוק את הסנטימנט בשוק של הדירות החדשות.

מדד זה מבוסס על היחס שבין היצע הדירות החדשות הקיים, לבין הקצב החודשי של מכירת דירות החדשות בכל מקום בחצי השנה שעברה.

היחס המתקבל הוא מספר החודשים התיאורטי, שבסיומו מלאי הדירות הזה ימוצה. ככל שהמספר גדול יותר - השוק הוא "שוק של קונים".

כך, היצע הדירות החדשות בתל אביב הגיע בסוף מאי האחרון ל־10,140 דירות, על פי הלמ"ס, בעוד שקצב המכירות החודשי של דירות חדשות בעיר, מגיע ל־201. על פי המדד שלנו, המלאי הגדול הזה מספיק ל־50 חודשי מכירות, כלומר ליותר מארבע שנים.

מדובר במצב בלתי נסבל עבור יזמים, ובמצב שבו רוכשי דירות יכולים להתמקח גם עם יזמים אך גם עם בעלי דירות שמציעים אותן למכירה. לא סתם העיר הגדולה "מסומנת" על ידי שני המדדים כעיר הנוחה ביותר לרוכשים, ולא סתם מחירי הדירות במחוז תל אביב רשמו בשלושת מדדי המחירים האחרונים ירידה מצטברת של כמעט 3%.

רמת גן מסומנת במדד יד2 כעיר עם שוק קונים חזק, ולפי המדד המשלים שלנו, היא מסומנת כשוק קונים חזק מאוד, עם מלאי דירות חדשות של 3,477 דירות שמספיקות ל־48 חודשים.

מודיעין עילית. הביקוש עולה בהרבה על ההיצע / צילום: Shutterstock

גם בת ים מגיעה במדד של גלובס למקום חזק יותר ממדד החום, מבחינת יכולת הקונים להתמקח, על רכישת דירה חדשה.

לראש הטבלה שלנו הגיעה העיר רחובות, שבה מלאי הדירות החדשות שמוצע למכירה מגיע ל־1,289, שלפי קצב מכירת הדירות החדשות בעיר יספיק ל־52 חודשים. במדד החום העיר הגיעה לדירוג ניטרלי, שככל הנראה נובע מזה שרוכשי דירות פוטנציאליים מעדיפים דירות יד שנייה. מצבם מול יזמי הנדל"ן, על פי המדד שלנו - חזק מאוד.

אולם גם גם בערים שהגיעו למקום נמוך בדירוג שלנו - ראשון לציון, חדרה, הרצליה ואשדוד - דומה כי הרוכשים יזכו לאוזן קשבת אצל היזמים, בדרך לרכישת דירה, שכן בסופו של דבר יזמים לא רוצים שהפרויקטים שלהם יעמדו כל־כך הרבה זמן על המדף.

עוד כתבות

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית