גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרנסנס של מוזיקת הקסטות: תזכורת חיה לכוח של מוזיקה לפרוץ גבולות

2025 מסתמנת כשנת הקאמבק הגדולה של זמרי הקסטות בישראל ● לאחרונה הוכרז כי אלבום של זוהר ארגוב יזכה לעיבוד מחודש, זמרות כמו רינת בר וילדת הפלא מוג'דה חוזרות לבמות, והגיטריסט האגדי יהודה קיסר יקבל את פרס אמ"י ● איך התגלגל החיבוק המחודש של המוזיקה שפעם נאבקו כדי שתושמע בתחנות הרדיו?

מלך הקסטות מארחים את אבי ביטר. ''תפסתי ז'אנר משלי'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות
מלך הקסטות מארחים את אבי ביטר. ''תפסתי ז'אנר משלי'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

מלחמה, חטופים, טילים בליסטיים, שמיים סגורים ומצור תרבותי - על רקע כל אלה, 2025 מסתמנת כשנת הקאמבק הגדולה של מוזיקת הקסטות בישראל. לאחרונה הוכרז כי אלבום של זוהר ארגוב יזכה השנה לעיבוד מחודש, וביוני האחרון ליאת בנאי - מחלוצות מוזיקת הקסטות של שנות ה-90 - מילאה את קיסריה אחרי 30 שנות קריירה (ואפילו הושמעה פעם ראשונה בגלגלצ). גם רינת בר עשתה קאמבק מפואר וצפויה להופיע בקיסריה בספטמבר הקרוב. הזמר מושיק עפיה החליט לחזור לבמה אחרי 3 שנים והזמרת הטורקית מוג'דה, שהייתה ילדת הפלא הבלתי מעורערת של שנות ה-90 ("בטיילת על המדרכה" הבלתי נשכח), חזרה גם היא לבמות בישראל.

בלי להתנצל ולהתייפות: אלבום הרוק שחוגג 30 שנה, ועדיין בועט
לפני 40 שנה לייב אייד איחד את כל העולם. אין סיכוי שזה יקרה שוב

ואיך לא, הגיטריסט האגדי יהודה קיסר יזכה השנה להכרה ממסדית כשיקבל באוקטובר את פרס אמ"י (איגוד אמני ישראל). קיסר, ממקימי להקת ״העוד״, ליווה והקליט באולפנו שורה ארוכה של זמרים ויוצרים מרכזיים, בהם זוהר ארגוב, שימי תבורי וזהבה בן. שותף מהותי ללהיטים שהפכו לנכסי תרבות של המוזיקה הישראלית.

יהודה קיסר. פרס אמ''י / צילום: בנימין גנון

שלא תטעו, המוזיקה הזו הייתה כאן תמיד. מאז קום המדינה היא ליוותה דורות של מאזינים, אבל פעלה במשך שנים מתחת לרדאר, הודרה מתחנות הרדיו וספגה התעלמות מהממסד התרבותי, אפילו זלזול. מוזיקאים ופעילים חברתיים ניסו לחולל מהפכה ולהציב את המוזיקה הזו במרכז הבמה, אבל זה לא היה פשוט. אז מה גרם לה להפציע מחדש דווקא עכשיו, ולמה דווקא השנה היא מקבלת סוף־סוף את ההכרה שדרשה כל השנים?

חידוש קטן וזול

ההפצה של מוזיקה ים תיכונית והכניסה שלה למיינסטרים קשורה בעיקר למהפכת הקסטות. הקסטה הייתה חידוש טכנולוגי זול וקטן ששינה את כללי המשחק: היא אפשרה למוזיקאים להפיץ את החומרים שלהם בלי תלות בחברות התקליטים ובתחנות השידור. בכך נולד ליוצרים כלי שמאפשר לעקוף את כלי התקשורת.

את הקסטות המציאה פיליפס בשנות ה-60, אבל בשנות ה-80, בסיוע הווקמן, הן קיבלו דחיפה. בספר מ-2023, High Bias: The Distorted History of the Cassette Tape מראה עיתונאי המוזיקה מארק מסטרס כיצד הקסטות שינו את האופן בו אנשים שיתפו והאזינו למוזיקה. מהצעיר שהכין בבית מיקסטייפ, ועד מה שהפך לתור הזהב של הקסטות. סצנות שוליים כמו הפאנק וההיפ-הופ הפיצו מוזיקה בקסטות וכך עקפו את תעשיית התקליטים המסחרית. מהפכת הקסטות בארה"ב נתנה קול ליוצרים שחורים שצמחו מהשכונות והודרו מתחנות הרדיו והלייבלים.

אם בארה"ב הייתה זו חברת התקליטים מוטאון שעזרה למוזיקאים שחורים לפרוץ למרכז הבמה, בישראל אלה היו "האחים ראובני". הסדרה ששודרה לאחרונה בהוט "מלכי הקסטות: האחים ראובני" חושפת את מהפכת המוזיקה המזרחית שהתחילה בחדר קטן עם שני מכשירי טייפ והפכה תוך שלוש שנים לתעשייה שגלגלה מיליונים. האחים ראובני היו מפיקים, מארגנים ומפיצים של ענקי הז'אנר, בהם ג'קי מקייטן, אהובה עוזרי וזוהר ארגוב, שהיו חתומים אצלם.

שיטוטים בארכיון חושפים את רוח השעה בה "זמרי הקסטות" נלחמו על שעות שידור וקיבלו רק 10 שעות בשבוע. ב"מבט שני" הציג אותם הכתב חיים גיל כ"זמרים שצמחו מתוך השכונות ולא קיבלו השכלה מוזיקלית". ג'קי מקייטן התנגד בכתבה לתווית זמר הקסטות וביקש "אל תקרא לי זמר קסטות, תקרא לי זמר עממי".

מי שהתרעם במיוחד על הקיפוח הוא אביהו מדינה, שטען שיש פער בין המוזיקה ששומעים ברחוב למוזיקה ששומעים ברדיו: "בשווקים וברחובות בקפה, השירה המקובלת היא אחרת לגמרי, שם לא שמענו את שרהל'ה שרון, את הגבעטרון". מדינה הצעיר טוען שהזמרים של אותה שעה היו מושפעים ממוזיקה ערבית וניסו בכל כוחם להכנס לקאנון: "ניסינו ליצור מיזוג עם הסגנון המזרח אירופי, יש הרבה שילוב של מזרח ומערב. נתקלנו בהתנגדות מפני שיש בזה מוטיב מזרחי - מוטיב קיצוני אם אין לנו בית אצלכם שהוא שלנו. אז אנחנו מבחינה תרבותית יורדים חזרה לארצות שמהם עלינו, ואז חוזרים לסגנון הערבי. המוזיקה שלנו שבאוזניהם היא לא ישראלית. אנחנו חוזרים למקומות השורשיים".

ההתעלמות ממוזיקת הקסטות הפכה מסמויה לגלויה כשאיימי הורוביץ, חוקרת מוזיקה צעירה מארה"ב, הגיעה לארץ בשנות ה-80. בביקורה הורוביץ הוקסמה ממוזיקה שבקעה מדוכן קסטות בתחנה המרכזית הישנה, קול שיתברר מאוחר יותר כזה של זוהר ארגוב. מהר מאוד סיפרה החוקרת על המוזיקה ששמעה לחבריה הישראליים אך אלה לתדהמתה הביעו דחייה. הורוביץ יצאה למחקר אתנוגרפי שעוקב אחר העשורים הראשונים של המוזיקה הזו, וסיימה עם ספר שראה אור ב-2010. "אין דבר כזה מוזיקה מזרחית" יצא בתרגום לעברית בשנה שעברה, ומתאר את המתחים הפוליטיים שהתלוו ליצירה ואת מנגנוני הדיכוי שהופעלו עליה. שם הספר, אגב, לקוח מאמירה של אביהו מדינה שסירב לתיוג "מוזיקה מזרחית" בטענה שהמוזיקה שהוא מנגן היא ישראלית לכל דבר. התיוג בעיניו מבטא הדרה, ולא ביטוי של סגנון מוזיקלי ייחודי.

"היום לא צריך את הרדיו"

הזמר אבי ביטר נזכר כיצד נרקמה מוזיקת הקסטות בפריפריה ובשכונות. "את התקשורת המוזיקה הזאת אף פעם לא עניינה", מתריס ביטר, שהפך מאז לאגדת תרבות, כולל שלל סרטים בבימויו ובכיכובו, ומוזיקת דיכאון שמזוהים איתו. "שדרנים לא הסכימו להשמיע את השירים שלנו. אז היו תחנות פיראטיות, ואני תפסתי ז'אנר משלי. גידלתי דור שלם של מוזיקאים".

אבי ביטר מתארח במלך הקסטות בתדר / צילום: באדיבות שיקר הפקות

כיום, לדברי ביטר, המוזיקה שלו חוצת קהלים. "העם קובע, העם הוא הרוב ואי אפשר להתווכח איתו", אומר ביטר, שטוען שהיה שולח דיסקים לגלגל"צ ושם היו "הופכים את זה לתחתיות לקפה". ביטר אומר שמוזיקת הקסטות נכנסה למיינסטרים בין היתר בגלל הכניסה של האינטרנט, עם יוטיוב והמדיה החברתית. "היום לא צריך את הרדיו, זו לחמנייה יבשה". ביטר מרגיש שאחרי שנים שלא הרגיש שהתקבל, היום הוא בפסגה.

לחגוג את מי שהם

אחד האחראיים לחיבוק המחודש של המוזיקה הזו הוא "מלך הקסטות" - תופעה תרבותית שבמסגרתה מתארחים כבר עשור זמרים אייקונים מתור הזהב של מוזיקת הקסטות. מלך הקסטות הוא מופע שמארח את כל גדולי הזמר המזרחי, ומורכב מצמד (אבירם שיקר ואסף לויבל) שמתקלטים רק מקסטות. אבירם שיקר, המפיק והמייסד של הפרויקט, לא ציפה שהאירוע הראשון שהפיק ב-2016 עבור אייל שני יהפוך לקאלט. "בחרנו בפינצטה את האירועים שעשינו והתעקשנו על חופש אומנותי. בשש השנים הראשונות האירועים שלנו היו תמיד חינמיים".

''מלך הקסטות''. נותר פעור פה / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

מלך הקסטות אירח בין השאר את זהבה בן, שימי תבורי, מרגול ועופר לוי, והוא אחראי אפילו לאיחוד של צלילי העוד. אחרי שמלך הקסטות כבש את מעוז ההיפסטרים התל אביבי "התדר", השמועה התפשטה כמו אש בשדה קוצים. שיקר אומר כי מלך הקסטות בעצם איפשר לאנשים לחזור לשורשים: "מהתגובות הבנו שמה שאנחנו עושים מאפשר לאנשים לחגוג את מי שהם, המון אנשים מהפריפריה שהגיעו לגור בתל אביב, השתחלו עמוק בתרבות אבל בחרו, חלקם לא במודע, להצניע את המזרחיות שלהם", מספר שיקר.

מהר מאוד, האירועים הפכו סולד אאוט. "מה שקרה הותיר אותי פעור פה. מסת האנשים שהגיעו. והבנו שהשיא לא מאחורינו".

להביא את גדולי הז'אנר להופיע במרכז תל אביב לא היה פשוט. שיקר כתת רגליים וחיזר אחרי הזמרים הבולטים ביותר בשביל לזכות באמון שלהם, גם כאלו שכבר מזמן ויתרו או התבצרו בדעתם. "הייתי עושה עבודת חקר בשביל להגיע אליהם אישית, והייתי מחייב אותם לפגוש אותי בארבע עיניים לקפה. הבטחתי להם רק דבר אחד - שכשהם יעמדו על הבמה הם יבינו הכל". מלך הקסטות לקח את המוזיקה שהייתה מוקצית במשך שנים, והביא את זה למעוזים הנחשבים ביותר בארץ, "יצרנו תרחיש שבו אין ברירה אלא לדבר על זה כדבר מגניב וסטייל".

מלך הקסטות בהופעה עם מושיק עפיה (במרכז). ''אין ברירה אלא לדבר על זה כדבר מגניב'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

"פרופגנדה של קסטות"

החזרה לקסטות מתרחשת גם בסצנות שוליים אחרות, כמו הפאנק והאינדי. זאת בצד התקליטים, שחזרו ובגדול כבר לפני לא מעט שנים. "כשמוזיקה יוצאת בסטרימינג, זה נעלם בענן. רצינו להפיק מוזיקה שלנו והאופן היחידי הזול שאפשר לעשות את זה היה קסטות", מספרים אלכס גרביננקו ודני רוזנבלט, בעלי שוקרי סשנז, לייבל וסטודיו חיפאי, המציע במה למוזיקה עצמאית. את הקסטות אלכס ודני מזמינים מגרמניה, "זול לקנות אותן ואפשר לעשות את זה לבד, כל מכשיר יכול לשכפל קסטה וקל לסחוב אותן".

"הוצאנו תעמולה לרכישת קסטות, והדפסנו פאנזינים שמסבירים למה קסטות זה טוב", אומרת דני. "תקשיבו למוזיקה של עצמאי שעבד קשה, זאת האופציה הכי טובה ללהקה קטנה שאין לה מימון להוציא את המוזיקה שלה באופן פיזי".

בעוד שמחירי תקליטים נעים בין 60 שקל ועד 300 שקל, אנשי השוקרי מוכרים קסטה ב-50 שקל. "בין 20 ל-25 שקל עולה לייצר קסטה, ומה שמייקר את התהליך הוא המכס על המשלוח מגרמניה, שמכפיל את המחיר". ואיך מאזינים היום לקסטות? דני מספרת כי יש כל מיני חלופות, מנגנים קטנים ועד טייפים עם רמקולים מובנים. "כל קסטה של השוקרי מגיעה עם קוד הורדה ל-MP3 לבנד קמפ, כך שאפשר גם לשמוע דיגיטלית ולהוריד את הקבצים".

אלכס מסביר כי אנשים רוצים לאחוז בעותק פיזי "כי זה קצת לחזור לעבר, בזמן שהמציאות נוראית. אופציית הסטרימינג היא חסרת רגש. הפיזי מחבר אותך לאמן ולמוזיקה".

הסיפור של חזרת הקסטה הוא הרבה יותר מנוסטלגיה - הוא תזכורת חיה לכוח של מוזיקה לפרוץ גבולות, לחבר קהלים ולתת מקום גם למי שלא תמיד זכו לו. מהחדר הקטן של האחים ראובני ועד לערבי סולד אאוט בתדר, הרנסנס של מוזיקת הקסטות מוכיח שהשוליים תמיד ימצאו דרך להשמיע את קולם.

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק